Så er det tid til US PGA Championship, som i år spilles på Quail Hollow Country Club i North Carolina, USA. Den professionelle golftrader Jesper Asbirk gennemgår i denne US PGA Championship 2017 optakt de største favoritter, danskernes chancer, og hvordan hans tjekliste til betting på årets sidste major ser ud. 

Rory McIlroy er favorit i kraft af en fantastisk record fra banen og lovende takter de sidste par uger, men Jordan Spieth lavede en fantastiske afslutning i The Open, og har nu chancen for som den kun sjette spiller i historien at få sin ”Career Grand Slam”.

Verdensranglistens nr. 1, Dustin Johnson, er på vej tilbage i form, og nummer 3, Hideki Matsuyama vandt opvarmningsturneringen og ser virkelig stærk ud. Endnu en spændende uge med topgolf venter når spillerne slår ud på torsdag til årets sidste major.

Quail Hollow Club

Navnet lyder lidt som en gyserfilm, og nogle spillere kan måske også få lidt af et chok, når de vender tilbage til banen, der i det meste af årtusindet har været vært for turneringen Wells Fargo Championship (tidligere Wachovia Championship). Der er lavet en del ændringer, siden sidste gang spillerne så banen, og 5 af de 18 huller er helt eller delvist re-designet til årets sidste major.

Wells Fargo Championship har i de seneste år budt på et virkelig stærkt felt, og listen af vindere inkluderer da også nogle virkelig stærke navne som Rory McIlroy (to sejre), Jim Furyk, Rickie Fowler, Vijay Singh og Tiger Woods. Turneringen har haft et ry som en ”mini-major” pga. både feltets styrke og banens karakteristika, og nu får den altså chancen for at bevise sig.

De ca. 7600 yards, par 71, kan i sig selv være skræmmende, og sværhedsgraden i forbindelse med ændringerne på banen er da også øget. Vinderscoren har på PGA Touren typisk ligget omkring 10-15 under par, men da spillede banen som par 72, og det er ikke givet, at vi får en to-cifret vinderscore i weekenden.

Quail Hollow er en lang bane, hvor Driving Distance altid vil være en fordel. Ændringerne til banen har kun forstærket dette, og tidligere vindere har med meget få undtagelser haft power fra tee. Tre af par 3-hullerne er over 200 yards, og en lang række af par 4-hullerne er mindst lige så krævende, hvad angår længden. Scoring på de nu kun tre par 5-huller bliver derfor endnu vigtigere end tidligere, hvilket traditionelt har været en nøgle-stat på Quail Hollow.

”The Green Mile” er kælenavnet for de tre afslutningshuller 16-18, som udgør en af de sværeste afslutninger på touren. To par 4-huller omkring 500 yards og et 230 yard par 3-hul op ad bakke skal nok give sved på panden for de førende og underholdning for fans og tilskuere, når vi når søndag eftermiddag.

Ellers er banen ganske klassisk, som vi ser det på PGA Tour. Fairways er primært tree-lined med et snævert view fra tee, greens er hurtige og faste, roughen er relativt kort men tyk og godt placerede bunkers og vandhazarder udgør forsvaret udover den dominerende længde. Det bliver en helt traditionel amerikansk major.

Værd at bemærke er det, at vinderen af WGC Bridgestone Invitational (i sidste uge) historisk set har haft ganske gode chancer for en topplacering i PGA Championship. Alle de sidste 10 vindere af WGC-turneringen er sluttet i top 22 i årets sidste major, og hele tre gange er de løbet med titlen. Hideki Matsuyama spillede forrygende i weekenden. Kan han gentage den bedrift?

US PGA Championship 2017 Odds

Hvor vindermarkedet til The Open var åbent som aldrig før, synes der at være trukket lidt flere linier op til US PGA. McIlroy og Spieth har skilt sig lidt ud, og verdensranglistens nr. 1 og 3, Dustin Johnson og Hideki Matsuyama, spås også rigtig gode chancer.

Således ser vindemarkedet ud op til årets sidste major:

Vinder af US PGA Championship 2017

Bedste odds Bookmaker
Rory McIlroy 8,48
Betfair
Jordan Spieth 10,00
Bet365
Hideki Matsuyama 13,00
Bwin
Dustin Johnson 14,00
NordicBet
Rickie Fowler 20,00
Tipico
John Rahm 27,18 Betfair
Brooks Koepka 28,11 Betfair
Jason Day 31,00
Betfair Sportsbook
Justin Rose 43,08 Betfair
Sergio Garcia 43,08 Betfair
Adam Scott 46,00
Betfair Sportsbook
Justin Thomas 46,18 Betfair
Henrik Stenson 51,49 Betfair
Paul Casey 60,00
Tipico

Odds er opdateret d. 8.8 kl. 11.00, og odds fra Betfairs spillebørs er fratrukket 6,5 procents kommission.

