Jumbo Visma-stjernerne Sepp Kuss, Jonas Vingegaard og Primoz Rogliz har domineret årets Vuelta Espana. Men det har ført til kritik og beskyldning om matchfixing, da Jonas Vingegaard ikke går efter at vinde det spanske etapeløb.

I årets Vuelta Espana har det været ren opvisning fra Jumbo-Visma rytterne og det har betydet, at rollerne på holdet nu er vendt om. Selvom Vingegaard ganske vist stadig er holdkaptajn, så vil han træde på bremsen og ikke sætte angreb ind for at hente de afgørende sekunder på Sepp Kuss.

Som trofast hjælperytter var Sepp Kuss med til at Jonas Vingegaard kunne trille ind på Champs-Élysées i Paris med den gule førertrøje og tage sejren i Tour de France.

Angreb mod Jumbo-Visma

De mange danske cykel-fans havde naturligvis gerne set Jonas Vingegaard tage sejren i Vueltaen, og skuffelsen over, at Vingegaard dropper at gå efter sejren og i stedet vælger at køre for Sepp Kuss har ført til beskyldninger om matchfixing.

- Jeg er glad for, at Sepp beholder førertrøjen. Det var rart at få styr på det hele og vise, at vi står bag Sepp, Jonas Vingegaard til TV 2 Sport

Henrik Madsen, der er tidligere redaktionschef hos TV 2 Nyhederne og Berlingske Media, har kastet sig over tasterne på Twitter og kalder Jumbo Visma´s taktik for helt åbenlys matchfixing:

A screenshot of a phoneDescription automatically generated

Også den tidligere politisk reporter og analytiker på TV2, Peter Lautrup-Larsen har været på banen med kritik og mener, at det er både matchfixing og kriminelt, at Vingegaard forærer sejren til Sepp Kuss.

A screenshot of a social media postDescription automatically generated

Der er dog ikke umiddelbart stor opbakning til beskyldning om aftalt spil og matchfixing blandt kommentarerne på de sociale medier.

Her bliver det i stedet bl.a fremhævet, at der er tale en holdsport, hvor rytterne har deres interne aftaler.

Selv ikke Jonas Vingegaard kan vinde Vueltaen uden hjælp fra holdkammeraterne, men det er klart, at hvis Vingegaard havde valgt at sætte jagten ind på førstepladsen, så ville Sepp Kuss have svært ved at følge med den stærke dansker.

Men strategien hos holdene kan jo ændre sig i løbet af et etapeløb alt efter resultaterne og den samlede stilling.

Situationen i årets Vuelta er speciel med tre Jumbo Visma-ryttere på podiet, men det er noget af charmen og dynamikken ved cykelløb, at en hjælperytter med gode ben kan komme i spil helt fremme i førerfeltet og pludselig skulle køre for klassementet.

Og så må selv den dobbelte Tour de France-vinder tage imod rollen som hjælperytter.

Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

- Altså det er jo en holdsport, og Sepp har hjulpet mig så mange gange, så hvorfor skal jeg stikke ham i ryggen? Det er ikke sådan, jeg er som perso, Jonas Vingegaard til TV 2 Sport