Copa del Rey er nået til vejs ende. I finalen mødes Barcelona og Sevilla i en finale, der er ret vigtig for begge mandskaber. Læs vores store optakt til opgøret.

For både Barcelona og Sevilla skulle Copa del Rey-finalen have været en ekstra gevinst ved en solid sæson, men en svag afslutning på sæsonen af begge hold har gjort, at finalen nu betyder en hel del.

Det gjorde den på sin vis i forvejen, men efter Barcelonas pinlige Champions League-exit til Roma, må sædet var smålunt under Ernesto Valverde, der har mødt stor kritik for sin konservative, pragmatiske og stædige spillestil i den spanske presse. Resultaterne i ligaen kan ingen tage fra ham (ubesejret til dags dato), men som træner for Barcelona er resultaterne kun én ting.

Se vores Champions league optakt og læs eksperternes vurderinger

Ligaen er så godt som vundet, og selvom ingen ved deres fulde fem havde krævet en Champions League-triumf, så faldt holdet ikke med ære, og en triumf i Copa del Rey kan være et minimalt plaster på et ret stort sår: Det skal blive spændende at følge udviklingen i Barcelona i sommerpausen, for kritikerne er næppe færdig med at tale om Ernesto Valverde.

I Sevilla har man længe lignet et sikkert top 6-hold, men siden årsskiftet har man vaklet en del i ligaen. Montella førte ganske vist holdet til en flot Champions League-triumf mod Manchester United, men til gengæld har man fået en del lussinger i La Liga: blandt andet 5-1-nederlaget mod Eibar, 3-5-nederlaget hjemme mod Betis og 4-0-afklapsningen mod Celta Vigo. 

Det har resulteret i, at man er dalet ned i ligatabellen, og selvom de stadig har fine chancer for at komme med i Europa League til næste år, så ville jeg begynde at være smånervøs, hvis jeg var Vincenzo Montella: Det har til tider været godt, men som oftest har det været alt for ustabilt i klubben fra Andalusien. En triumf her vil virkelig gavne Montella.

Gå ikke glip af Champions league kampene - Se kampprogram her

Copa del Rey-finalen odds

Kigger man på oddsene er Barcelona (naturligt nok) ganske solide favoritter. De spanske giganter har vundet Copa del Rey tre år i streg, og generelt holder holdet mere kvalitet end Sevilla, hvilket afspejles på ligaplaceringerne igennem de seneste mange år.

21/4 - 21:30: Barcelona - Sevilla (Match center)

Barcelona Uafgjort Sevilla
1,46 5,00 8,00
NordicBet
Betfair Sportsbook
Betfair Sportsbook

Opdateret: 20. april, 13:10

Kampen spilles på Wanda Metropolitano, der er Atletico Madrids normale hjemmebane, og det er en finale i en turnering, hvilket også spiller ind på oddset. Til sammenligning gav (velspillende og formstærke) Valencia omkring odds 10 i dagene op til deres udekamp mod Barcelona den 14. april.

Kigger man på bookmakernes over/under-spil, så tyder noget på, at det bliver en målrig affære. I al fald er oddsene på over 2,5 mål ret lave.

Under 2,5 mål Over 2,5 mål
2,55 1,53
888sport
Betfair Sportsbook

Sådan er det som oftest i Barcelonas kampe, mens også Sevilla er kendt for at være involveret i en række målrige kampe - især i de kampe, hvor forsvaret kollapser. Det har de efterhånden oplevet en håndfuld gange siden nytår.

Læs eksperternes spilforslag på årets Champions league

Barcelona-Sevilla i Copa del Rey-finalen: Alt du skal vide

Barcelona-Sevilla: Holdenes form op til finalen

Det er væsentligt at kigge på de to mandskabers form op til Copa del Rey-finalen. Det har nemlig ikke været flydende for nogle af mandskaberne op til kampen.

FC Barcelona:

Form: V-V-T-V-U

Det har været en lang sæson for Barcelona, der så småt mærker konsekvenserne af at de har spillet mange kampe uden at rotere specielt meget. Holdets træner, Ernesto Valverde, har langt hen ad vejen holdt fast i sin grundstamme, og måske ikke stolet alt for meget på sin bænk.

Det har båret frugt i ligaen, hvor man styrer direkte mod en titel, og det har båret frugt i Copa del Rey, hvor man altså har spillet sig i finalen. Det kostede dog utvivlsomt i Champions League, hvor man røg ud til AS Roma efter at have været foran 4-1 i første kamp. 

Holdet har bevaret resultaterne i LaLiga, men spillet har været noget værre i de seneste runder. Mod Leganés vandt man 3-1 på tre mål af Lionel Messi, hvorefter man tabte returkampen mod Roma med 3-0 i en kamp, hvor der ikke kom mange udspil fra Barcelona.