Det er værd at bemærke, at Tipico igen er lidt off på et par af spillerne med odds 20 på Rickie Fowler (resten af markedet i 17-19), og frem for alt på Paul Casey, hvor de giver odds 60. En toneangivende bookmaker uden dansk licens har 42,5 for samme.

Hideki Matsuyama til odds 13,0 hos Bwin*

Matsuyama var voldsomt imponerende, da han vandt sidste uges WGC Bridgestone Invitational. Han holder generelt et virkelig højt niveau tee til green, og med en varm putter bliver han rigtig farlig. Feltet er naturligvis vanvittigt stærkt, men japaneren har allerede vist, at han er allerbedst i de største turneringer, og jeg synes ikke, oddset er faldet tilstrækkeligt efter hans sejr. 9 procent kan forsvares og der er gode chancer for, at vi får historiens første japanske majorvinder på søndag. 

Tjekliste

Mine forberedelser på betting-fronten til en hvilken som helst turnering inkluderer vurderingen af en række faktorer, nogle mere åbenlyse end andre, og jeg forsøger herunder at vægte dem specifikt i forhold til den pågældende turnering. Kom gerne med inputs til diskussion. Til PGA Championship ser min tjekliste således ud med vægtning i parantes:

  • Nuværende form (8/10): Det giver sig selv, at spillere i god form har bedre chancer, men én ting er resultater og scores, noget andet er spillets kvalitet, hvor godt bolden rammes, og hvor komfortabel spilleren er for tiden.
  • Course form/record (5/10): Selvom der ikke nødvendigvis er nogen god grund til det, præsterer nogle spillere meget ofte godt på de samme baner igen og igen. Jeg sætter dog også ofte tidligere resultater på samme bane i forhold til den nuværende form på tidspunktet.
  • Major pedigree (4/10): Majors har deres eget liv og er noget særligt. Nogle spillere trives bare godt til majors og under det størst mulige pres og har evnen til at finde de sidste procenter, når det virkelig gælder.
  • Spillerens match til banen (4/10): En simpel vurdering af spillerens egenskaber, kontra de udfordringer netop denne bane giver.
  • Vejrudsigt (2/10): Godt og dårligt vejr kan totalt ændre outcome af en turnering. Banen spiller anderledes under forskellige vejrforhold, hvilket favoriserer forskellige spillere. Torsdag/fredag kan man komme i den rigtige eller forkerte halvdel af feltet i forhold til vind/regn mm., og så er der nogle spillere, som er specialister (eller det modsatte) i f.eks. vind eller dårligt vejr.
  • News/sociale medier (6/10): I bund og grund følger jeg bare så mange spillere som muligt på Twitter, Facebook mm. for om muligt at opsnappe nyt. Det kunne være sygdom, skader, jetlag, udstyrsskift, kommentarer om banen osv.

Kort om vægtningen: Jeg sætter course form/record lavere end current form i denne uge pga. banens karakter. Selvfølgelig skal Rory McIlroy have en procent eller to ekstra i kraft af sine sejre her på banen, men det klassisk amerikanske udtryk og layout, som Quail Hollow har, er ganske gennemgående på PGA Touren. En stor del af feltet har fint kendskab til banen, og flere andre baner har samme features.

Vedr. vejrudsigten er det svært at give det en vægtning. Hvis vejret bliver rigtig dårligt, vil jeg naturligt vægte det højere. Både fordi der kommer issues omkring drawen, men også fordi der er større forskel på spillernes evner i dårligt vejr end i godt vejr.

10 bud på en vinder

Jordan Spieth (OWGR: 2)

Bedste odds: 10,00

Bet365 

Nuværende form: 13/1/1/35/13 (seneste først). Med to sejre i de sidste 3 starter, inklusiv den fantastiske Open-sejr, ser Jordan Spieth virkelig stærk ud. Eller det vil sige… Han driver ikke rigtig bolden så godt i øjeblikket, og hans putting er alligevel ikke helt på det niveau, vi så, da han toppede verdensranglisten. Det ser ikke ud af meget, men han scorer stadig fantastisk godt, har en utrolig mental styrke, og resultaterne taler for sig selv. Spieth har dog kun sparsom erfaring med banen, hvor han sluttede 32'er i eneste start tilbage i 2013.

