VM i fodbold er uden sammeligning årets største sportsevent, ikke blot for børn og voksne kloden rundt, men også for oddssætterne og bookmakerne, som igen i år tilbyder os spillere et hav af specialspil af alverdens slags. VM-feberen er for længst skudt i gang og undertegnede deltager med glæde i festlighederne og undersøger markedets bedste odds på specialspil.. med fokus på det mere matematiske.

Hertil er de mange udbudte specialspil en af de sjoveste, nemmeste og bedst betalte strategier til at gøre slutrunden lidt sjovere, og måske ramme et af de rigtig høje odds! Til VM har bookmakerne nemlig mindre statistik og historik at læne sig op ad, da der kun spilles VM-slutspil hvert fjerde år. Der har faktisk kun været 20 VM-slutrunder tidligere i historien. Men bookmakerne gør deres bedste til at højne udbuddet og tilbyde lidt sjov og spænding. Derfor vil denne optakt introducere til nogle af de bedste spil, som ikke så meget er de klassiske 1X2 spil, men mere komplekse udfaldsspil med høje odds og flotte betvalues iblandt, hvor jeg har skåret markedets (utrolig mange!) dårligt betalte specialspil fra.

Hvad skal jeg vælge og hvad bør jeg undgå

Ligesom tidligere år er der i år både de mere urealistiske odds ude, som eksempelvis "England slår Argentina ud af VM finalen med "Guds hånd" til odds 1986,00"... eller de mere drillende odds som eksempelvis "William Kvist laver flere afleveringer bagud end fremad" til odds 4, eller de mere rekordprægede specialspil som "hurtigste mål nogensinde" og de mere jordnære som eksempelvis "holdenes slutdestination" og "flest assists for holdet."

Som en tommelfingerregel vil jeg sige, at man især bør undgå de mere sammensatte kombispil som eksempelvis "Spanien vinder og Lionel Messi bliver topscorer", eller "Argentina vinder og både Tyskland og Rusland vinder deres gruppe." Disse spil har trods høje odds meget lidt værdi, det vil sige kæmpe minusværdi.

I stedet kan værdien ofte være at finde i især de mere statistiske (men realistiske) turneringsudsagnsspil som, "et hold vinder minimum 2 straffesparkskonkurrencer" topoplægger for et hold, kvalifikationsspil, spillerspecials og så fremdeles. Blandt de flere tusinde odds, jeg har gennemgået, har jeg fundet værdi i cirka en snes forskellige væddemål, som præsenteres længere nede. 

Statistik, fakta og nøglepunkter

For at have et godt udgangspunkt for den matematiske og sandsynlighedsmæssige vurdering af de mange tusinde specialspil kan man med fordel gøre overblikket og analysen lettere for sig selv med nogle nyttige huskeregler:

  • Jo svagere et hold er, jo mere kaos og varians bør forventes. (Dette er især vigtigt, når man kigger på væddemål på topscorerer og topoplæggere. Det betyder, at et hold som Sverige bør få færre kampe minutter og mål end Brasilien, hvilket øger chancen for tilfældigheder. Jo flere kampe et land spiller, jo mere vil chancen øges for, at holdets Christian Eriksen bliver topscorer - jo mere nærmer chancen sig gennemsnitsforventningen. Jo flere kampe i en slutrunde, jo mindre tilfældighed)
  • Når man udregner udsagnspil, så ganger man helt nemt og enkelt oddset for de enkelte udsagn med hinanden (og kompenserer eventuelt, hvis udsagnende er koblede).  Eksempel: "Danmark vinder VM og Christian Eriksen bliver dansk topscorer," så ganger man blot oddset for "Danmark vinder" til odds 120 med odds for, at "han bliver dansk topscorer," 2,5 og nedsætter måske den sidste faktor til 2 i stedet for 2,5, da variansen jo mindskes ved syv spillede kampe. Så får man teoretisk odds 240, som er højere end det udbudte odds 175, og så er spillet ikke interessant, da betvaluen er 175/240 = 73%.
  • Udbuddet af specialspil og spillimits varierer meget fra bookmaker til bookmaker. Eksempelvis har stort set næsten alle udbydere udbud af hold-topscorere etc., mens især Unibet*888sport* og Leovegas* har mange gode special-udsagnsspil, og Bwin* og til dels Betfair* Sportsbook har også ret mange af disse. Nordicbet* har meget lave limits på deres udsagnsspil.
  • Overordnet talmateriale: Der spilles 64 kampe (plus forventeligt 4-5 gange 30 minutter forlænget). Af disse er 48 kampe gruppekampe i de 8 grupper, og 16 er playoff-kampe. De fleste specialspil inkluderer ikke straffesparkskonkurrencer, hvoraf der nok forventeligt vil komme 2 stk i snit. Der forventes ca. 158 mål, 12 røde kort, 17 straffespark, 22 mål udefra feltet, 1-2 hattrick, 4-5 frisparksmål, 27 hovedstødsmål, 1-2 saksesparksmål, 3 hold med lutter nederlag og 5 selvmål (disse er blot overslag, så hæng mig ikke op på den helt præcise linje, som også afhænger meget af dommerlinjen).
  • Nyttigt at vide er også, at udbudte odds for "hold med flest mål" tilnærmelsesvis følger odds for turneringsvinder, og at hvilke kampe og runder, topscoreren scorer i, kan beregnes ved hjælp af kombinatorik, hvor man selvfølgelig tilpasser efter, at der scores flest mål i gruppespillet. 

