Selverkendelse er alfa og omega når du tipper. Du skal have forstand på det du laver. Hvis du ikke har reel indsigt i en kamp og ikke har tiden/energien/evnerne til at finde de nødvendige informationer  - og husk at statistik ikke er nok - så lad enten være med at spille på skidtet eller lyt (kritisk) til dygtige folk der har indsigten. En kompetent chancevurdering er nødvendig. Enhver kan slynge nogle tal ud – men er de realistiske?

5 millioner landstrænere

I Danmark er der sådan cirka fem millioner landstrænere. Men hvor mange har reelt forstand på fodbold? Eller håndbold, tennis, basketball...? Du ser en kamp i fjernsynet ind i mellem – men det betyder ikke at du ved nok til at kunne være en kompetent tipper. Det er ikke nok at vide at ”øhhh – Manchester United er sgu et meget godt hold...” 

Det kræver tid og energi at sætte sig ind i en given sport. Du skal følge den tæt og researche flittigt. Jo mindre du ved, jo mere urealistiske vil dine chancevurderinger være – og jo mere vil bookmakerne kunne grine hele vejen til banken. 

Tag oddssætteren på sengen

Men er du stædig (og evt i stand til at læse på fremmede sprog), så kan du gå oddssætterne i bedene – og ind i mellem være hurtigere ved havelågen. Du ved noget de IKKE ved; eller du er bedre i stand til at vurdere en given information. Og så er vejen banet til et værdispil (dvs. hvor oddset er sat for højt i forhold til chancen for at det går hjem)! 

For at være en kompetent tipper, skal du kunne navigere i Internettets umådelige hav af informationer. Du skal have styr på netaviser, spilforslags-sider, klub-hjemmesider, statistiksider, etc, etc.

Og du skal huske din kritiske sans. Kan du stole på en given information? Sørg så vidt muligt for at dobbelttjekke – og husk altid: Intet er sikkert. En træner kan bluffe, en ekspert kan være forkert informeret... Alt kan ske.

Se BetXperts statistiksektion

Mere om informationssøgning: hér

Statistik er ikke nok

Hvilke faktorer er vigtige når man skal vurdere om et odds er spilbart? Det er vidt forskelligt fra sportsgren til sportsgren. Men en del elementer går typisk igen. 

Statistik er naturligvis uundværligt. 

Det er godt at vide om en tennisspiller bedst på grus eller græs. Og i fodbold er det formålstjenligt at se på hvordan hjemmeholdet normalt klarer sig på eget græs, etc. Indbyrdes kampe er heller ikke uinteressante (omend det er ret begrænset hvad man kan bruge et resultat fra 10 år siden til). Ligeledes er det nyttigt at kigge på hvor mange mål/point der typisk scores. Etc, etc. 

Men det er ikke nok. Disse ting ved bookmakernes oddssættere som oftest udmærket. De betales for at have tjek på statistikken – og mere. Som tipper er man nødt til at skaffe sig flere informationer end de rent statistiske, for at indhente oddssætteren og evt overhale ham. 

Ud over den basale statistik, bør man kigge på faktorer som: generel styrke, motivation, form, skader/karantæner, match-up, interne ting, fix-rygter etc...

Læs en uddybning af de nævnte faktorer her.

Læs om hvordan man kan skrive en analyse af en sportsbegivenhed – med henblik på et tip: hér  

Eksperttippere (husk kritisk sans)

Det er umuligt at vide alt om alt. Man kan ikke sætte sig tilstrækkeligt ind i alle sportsgrene og ligaer – og hvis man ønsker at spille på noget man ikke selv har den store forstand på, så er man nødt til at lytte til eksperttippere – folk der beskæftiger sig indgående med området. 

Men følg dem ikke blindt.

Undersøg deres tilbagebetaling og analyser: Har de styr på skidtet? Har de overskud (over lang tid; enhver kan have et plus over kort tid)? Og hold hele tiden øje med dem. Selv de bedste tippere har nedgangsperioder. Det går op og ned i tipning, sådan er det. Men ekspertttipperne er også mennesker. De kan ”lose the touch”. Enten fordi de brænder ud og mister lysten til at researche helt så flittigt som det kræver, eller fordi de ubevidst påvirkes lidt for meget af en nedgangsperiode – hvormed deres tip bliver mindre kolde og saglige end godt er. (Eller for den sags skyld fordi de ubevist påvirkes lidt for meget af en opgangsperiode - hvormed deres tip bliver for overmodige).

Hvis en ekspert har underskud over lang tid: kig på hans statistik. Er der evt en udvikling som peger på at han er ved at blive bedre? Og kig på den konkrete analyse; selv underskuds-eksperter kan skrive analyser som man kan få noget ud af (man skal så nok bare tage hans chancevurdering med et gran salt).

Apropos skal man være opmærksom på om eksperttipperen har en chancevurdering med i sin analyse. Det vil meget ofte, på mange spilforslagssider, IKKE være tilfældet - og det er et problem. Det er fint nok at eksperten har overskud - men det er ikke altid man kan nå at spille til samme odds som han anbefaler; ofte er det slashet. Og hvad så? Hvor langt ned er væddemålet spilbart, hvornår er der faktisk tale om et ikke-valuebet? Det ved man ikke hvis eksperten ikke fremlægger en chancevurdering.

Pas derfor på hvis du følger en ekspert uden chancevurderinger, i hvert fald når oddset er faldet. Pas i øvrigt også på, hvis oddset falder, med en ekspert der rent faktisk har både chancevurderinger OG overskud. Tjek hans gennemsnitlige betvalue i forhold til hans tilbagebetaling. Hvis snit-betvaluen konsekvent er højere end tilbagebetaling, er hans chancevurderinger IKKE troværdige; de er for optimistiske. Og dermed risikerer man at falde i ikke-valuebet-fælden, dvs. tage odds der er for lave, hvis man følger hans chancevurderinger til punkt og prikke. 

Husk også at selv en ellers dygtig ekspert kan komme til at sjuske, eller der kan simpelthen være tale om at han i en konkret kamp tager fejl, dvs fejlvurderer de givne informationer. Læs altid en analyse med kritiske øjne. 

Det ideelle er at kombinere det. Selv have indsigt – men samtidig bruge spilforslags-sider, til at få inspiration og til at tjekke det man selv har fundet frem til. Men sådan kan man ikke gøre på alle områder, man KAN ikke have tjek på alt. Så lyt til andre - men gør det selektivt og forsigtigt.

BetXpert.com tilbyder gratis eksperttip fra alskens sportsgrene.

Købetip


Købetip er en mulighed. Men igen: Undersøg sagen – forvis dig om at tip-sælgeren har en solid baggrund og en solid overskuds-historie. Kan du stole på ham? Og kig så i øvrigt på dit spille-budget. Hvis man skal betale for et tip, skal man satse temmelig meget for at tjene på det. Er du parat til det? 

Pas på derude. 

Læs om købespil: hér

Basal betting-guide (om valuebetting, chancevurdering, money management, single-spil, etc, etc): 

Betblafferens Guide Til Oddsuniverset