WTA Tour Championships - sæsonfinalen - spilles i år i Istanbul, 25.-30. oktober. Læs optakten om Wozniacki og de syv andre finalister...

Tirsdag går det løs i Istanbul. Verdens otte bedst rangerede spillere deltager i den prestigiøse turnering, som, i modsætning til sidste års sæsonfinale i Doha, spilles indendørs.

Igen i år er der store præmiesummer på spil, når danske Wozniacki skal forsøge at forbedre sidste års finalenederlag til Kim Clijsters.

Belgieren er ikke med i år (hun er kun nr 13 på verdensranglisten og må derfor se til ligesom William-søstrene; Serena er nr 12, Venus er nr 101...), men syv andre af verdens bedste tenniskvinder er.

Radwanska og Bartoli kæmpede om den sidste plads, og da Radwanska røg ud i 2. runde af Kremlin Cup var vejen banet for Bartoli, men franskmanden måtte trække sig i kvartfinalen grundet sygdom og nåede ikke forbi den polske pige.

Udover verdens otte højst rangerede kvindelige tennisspillere, er der udtaget to reserver, der er klar til at træde ind i turneringen hvis der opstår skader eller sygdom i top 8.

Tips

Hold øje med BetXperts tennistips:

http://www.betxpert.com/ekspert/alexander-dittmer 

http://www.betxpert.com/ekspert/kjartan-nygaard 

http://www.betxpert.com/ekspert/rasmus-m-jensen 

Vinder-odds

Kvitova: 5,0 Betsafe

Sharapova: 6,5 Betsafe

Wozniacki: 6,0 Bet365*, Gamebookers, Ladbrokes

Azarenka: 5,0 10Bet, Bet365*, Betsafe, Gamebookers

Stosur: 11,0 Bet365*

Zvonareva: 8,0 Bet365*, Gamebookers

Radwanska: 9,0 Bet365*

Rød gruppe

Der er trukket lod til puljerne og det ser ud til at Wozniacki får kam til sit hår, når hun skal forsøge at gå videre fra den røde gruppe. Hun møder her sin veninde Agniezka Radwanska, hardhitteren Kvitova og kontraspilleren Vera Zvonareva. Wozniacki og Kvitova er favoritter til at gå videre fra gruppen.

Sidste års finalist Caroline Wozniacki (1) har stadig sin far Piotr Wozniacki med på sidelinjen, men trækker et nyt trænerkort op af hatten til næsten sæson.

Før sidste sæsons sæsonfinale i Doha havde Wozniacki vundet stort set alt hun stillede op i efter Wimbledon: Eboks Open i Farum, Rogers Cup Montreal, New Haven, semifinale i US Open, Tokyo og Beijing.

I år er situationen en anden. Hun har ikke spillet siden hun tabte til Pennetta i Beijing og kan ikke prale af samme form som sidste år, da hun ikke har vundet en turnering siden New Haven i august. Hun var i bedre form i starten af året, hvor hun vandt Dubai, Indian Wells og Charleston.

Man kan roligt sige, at hun har haft en lidt turbulent sæson, hvor der har været meget snak om hendes trænersituation og ikke mindst valg af andre mandlige bekendtskaber.

Der ligger et lille pres på Carolines skuldre, da hun kan gå hen og miste sin førsteplads, hvis Sharapova vinder turneringen og Caroline ikke når finalen.

Selv om hun topper ranglisten, er Wozniacki favorit til at vinde sæsonafslutningen,. Hun står med gode kort via sine egenskaber indendørs, men hun kan blive overmatched i power hos spillere som Kvitova, Azarenka og Sharapova.

Hvis Wozniacki skal gøre sig forhåbninger om at gøre det godt, skal hun minimere det antal uprovokerede fejl, som hun ellers har disket op med på det seneste. Samtidig skal hun ikke forcere sit aggressive spil, som hun gjorde mod Pennetta, da det slet ikke er hendes spillestil.

Indendørs i år: 5-0Indendørs all time: 33-8

Petra Kvitova (3) har vundet de to indendørsturneringer hun har stillet op i i år. Den seneste var i sidste uge i Linz, hvor hun dikterede med sin store forhånd og gode serv.