Herefter var der topkamp i LaLiga mod Valencia, hvor man ganske vist vandt 2-1, men Valencia havde chancer nok til at kunne vende kampen ved flere lejligheder. 

Resultaterne har været der for Barca, og det kan virke forkert, at der kører en negativ narrativ over mandskabet i øjeblikket, men spillet har ikke været imponerende. Defensiven, der ellers stod hamrende skarpt i de første mange runder, er begyndt at give utroligt mange chancer væk, og kigger man på de tre sværeste kampe på det sidste (Sevilla ude den 31. marts, Roma ude den 10. april og Valencia hjemme den 14. april), så har de indkasseret seks mål: det antal kunne sagtens have været 10 eller derover. 

I den sidste kamp inden finalen mødte man Celta Vigo i Vigo. Kampen endte 2-2, men med til historien skal, at Pique, Busquets og Iniesta blev sparet op til kampen, mens Alba, Umtiti, Luis Suarez alle sad på bænken i hele kampen, og Messi og Sergio Roberto først kom på banen efter 60 minutters spil. 

Odds på champions league vinderen - Få din bonus nu

Sevilla:

Form: T-T-U-U-U

Sevilla er inde i en svag periode i øjeblikket. I al fald resultatmæssigt. Efter Barca-kampen, hvor de langt hen ad vejen var det bedste hold, mødte de Bayern München hjemme i Champions League og tabte 1-2. 

Herefter tabte man 4-0 ude i Vigo mod Celta Vigo, men i store dele af kampen var man et bedre hold: der skete bare det, der som ofte sker for Sevilla i denne sæson. De kollapsede. Forsvaret er ustabilt som dag og nat, og offensiven er ikke specielt effektiv. 4-0 var dels ikke retvisende og dels meget retvisende.

I returkampen mod Bayern München fik man 0-0. En speciel kamp, hvor ingen for alvor virkede til at gå efter sejren.

Men det er kampen mod Villarreal, jeg vil fremhæve mest. Her kom Sevilla bagud 0-2 inden de fik udlignet til slutresultatet 2-2, og den kamp siger meget om deres sæson. De er som nat og dag. De er et hold, der på sin bedste dage kan slå alle i LaLiga, mens de på sin dårligste dag taber til alle hold i LaLiga. Finalen kommer i den grad til at handle om hvilket hold, der dukker op til opgøret.

I sidste kamp inden finalen mødte man Deportivo la Coruna. Kampen endte 0-0, og også Sevilla havde lidt ændringer i forhold til den ideale opstilling.

Det seneste opgør

Det er relevant at kigge på det seneste opgør mellem de to hold, for det blev spillet for ikke så længe siden. Den kamp blev spillet den 31. marts i Sevilla (på Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, hvor de generelt er noget stærkere end ude). Her var det langt hen ad vejen Sevilla, der var det bedste hold.

Barcelona sparede Messi, der havde misset landskampene i ugen forinden, og holdet var presset fuldstændig i bund. Sevilla kom foran 2-0 og havde chancer til en langt større føring. Barca satte så Messi ind, og han kom hurtigt til lidt chancer, men Sevilla fortsatte også med at spille sig til store chancer. Til allersidst fik Luis Suarez og Messi dog scoret til 2-2, men Sevilla var det bedste hold: xG-scoren for kampen sagde 3,69-1,49.

Værd at vide om Barcelona-Sevilla

Der er en Europa League-plads på spil. Dem har Spanien i alt tre af, og de to første er fordel til femte- og sjettepladsen. Hvis Barcelona vinder, går pladsen til 7. pladsen i ligaen, eftersom de allerede er kvalificeret til næste års Champions League. Vinder Sevilla afhænger den sidste billet af deres ligaplacering. Slutter de fx som nummer otte, får syvendepladsen intet, men hvis Sevilla får femtepladsen, ryger billetten videre til syvendepladsen. 

Der er måske dansk deltagelse i finalen. Simon Kjær har været plaget af skader under Vincenzo Montella, der har brugt Mercado og stortalentet Lenglet i midterforsvaret, men siden Simon Kjær blev klar igen, har han - med undtagelse af to kampe i starten af marts - været at finde i startopstillingen (måske pga. skader hos Mercardo). Og han har leveret fremragende. I kampen mod Celta Vigo måtte han dog forlade banen humpende med en muskelskade, og det vides ikke, om han bliver helt klar. 

Tillader man sig lige at kigge på det historiske i denne finale, så skal det nævnes at Barcelona er suverænt det bedste hold nogensinde i turneringen. De har vundet den hele 29 gange (Bilbao: 23, Real Madrid: 19, Sevilla: 5), og man har også vundet turneringen de seneste tre år. Tilbage i 2015-16 mødte de to hold hinanden i finalen, og her vandt Barcelona 2-0 efter forlænget spilletid. Sevilla vandt senest turneringen i 2009-10, hvor de slog Atletico Madrid med 2-0 på Camp Nou.