Optakt til damernes udgave af det første internationale snowboardevent på dansk grund. Martin Berg Klenow analyserer deltagerne og bookmakernes odds på Big Air konkurrencen ved Copenhagen Winter Games.

OBS: Copenhagen Winter Games er blevet aflyst, har arrangørerne oplyst den 24. oktober på Facebook:

"Copenhagen Winter Games er aflyst!

På grund af manglende billetsalg, har vi i dag besluttet at aflyse Copenhagen Winter Games. Arrangementet skulle have været afholdt den 3.-4. november i København.

Intentionen med Copenhagen Winter Games var at skabe en verdensbegivenhed, hvor omdrejningspunktet skulle være FIS Freeski and Snowboard World Cup og OL-kvalifikationerne for skiløbere og snowboardere i disciplinen BIG Air. Samtidig skulle det sportslige kombineres med det bedste inden for musik og street food, så arrangementet ville være en decideret kulturfestival.

Vi beklager mange gange til alle jer, der har købt billet.

Venlig hilsen
Copenhagen Winter Games"

20 af de bedste kvindelige snowboardere er klar til at give den max gas på det store stilladshop i B&W hallerne. Udover de sædvanlige prominente navne får vi dermed også nogle mere ukendte deltagere at se.

Ligesom herrernes Snowboard Big Air konkurrence afholdes damernes ditto lørdag d. 4. november. Konkurrencen fungerer også her som et af kvalifikationseventene til OL 2018 i Pyeongchang.

Læs også herreoptakten til Copenhagen Winter Games.

Copenhagen Winter Games format

Hos damerne deltager som nævnt 20 udøvere i kvalifikationen, hvoraf de 10 bedste går videre til finalen. Bortset fra antallet af deltagere er konkurrenceformatet for damerne identisk med herrernes, der kan ses i herreoptakten.

Copenhagen Winter Games Odds og tips

Bookmakerne er endnu ikke ude med Copenhagen Winter Games odds i damernes konkurrencer, men det forventes, at Bwin*, Unibet* og Danske Spil* vil komme med odds i løbet af ugen op til eventet.

Tilsvarende situationen for herrerne er dette event det første store event i sæsonen for damerne. Udgangspunktet for analyserne af deltagerne bliver derfor primært de seneste års præstationer.

Big Air konkurrencerne for damer har desuden været ret tætte og præget af ganske stor uforudsigelighed. Det har nok til dels skyldtes, at damerne skulle vænne sig til konkurrencen, da den for dem først rigtig er brudt igennem i de seneste sæsoner.

Grundet disse usikkerheder forsøger jeg at være konservativ, når jeg skal sætte mine chancevurderinger.

Deltagere

Den endelige deltagerliste er ikke offentliggjort endnu. Når den fulde deltagerliste foreligger, vil de resterende deltagerne blive beskrevet og deltagerne vil blive inddelt i favoritter, outsidere og langskud. Der vil også komme begrundede tips, såfremt oddsene vurderes at indeholde værdi.

Anna Gasser

25-årig østriger, regular stance. Gasser havde en rigtig fin sidste sæson. I Big Air blev det til sølv ved X Games Aspen og bronze ved X Games Norway. I Slopestyle vandt hun guld ved Burton US Open og X Games Norway. Hun er en af de bedste rent teknisk, hvor hun kan sætte double underflips og 9’ere, og for det meste har hun en fin stil, hvor hun får holdt sine grabs godt. Hun skal dog nogle gange passe på, det ikke bliver for flippet og for gymnastikagtigt, som fx da hun forsøgte at lave et backflip med en horisontal rotation bagefter - det var ikke pænt. Umiddelbart er hun lidt stærkere i Slopestyle, grundet et højt railniveau, men kan hun fastholde en nogenlunde stabilitet i at sætte sine tricks, kan hun godt få en topplacering i København.

Julia Marino

20-årig amerikaner, goofy stance. Marino tog snowboardverdenen med storm i sidste sæson, hvor hun i sin X Games debut i Aspen tog guld i Slopestyle og bronze i Big Air. Den gode stime fortsatte i Norge, hvor det blev til bronze i Slopestyle og sølv i Big Air. Marino er forholdsvis sikker i at sætte sit double underflip, hvilket mere eller mindre var det trick, der gav hende sidste sæsons medaljer. Dermed har hun et rigtig godt teknisk niveau. Stilmæssigt var hun noget svingende i sidste sæson, da det varierede for meget, om hun fik sit grab ind eller ej. Hvis hun holder stabiliteten og viser en fin stil, har hun en rigtig god chance.

Silje Norendal

24-årig nordmand, regular stance. Ved X Games Norway sidste år viste Norendal sin taktiske smartness, da hun satte et lidt lettere trick, men som hun var mere sikker på at lande for at sikre førstepladsen i Big Air. Norendal har ellers haft problemer med at komme tilbage efter sine skader. Hun har virket meget usikker og præget af det pres, der ligger for at præstere. Teknisk er hun fint med, dog har vi ikke set flips fra hende, men til gengæld landede hun en cab 9’er ved X Games Norway. Det er mere stilen, det har knebet med - specielt i Slopestyle. Stilen så dog langt bedre ud, da hun vandt guld i Big Air sidste år i Norge.

