Verdens ældste fodboldturnering, den engelske FA Cup, er nået til semifinalerne, som spilles i weekenden. Tre af landets bedste klubber (og en enkelt potentiel nedrykker) tørner sammen. Læs Thomas Schyths optakt til de to topbrag. 

En stor del af FA Cuppens charme er, at alle klubberne i England har mulighed for at deltage - hvilket ofte skaber grobund for overraskelser og små hold, der pludselig driller de milliarddyre trupper. Dette har - traditionen tro - også været tilfældet i år, hvor særligt Wigan fra League One har imponeret. Selv de senere ligamestre fra Manchester City var ikke i stand til at håndtere holdet med den imponerende defensiv, som dog i kvartfinalerne måtte give fortabt mod Southampton - der altså nu står til at kunne drille de store hold.

At det netop var Southampton og Wigan, der mødtes - med Southampton som vindere - kan vise sig at blive lidt af en kuriøsitet i forhold til historien om FA Cuppen og engelsk fodbold. I 2013 vandt Wigan nemlig FA Cuppen med en finalesejr over Manchester City, hvilket betød, at de gennem turneringen var kvalificerede til næste sæsons Europa League. Klubben rykkede dog ned fra Premier League samme år, og det betød, at man i 2013/2014-sæsonen havde en klub fra den næstbedste engelske række med i Europa League.

Det "stunt" har Southampton nu muligheden for at gøre efter, idet de pt. ligger på en af de tre nedrykningspladser med fem point op til stregen og blot fem kampe tilbage.

I kvalifikationsrunderne og de første to runder af hovedturneringen har de mindre hold haft fornøjelsen af at vise sig frem ”i fred”, mens de store kanoner fra Premier League først indtrådte i turneringen i 3. runde.

De helt store tophold har endnu været forskånede for at møde hinanden i turneringen i år, men det ændrer sig nu, hvor tre top 6-hold er i semifinalerne. I fraværet af deciderede topopgør har turneringen heldigvis budt på flere intense rivalopgør, idet 3. runde havde to af slagsen: Merseyside Derby (Liverpool og Everton) samt M23-Derby (Brighton og Crystal Palace).

Se vores Champions league optakt og læs eksperternes vurderinger

Holdenes vej til semifinalen

Manchester United - Tottenham

Manchester United har ikke haft den besværligste vej til finalen og har heller ikke haft de store problemer med at spadsere videre fra de forskellige runder. Blot to Premier League-klubber har man mødt på vejen, og det har begge været nyoprykkere, som er blevet sikkert ekspederet ud.

Tottenhams vej har dog været endnu mere overkommelig, idet den eneste Premier League-klub, man har mødt, er Swansea. Derudover har modstanderne være lavtrangerede klubber som Rochdale, Wimbledon og Newport. Alligevel har der været en smule slinger undervejs, og Tottenham måtte således i omkamp mod både Newport og Rochdale. 

Chelsea - Southampton:

Chelsea gik i finalen sidste sæson, og som forsvarende mestre af Premier League var der naturligt store forventninger til dem i de forskellige runder i denne sæsons turnering. Alligevel har forløbet ikke været udpræget overbevisende, idet man skulle bruge straffesparkskonkurrence for at gå videre mod Norwich samt forlænget spilletid mod Leicester i kvartfinalen.

Southampton er dermed umiddelbart det hold der - sammen med United - har set mest overbevisende ud indtil videre i turneringen, idet man har vundet samtlige kampe i ordinær spilletid. Man har ekspederet to Premier League-klubber ud, og selv favoritdræberne fra Wigan kunne ikke så The Saints. 

Her spilles champions league kampene - Se TV-guide

Mål eller målfattigt?

Der er tale om semifinaler, hvor alt er på spil, og der ikke er plads til at dumme sig. Det udløser ofte taktisk låste kampe, hvor ingen af holdene rigtigt tør satse fremad banen. Sådan lyder myten i hvert fald om denne type kampe, men det er faktisk ikke det reelle billede, når man kigger på resultaterne for de seneste fem sæsoner.

Ud af de ti semifinalekampe er seks af opgørene endt med over 2,5 mål, og det kan derfor umiddelbart gøre det interessant at kigge mod Man U-Tottenham, hvor man kan hente odds 2,0 for mere end to mål.

Seks af 10 opgør med mange mål betyder, at det er sket i 60 % af tilfældene.

Ønsker man at benytte dette som præcis CV (frarådes), er der massiv værdi med en CV på 60 %. 

Dette års semifinaler - hvor er værdien?

Manchester United - Tottenham

Tottenham har generelt over sæsonen virket som et bedre spillende hold end Manchester United, der dog har været mest effektive og skaffet flest points. Begge hold har skuffet på det seneste, hvor Manchester United smed mesterskabet i hænderne på bysbørnene fra City med et overraskende nederlag til sidstepladsen WBA, mens Spurs ikke var i stand til at slå oprykkerne fra Brighton senest.

Tottenham har dog visse fordele inden dette opgør. For det første har man haft en ekstra dags pause inden opgøret her, og for det andet spilles semifinalerne på Wembley. Wembley fungerer i forvejen i denne sæson som Tottenhams normale hjemmebane, og holdet må derfor af samme grund være mere komfortable i de nu vante rammer.

