VM i cykelcross (Bieles, Luxembourg) køres denne søndag. Der venter os en duel mellem to af de største talenter i disciplinen nogensinde - hollandske Mathieu van der Poel og belgiske Wout van Aert. Jesper Sørensen kigger nærmere på odds og løbet i denne optakt...

Findes der en bedre duel i nogen som helst sportsgrene end Mathieu van der Poel mod Wout van Aert?

Det gør der måske, men jeg vil gerne vove den påstand, at denne duel er noget helt særligt. Begge er meget unge: Mathieu van der Poel er 21, Wout van Aert er 22. Begge er helt i særklasse over alle andre ryttere - og så kommer de fra hver deres store cykelcrossnation.

Hollandske Mathieu van der Poel og belgiske Wout van Aert er enestående talenter. Legenden Sven Nys har nærmest kun lige indstillet karrieren, men cykelcross-sporten nåede aldrig at lide et stort tab, for straks han takkede af, var van der Poel og van Aert klar til at tage over.

Hvis de vil kan de dominere sporten i årevis. Men landevejen begynder nok så småt at trække i blandt andre Wout van Aert, der klassikeramibitioner i fremtiden, mens også Mathieu van der Poel har et stort landevejspotentiale. Hollænderen vandt i 2013 junior-VM for snuden af danske Mads Pedersen.

I øjeblikket satser de fuldt ud på cykelcross, og det er kun os. Wout van Aert og Mathieu van der Poel har uge efter uge leveret fantastiske løb, og jeg er hamrende spændt på dette års VM mellem to fænomener. 

Odds & Tips - VM i cykelcross

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen

Vinder-odds på VM i cykelcross 2017

Bedste odds Bookmaker
Mathieu van der Poel 1,55
888sport
Wout van Aert 2,50
888sport
Lars van der Haar 8,00
888sport
Kevin Pauwels 12,50
888sport
Tom Meeusen 16,00
888sport
Michael Vanthourenhout 21,00
888sport

World Cup-afdelinger i 2016/17 

Der findes tre store løbsserier i cykelcross-sporten. Den største er World Cuppen, der bliver mest eksponeret, mens Superprestige for mange belgiere og hollændere vil være den mest prestigefyldte. Den sidste løbsserie er ikke så interessant. 

Her er et kig på, hvordan det er gået indtil videre. To ryttere har domineret (næsten) alle otte afholdte løb. 

 Dato

LøbVinder
21/09 - 2016 Las Vegas

Wout van Aert

24/09 - 2016 Iowa City

Wout van Aert

23/10 - 2016 Valkenburg

Mathieu van der Poel

26/11 - 2016 Zeven

Mathieu van der Poel

18/12 - 2016 Namur

Mathieu van der Poel

26/12 - 2016 Heusden-Zolder

Wout van Aert

15/01 - 2017 Fiuggi Regione Lazio

Wout van Aert

22/01 - 2017 Hoogerheide

 Lars van der Haar

Markeret med fed: Løb hvor begge deltog. Mathieu van der Poel var ramt af en skade først på sæsonen, mens han sprang de sidste løb over for at fokusere udelukkende på VM. Wout van Aert har deltaget i de fleste løb, men måtte misse Hoogerheide grundet en knæskade.

Udover World Cuppen er der også den førnævnte Superprestige-serie, hvor Mathieu van der Poel i store træk har været den mest suveræne rytter. Én sejr er gået til Wout van Aert, mens Mathieu van der Poel vandt de øvrige. 

Hoogerheide åbnede en dør

For en uge siden havde jeg sagt, at ingen andre end Mathieu van der Poel eller Wout van Aert havde haft en reel chance for at vinde løbet.

Ok, det havde nok været at stramme den en anelse. Men chancen for at andre havde vundet, havde været ret lille.

Men så kørte de World Cuppen i Hoogerheide blot én uge før VM. Her sad Wout van Aert over, da han oplevede knæproblemer, mens Mathieu van der Poel kørte - men var en skygge af sig selv.

Der kan være naturlige forklaringer: Wout van Aert kan have sprunget løbet over for at fokusere på træning og lave et røgslør, mens Mathieu van der Poel kan have kørt roligt for ikke at satse noget som helst. World Cuppen var jo afgjort.

Samtidigt bragede Lars van der Haar afsted og tog en flot sejr. Han rammer VM i form, mens der er lidt spørgsmålstegn ved Mathieu van der Poel og Wout van Aert efter en meget dominerende sæson. 

Jeg tror stadig - som resten af optakten vil afsløre - mest på de to forhåndsfavoritterne. Men jeg kan ikke undgå at tænke lidt mere på de øvrige kandidater. 

To enorme favoritter

Er der andre end Mathieu van der Poel eller Wout van Aert, der kan vinde VM-striberne?

Selvfølgelig er der en chance... men den er meget, meget lille. Dog større efter Hoogerheide. Én af dem, der har slået dem i år - Toon Aerts ved EM i cykelcross - styrtede i Fiuggis World Cup, da han fløj direkte ind i et træ, og han er således ude af løbet.