De bedste valuebets

Nå, lad os komme til sagen. Her følger en oversigt med 10-20 specialspil med betvalues over 100%. Der følger en estimeret chancevurdering til hvert spil, som grundet spillets natur og kompleksitet eventuelt kan afvige en del fra gennemsnittet - begge veje. Så et estimeret cv på 15% kan i nogle tilfælde måske reelt ligge mellem 10-20%. Husk at høje odds - ifølge money management - skal have mindre indskud. Bemærk at odds kan ændre sig hurtigt og markant på specialspil. Alle odds i spilforslagene er seneste tjekket og opdateret den 12. juni klokken 11.15-12.40.

Danmark

Danmark når kvartfinalen til odds 7 hos Bwin* (odds 6 hos Danske Spil* og Nordicbet*) CV = 19 %

Danmark har spillet defensivt godt, og er lille favorit til at gå videre på 2. pladsen i gruppe C. Regner man på markeds-kvalifikationsodds, finder man, at Danmark har 26% chance for at møde Argentina, 17% chance for Kroatien og 11% for Nigeria/Island. Næsten lige meget, hvilke procenter man giver mod disse lande headsup, så vil man sjældent ramme under 14,3% som oddset ligger i. Eksempelvis vil en cv være på 25% mod Argentina, 35% mod Kroatien, 60% mod Island/Nigeria, og det giver 0.26x0.25plus0.17x0.35plus0.11x0.60 = 19,3% cv. Betvaluen er så 133%

 

Lad os blive i den nationalpatriotiske andedam, hvor man man kan overveje følgende triste bet med fin værdi. Det er selvfølgelig lidt underligt, at skulle heppe på Danmarks modstandere, så det er et væddemål, der skal overvejes, inden det sættes, men omvendt kan det øge glæden i ugerne frem, hvis håbet slukkes allerede i Danmarks første kamp.

Danmark - tidspunkt for eliminering: Gruppespil til odds 2,5 hos Betfair* Sportsbook. CV = 45%

Selvom Danmark er favorit over nærmeste modstander Peru og gjorde det godt mod Mexico i testkampen, hvor Peru også fik en 0-0 ude mod Sverige, så er vi meget afhængige af een mand, og overraskelser kan ske. Peru er desuden ligesom Danmarks A-hold også ubesejret i 15 kamp. Oddset virker for gavmildt, og findes i VM vindermarkeder kategorien under Team Specials - Danmark.

 

Hvem er så blandt de 11 bedste spillere på deres respektive positioner på banen? Lad os da bare lige vende tilbage til Danmark for en stund, og nyde at vi blandet andet har en verdensklassespiller på holdet, som i 2017 blev valgt til årets hold i stjernespækkede Premier League af den engelske spillerforening.

En dansker kommer på VM´s All Star hold til odds 15 hos Danske Spil*. CV = 8%

Af de fire gange Danmark har deltaget i et VM, så har landsholdet hele tre gange formået at få en dansker på drømmeholdet, nemlig Elkjær i 1986 og begge brødrene Laudrup i 1998. Det kræver dog nok, udover en vis Christian Eriksen pondus før turneringsstart, at vi når langt, minimum en 1/8-finale, men helst en kvartfinale. I snit vil et gennemsnitsligt land få 1/3 spiller på holdet. Odds 15 er flot, svarer til eet tilfælde hvert 60. år. 

 

Sverige

Lad os også kaste et blik på vores naboland Sverige, et land vi elsker at heppe på, når vi ikke selv er med - men elsker at hade i alle andre tilfælde. Vores svage brødre hinsidens kan få svært ved at score, og det kan give godt i et draw-regel perspektiv.

Sveriges topscorer: Selvmål - til odds 101 hos Bwin*. CV = 2-3% (draw-regel)

Der forventes få mål og point af Sveriges underdogs, som har spillet 0-0 i de seneste to testkampe. Hvis vi regner med eksempelvis 4 scorede mål, og ingen svensker scorer to mål, så vil der være ca. 12% chance for, at et af dem er et selvmål, hvilket i så fald giver effektivt odds 100/4 = odds 25 med 12% chance. Færre mål er endnu bedre. Schweiz kan tilsvarende fås til flotte odds 101, men er dog lidt mindre underdogs. Jo større underdog jo mere kaos/varians.