Spencer O'Brien

29-årig canadier, regular stance. Hendes største resultat er klart Slopestyle-guldet ved X Games Aspen i 2015. Siden har hun kæmpet noget med stabiliteten, men fik dog to 5. pladser ved X Games Norway i Slopestyle og Big Air og endda en 3. plads i Slopestyle ved Burton US Open. O’Briens tekniske sværhedsgrad på kickers er ganske god, da hun kan sætte flatspin 9’ere. Det varierer dog meget, hvor god stil hun har, da hun for ofte slipper sine grabs for tidligt i rotationen.

Klaudia Medlová

23-årig slovak, regular stance. Medlová er en rider, der satser meget. Hun har tidligere gået efter de helt store rotationer, som en backside double rodeo 900. Et trick hun har landet som den første. Ligeledes var hun den første, der landede en double cork 1080 ved Big Air konkurrencen US Snowboarding Grand Prix Copper Mountain i 2016. Det tekniske topniveau er dermed rigtig højt. Stabilitet er der dog slet ikke tale om, og hendes stil varierer virkelig meget. Senest deltog hun ved Big Air konkurrencen ved X Games Aspen 2017, hvor hun måtte udgå med en skade.

Enni Rukajärvi

27-årig finne, regular stance. Rukajärvi har umiddelbart sin største styrke i Slopestyle, hvor hun sidste år vandt Laax Open og blev nummer 4 ved X Games Norway. I Big Air deltog hun ikke i så mange af de store konkurrencer sidste år. Hun har dog vist et fint niveau ved at vinde Air and Style Innsbruck 2017, dog uden konkurrence fra alle de største. Hun mangler dog nok lidt teknisk sværhedsgrad for at kunne være med helt fremme, hvis der kræves fliptricks eller 9’ere. Hendes stil er til gengæld helt i top, hvor hun ofte får holdt sine grabs rigtig længe.

Katie Ormerod

20-årig britte, goofy stance. Ormerod har vist et fint teknisk niveau, hvor hun kan lave ret store rotationer. Problemet for hende er stilen, hvor hun ofte mangler grabs. Desuden er eksekveringen heller ikke i top, da rotationerne kan komme til at se noget hakkende ud. Det ser altså ikke ubesværet ud, når hun udfører sine flatspins. En vej ud for hende er måske at gå all in ved at forsøge på at lande en double cork, som hun har gjort i træningen tilbage i 2014. Fordelen her er nemlig, at hun her bliver nødt til at have et grab ind for at komme rundt i cork-rotationerne.

Šárka Pancochová

26-årig tjekke, regular stance. Pancochová er gået en smule under X Games radaren de seneste par år, da hun ikke har været med ved X Games siden 2015. Hun har dog deltaget i Laax Open og Burton US Open i denne periode, dog med sekundære placeringer til følge. Det virker til, hun toppede i perioden 2012-2015, hvor hun var mere eller mindre fast deltager i X Games blandt andet med en sølvmedalje i 2013 i Slopestyle. Den umiddelbare vurdering er, at hun får svært ved at blande sig i toppen, da hun ser ud til at have mistet stabiliteten og hun mangler nok også det sidste teknisk og stilmæssigt.

Cheryl Maas

33-årig hollænder, goofy stance. Maas overraskede ved at vinde Big Air konkurrencen ved X Games Oslo i 2016. Dette er hendes klart største resultat. Her gik alt op i en højere enhed, samtidigt med at mange andre underpræsterede. Hun har dog ikke formået at følge resultatet op, da hun efterfølgende har manglet både sikkerhed i at sætte sine tricks og har haft problemer med stilen. Teknisk er hun fint med, da hun kan sætte 9’ere - her er der dog problemer med stilen. Hun har tidligere sat en veleksekveret inverted 7’er, så hun skal få den lavet til en pæn 9’er for at have en chance i min bog.

Laurie Blouin

21-årig canadier, goofy stance. Blouin er en forholdsvis ukendt snowboarder. Når hun har deltaget i Big Air events, hvor de store navne har været med, er hun normalt blevet sat på plads. Undtagelsen er 4. pladsen ved verdensmesterskabet i 2016. Hun ser umiddelbart ud til at være bedst i Slopestyle, hvor hun blandt andet har en 7. plads fra Burton US Open sidste år og en 8. plads fra Laax Open 2016. Hendes største sejr er guldmedaljen ved verdensmesterskabet i 2017 i Slopestyle, hvor baggrunden dog ser noget billig ud, da der manglede en del af de helt store navne, da disse deltog i X Games Norway i stedet. Hun har dog i Slopestyle-konkurrencer sat et cab double underflip, der så ganske fint ud. Det tyder dermed på, at hendes tekniske niveau og stil kan være god nok til en overraskelse.