En bookmaker må ikke forskelsbehandle udvalgte kunder, uden at oplysningen fremgår tydeligt i betingelserne, lyder det fra Spillemyndigheden. Den del overholder Unibet* ikke i populær EM-kampagne, vurderer advokat.

Spillemyndigheden strammer skruen i forhold til bookmakernes tilbud og bonusser. Det skal være slut med mudrede regler og vilkår, som den almindelige spiller ikke kan gennemskue.

Sådan lyder det fra Spillemyndighedens direktør Birgitte Sand i et interview med BetXpert. 

"Vilkårene skal være klare og tydelige, så enhver kan forstå dem," siger Birgitte Sand.

"Derudover skal informationen være korrekt, så hvis en bonus markedsføres som gratis, skal den simpelthen også være gratis. Så skal du ikke først lægge 2.000 kroner, inden du kan få 50 kroner gratis. Det er noget, vi har haft og fortsat har stor fokus på," siger hun til BetXpert. Det kan desuden også læses i Spillemyndighedens nylige årsberetning.

Herudover skal det også fremgå klart og tydeligt, hvis bookmakerne i forbindelse med bonustilbud kan finde på at "limitere" udvalgte kunder.

Og netop den del kan risikere at ramme bookmakerne. Det er nemlig almindelig kendt, at spilleselskabernes tilbud og bonusser ikke tilbydes på lige vilkår.

Kunne blot spille for 3 kroner

Tag fx Unibets populære "boostede odds"-kampagne som har kørt gennem hele EM-slutrunden i fodbold.

Til torsdagens semifinale mellem Tyskland og Frankrig havde Unibet* eksempelvis boostet oddset på fransk 1-0-sejr. I stedet for det almindelige odds 7 kunne man nu få odds 8.

Tilbuddet er dog ikke anvendeligt for alle. Mens mange spillere ikke skal bekymre sig om nogen indsatsgrænse, så kan visse kunder blot spille for sølle tre kroner (se billedet). Hvorfor det forholder sig sådan, vil spilleselskaberne ikke svare på, men alt tyder på, at kunderne er for dygtige til bookmakernes smag.

Spillemyndigheden vil ikke gå ind i konkrete sager, men chefkonsulent ved Spillemyndigheden Nanna Siv Klitgård Vahl oplyser her generelt om limits: 

"En såkaldt ”limitering” af kunderne må efter vores opfattelse være en relevant oplysning om spillet, hvorfor oplysning herom skal være lettilgængelig for spilleren," forklarer hun med henvisning til bekendtgørelsen om online væddemål.

Hun uddyber, at:

"... alle vilkår skal være oplyst på en klar og tydelig måde i umiddelbar tilknytning til tilbuddet."

Billedtekst: Denne kunde kunne blot spille for 3,72 kroner på Unibets "boostede odds-"kampagne fra EM-semifinalen mellem Tyskland og Frankrig i torsdags.

Unibet-kampagnen på kant med kravene 

Men ifølge advokat Rasmus Mangor fra Mangor Advokatfirma kan man diskutere, hvorvidt bekendtgørelsen er opfyldt i tilfældet med Unibets boostede odds.

"Hvis nogle spillere kun kan satse 3 kroner på de boostede odds, kan man jo først og fremmest diskutere, hvorvidt bekendtgørelsen er opfyldt, for hvis andre spillere kan satse mere end 3 kroner, er bonusen givet på vilkår, der adskiller sig fra andre kunders."

I forbindelse med Unibets boostede odds står i deres regler og vilkår blandt andet, at "Unibet* forbeholder sig retten til at ændre og begrænse indsatsen til enhver tid."

Det er dog ifølge Rasmus Mangor ikke udtrykt "klar og tydelig" i dette tilfælde.

"At Unibet* tilskriver sig selv en mulighed for at ændre og begrænse indsatsen til enhver tid, mener jeg ikke er klart og tydeligt, for forbrugerne er stadig uvidende om baggrunden for ændringen og/eller begrænsningen, og det mener jeg bør fremgå," siger advokaten.

"Det svarer til, at et forsikringsselskab skriver i sine betingelser, at de forbeholder sig retten til ikke at udbetale erstatning uden at begrunde, hvorfor erstatning kan nægtes," siger Rasmus Mangor. 

Kritik af tidligere kampagner

Hvis vilkåret skal være klart og tydeligt, skal Unibet* ifølge Rasmus Mangor forklare, hvorfor de kan finde på at ændre og begrænse indsatsen.

"Det kunne fx være, at Unibet* havde en maksimumsindsats på de pågældende væddemål."

Det er ikke første gang, at Unibets kampagner møder modstand. I forbindelse med en stort anlagt Black Friday-kampagne i efteråret fik Unibet* lignende kritik. Læs den historie her.

Unibet* har ikke ønsket at svare på kritikken.