Manchester United - Tottenham 2 til odds 2,23 hos Betfair Sportsbook

Tottenham er mere komfortable på banen, de er bedre spillene og har haft en dag ekstra siden sidste kamp. Det skaber værdi på London-klubben, og den fulde analyse fra Premier League-ekspert Thomas Schyth kan læses her.

Kampstart: Lørdag klokken 18.15. 

Manchester United Uafgjort Tottenham
3,45 3,40 2,25
NordicBet
Bwin
Bet365

Læs eksperternes spilforslag på årets Champions league

Chelsea – Southampton:
Der er ingen tvivl om, hvem der skal være favorit i dette opgør. Chelsea er et Londonbaseret hold, og spiller derfor i egen hjemby, mens Southampton må tage turen fra sydkysten. Derudover er Chelsea en del af "The Big Six" i Premier League, hvor man kæmper med om de kvalifikationsgivende pladser til Champions League, mens Southampton i øjeblikket er placeret under nedrykningsstregen og umiddelbart skal ud i en hård slutspurt for ikke at ende i Championship.

For begge hold gælder det dog, at man har været skuffende i denne sæson. Southampton var at regne for et top 10-hold, inden sæsonen startede, mens Chelsea omvendt skulle være en af kandidaterne til mesterskabet. I øjeblikket ligger Saints til nedrykning, og Chelsea ser ud til ikke at kunne nå top 4.

Med andre ord ville det kunne redde en af klubbernes sæson, hvis man er i stand til at tage pokalen med hjem.

I seneste spillerunde af Premier League mødtes dagens modstandere faktisk, og her viste det sig at blive en overraskende tæt affære. Southampton formåede flot at spille sig foran hele 2-0, men med en stærk slutspurt på 20 minutter fik Chelsea alligevel vendt kampen og vandt 2-3.

Det kunne dog have været endnu sværere for Chelsea, hvis dommeren tidligt i opgøret havde set Alonsos svinestreg af en stempling på Shane Long. Det gjorde FA til gengæld efter kampen, og de har nu åbnet en sag, der formentlig holder Alonso ude af opgøret her.

Det bør være et stort minus for Chelsea, da spanieren har været en af klubbens mest solide spillere i sæsonen, og han er da også den eneste spiller fra holdet, der er valgt til Årets Hold.

Begge hold spiller torsdag aften og så igen søndag, og begge er i den situation, at ligaen er mindst ligeså vigtig som FA Cuppen. For Southamptons vedkommende kan man i hvert fald SLET ikke tillade sig at spare spillere, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at overleve i Premier League, og da de ikke har en ligeså bred og stærk trup som Chelsea, er det klart en ulempe.

Få mål i Chelsea - Southampton?

Det nylige opgør mellem klubberne endte med mange mål, men sådan så det ikke ud fra start. Saints var forsigtige og Chelsea ikke i stand til at åbne Southamptons femmandsforsvar. Kampen lukkede i 2,04 for under 2,5 mål licensløst, og da det nu er en afgørende cup-kamp på neutral grund, må man forvente, at begge er - om muligt - endnu mere tilbageholdende. Værdi i 2,01 hos Nordicbet på under 2,5 mål?

Søndag klokken 16.00.

Chelsea Uafgjort Southampton
1,48 4,75 7,50
NordicBet
Unibet
888sport

Manchester United jagter rekorden

Turneringen udmærker sig ved, at alle klubber, der hører under FA (det engelske fodboldforbund), kan deltage. Hver eneste sæson er der en eller flere klubber, der overrasker stort og kommer langt i turneringen. Turneringen er ikke altid kendt for flotte, polerede fodboldkampe, men derimod dyderne omkring hårdt arbejde, fight og kampene mellem ”David og Goliat”.

Odds på champions league vinderen - Få din bonus nu

FA Cuppen blev gennemført første gang i 1871/72 sæsonen, hvor Wanderers FC kunne snuppe titlen, men siden dengang har et hav af forskellige klubber kunnet løfte trofæet. Særligt to klubber skiller sig ud i denne turnering historisk: Manchester United og Arsenal. Før sidste sæson havde klubberne begge været i finalen 19 gange, og begge har vundet turneringen 12 gange – hvilket var flest af alle klubber. Arsenal sikrede sig dog trofæet i sidste sæson, og er dermed eneherskende på FA Cup-tronen, medmindre Mourinho og hans folk kan erobre titlen i år.

At spille på Wembley (Englands nationalstadion) er en stor ting for alle klubber, og finalen spilles traditionelt på netop dette stadion, hvilket bl.a. har udløst den kendte sætning/slagsang: ”We are going to Wembley”. I 2003 besluttede FA, at også semifinalerne skulle spilles på Wembley, hvilket ellers ikke har været traditionen. Dette har medført kritik, fordi det netop fjerner en del af det ”specielle” ved at komme til at spille på Wembley, men FA havde økonomiske argumenter, og således blev det altså. Derudover er der til denne sæson kommet ekstra argumenter imod dette valg, netop fordi Tottenham i sæsonen har haft Wembley som hjemmebane. Det giver dem alt andet lige en fordel - i et opgør der ellers traditionelt og officielt spilles på neutral grund.