Facebook-spillesiden VBFs forklaring om, at deres regnskabsrod skyldes fejlregistrering af spiltypen "Draw no Bet", holder ikke. Det kan BetXpert nu vise efter at have gennemgået spilleregnskabet endnu engang. Repræsentant bag siden gentager, at de ikke har haft nok fokus på siden, men at det nu er rettet op.

BetXpert skrev for få uger siden historien om, at Facebook-spillesiden Verdens Bedste Fiduser (VBF) igennem en længere periode har opgivet usande tal i deres spilleregnskab, så den fremstod langt mere lukrativ at følge, end den reelt var.

Spillesiden, der ejes af selskabet Ecosys - som også står bag bookmakeren Bet25 - erkendte, at der var sket en fejl.

Fejlen blev tilskrevet en fejlregistrering af spiltypen Draw no Bet (DNB), hvor en række spil skulle være blevet opført som vundne, selvom de var endt uafgjort. Draw no Bet-spiltypen går i sin enkelthed ud på, at du som spiller accepterer et lavere odds end på 1X2-markedet på det hold, du spiller på. Til gengæld får du indsatsen retur, hvis kampen ender uafgjort.

Det fik BetXpert til at gennemgå VBF's spilleregnskab endnu engang og korrigere for netop den fejl. På den måde burde regnskabet i så fald passe med det spilleregnskab, som VBF måned efter måned har lagt op.

Det viser sig dog ikke at være tilfældet. Selvom vi har registreret alle uafgjorte kampe i DNB-spiltypen som vundne, så stikker regnskabet stadig i alle mulige retninger.

Regnskabet stemmer stadig ikke

BetXpert har siden april undersøgt VBF's fem mest gængse spiltyper: Dagens ”VBF”, ”Fidus”, ”Double”, ”Joker” og ”Double Up.” Hvor der i første omgang var 16 ud af 20 tilfælde, hvor VBF havde fremvist tal, der viste en bedre tilbagebetalingsprocent end den reelle, så er det tal efter DNB-justeringen faldet til 13.

Der er fire tilfælde, hvor tallene er dårligere end de faktiske, mens der ligesom før er tre tilfælde, hvor VBFs opgjorte tal er helt præcise. Det er dog bemærkelsesværdigt, at der efter vores DNB-justering ikke er yderligere spilkategorier, som nu helt stemmer overens med virkeligheden.

Se de de nye, korrigerede tal nederst i artiklen.

VBF: Der er rettet op nu

Vi har igen spurgt Ecosys for en kommentar. De har ikke meget at tilføje, men Brian Trabjerg Kristensen - PR-ansvarlig hos Ecosys - skriver i et skriftlig svar følgende:

"Vi kan kun beklage fejlene og henvise til den tidligere forklaring om, at vi ikke har haft nok fokus på sitet. Det er ændret nu, og vi har strammet op, således der ikke vil forekomme fejl fremadrettet." 

Vi har forsøgt at få en forklaring på, hvorfor der fx stadig er fejl i regnskabet, efter at vi har korrigeret for DNB-spiltypen. 

Ecosys har meddelt, at de ikke har yderligere kommentarer.

Flere kategorier uden DNB

Tager man et ekstra kig på regnskabet, så ses det, at flere af spilkategorierne slet ikke har haft DNB-spiltyper, men hvor regnskabet på trods af det er blevet løftet betragteligt, så det fremstår bedre, end det egentligt er. Fx er der spilkategorien "Double up", som for april og maj måned begge er løftet med henholdsvis 20 og 11 procent i tilbagebetaling.

Derudover er der eksempelvis også fire spil fra kategorien "Joker" fra april måned, som der efter VBF's beregning havde en tilbagebetalingsprocent på 104,3. Disse fire spil var Leicester - West Ham (2), Næstved - Marienlyst (X), Zwolle - Ajax (1) og Gent - Anderlecht (2). Ingen af kampene gik hjem og tilbagebetalingsprocenten var reelt nul.

Ekspert: Vær kildekritisk på Facebook

Det er et hak i tuden på hele spillebranchens troværdighed, når enkelte Facebook-spillesider fremviser et forkert spilleregnskab, vurderer studielektor Mads Kæmsgaard Eberholst, der forsker i sociale medier på RUC.

Han siger til BetXpert, at det er uheldigt for de personer, der følger anbefalinger på baggrund af nogle tal, som ikke er rigtige. Men det er op til den enkelte at være kildekritisk, når man bevæger sig rundt på Facebook. Selvom det ikke altid er lige nemt: 

"Det er selvfølgelig ekstremt let at sige, at man skal være opmærksom og kritisk. Problemet er jo, hvordan jeg skal vide, at noget ikke er, som det giver udtryk for at være, hvis hele mit netværk allerede har valideret det og sagt god for det med likes osv," spørger Mads Kæmsgaard Eberholst. 

"VBF - Verdens Bedste Fiduser" har mere end 7.000 likes på Facebook.

"Men til syvende og sidst er det selvfølgelig den enkelte, som har ansvaret," siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Justerede regnskabstal

Bemærk, at dette IKKE er et korrekt regnskab. Dette er VBF's regnskab, hvor den "korrigerede TBP" viser den tilbagebetalingsprocent, du får, hvis du fejlagtigt registrerer alle DNB-spil, der burde have været registeret som "voided" (indsatsen retur), som vundne.

Det oprindelige regnskab, før justeringen af DNB-spil, kan ses i vores første artikel om sagen her.

April Antal spil Korrigeret TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 81,58 99,04
Dagens Fidus 30 121,83  120,18
Dagens Double 30 112,6 108,47
Dagens Joker 4 0 104,33
Dagens Double Up 15 99,87  119,62
Maj Antal spil Korrigeret TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 98,45 95,96
Dagens Fidus 31 95,55  98,73
Dagens Double 31 70 86,48
Dagens Joker 4 155 157,5
Dagens Double Up 7 122,43  133,5

Juni*

Juli** Antal spil Korrigeret TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 88,42 93,6
Dagens Fidus 31 94,03 104,29
Dagens Double 26 66,80 92,35
Dagens Joker 1 410 410
Dagens Double Up 2 112,5 112,5
August Antal spil Korrigeret TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 96,06  100,41
Dagens Fidus 31 92,26 86,77
Dagens Double 31 102,23 104,51
Dagens Joker 4 140 145
Dagens Double Up 3 155 155

Noter: 

*Vi har ikke lagt tal for juni måned op, da der aldrig kom et officielt regnskab fra VBF, som vi kunne holde op imod vores eget. I stedet lagde de et halvårsregnskab for 2015 ud, som vi ikke er i stand til at kontrollere ægtheden af.

**For juli måned blev der aldrig lagt et regnskab op på Facebook-siden. Den blev dog udleveret til en fra BetXpert, da vi kontaktede VBF via PM på Facebook.