Jeg har den holdning, at kun en håndfuld spillere i golfhistorien kunne have gjort, hvad Spieth gjorde på de sidste seks huller i The Open. Det var magisk, og i min bog har han allerede bevist sig som en spiller på allerøverste hylde sammen med bl.a. Seve, Nicklaus og Tiger. Han er kun 24 år, og han går med stor sandsynlighed en fantastisk karriere i møde, hvilket helt sikkert inkluderer flere majors. Det kan sagtens blive i denne uge, men 10+ procent er alligevel meget med en ustabil driver samt begrænset baneerfaring, og værdien tvivler jeg på.

Rory McIlroy (4)  

Bedste odds: 8,48

Betfair

Nuværende form: 5/4/MC/MC/17. Rory fyrede sin caddie før WGC-turneringen i sidste uge. Hans bedste ven var (og er nu) på baggen, og det synes egentlig at fungere meget godt. Han drivede bolden godt, ligesom han også gjorde til The Open, men approachslagene var ikke helt skarpe, og han måtte hole virkelig mange meter putts for at holde trit med de førende. Hans record på Quail Hollow er fantastisk. I syv starter har han hele seks top 10-placeringer og to sejre.

Rory's spil synes på rette vej. Den gode gamle McIlroy, som bare slår guldslag hele tiden, nærmer sig, og hans record på Quail Hollow er stærk. Hans fyring af JP kan gå begge veje. Han så glad og afslappet ud til WGC, tog ansvar og spillede frit. Men denne turnering har en anderledes vigtighed, og når det spidser til søndag eftermiddag, vil han savne en erfaren caddie. McIlroy har tidligere ikke været så god til at håndtere ændringer. Bare se på de sidste par års udstyrsskift, som hver gang har givet ham et formdyk. JP har været hans caddie siden starten for 9 år siden, og Harry Diamond har ingen caddie-erfaring. Det kan gå begge veje. Enten spiller han friere end nogensinde og smadrer feltet, eller også bliver det middelmådigt. Jeg hælder mest til det sidste, og synes odds er for lavt.

Dustin Johnson (1)

Bedste odds: 14,0 

NordicBet

Nuværende form: 17/8/54/MC/MC. Tingene begynder igen at hænge sammen for den førende på verdensranglisten. Det har ellers været en skidt periode for DJ siden hans rygskade inden Masters, men han udtaler sig selv meget positivt om både sving og spil generelt. Nogen mener stadig, at hans sving ser lidt hæmmet ud, men han begynder at score igen, og i tre af fire runder i WGC Bridgestone gik han i 60'erne. Kun en 2. runde i 75 slag holdt ham fra en top 5-placering. DJ har ikke spillet på Quail Hollow siden 2011, og i tre starter er det kun blevet til ét klaret cut.

DJ's odds er naturligt steget i den seneste periode, men han er ved at finde melodien igen. Jeg var meget tæt på at backe ham i sidste uge, og vil ligeledes være det i denne uge. Hans virker oprigtigt positiv igen efter sin downperiode, og hans course record lægger jeg ikke så meget i, når det er så lang tid siden. Han er en helt anden spiller nu, og med hans enorme længde fra tee og spil, der bør matche Quail Hollow, synes jeg, der er tæt på at være value på Johnson til det vinderodds.

Hideki Matsuyama (3)

Bedste odds: 13,0

Bwin

Nuværende form: 1/14/14/2/45. En afsluttende fejlfri 61'er vandt ham sin anden WGC-turnering i sidste uges Bridgestone Invitational. Japaneren holder et vanvittigt højt bundniveau i det lange spil, og når så putteren er ved at varme op, er han svær at have med at gøre. Det var hans tredje sejr i år, og han fører nu FedEx Cuppen og kan blive den første japanske majorvinder nogensinde. 

Matsuyama har virkelig major pedigree. I de sidste fem majors er han sluttet 14/2/11/7/4, og han har flere gange været rigtig tæt på. Jeg har absolut ingen argumenter for ikke at sætte en indsats på Matsuyama, og han er klart min personlige favorit til sejren. Jeg vil gerne give ham de 9-10 procent chance for en sejr (og dermed fin værdi).

