Den populære Facebook-spilleside ”VBF – Verdens Bedste Fiduser” fremviser notorisk forkerte tal, når de opgør deres månedlige bettingregnskab. ”Forkasteligt,” mener en spiller, der troede, det var en profitabel spilleside. Repræsentant for Facebook-siden - som er ejet af samme selskab, der har Bet25 – siger, at der er sket en fejl. De vil nu ændre måden, de opgør regnskabet på.

Den Bet25-ejede spilleside ”VBF – Verdens Bedste Fiduser” fremviser igen og igen alt for rosenrøde tal, når de hver måned skal opgøre deres spilleregnskab for Facebook-siden.

I foråret fik BetXpert et tip om, at der var rod med spilhistorikken hos spillesiden, der har over 7.000 likes. Det satte vi os for at teste og har siden april måned ført regnskab for samtlige spil, VBF har lavet.

Det viser sig, at det slet ikke er så god en forretning at følge sidens anbefalinger, som de giver udtryk for. Med undtagelse af juni måned, hvor VBF ikke offentliggjorde deres månedsregnskab - men i stedet lagde et halvårsregnskab op – er regnskaberne for både april, maj, juli og august måned gevaldigt sminket.

Et eksempel er spilkategorien ”Dagens Double” som ifølge VBF gav en tilbagebetalingsprocent på 104,5 for august måned, men den faktiske tilbagebetalingsprocent er kun 95,7%. Et endnu mere grelt eksempel er ”Dagens VBF Joker” som ifølge BetXperts tal for juli måned havde en tilbagebetalingsprocent på 64%, men som VBF har angivet til at være 92% og derved løftet med 28 procentpoint.

Af helt konkrete eksempler kan eksempelvis nævnes fire "Dagens Joker"-spil fra april måned, som efter VBF's beregning havde en tilbagebetalingsprocent på 104,3. VBFs fire spil var Leicester - West Ham (2), Næstved - Marienlyst (X), Zwolle - Ajax (1) og Gent - Anderlecht (2). Problemet er dog bare, at West Ham ikke vandt, Næstved og Marienlyst spillede ikke uafgjort. De to sidste kampe gik heller ikke hjem og dermed var tilbagebetalingsprocenten reelt set 0.

Sådan er eksemplerne talrige. Se det fulde regnskab nederst i artiklen

Uregelmæssigheder i alle måneder

Facebook-siden VBF - der er en del af selskabet Ecosys, der også ejer bookmakeren Bet25 - blev oprettet i efteråret 2013. I den første tid gjorde de sig bl.a. bemærket ved at kopiere spilforslag fra en række bettingsites heriblandt BetXpert, SpilXperten, Bettingexpert og BT. 

I dag poster de kun deres egne spilforslag, som altid er spillet hos Bet25. VBF kører med fem forskellige spiltyper, som jævnligt lægges op på Facebook-siden: Dagens ”VBF”, ”Fidus”, ”Double”, ”Joker” og ”Double Up.” Herudover er der senest også lavet forskellige former for Superliga-spil, som vi dog ikke har taget med i denne gennemgang. Vi har valgt at fokusere på de fem førstnævnte kategorier, da de har kørt gennem alle månederne.

Der skal selvfølgelig tages forbehold for, at der kan ske fejlregistreringer, tastefejl etc. For at sikre at BetXperts registrering af VBF’s regnskabstal er korrekte, har vi derfor haft to af hinanden uafhængige folk til at føre regnskab. Og de viser samstemmende, at VBF notorisk sminker tallene.

I ét tilfælde har VBF fremvist tal, som var dårligere end de faktiske. Det skete i tallene for april måned, hvor Dagens ”Fidus” havde en tilbagebetalingsprocent på 112, men hvor VBF har registreret den som 108%.

I tre andre tilfælde har VBF fremvist helt præcise tal. Mens der i de resterende 16 tilfælde er sminket med tallene med alt fra 2 til 28 procentpoint.

Billedtekst: Sådan ser det ud, når VBF offentliggør månedens regnskab. Her er det for april måned. Ifølge BetXperts tal så er 4 ud af 5 kategorier på billedet pustet kunstigt op.

"Skræmmende og forkasteligt"

En af de brugere, som føler sig snydt, er Alan Larsen.

Han begyndte sidste år at følge VBF, da det så ud til at være en god forretning. Efter at have fulgt spilforslagene i en periode kunne han dog ikke forstå, hvorfor han havde underskud, mens folkene bag VBF lagde tal op, der viste et overskud.

”Første gang det skete, tænkte jeg, at det var en fejl, men få uger senere var den gal igen,” fortæller Alan Larsen. Herefter begyndte han at holde nøje øje med siden.

Han skrev inde på Facebook-siden, at der var noget galt med de tal, som blev lagt op, men indlægget blev kort efter slettet, og han blev blokeret fra siden. Alan begyndte at registrere alle spil fra VBF i sit regnskab og kunne måned efter måned konstatere, at VBF’s tal ikke stemte overens. Han kontaktede herefter sidens ejere, som dog afviste, at der var pillet ved tallene.