 

Edit: der er også værdi (BV=200-250% i disse spil...

Topscorer for Costa Rica: selvmål, odds 101
Topscorer for Sydkorea: selvmål, odds 101
Topscorer for Tunesien: selvmål, odds 101
Topscorer for Mexico: selvmål, odds 101
Topscorer for Peru: selvmål, odds 101

 

Mål

Selvom det sker sjældent, så endte Tyskland - Brasilien hele 7-1 endda i semifinalen ved sidste VM-slutrunde, og med et højt odds så kan ingen vide sig sikre, når lande som Panama og Australien deltager.

En kamp med minimum 9 mål i ordinær spilletid odds 20,18 hos Danske Spil*. CV = 6%

Ved VM-slutrunder med 32 lande er styrkeforholdet stort mellem favoritter og underdogs. Der har kun været 20 slutrunder til nu, hvilket jo præcis svarer til odds 20, og 9 mål er hændt mere end een gang. Der er set kampe med helt op til 12 mål i disse 20 runder siden 1930, selvom antallet af sådanne kampe er faldet med årene, og lande som Andorra mm. selvfølgelig ikke er med i 2018. Der er 64 kampe at gøre godt med, og odds 20 svarer til 80 års slutrunder.


Og lad os nu se på nogle mål-spil. Her skal vi have fat i mulige topscorere, som i snit vil nette cirka 6 gange.

Golden Boot vinderen misser et straffespark - inkl. straffesparkskonkurrence - til odds 10 hos Unibet* / 888sport* / Leovegas*. CV = 13%

Golden Boot.trofæet vindes af topscoreren, som ved remis har lavet flest assists eller spillet færrest minutter. Der er mange storfavoritter til denne pris som eksempelvis Neymar, Messi, Griezmann mm, som oftest skyder straffe for holdet, og jo længere et hold avancerer i turneringen, jo større er chancen for både Golden Boot og straffesparkskonkurrence. Odds 10 svarer til een gang hvert 40. år. I ordinært spil vil en topscorer i snit få knap ét straffespark, og have 20-25% chance for at misse hvert straffespark. Her kan VAR-teknologi evt. også spille lidt ind. Spillet findes under: "VM-specials --> Andre markeder --> ærtilbud."

 

Lad os blive ved topscorere. I 1994 skete det utænkelige, at en spiller (Oleg Salenko, Rusland) blev VM-topscorer (6 mål) og alligevel ikke kom videre fra gruppen. Det, kan jeg næsten garantere for, ikke sker igen i år, da mange mål jo er ensbetydende med 3 point, men et exit i 1/8-finalen er ikke helt utænkeligt.

Vinderen af Golden Boot når ikke kvartfinalen til odds 41 - hos Unibet* / 888Sport* / Leovegas*. Cv = 4%

For blot 6 slutrunder siden i 1994 røg topscorer Oleg Salenko ud allerede i gruppespillet trods 6 mål. Her får du ikke blot odds 6, men odds 41, som endda er faldet fra odds 101. Topscoreren scorer i snit ca. 6 mål. Med lidt kombinatorik kan man prøve at regne, hvor mange gange eksempelvis 6 bolde (mål), som kastes vilkårligt i 7 spande (kampe), vil undgå de sidste 3 spande. Dette endda uden at medregne, at der er langt flere spillere i de første runder end i slutfinalerne, og at der scores flere mål i gruppespillet på grund af større styrkeforskel. Mange mål øger dog chancen for at nå finalerne, men er ikke en naturlov, og i 2010 og 2006 var 5 mål nok til prisen, og ved EM 2012 var 4 mål nok, hvilket endnu en russer, Dzagoev, klarede før finalerne. Se topscorer historik her.


Ovenstående spil fås i øvrigt også omkring Golden Ball, som er kåringen af turneringens bedste spiller, hvor der kan hentes odds 51 (faldet fra 101) på, at Golden Ball-vinderen ikke når semifinalerne (som dog giver en ekstra kamp). Måske værdi her? Der er lave odds 3,5 for, at Golden Ball-vinderen ikke at nå finalen (faldet fra 9), hvilket Forlan klarede i 2010, og blot odds 101 for at vinderen ikke når kvartfinalen, som åbnede i odds 1001. At han ikke når videre fra gruppespil til odds 2500 har heller ikke værdi. Golden Ball er dog mindre varianspræget end Golden Boot, da man sjældent hylder tabere.

Og hvad med antal af mål?... VM 2014 skilte sig ud med historisk mange, mens EM 2016 skilte sig ud med historisk få mål...