Rickie Fowler (10)

Bedste odds: 20,0

Tipico

Nuværende form: 9/22/9/3/5. Rickie Fowler er endnu engang helt fremme i favoritfeltet til endelig at vinde sin første major. Hans nuværende form er blandt de bedste i feltet, selvom han ikke helt har fået det hele til at klikke. Dertil har han en super record fra Quail Hollow, hvor han vandt i 2012 og har yderligere tre topplaceringer i seks starter. Han har ingen svagheder i sit spil, men skal man påpege et område for forbedring, er det fra tee, hvor han halter lidt efter de allerbedste.

Det føles som, om Fowler har været med i verdenstoppen i evigheder, men han er stadig kun 28 år, og det er svært at forestille sig, at han ikke skal lykkes på et tidspunkt. Indtil videre har han bare ikke fået det til at lykkes, og det er på trods af masser af major-topplaceringer. Det kan fint blive i denne uge, det klikker for Fowler, men odds er for lavt til min smag.

Brooks Koepka (11)

Bedste odds: 28,11

Betfair

Nuværende form: 17/6/1/37/31. Koepka fik sit gennembrud med hans sejr i US Open for et par måneder siden. En måneds pause fra golf tog ikke spillet fra ham, og siden er han blevet 6'er i The Open og 17 i sidste uges WGC-turnering. Han altdominerende driver var dog ikke helt med ham i sidste uge, og han har i perioder kæmpet lidt med approachslagene i denne sæson. Samtidig har han ikke deltaget i de PGA Tour-turneringer, der har været afholdt på banen, og hvis han har erfaring fra banen, er det ikke i turneringsregi. 

Hans major pedigree kan man ikke tage fra ham. I de sidste ni majors er hans dårligste resultat en 33. plads i Masters, og kun to gange har han været ude af top 20. Det er helt uhørt stærkt, og får han driveren skruet rigtigt sammen i denne uge, ligger banen rigtig godt til ham. Jeg har bare en lille fornemmelse af, at han er en smule mæt efter sin første major-sejr, og jeg tør ikke anbefale ham som vinder. 

Jason Day (7) 

Bedste odds: 31,0

Betfair Sportsbook

Nuværende form: 24/27/MC/MC/15. Selvom resultaterne ikke ser ud af meget, så dækker de over en masse lovende takter. Han har spillet noget virkelig god golf de sidste par uger, som i perioder har vækket minder fra hans altdominerende periode for ca. halvandet år siden. Når det er sagt, så er det kun blevet til to top-placeringer i denne sæson, og han har stadig svært ved at sætte fire runder sammen. De to tidligere starter på Quail Hollow har givet en 9. og en 22. plads, og hans spil ser ud til at passe ganske godt til banen. 

MEN, hans fysik er stadig et issue. I sidste uge var han tydeligt påvirket af smerter i ryggen. Han sagde selv, at det ikke påvirkede hans sving, og det var heller ikke tydeligt på hans spil, men han kunne dårligt samle bolden op af hullet. Han skal nok komme tilbage til sit top-niveau, og han kommer også til at vinde flere majors, men til oddset synes jeg, der er for stor risiko i hans fysik og svingende niveau.

Paul Casey (18)

Bedste odds: 60,0

Tipico

Nuværende form: 5/11/5/26/10. En af de mest solide formkurver op til denne turnering. Han holder konsekvent højt niveau, og det er ikke anderledes i majors. De sidste fire majors hedder 11/26/6/4, og han har også god længde fra tee, hvilket passer godt på denne lange bane. Hans record fra hans tidligere tre starter på Quail Hollow lader dog en del tilbage at ønske med to missede cuts og en 41. plads i 2016. 

Jeg har fidus til Casey til denne her. Han er stærk i de store turneringer og synes kun at blive stærkere i øjeblikket. Jeg bliver overrasket, hvis han ikke slutter noget bedre end 41'er her på Quail Hollow. Han er dog ikke en finisher. 1 PGA Tour sejr og 7 2. pladser taler sit tydelige sprog, og hans vinderodds tiltaler ikke så meget på trods af Tipico's blunder. En god kandidat til en top 10- eller 20-placering.

Thomas Pieters (23)

Bedste odds: 65,52

Betfair

Nuværende form: 4/44/MC/13/MC. Den lange belgier bliver ved med at imponere i de store turneringer. Han sluttede 4'er i WGC-turneringen i weekenden, og han så til tider ud til at være det bedste bud på en sejr. Han har et virkelig stort talent, og han begynder nu at bevise sig på de helt store scener. 4'er til Masters, 5'er i WGC Mexico og en fantastisk Ryder Cup debut ligger stadig friskt i erindringerne. Umiddelbart ingen course record, men han kan sagtens kende til banen fra hans college-tid. 

