Man kan lede en hest til vand, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Jeg er ret sikker på, at landstræner Åge Hareide må have haft en alvorlig snak med Yussuf Poulsen efter hans (to) begåede straffespark mod Peru, men uden virkning. Mod Australien begik Poulsen så igen et nyt tåbeligt straffespark, hvilket kostede Danmark sejren. Heldigvis er Poulsen spærret mod Frankrig, og Danmarks chancer for at gå videre til cup-fasen er fortsat gode – præcist 86 procent udregnet matematisk efter oddsmarkederne.

Jeg havde egentlig tænkt, at denne dags VM-artikel skulle helliges en analyse af public money flow i VM-slutrunden, men den kommer så i stedet i morgen. En anden mere presserende ting trænger sig nemlig på.

Jeg er sikker på, at praktisk taget samtlige BetXpert-læserne af denne artikel vil have set Danmark-Australien i går. 1-1 og Danmark ligger godt til i gruppen før sidste spillerunde, men man havde jo hellere set en dansk sejr, og med 1-0 efter blot syv minutter var de rød/hvide da også godt på vej.

Men vi har jo Yussuf Poulsen... Med godt fem minutter tilbage af første halvleg beslutter Poulsen sig i det danske straffesparksfelt for at løfte sin arm op i boldens bane i en hovedstødsduel. Tilsigtet? Nej. Dumt? Ja. For, undskyld, hvad gjorde hans arm deroppe?

Jeg citerer mig selv

For nu lige at klargøre, at hvad denne artikel drejer sig om, ikke er et nyt indfald hos mig efter Australien-kampen, så vil jeg citere mig selv (og det længere, sorry) fra VM-artiklen her på BetXpert for fem dage siden efter Danmarks kamp mod Peru, som kan læses her.

” (...) det var intet andet end dansk svineheld, at Poulsen ene mand ikke blev ansvarlig for at ende de danske VM-drømme, næsten allerede inden slutrunden var i gang.

Forklaring: Yussuf Poulsen kostede reelt Danmark to mål, hvilket jo lyder som en beruset påstand i og med danskerne vandt 1-0, men lad os lige kigge lidt på tingene. Allerede efter to minutters spil begår Yussuf Poulsen helt nede ved baglinjen et klokkeklart straffespark på Christian Cuevas, som den gambianske dommer Bakary Gassama til peruvianernes protester imidlertid vinker afværgende for. Havde gambianeren benyttet VAR, ville billederne ikke have efterladt nogen tvivl om et gratis forsøg fra 11 meter-pletten til Peru. Gratis i den forstand, at situationen, hvor Poulsen begik straffesparket, var ufarlig.

Til slut i første halvleg begår Yussuf Poulsen så et nyt straffespark. Igen i en relativ ufarlig situation (i denne situation dog med mere potentiale for det peruvianske angreb end ved det første straffespark, men alligevel). I denne ombæring vælger dommer Gassama så at benytte sig af VAR, som ikke efterlader nogen tvivl, så denne gang får Peru og Christian Cuevas deres straffespark. Heldigvis for Danmark hamrer Cuevas bolden over Kasper Schmeichels mål, så 0-0 ved pausen.

Og så er det, mine damer og herrer – med italienske briller – ja så havde en dansk offensivspiller i første halvleg altså gjort sig skyldig i to mål imod sit hold (at det første ikke blev dømt, og Cuevas hamrede det andet over overliggeren er i denne sammenhæng ligegyldig)...”

Havde jeg været italiensk træner (men nu er jeg hverken træner eller italiener), så ville det sandsynligvis vare et halvt år tid, før Poulsen igen fik chancen på mit hold, men det er naturligvis en overreaktion, for sådan bør det ikke være.

I stedet bør man søge at rette op på/fjerne negativer hos en spiller samtidig med, at positiverne bibeholdes. Så hvad der er hammer-vigtigt, når Åge Hareide udtager Yussuf Poulsen til start-11'eren i også den næste kamp mod Australien ér, at han ikke kun får sig en alvorlig snak med RB Leipzig-manden, men også får banket ind i Poulsens hoved, hvad konsekvenser hans handlinger på banen har.