Kvitova vandt Wimbledon med finalesejr over Sharapova, men havde derefter lidt problemer med at komme tilbage for fuldt drøn. Hun oplevede et formdyk umiddelbart efter turneringen, hvilket ofte ses oven på en stor merit, men hun røg desuden noget skuffende ud i 1. runde af US Open.

Først her sidst på sæsonen viste hun lidt form igen bl.a. ved at nå semifinalen i Tokyo og vinde tuneringen i Linz.

Kvitova er favorit til at gå videre sammen mod Wozniacki, men der skal ikke gå ret meget sløseri i det mod gode defensive spillere som Zvonareva, Wozniacki og Radwanska før det kan gå galt.

Det er nødvendigt hun får de lette points på sin serv for at skabe en buffer for de uprovokerede fejl, som hendes spillestil medfører.

Hun er smal favorit til at vinde titlen hos Pinnacle, men alt kan ske i kvindetennis og især i en så tæt sæsonafslutning som denne.Indendørs i år: 14-0Indendørs all time: 73-22

Vera Zvonareva (6) er en lige ved og næsten-spiller. Hun har generelt et rigtig højt topniveau og gør det godt i mange turneringer, men mangler typisk det sidste killer-instinkt til at tage skridtet fuldt ud.

Hun vandt dog Doha i foråret og senere en mindre turnering i Rusland, men ellers er det blevet til et hav af semi- og kvartfinaler.

Zvonareva var i finalen i Tokyo, selv om hun var plaget af en skulderskade. Problemerne var der også efterfølgende i Beijing og i Kremlin Cup. Hun har måttet tage lidt fart af i serven, men synes ikke påvirket af skaden i sit grundspil.

Jeg synes der hænger lidt af et spørgsmålstegn over Zvonarevas hoved, da hun synes at svinge meget. Hun er ret afhængig af sit gode benarbejde og sikkerhed i grundslagene og har hun ikke det på dagen, så er hun ret ordinær.

Hun startede sæsonen flot, men jeg synes ikke hun holder det høje niveau, som hun ellers har været kendt for. Der er ingen tvivl om, at hun kan slå de fleste på dagen, men når hun tager farten af sin serv bliver hun sårbar og så får hun svært ved at spille sit velkendte kontraspil.

Indendørs i år: 3-1Indendørs all time: 42-23

Agnieszka Radwanska (8) kom med på sidste mandat. Bartoli kunne ellers have taget den sidste plads med et godt resultat i Kremlin Cup, da Radwanska røg tidligt ud. Bartoli blev dog syg og måtte trække sig fra kvartfinalen og dermed holdt Agnieszka fast i 8.-pladsen.

Polakken har dog også timet sin form fint, da hun lige har vundet turneringerne i Beijing og i Tokyo. Hun servede mærkbart bedre end hun plejer og så var hun dygtig defensivt.

I Kremlin Cup havde hun svært ved at omstille sig fra udendørs hardcourt til indendørs hardcourt og fik hun kun en enkelt kamp, da hun tabte til Safarova. Men dermed fik Agnieszka fik dermed mulighed for optimale forberedelser til Istanbul og tog også umiddelbart dertil efter Kremlin Cup.

Radwanska er rigtig god til at mixe sit spil op. Hun er en af de bedste defensive spillere på touren og spiller uhyre intelligent tennis. Hendes serv, som ellers er hendes akilleshæl, var ganske effektiv i Beijing og Tokyo, og hvis hun kan overføre dette til turneringen i Istanbul, så kan hun godt drille og opnå avancement fra den indledende gruppe.

Indendørs i år: 0-1Indendørs all time: 42-26

Hvid gruppe

I den hvide gruppe må Sharapova stå med favoritværdigheden. Hun er dog stærkt forfulgt af formstærke Victoria Azarenka, som godt kan slå Sharapova såfremt russeren er et stykke fra formen. Na Li er yderst formsvag, mens den hårdtservende Samantha Stosur skal prøve at overvinde sin negative statistik på indendørs hardcourt.

Wimbledon-finalisten Maria Sharapova (2) har haft store problemer med sin ankel og har derfor arbejdet hårdt med sin fysioterapeut for at blive klar til Istanbul.

Hun har ikke spillet siden Tokyo, hvor hun trak sig mod Kvitova, da hun efter at have servet faldt forkert ned på anklen. Efter diverse scanninger tog hun til Los Angeles, hvor hun har trænet.