Men lad os huske på sidste års VM: Mathieu van der Poel og Wout van Aert var begge ramt af uheld, der nær havde givet VM-guldet til Lars van der Haar. Wout van Aert nuppede det dog til sidst. Det er altså ikke umuligt.

For som vi har set i løbet af denne sæson, er der ingen af de to ryttere, der kan sige sig fri for uheld. Begge har haft deres problemer med defekter og styrt på uheldige tidspunkter.

Så ja - andre end de to storfavoritter kan vinde VM-striberne, men de skal stå ualmindeligt tidligt op.

Mathieu van der Poel, Holland

Chancevurdering: 58 % 

Favoritten må være Mathieu van der Poel fra Holland. De to ryttere har kørt mod hinanden igennem mange år, og de har altid skiftes til at vinde.

Tilbage i 2011-12-sæsonen var det Mathieu van der Poel, der blev junior-verdensmester foran Wout van Aert. Et par år senere (2013-14) mødtes de til U23-VM, hvor Wout van Aert sejrede. I 2014-15 blev Mathieu van der Poel så verdensmester hos eliten, mens Wout van Aert tog sig af VM-striberne i 2015-16.

Men i 2016-17 har det hidtil været Mathieu van der Poel, der har været overlegen.

Wout van Aert vinder ganske vist World Cuppen, men Mathieu van der Poel har misset flere vitale løb med skader og grundet VM-fokus. I de løb, hvor de begge har deltaget, har Mathieu van der Poel vundet langt de fleste.

Kun én gang har Wout van Aert slået ham i World Cuppen, og kun én gang har han slået ham i Superprestige. Mathieu van der Poel har vundet tre dueller i World Cuppen og det er blevet til fem sejre i Superprestige. 8-2 til Mathieu van der Poel.

Man kan så diskutere hvor retvisende det billede er, men det vender jeg tilbage til lidt senere.

Mathieu van der Poel er bedre rent teknisk end Wout van Aert, og det virker også til, at han er en tand skarpere i afslutningen, hvilket i høj grad kan blive aktuelt. De to ryttere kører ret lige op med hinanden igen og igen. 

Man bør også huske på, at Wout van Aert måtte springe Hoogerheide-løbet over grundet en knæskade. Måske var det et lille røgslør forud for VM, men hvis det vitterligt er knæproblemer, så kan Mathieu van der Poel skrive under på, at det er en kæmpe svækkelse. 

I selvsamme Hoogerheide-løb var Mathieu van der Poel dog klart under niveau. Han havde op til løbet været igennem en intensiv træningslejr, som måske havde svækket ham op til løbet. 

Mathieu van der Poel har overtaget i denne duel i øjeblikket, og jeg anser ham også som søndagens helt store favorit.

Oddsudvikling fjerner værdi

Før World Cuppen i Hoogerheide var jeg klar til at fyre et tip afsted på Mathieu van der Poel som ny verdensmester til odds 1,65. (Dengang CV: 62 %).

Men Hoogerheide skubbede procenterne lidt. Mathieu van der Poel - der nok tog det roligt - var ikke på sit bedste, mens Lars van der Haar så stærk ud med et tidligt ryk i finalen. Og Wout van Aert fik en rolig weekend uden løb.

Ikke desto mindre faldt oddset til 1,55, Wout van Aerts odds forblev det samme og Lars van der Haars odds faldt fra 13 til 8, mens flere subryttere steg lidt i oddsene. Som denne optakt lidt forsøger at pointere, så er de øvrige ryttere (end de tre nævnte) ikke specielt interessante.

Cykelcross er en sport med få overraskelser: Alle kører sig fuldt ud i én time, og det er i 9/10 tilfælde de samme ryttere, der vinder hvert eneste løb, når man har så dominerende ryttere som Wout van Aert og Mathieu van der Poel.

I første omgang holder jeg mig fra vindertips. Forhåbentligt kommer der et større marked senere med H2H-dueller og flere vinderodds. 

Wout van Aert, Belgien

Chancevurdering: 30 % 

Wout van Aert har vundet World Cuppen. Han er belgisk mester. Nu jagter han kronen på hele værket i form af VM-trøjen. Får han den, vil han lave the treble for andet år i streg, hvilket må siges at være intet mindre end imponerende. 

Mathieu van der Poel har ganske givet haft et overtag i de enkelte løb, men Wout van Aert har også blot skulle forsvare sin føring i World Cuppen, og det kan have haft indflydelse på hans måde at håndtere løbene på. 

For mere end et år siden udtalte han, at han hellere ville vinde få sejre hvert år, hvis det betød at han fik de store sejre. VM-sejren og World Cup-sejren betyder mere for ham, end det gør at vinde 20 cykelcross-løb.

Samtidigt må man påpege, at det ikke er fordi Mathieu van der Poel har straffet ham uge efter uge. I mange af nederlagene har det været andre omstændigheder, der har kostet for Wout van Aert. Han har haft et hav af defekter såvel som styrt i løbet af sæsonen. Teknisk mangler han stadig lidt.