For faktum er, at Yussuf Poulsen ene mand var tæt på at melde Danmark ud af VM-slutrunden, det næsten inden den var startet. Det var kun svineheld for Danmark og Poulsen, at hans to tåbelige (undskyld ordvalget, man er velkommen til at finde et mere dækkende ord, men god fornøjelse med det) aktioner i det danske straffesparksfelt ikke blev straffet på måltavlen, hvilket ville have bragt Danmark bagud 0-2 ved pausen. Nu var Danmark og Poulsen så superheldige, at det forblev ustraffet, men det ændrer ikke på sagens kerne... to minus-mål, mine damer og herrer, to minus-mål...”

Citat slut, og undskyld det blev langt, men ligesom jeg ikke har noget imod at stå for skud, når jeg tager fejl, så har jeg heller ikke noget imod at gøre efterfølgende opmærksom på, når jeg har ramt plet lige lukt ind i hjertekulen.

Som vi alle ved, begik Yussuf Poulsen mod Australien et nyt straffespark, og igen et totalt dumt ét af slagsen. Det er gennemsnitligt ét unødvendigt straffespark per halvleg (Poulsen blev skiftet ud kort ind i anden halvleg), og så melder spørgsmålet sig – hvilket hold har råd til at have sådan en spiller? Svaret er selvfølgelig indlysende: Det har ingen hold råd til.

Hold ham borte fra grønsværen

Mens jeg er ret sikker på, at Åge Hareide også uden at have læst BetXpert efter Peru-kampen tog sig en alvorlig snak med Yussuf Poulsen, så må vi efterfølgende konstatere, at det bare ikke virker. Men sjældent er noget så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Heldigvis ragede Yussuf Poulsen samtidig også sit andet gule kort i slutrunden til sig, hvilket betyder, at han er karantænespærret til næste kamp, så vi i det mindste starter fra 0-0, når vi møder Frankrig.

Og yes, jeg mener præcist, hvad jeg skriver med brugen af ordet heldigvis. Jeg citerer lige igen mig selv (denne gang dog kort) fra VM-artiklen for fem dage siden:

”Nu skal jeg med min Yussuf Poulsen-kritik jo nok modtage kritik for at være unødig dansker-negativ, men det er okay. En del af the game, så at sige. Jeg er her ikke for at skrive populærmeninger, men for at analysere og kommentere på, hvad mine øjne ser.”

Og min kommentar og mening er den enkle, at Yussuf Poulsen ganske enkelt skal holdes borte fra grønsværen, indtil slutrunden er overstået. Hvad der så derefter skal ske, skal jeg ikke blande mig i. Og ja, jeg er helt klar over, at det ikke er dansk mentalitet, vi vinder og taber som hold og alt det der, men den holder bare ikke – og, please, giv mig nu ikke det med, at det er da også synd... hvis man synes, det er så synd, så tag lige et kig på mandens månedlige lønningscheck først.

Danmark har et af slutrundens bedste forsvar

Faktum er, at en spiller skal vurderes på hans værdi for holdet, og intet andet. Indtil videre har vel ingen af de i alt 736 fodboldspillere ved slutrunden i Rusland kostet sit hold så dyrt som Poulsen. At Danmark så alligevel ligger godt til i gruppen skyldes mere held end forstand. Men det ér en skam. Danmark har uden disse dumme fejl faktisk gjort det vældig godt, og her skal den største kredit gives til målmand Kasper Schmeichel og de to bundsolide centerforsvarere Simon Kjær og Andreas Christensen. Danmark har et af slutrundens allerbedste forsvar, og den slags kan man komme langt med... forudsat altså, at man undgår tåbeligheder på grønsværen.

86% chance for at gå videre

Og Danmarks chancer for at gå videre til knockout-fasen ser faktisk aldeles glimrende ud – de er nemlig præcist 86 procent. Dét, hvis man tager pejle efter oddsmarkedet. Eneste scenarie, som vil forhindre dansk videre-kvalifikation, er, hvis Danmark taber til Frankrig samtidig med, at Australien besejrer Peru. Oddsene på markedet fortæller os om 41 procent chance for fransk sejr og 35 procent chance for australsk sejr, hvilket resulterer i 14 procent for, at begge udfald indtræffer. De 14 procent skal Danmark jo så helst undgå, men kunne vi, inden gruppespillet gik i gang, sælge det for 86 procents chance for videre-avancement, ja så havde Hareide og hans mænd slået til. 

