Cykelcross-sæsonen kulminerer på dansk jord, når VM skal afholdes i Bogense den første weekend i februar. Jesper Carstens guider dig i denne optakt igennem VM i cykelcross 2019.

Jeg har længe haft den samme indledning til disse VM-optakter i cykelcross. At cross-sporten var beriget af sportens (på tværs af samtlige discipliner) to største talenter. Ja, faktisk var de mere end talenter: de var superstjerner.

Men den tendens, der for alvor opstod sidste år, nemlig at den ene var i et helt andet lag end den anden, er fortsat i denne sæson. Det hollandske fænomen, Mathieu van der Poel, der bare gerne vil have det sjovt på cyklen, har været flere niveauer bedre end alle konkurrenterne i denne cykelcross-sæson. Det har slet ikke været en konkurrence.

Det har selvfølgelig heller ikke hjulpet, at Wout van Aert i store dele af sæsonen har kørt under niveau, måske fordi han havde en relativt hård landevejssæson, og måske fordi han har haft juridiske opgør, og måske fordi han dybest set har kørt uden et hold. Uanset hvad årsagen er, så er faktum, at Wout van Aert har brugt mere tid på at kigge sig tilbage over skulderen end frem mod Mathieu van der Poels baghjul.

For mens Mathieu van der Poel har danset afsted ude foran, så har Wout van Aert kæmpet en kamp med Toon Aerts, der år efter år hæver sit niveau.

Jeg har dog en ukuelig tro på at VM bliver anderledes. For nok har Mathieu van der Poel i grove træk altid været den bedste af de to fænomener, men ved VM har det typisk været anderledes. Wout van Aert er en ægte mesterskabsrytter, der kan løfte sit niveau på disse dage, og samtidigt har han haft heldet, mens Mathieu van der Poel har haft det modsatte.

Det er derfor, Wout van Aert har tre VM-trøjer, mens Mathieu van der Poel "kun" har vundet én gang. 

Som jeg nævnte tidligere, så var tendensen lidt den samme i 2017-18. Mathieu van der Poel var bedst i World Cuppen, Superprestige og alle de øvrige små løb, men ved VM havde Wout van Aert fundet et helt andet niveau. Mathieu van der Poel fik aldrig chancen for at kæmpe på lige fod mod belgieren, men selv uden uheld havde det været svært for hollænderen - Wout van Aert var flyvende. Tør man håbe på det samme i Bogense?

I optakten vil jeg kigge nærmere på Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Toon Aerts - og så alle andre, der håber på at vinde VM-striberne i Bogense. For nok er favoritterne fantastiske og næsten urørlige, men måske blæser det hele væk på Nordfyn. 

VM i cykelcross odds

Hold øje med tips fra cykeleksperten Jesper Carstens.

Vinder-odds på VM i cykelcross 2019

Bedste odds Bookmaker
Mathieu van der Poel 1,30
Wout van Aert 7,00
Toon Aerts 12,00
Michael Vanthourenhout 41,00
Lars van der Haar 51,00
Corné van Kessel 67,00
Laurens Sweeck 70,00
Quinten Hermans 101,00
Joris Nieuwenhuis 101,00
Gianni Vermeersch 151,00

VM i Cykelcross odds er senest opdateret 27. januar, 19:15

Mr Green*, Unibet* og LeoVegas* har dækket cykelcross-sæsonen hele året som de eneste. Jeg forventer, at flere følger trop, når vi kommer tættere på.

World Cup-sæsonen 2018-19

Herunder følger et kig på World Cup-sæsonen 2018-19. Tabellen viser ikke alt, men den illustrerer dog, hvilke navne vi skal holde øje med.