Max 144 mål i turneringen excl. straffesparkskonk. odds 7,5 hos Danske Spil*. CV = 16%

Forsvarsspillerne bliver bedre og bedre ligesom angriberne, og med VAR-teknologi kan et dømt offside ikke så nemt annulleres til mål, hvis spillerne stopper op. Måske ser vi flere straffespark, da dommerne har mindre at tabe derved. Under alle omstændigheder brændte Danske Spil* nallerne på specialspil på få mål ved sidste EM, og en simpel poissonberegning med fx 157 mål giver 16% for max 144 mål. Også her kommer tvivlen det høje odds til gode, da kaos øger chancen for det unormale. 144 er blot 13 mål under det forventede. Til sammenligning har samme bookmaker odds 20,18 for max 128 mål (ikke værdi), hvilket er hele 16 mål mindre end 144, men kun en faktor 2,5 i odds.

 

Man kan overveje at spille på en spiller mod et helt land, når det kommer til antal mål for spilleren og for det nævnte land.

Spiller X head-to-head Hold Y antal mål: Lige mange mål hos Unibet* / 888sport* / Leovegas*

Her kan man eksempelvis spille på, om Neymar scorer lige så mange mål som Sverige og andre dueller. Jeg syntes odds 5,5 - 7,5 virker noget højt flere steder, især når de forventes cirka samme målsnit. Her anbefaler jeg, at man finder de tætte dueller og spiller krydset. Der er flere at vælge imellem

 

Lad os blive ved et andet af de helt store og mindre realistiske spil, som med lidt mirakler og held burde kunne lade sig gøre hver 500. slutrunde (32.000 kampe) eller hvert 2000. år.

Der scores mindst et mål fra eget straffesparksfelt, eksklusive selvmål - odds 501 - hos Unibet* / 888sport* / Leovegas*. CV = 0,5%

Dette spil afhænger meget af målspark uden en målmand i det andet mål. Det kunne være i overtiden, hvor målmanden går med frem eller ved overtalssituationer, hvor et hold har fået mange røde kort. Det er et langskud, der nok ikke går i opfyldelse uden for miniputrækkerne, men med lidt held og magi kan det utrolige teoretisk ske. Oddset er nok pænt i overkanten

 

Gruppespillet

Et holds fremfærd fra gruppespillet afgøres af Fair Play-point eller lodtrækning - til odds 21

-hos Unibet* / 888sport* / Leovegas*. Cv = 8%

Med hele 8 grupper og 32 hold kan der ske meget. For hver gruppe er der 2 splits (1.-2.plads og 2.-3. plads) som kan blive relevante. Spillet kræver (blot) at to random hold i én af de 8 grupper får uafgjort mod hinanden, og får samme point og eksakt samme målscore i deres to øvrige gruppekampe. Desuden at de ikke ender som de to dårligste hold. Senest dette skete i en VM-gruppe var i 1990, hvor Irland og Holland endte helt ens, og måtte trække lod. Altså blot 7 slutrunder siden, eller 10-12 stk. hvis man medregner EM. Spillets betvalue udregner jeg således... odds 21 gange 8 grupper gange 2 splits pr gruppe. Dette dividerer jeg med 3,5 som er odds for uafgjort ml. to hold, som ikke er gruppens dårligste. Dette dividerer jeg med ca. 24 (6 for x 4 imod) som er odds for, at to lige hold ender med samme samlede målscore i de to kampe mod de øvrige hold i gruppen, når de cirka er lige gode og spillede uafgjort. Dette dividerer jeg med ca. 2.5, som er mit estimerede odds for, at to ret ens hold, får samme pointsum mod de to øvrige hold i gruppen, når de samlet har samme målscore mod disse to hold. I alt betvalue = 21 (odds) x 8x2 (kombinationer)/3,5 (uafgjort) /24 (ciffer)/2.5 (point) = 1,6 = 160%. Spillet findes under: VM-specials-andre markeder-særtilbud.  Oddset er faldet fra odds 50, men har stadig god værdi. Limit: 3 x 115 kr.

 

Playoff-kampene

Ingen kampe afgøres i forlænget spilletid til odds 26 hos Betfair* sportsbook. CV = 7%

Vi ved, at der er præcis 16 kampe i finalerunderne. Hvis der er 30% chance i snit for uafgjort i ordinær tid i disse vigtige kampe mellem ret ens hold, og der derefter er 51% chance for en afgørelse i en forlænget spilletid, så giver det 15,3% chance per kamp. Chancen for nul af disse er dermed (1-0.153)opløftet i 16. = 0.07 = 7%. Findes under "#OddsOnThat". Der er værdi, så længe uafgjort har max 37% chance svarende til odds 2,7 for uafgjort.

Samme spil for ingen straffesparkskonkurrencer kan fås til odds 20,18 hos Danske Spil*. Cv 7,8%.

 

Jeg håber, I får et forrygende VM 2018, og at I rammer nogle af det høje odds.