Roger Federer leverede et fornemt comeback på touren i sidste uge, da han på Stuttgarts græsbaner vandt ATP 250-turneringen efter finde sejre over blandt andre Kyrgios og Raonic. I denne uge prøver han igen i Halle, hvor Federer er seedet 1'er i en turnering, som han har vundet ni gange før. Udover turneringen i Halle spilles en nok endnu mere prestigefyldt græsturnering i Queen's, London, hvor blandt andre Cilic, Djokovic og Dimitrov stiller til start.

Halle, Tyskland

Rang: ATP 500
Underlag: Græs
Forsvarende mester: Roger Federer

Turneringen er så småt servet i gang, så outrightmarkedet kan desværre ikke nås, inden denne artikel bliver publiceret, men lad os alligevel tage et kig på, hvordan de to halvdele af lodtrækningen er besat og skruet sammen. 

Federer er som nævnt førsteseedet og klokkeklar favorit til at vinde sin 10. titel i Halle. Der er ingen byes i turneringen, så der skal vindes fem kampe, før man kan løfte trofæet, og Federer har efter min vurdering fået en rigtig fin lodtrækning. De første par runder bør ikke volde ham store problemer, selv om troldmanden, Paire, kan give lidt bøvl i anden runde. Paire har dog sjældent den mentale styrke til at køre de helt store sejre i hus, og det vil han med al sandsynlighed heller ikke have her.

Den største hurdle for Federer kan potentielt komme i kvartfinalen, hvor hjemmebanestærke Philipp Kohlschreiber kan ske at vente. Kohlschreiber er en habil græsspiller med en fin historik i denne turnering, men den indbyrdes historik viser et overtag på hele 13-0 til Federer, og det er svært at forestille sig, at tyskeren, som tabte til Istomin i Stuttgart, skal pynte på den statistik her.

Hvis seedningerne holder, så mødes Thiem og Pouille i kvartfinalen om en billet til et semifinaleopgør mod formentlig Federer. Thiem stod godt nok i semifinalen her i Halle i 2016, men han er sandt at sige ingen gudsbenådet græsspiller, og selv om Pouille ikke er i sit livs form pt., så virker det logiske valg, at franskmanden spiller sig igennem til kampen mod Federer. 

I den nederste halvdel er Alexander Zverev seedet 2'er og stor favorit til at nå igennem halvdelen. Han er en fremragende græsspiller og virker til at være i udmærket form, efter han langt om længe nåede en grand slam-kvartfinale forleden i Paris. Zverev var i finalen her sidste år, hvor han fik klø af Federer, og for to år siden nåede han faktisk også finalen - dengang var det Florian Mayer, der overraskende agerede bremseklods. 

Netop Florian Mayer har en rigtig fin historik her i Halle, og jeg har lidt fidus til, han kan skabe problemer for Gasquet i 1. runde. Gasquet er den måske farligste modstander for Zverev i den nederste halvdel, men han kommer lige fra en titel i Hertogenbosch, og det kunne tænkes, at Mayer er en anelse bedre forberedt på Halles baner. Nishikori, Mischa Zverev og Bautista-Agut er de andre outsidere i denne halvdel til at gå videre til finalen.

Queen's, England

Rang: ATP 500
Underlag: Græs
Forsvarende mester: Feliciano Lopez

I den vel nok mest prestigefyldte opvarmningsturnering på græs, Queen's Club, kan der præsenteres et meget stærkt felt. Cilic, der har gode meritter herfra med to finaler og en titel, er seedet 1'er. Han var i finalen her sidste år, hvor han led et bittert nederlag til Lopez, og så skal det da også nævnes, at han var i finalen i Wimbledon sidste år, hvor han tabte mere forudsigeligt og enkelt til Federer. Cilic er en fortrinlig græsspiller med sin tunge serv og flade spil, og han er én af de oplagte titelkandidater denne uge.

Cilic har dog fået en yderst ubehagelig lodtrækning, der i værste fald kan give ham en vej til finalen mod disse spillere: Verdasco, Muller, Querrey og Lopez/Murray/Kyrgios/Goffin. Selv om Verdasco, Muller og Querrey alle er gode på græs, så tvivler jeg på, Cilic snubler mod én af disse, da ingen af dem viser stærk nok form pt. I kvartfinalen kommer der dog anderledes kamp om det, da den næstøverste fjerdedel rummer så stærke navne som Kyrgios, Goffin, Lopez (forsvarende mester) og Murray, der langt om længe gør comeback på touren.

Murray har tidligere vundet denne turnering hele fem gange, så der er ingen tvivl om, han befinder sig godt her, og at han vil blive taget ekstremt godt imod af et altid talstærkt britisk publikum. Hvordan hans form er, det kan jeg ikke spå om, men det er lang tid, han har været væk, så uanset hvor mange kræfter han har lagt i træningen, så er det svært helt at kompensere for den manglende kamptræning. At han møder Kyrgios i første runde, gør ikke hans comeback lettere, men måske kan det også være skottens chance. Kyrgios er 0-3 i Queen's og kommer lige fra et helt tæt nederlag til Federer i Stuttgart. Derudover har Kyrgios og Murray tidligere vist stor sympati for hinanden, så det skulle ikke undre mig, hvis Kyrgios om ikke forærer Murray sejren, så letter foden en smule fra speederen. Når alt kommer til alt, bliver Murray selvfølgelig nødt til at have et vist kampniveau for at kunne være med, og selv om han skulle vinde første runde, så har jeg ikke fantasi til at forestille mig, det rækker mange yderligere runder.

I den nederste halvdel af lodtrækningen er det mest interessante nok, at Djokovic befinder sig næsten helt nede i lodtrækningen (uden seedning), og at han derfor står til at møde Dimitrov allerede i anden runde. Djokovic har aldrig vundet her i Queen's, men han er en fremragende græsspiller med tre Wimbledon-titler på cv'et, og sådan som Dimitrov, der vandt her i 2014, spiller for tiden, så kan bulgareren efter min mening ikke tilskrives favoritværdigheden i dét opgør. Dimitrov tabte fire af sine sidste seks opgør i grussæsonen og et nederlag i tre sæt til Verdasco ved French Open bekræfter, at Dimitrov ikke rammer niveau pt. Om han formår at højne niveauet og måske motivationen til græssæsonen bliver interessant at se den kommende uge.

I halvdelen finder vi yderligere kompetente græsspillere i form af Jack Sock og Kevin Anderson. Sock er i rædselsfuld form i år, mens Anderson bare bliver ved med at præstere på et stabilt højt niveau, og han kunne meget vel være en klar titelkandidat her i London. Sydafrikaneren er med simple opskrifter røget helt op som 8'er i verden, og når man oveni besidder én af tourens bedste server, så kan man aldrig helt afskrives på græs.