Dato Løb 1 2 3
24/9  Waterloo

 Toon Aerts

 Wout van Aert

 Laurens Sweeck

29/9  Jingle Cross

 Toon Aerts

 Wout van Aert

 M. Vanthourenhout

21/10  Bern

 Mathieu van der Poel

 Wout van Aert

 Toon Aerts

17/11  Tabor  Mathieu van der Poel  M. Vanthourenhout  Lars van der Haar
25/11  Koksijde  Mathieu van der Poel

 Wout van Aert

 Toon Aerts
23/12  Namur  Mathieu van der Poel

 Wout van Aert

 Toon Aerts
26/12  Heusden-Zolder  Mathieu van der Poel

 Wout van Aert

 Joris Nieuwenhuis
21/1  Pontchateau

 Wout van Aert

 Toon Aerts

 M. Vanthourenhout

28/1  Hoogerheide

 Mathieu van der Poel

 Toon Aerts

 Wout van Aert

Bemærk: Mathieu van der Poel deltog ikke i de to første afdelinger i USA efter en lang landevejs- og MTB-sæson. Han deltog heller ikke i Pontchateau. Han vandt altså alle løb, han deltog i.

Favoritten til VM i cykelcross

Mathieu van der Poel, Holland

Chancevurdering: 75 %

Der er én rytter, der retmæssigt kan kaldes favorit til at vinde VM i cykelcross i Bogense 2019, og det er Mathieu van der Poel. I denne sæson har det været Mathieu van der Poel og så alle de andre. Det hollandske fænomen har været niveauer over konkurrenterne.

Han har i mange løb været så suveræn, at de praktisk talt var afgjort allerede på første eller anden runde, og i en periode fik han mange kritiske spørgsmål, simpelthen fordi han gjorde sporten for kedelig, mente medierne. Og ja, det har da ikke altid været lige spændende, når hollænderen har fyret den ene magtdemonstration af efter den anden.

Det har længe heddet sig, at cykelcrosssporten blev domineret af to lige gode ryttere i form af Mathieu van der Poel og Wout van Aert, men allerede i sidste sæson kunne man sige, at det ikke helt var sandheden længere, og i denne sæson kan man slet ikke løbe fra, at Mathieu van der Poel er den bedste af de to. Han har slået Wout van Aert hver evig eneste gang, der har været brug for det.

Med til historien hører det også, at Wout van Aert har set skidt ud i store perioder af denne sæson. Han har ikke ramt sit topniveau, på samme måde som Mathieu van der Poel har.

Men det betyder slet ikke, at VM er afgjort på forhånd. Ja, han er den altoverskyggende favorit, hvilket oddsene også indikerer. Men det var også tilfældet i både 2017 og 2018, hvor han begge gang havde favoritstatus. Begge gange var det Wout van Aert, der sejrede.

Mathieu van der Poel er ingen svag mesterskabsrytter. Overhovedet ikke. Men han har sine svagheder. Man kan spore en tendens til at han ikke er samme fighter som Wout van Aert. Det er før set - også til VM - at han har en lidt opgivende attitude efter et uheld, hvorimod Wout van Aert skruer bissen på og kæmper sig tilbage. Og så har Wout van Aert bare vist sig at løfte niveauet til VM-mesterskaber. Det er ikke uvæsentligt.

Jeg forventer dog at se en yderst motiveret Mathieu van der Poel. Det er 2019, og det kan blive den sidste store duel mellem ham og Wout van Aert i denne omgang. Belgieren satser på landevejen og har skrevet kontrakt med WorldTour-holdet Jumbo-Visma, mens Mathieu van der Poel i 2020 har et altoverskyggende mål i form af OL i mountainbike. Det må simpelthen nage ham, at han kun har én VM-trøje, mens rivalen Wout van Aert har hele tre. 

Outsideren

Wout van Aert, Belgien

Chancevurdering: 16-17 % (NB: Korrigeret siden forsidetippet, hvor jeg siger 20 %)

Der var en overgang, hvor jeg spekulerede i om der skulle være to outsidere eller ej, men fornuften sejrede: der er kun én decideret outsider, og det er Wout van Aert.

Belgieren har haft en en ret ringe sæson med meget få sejre, og selvom han har hentet et hav af andenpladser, så har han aldrig rigtig været i nærheden af Mathieu van der Poel. Men det var lidt samme sang i sidste sæson: hollænderen var knusende suveræn, men det var Wout van Aert, der hentede sejren til VM.

Det skyldes to ting: dels havde Mathieu van der Poel aldrig rigtig dagen, men med til historien hører også, at Wout van Aert havde en fremragende dag - langt bedre end nogen anden dag i løbet af sæsonen. Han er en mesterskabsrytter, hvilket tre VM-sejre også vidner om.