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg igennem lang tid har undervurderet Pieters. Talentet er tydeligt, men jeg har ikke haft fidus til hans mentalitet og major pedigree. Han er ved at omvende mig, og han kan blive en af de helt store europæiske navne i det næste årti. Han har helt klart spillet til at konkurrere på denne bane, men hypen er stadig lidt for stor omkring ham til at oddset for at vinde denne major er tiltalende. First Round Leader-markedet, måske?

Charley Hoffman (20)

Bedste odds: 56,17

Betfair

Nuværende form: 3/2/20/39/3. Tre top 5-placeriger i de sidste fem og top 20-placeringer i alle tre tidligere majors i år. Det er svært ikke at nævne Charley Hoffman i denne sammenhæng, selvom han ikke særlig tit er på tale i major-sammenhæng. Han rammer naturligvis bolden virkelig godt i øjeblikket og har en ganske varm putter, hvilket altid er farligt. Og så er han generelt stærk fra tee, selvom han måske mangler 10-20 meter for at blive kaldt en bomber. Hans course record er dog sløj med tre MC i fire starter, men det var trods alt i årene '07-'11, hvilket mindsker værdien. 

Hoffman er en erfaren herre, og selvom han ikke lyser af major pedigree, har han helt sikker niveauet til at spille med helt fremme i øjeblikket. Han er for mig ikke en stærk nok kandidat til sejren, men jeg vil holde et vågent øje med odds for en top-placering eller i det rigtige matchup.

De nævnte spillere er valgt helt subjektivt, og ikke kun fordi de er i nærheden af toppen af favoritfeltet. Jeg kunne have nævnt mange flere, som f.eks. Phil Mickelson der har en fantastisk record på Quail Hollow, John Rahm der har potentiale som få andre eller måske Adam Scott, som også kan gøre det godt her. Der er rigtig mange om budet, og tiden er ikke ubegrænset...

De danske chancer...

...for endelig at vinde den første rød-hvide major, der skal bringe os på omgangshøjde med svenskerne, ser på papiret ikke så gode ud. Søren Kjeldsen (80), Thorbjørn Olesen (78) og Thomas Bjørn (506) er repræsentanterne, der skal give det et skud, og med odds på den gode side af 200 må det siges at være et langskud. 

Søren Kjeldsen har ikke haft en god sæson, og kun få højdepunkter kan nævnes. På så lang en bane vil han naturligt få det svært, og selvom han stort set altid formår at få bolden solidt rundt på en hvilken som helst bane og klarer mange cuts, vil det være en sentation af dimensioner, hvis vi ser ham i nærheden af en top-placering søndag eftermiddag. 

Thomas Bjørn har vel nok haft sin storhedstid, og selvom han altid stiller op for at vinde, så er hans fokus i øjeblikket nok i højere grad på Ryder Cup i 2018, hvor han er den stolte kaptajn for det europæiske hold. Deruodover er hans start i PGA Championship nummer 499 på European Tour, og tjener det formål at han rammer 500 turneringer hjemme i Himmerland til Made in Denmark 2017. Bevares, han kan absolut stadig spille golf, og har faktisk gået en del pæne runder de sidste måneder, men at sætte fire superrunder sammen, og så i en major, er alligevel ikke sandsynligt. 

Større forhåbninger kan man med rette have til Thorbjørn Olesen, der fandt noget i sit spil i WGC-turneringen i weekenden. Han sluttede på en fornem 10. plads, og specielt søndagens runde lovede godt for årets sidste major. Han har haft lidt problemer med driveren de sidste uger, men han forbedrede sig runde for runde i sidste uge og kommer til Quail Hollow med en bunke optimisme. 

Han har ganske fornuftig længde fra tee, og er i min bog også den dansker med størst major pedigree (hvis man ser bort fra Thomas Bjørn i sin storhedstid), hvilket top 10-placeringer i både Masters og The Open indikerer. Et misset cut fra banen i 2014 trækker ikke voldsomt ned, for Thorbjørn er og bliver ustabil. Hans bundniveau er alt for lavt, men hans top-niveau er virkelig konkurrencedygtigt på højeste niveau, og kan han finde det og sætte fire gode runder sammen, har han absolut gode chancer for en top-placering. 

Tilbage er kun at ønske god fornøjelse med årets sidste major, US PGA Championship!

Links

Turneringens hjemmeside

Livescore

Vejrudsigt