Psykis har Mathieu van der Poel naturligvis et overtag, og hvis Wout van Aert vitterligt har ømme knæ i øjeblikket, så kan det blive rigtig svært på søndag i Luxembourg. Han blev dog clearet til at køre om mandagen.

Men Wout van Aert er en mesterskabsrytter, der slår til på dagen - han må simpelthen aldrig afskrives. Heller ikke selvom pilen peger på hollandsk triumf i år.

Ikke procenter nok i Wout van Aert

Knæskade eller ej - Wout van Aert har fået en mindre endefuld i løbet af hele sæsonen. Mathieu van der Poel har haft heldet , og det må have givet et psykisk overtag til hollænderen, der også rent teknisk er en tand bedre.

Wout van Aert har alle evnerne til at vinde, men en 8-2-føring til Mathieu van der Poel kan komme til at gøre lidt for ondt.

De øvrige ryttere

Kevin Pauwels (Belgien) har efterhånden været med i sporten i en menneskealder. Jeg var overbevist om, at han ville overtage tronen (kortvarigt), da Albert og Nys var fortid. Han vandt World Cuppen i 2014-15 (og 2011-12), men sejrene er aldrig faldet som jeg troede.

Han er dog altid med fremme. Han er bunderfaren, ved hvordan et mesterskab skal køres, og han har egenskaberne. Men som tilfældet er med næsten alle andre ryttere i løbet: de skal vinde løbet ved at Mathieu van der Poel og Wout van Aert fejler på den ene eller den anden måde.

Lad mig i samme åndedrag (næsten) afskrive Lars van der Haar fra Holland. Det har ikke været hans sæson med skader og et holdskifte til Nys' hold undervejs i sæsonen. Han har aldrig for alvor været med hele fremme i denne sæson, og er Wout van Aert og Mathieu van der Poel på topniveau, så har van der Haar kun en ringe chance.

Men så kom Hoogerheide. Lars van der Haar var uden noget match, mens van Aert var fraværende med knæproblemer og Mathieu van der Poel under niveau. 

Sidste år så det heller ikke helt godt ud, før han til VM var ved at snyde alle favoritterne, da Wout van Aert og Mathieu van der Poel stødte ind i uheld på stribe. På dagen har han vinderpotentiale. Odds 8 hos 888sport og Unibet*.

Lars van der Haar kan blive verdensmester

For et par dage siden fristede odds 13 ikke - men Hoogerheide har givet lidt bekymringer om Mathieu van der Poel og Wout van Aert. Jeg synes ikke, odds 8 indeholder værdi (alle resterende ryttere får 12 %, hvoraf Lars van der Haar står for de fleste af disse), men han fortjener større opmærksom end tidligere: han kan faktisk blive verdensmester. 

I store dele af sæsonen har Laurens Sweeck (Belgien) været den bedste udover de to største. Toon Aerts (skadet - ikke med) har overtaget den rolle lidt mod slutningen af sæsonen, men går der taktik i den, så må man ikke udelukke Sweeck - heller ikke selvom det står lidt stille for ham.

Tom Meeusen (Belgien) poppede frem i Hoogerheide med en flot andenplads. Hele Nys' hold (der inkluderer Meeusen, van der Haar, Toon Aerts m.fl.) var stærke i Hoogerheide. Meeusen har været utilfreds op til VM, grundet manglende afklaring om sin rolle på holdet - men han er stærk.

Jeg vil også lige forbi Michael Vanthourenhout (Belgien). Han er et stort talent, men gassen er gået lidt af ballonen. Ved de amerikanske World Cups var han næsten den bedste (undtagen Wout van Aert - naturligvis!). Han blev U23-verdensmester i 2015 (og fik sølv i 2014). Han har talentet. 

Den danske delegation

Danmark sender en historisk stor trup til VM i cykelcross. 

Det vil sige: Man har tilbudt at lade rekordmange deltage, men halvdelen af dem skal selv betale, grundet DCUs noget pressede økonomi. Hvis alle vælger at stille op, får vi mange med i feltet.

De fleste er dog uden chance, og i elite-løbet vil man ikke bemærke meget til danskerne. Kenneth Hansen vil være vores bedste bud på en solid placering, men han kommer næppe i top10.

I stedet skal man måske kigge mod damernes U23, hvor vi har Malene Degn. Hun er mtb-rytter, men har for nyligt vundet DM i cykelcross. På en god dag kan hun nok godt køre sig ind blandt de 15-20 bedste i U23-klassen.

Så er der selvfølgelig også supertalentet Simon Andreassen, der for et par år tilbage blev junior-verdensmester i cykelcross. Et helt igennem fantastisk resultat for mtb-rytteren (der også er blevet dobbelt verdensmester i mountainbike).

Han er nu blevet U23-rytter. Cykelcross er ikke hans helt store fokus, men han kan køre med blandt de ti bedste på en god dag. I Hoogerheide blev han nummer syv - på en god dag rammer han et stort resultat.