Hvis alt spiller for begge ryttere, så bliver det sandsynligvis Mathieu van der Poel, der vinder, men jeg forventer at belgieren Wout van Aert løfter niveauet i forhold til størstedelen af sæsonen, og så er han simpelthen for farlig at afskrive. Han er den eneste, der har talentet til at udfordre Mathieu van der Poel igennem hele løbet.

Wout van Aert vinder VM til odds 6,00 hos Mr Green (Nu odds 7,00)

Mathieu van der Poel er bedst, men Wout van Aert viser som regel sin styrke ved VM. Jeg synes, at oddset er for højt i forhold til Wout van Aerts normalt høje VM-niveau - han er en verdensklasserytter. Læs forsidetippet her.

Andre kandidater

Det efterlader så en håndfuld ryttere. Lad det være sagt med det samme: meget få har en reel chance for at vinde. I cykelcross er det som regel de samme, der vinder, og det er som regel de samme, der kører efter sejren hver gang. Sådan er det, når man kører næsten 100 % fra start til slut i en time: der er meget lidt plads til varians.

Og selvom Toon Aerts (Belgien) har presset Wout van Aert det meste af sæsonen, så tvivler jeg på ham. Han bliver bedre år for år, men han virkede også noget stærkere i starten af sæsonen. Han vandt ganske vist World Cuppen, endda ved at distancere Wout van Aert til allersidst, og det er ikke udelukket, at Toon Aerts kan snyde Wout van Aert igen. Jeg tror dog ikke på, at Aerts kan hæve niveauet yderligere end i World Cup-sæsonen - det forventer jeg dog, at Wout van Aert gør.

Han udfordreres primært af talentet og den tidligere U23-vinder, Joris Nieuwenhuis (Holland). Jeg ser det ikke som usandsynligt, at unge Nieuwenhuis vinder elite-VM inden for de næste par år, særligt hvis Wout van Aert og Mathieu van der Poel fokuserer på andre ting. Han er blevet stærkere og stærkere i løbet af sæsonen, der har været hans første fulde pro-sæson. Jeg forventer store ting i fremtiden - og jeg vil ikke engang udelukke, at han kan tage de første skridt her.

Joris Nieuwenhuis på podiet ved VM til odds 15,00 hos Mr Green*

Ok, sandsynligheden er meget lille (7-8 %), men Nieuwenhuis har talentet til at lave store ting i fremtiden. Den tidligere U23-vinder er blevet bedre og bedre i løbet af sæsonen, og hvis tingene ikke helt spiller for Mathieu van der Poel, så har han lige pludselig en fin chance, hvis Wout van Aert ikke rammer sidste års VM-form. 

Jeg er måske mere gavmild med procenterne på Nieuwenhuis end de fleste. På dagen har han dog talentet til at gå på podiet her. Tippet bliver udelukkende nævnt her i optakten. 

Herefter har vi en række dygtige, solide ryttere, som ikke vinder under normale omstændigheder. Det drejer sig om belgierne Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout samt hollandske Lars van der Haar. Alle er gode podiekandidater, men for at gå hele vejen er de meget afhængige af, at de to favoritter forsvinder ud af ligningen. De har alle et talent, men de har også alle deres begrænsninger. 

Nogle ville også nævne Corne van Kessel, Daan Soete, Kevin Pauwels og Lars Boom, men igen er der simpelthen for langt op til de bedste. Jeg vil dog opdatere optakten, når vi kommer tættere på løbet, da enkelte af rytterne er interessante i forhold til bookmakernes matchups. 

Ruten ved VM i cykelcross 2019 i Bogense

Herunder kan der ses et hurtigt sammendrag fra World Cup-løbet i 2017, der blev afholdt på ruten i Bogense.

Det er i store træk den samme rute, der bruges her. Arrangørerne siger, at der er få, små ændringer på VM-ruten, men at den i store træk er lig den rute, de brugte i 2017. 

Som man kan se på videoen, er det en anderledes rute, end man er vant til. Placeringen langs vandet er ret unik, og det betyder blandt andet, at blæsten rent faktisk kan spille ind. De vigtigste ting på ruten er den hårde bakke undervejs, samt de mange sving, der dræber rytmen en lille smule.