Alan Larsen er for længst holdt op med at følge sidens anbefalinger, men er stadig rystet over deres praksis.

”De snyder med tallene, og det synes jeg er skræmmende og forkasteligt,” siger han og mener, at det er dybt problematisk, at der kun anbefales spil fra Bet25, som jo hører sammen med VBF under selskabet Ecosys, som TDC imidlertid ejer 51 procent af.

Alan Larsen mener, det er noget svineri, at man tilskynder folk til at følge nogle spilforslag, der umiddelbart ser ud til at være overskudsgivende. Men i virkeligheden er det kun Bet25, som kommer ud med overskud.

”De lokker folk til at spille med påskud om, at man kan lave overskud. For det viser deres tal jo. Men i virkeligheden fifler de med tilbagebetalingsprocenterne, så man i virkeligheden taber penge ved at spille der, og derved kan Bet25 score lidt ekstra. Det er bare ikke i orden,” siger han.

Billedtekst: Her er et screenshot af en kommentar på Facebook-siden. Brugerne har stor tiltro til, at VBF er en overskudsgivende spilleside. Det er der dog ikke meget, der tyder på, når man gransker tallene.

VBF afviser snyd

Brian Trabjerg Kristensen, Content Manager hos Ecosys, siger, at der er sket en række fejl, som har haft indflydelse på det samlede regnskab. 

"Der har været tale om en beklagelig fejl, og det beklager vi meget. Der har ikke været tale om, at vi har pyntet på det. Og der har også været tilfælde, hvor han (freelancer,red) har snydt sig selv."

Men er det ikke lidt tankevækkende, at i et tilfælde har han snydt VBF. I 16 tilfælde har han snydt brugerne?

"Problemet er, at fejlen er opstået ved spilformen Draw no Bet (penge tilbage ved uafgjort). Her er spillet blevet opdateret som vundet, selvom det har været uafgjort. Det er klart, det giver nogle tal, som ikke er de rigtige.

Men lad mig slå fast, at det ikke har været for at snyde. Det er vigtigt at sige."

Kan I køre videre med nogen troværdighed på denne side, når der har været så graverende fejl i så lang tid?

"Ja, det synes jeg. Det er en freelancer, vi har haft til at køre det, og vi har ikke haft nok fokus på det. Vi er blevet gjort opmærksom på fejlen nu, og det bliver rettet fremover."

Hvad siger I til de folk, som vil sige, at det ikke kan passe, at I har lavet fejl, som kun tilgodeser VBF?

"Det samme som jeg lige har sagt, at det er den her type DNB, der er lavet fejl på. Og det ændrer jo regnskaberne for hver måned. Fremover vil han lave regnskabet hver uge, så det er mere overskuelig. Både for ham selv og følgerne på sitet."

Burde I have gjort noget tidligere?

"Som sagt har vi ikke haft fokus på det. Men det er jo klart nok, at det er vores site. Og det har vi nu fokus på fremover."

Hvordan har I det med, at folk har fulgt de her spil i vished om, at man kan skabe overskud, men det kan man i virkeligheden ikke?

"Det har vi det skidt med. Men jeg kan jo kun sige, hvad jeg før har sagt. Fejlen er rettet nu. Og jeg håber, folk vil blive ved med at følge os."

Regnskabstal

APRIL Antal spil Faktisk TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 78,90 99,04 
Dagens Fidus 30 116,33 120,18
Dagens Double 30 112,60 108,47
Dagens Joker 4 0 104,33
Dagens Double Up 15 99,87 119,62
MAJ Antal spil Faktisk TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 92,0 95,96
Dagens Fidus 31 89,26 98,73
Dagens Double 31 68,10 86,48
Dagens Joker 4 155 157,5
Dagens Double Up 7 122,43 133,5

Juni*

JULI** Antal spil Faktisk TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 86,16 93,6
Dagens Fidus 31 91,61 104,29
Dagens Double 26 64,27 92,35
Dagens Joker 1 410 410
Dagens Double Up 2 112,5 112,5
AUGUST Antal spil Faktisk TBP Opgivet af VBF
Dagens VBF 31 93,97 100,41
Dagens Fidus 31 82,26 86,77
Dagens Double 31 95,74 104,51
Dagens Joker 4 140 145
Dagens Double Up 3 155 155

Noter: 

*Vi har ikke lagt tal for juni måned op, da der aldrig kom et officielt regnskab fra VBF, som vi kunne holde op imod vores eget. I stedet lagde de et halvårsregnskab for 2015 ud, som vi ikke er i stand til at kontrollere ægtheden af.

**For juli måned blev der aldrig lagt et regnskab op på Facebook-siden. Den blev dog udleveret til en fra BetXpert, da vi kontaktede VBF via PM på Facebook. Her udleverede de regnskabet, som ses i boksen.