Fortsætter vi så frem af tangenten til ottendedelsfinalerne, ja så ligner modstanderen at blive Kroatien (idet intet dog er sikkert her). Efter kroaternes udklassering af Argentina i går ligner det ikke ligefrem nogen let modstander, men igen... DK har altså et af slutrundens allerbedste forsvar, så intet er umuligt. Det lige forudsat én ting, kære Åge... ikke mere Yurary, please.

Spilforslag:

Det gik jo overordnet fint i går med et ”push” i Frankrig-Peru og en klar gevinst i Argentina-Kroatien, og i dag mener jeg så oven i købet at have fundet værdi i alle tre af dagens kampe. Man har kunnet bemærke, at jeg generelt har været lidt forsigtig med valg af linjer, idet jeg ofte har taget den linje, der ikke nødvendigvis var tættest på 2,00-pejlemærket, men den første linje under de 2,00. Det er ikke et princip, jeg generelt hylder i fodboldkampe, men her under VM, hvor kampene synes relativt tætte, har jeg valgt at spille lidt mere med livrem og seler til lidt lavere, men dog stadig relativt pæne, odds.

Brasilien - Costa Rica: Der skal nok komme tunge indskud på Brasilien, men jeg går den anden vej. Costa Rica har kniven for struben efter et indledende 0-1-nederlag til Serbien i en kamp, hvor costaricanerne egentlig ikke var dårligere end serberne, men ikke havde heldet. Trods nul point betyder det imidlertid ikke, at Costa Rica bliver nødt til at jagte en sejr. Et nederlag er lig med exit, men ét point mod Brasilien betyder på grund af matematikken i denne gruppe D, at Costa Rica stadig vil have realistiske chancer for at gå videre. Det forudsat kun én ting, nemlig at Schweiz ikke taber senere i aften til Serbien. Slutter den kamp uafgjort eller med schweizisk sejr vil alt nemlig være pivåbent i gruppen før sidste spillerunde. Derfor er jeg også ret sikker på, at Costa Rica vil spille defensivt, og det endda temmeligt defensivt, mod Brasilien. Det logiske udfald vil trods alt være brasiliansk sejr til slut, men ikke nødvendigvis nogen storsejr. Mit valg er følgeligt faldet på Costa Rica på asian handicap +1,75 til odds 1,85 (Betsafe). I fald Brasilien skulle vinde med præcist to mål vil halvdelen af indskuddet blive tilbagebetalt.

Nigeria - Island: En kamp, der er vurderet som meget lige hos bookmakerne. Ikke ude i skoven på nogen måde, men jeg hælder alligevel svagt mod Island. Det ikke fordi islændingene er bedre spiller for spiller end Nigeria (tværtimod), men fordi det for mig ser ud som om, Island simpelthen spiller bedre som hold plus den omstændighed, at de virker både mere motiverede og mere kølige oppe i hovederne end nigerianerne. En god kombination. Dét sagt, er det dog med rette et på forhånd temmeligt lige udseende opgør, men jeg hælder altså mod Island. Jeg har valgt at tage Island på asian handicap 0 (et draw-no-bet) til odds 1,96 (Bet365*).

Serbien - Schweiz: Sidste levende billede i dag. Jeg medgår, at ligesom Nigeria - Island så skal denne kamp vurderes temmelig åben, men mens bookierne hælder Serbien-vejen, så er jeg mest til Schweiz. Og når man mener at have fundet en berettiget favorit i en kamp (omend en smal sådan, vedgået), og oddsmarkedet vurderer det andet hold til at skulle have favoritstatusen, så så er det jo ret ligetil med hensyn til værdi. Problemet er så hvilken linje, man bør spille, og det er ikke helt så enkelt at svare på. Et draw-no-bet kunne synes oplagt, og det er da også et fint spil. Da jeg imidlertid anser uafgjort for et ikke usandsynligt resultat, sluger jeg lidt på oddssiden for også at få lidt gevinst i tilfælde af en pointdeling. Jeg tager Schweiz på asian handicap +0,25 til 1,68 (Unibet* og Betsafe – 1,72 hos førende licensløs international bookmaker). Hvis kampen slutter uafgjort, vil "det halve" odds 1,34 komme til udbetaling.

Artiklen er den seksogtyvende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.