Danske Spil* og DBU har indgået et samarbejde om big data, der skal give landsholdet øget viden om egne spillere og modstandere. Danske Spil* kan også få gavn af aftalen.

Da Tyskland udraderede Brasilien ved VM for fire år siden med 7-1 i semifinalen på blandt andet tre mål indenfor 179 sekunder, brugte de big data til at analysere tusinde og atter tusinde datapunkter i samarbejde med analysefirmaet SAP. Den gennemsnitlige tid for boldbesiddelse blev blandt andet sat ned fra 3,4 sekunder til 1,1 sekunder. Det er ikke kun det tyske landshold, der har fokus på big data. Dataanalyse er ved at blive en integreret del af forberedelsen til kampe, og DBU er også hoppet med på vognen. 

Sidste år ansatte DBU præstationsanalytiker Mounir Akhiat, og han har brugt et halvt års tid på at forberede det danske landshold på de tre modstandere i gruppe C ved VM. Det skriver dr.dk, der oplyser om, at spillerne hvert sekund under en kamp bliver registreret på 25 parametre.

"Der er ingen tvivl om, at brugen af data bliver vigtigere og vigtigere i fodbold. VI har et stort udbytte af al den data, vi kan trække både på de danske spillere i forhold til deres form og løbemønstre, men også i det forberedende arbejde, vi laver om modstanderne. Det handler om evnen til at få brugen af data til at gå op i en højere enhed med det spillermateriale, der er, og kæmpe for det bedst mulige resultat på banen," siger kommunikationschef i DBU Jakob Høyer til dr.dk. 

Samarbejde med Danske Spil*

VM er bare to dage fra at blive fløjtet i gang, og det danske landshold er fløjet til Rusland, hvor de er i gang med forberedelserne inden den første gruppekamp mod Peru lørdag den 16. juni kl. 18. Her vil de have adgang til endnu mere data. DBU har nemlig, som et led i deres sponsoraftale med Danske Spil*,  fået adgang til data fra et internationalt selskab.

"Samarbejder bygger videre på det, vi har arbejdet med i et stykke tid hos DBU, nemlig at bruge data som en integreret del af vores landsholdsfodbold, så vores træner får mere viden om vores egne spillere såvel som modstandere," siger Jakob Høyer til dr.dk.

Danske Spil* får også gavn af aftalen

"Data i alle afskygninger er blevet en del af fodboldverdenen. Der er flere kameraer, som overvåger, og der er flere, som sidder og registrerer data på de her kampe. Vi har indgået det her samarbejde, fordi vi synes, at det danske landshold gennem DBU skulle have mulighed for at være stærkere rustet på området," siger Niels Erik Folmann, administrerende direktør i Danske Licens Spil, til dr.dk

Dansk succes betyder vel, at flere spiller, og så bliver det en god investering for jer?

"Det gør det helt sikkert med mindre, at spillerne snyder os, og udfaldet ikke går vores vej," fortsætter Niels Erik Folmann.

Landsholdet har også et samarbejde med KMD om data.