Det er værd at bemærke, at Sharapova kun har spillet en enkelt indendørskamp i år, hvor hun tabte til Razzano i Fed Cup. Russeren har dog alle facetterne til at gøre det godt indendørs: En god serv og tunge og flade grundslag.

Hun mangler dog kampformen, men Det vigtigste for Sharapova er dog at få nogle kilometer i benene, så fysikken er i orden inden sæsonafslutningen i Istanbul.

Udover den store pengesum kan Sharapova overtage førstepladsen på ranglisten såfremt hun vinder turneringen og Wozniacki ikke når finalen. Det er måske for meget at forvente af den skadesplagede russer, men hun er en vinder og vil nok kæmpe for sagen.

Indendørs i år: 0-1Indendørs all time: 34-10

Victoria Azarenka (4) har lige vundet turneringen i Luxembourg og endda uden at bruge unødige kræfter. Hun undgik, uden de helt store problemer, at tabe sæt.

Var hun blevet presset, havde det muligvis kostet turneringssejren, da hun har en fortid med et hav af skader og retirements. Hun ville derfor muligvis have opgivet et presset kamp for at minimere risikoen for at blive skadet inden sæsonafslutningen.

Azarenka har allerede i år trukket sig hele fem gange fra en kamp, hvilket er pænt over gennemsnittet.

Der er ingen tvivl om at Azarenka besidder et rigtig højt topniveau, men hendes største problem er, at hun tit går i stykker og simpelthen ikke kan holde til de mange kampe i sæsonen.

Azarenka er en vindertype. Hun kæmper for hvert point og slår med en høj infernalsk stønnen. Hun er en af de spillere med det bedste benarbejde på touren og jeg synes hendes muligheder er rigtig gode, da hun kan slå alle de deltagende spillere - såfremt hun holder sig skadesfri.

Indendørs i år: 5-0Indendørs all time: 29-13

Na Li (5) er efter sejren i French Open gået hen og blevet det største brand i kvindetennis. French Open titlen har skabt utrolig meget interesse i Kina og hun sikrede sig også en kæmpe kontrakt med et af de største sports brands i Asien umiddelbart efter og har desuden også Nike, Rolex og Haagen-Dazs som sponsorer.

Det kan godt være Na Lis pengepung er fyldt til randen, men hun kan ikke have meget selvtillid, da hun kun har vundet seks af 13 kampe efter French Open og hun har ikke vundet siden slutningen af august i New Haven.

Dette formdyk skyldes bl.a. en drilsk knæskade, men samtidig har dette formdyk forårsaget at hun nu har fyret Michael Mortensen som træner – den person som nok har bidraget mest til hendes karriere. Mortensen var angiveligt for flink og gav hende ikke de verbale tæv som kineseren åbenbart har brug for.

Na Lis største problem har været antallet af uprovokerede fejl. Har hun mødt fladtspillende grundlinjespillere, har hun haft det bedst, men så snart modstanderen har spillet med en snert af variation og slice, så har hun kastet om sig med uprovokerede fejl.

Jeg har mine tvivl med hensyn til til hendes videre avancement fra gruppen. Hun har ofte problemer mod Stosur og slår næppe hverken Azarenka eller Sharapova.

Indendørs i år: 0-0Indendørs all time: 17-10

Samantha Stosur (7) bør have rigeligt på selvtillidskontoen efter hun vandt US Open efter en rigtig flot finale mod Serena Williams. Men er det nok?

Stosur skal prøve at overvinde en overall negative record på indendørs hardcourt. Det er efterhånden det eneste underlag hun mangler at bevise sit værd på.

Australieren har haft en rigtig flot sæson og har dermed kvalificeret sig til sæsonfinalen for andet år i træk. I sidste uge trak hun sig fra Kremlin Cup. Officielt vides det ikke hvorfor, men mon ikke australieren ville forberede sig til Istanbul? Det var nemlig klart at hun havde kvalificeret sig, da Radwanska slog Petkovic i Beijing.

Stosur har alle midlerne til at begå sig indendørs: En rigtig god serv med fart og variation samt et rigtig godt netspil. Jeg vurderer dog at hun får problemer, når banerne er for hurtige, hvilket kan forklare hendes manglende resultater på græs og indendørs hardcourt.

Indendørs i år: 0-0Indendørs all time: 15-19