Grussæsonens store højdepunkt står for døren, når der bydes indenfor til toptennis på det fantastiske Roland Garros-anlæg. Nadal er kæmpe favorit til at vinde sin 11. titel i Paris, og efter endnu en imponerende grussæson af spanieren, vejrer spørgsmålet hos herrerne i lufen, om der overhovedet er nogen, der kan volde Nadal problemer.

French Open for herrer

Rang: Grand Slam
Underlag: Grus
Forsvarende mester: Nadal

Den øverste fjerdedel af lodtrækningen
Nadal er naturligvis topseedet og favorit til at gå videre fra denne fjerdedel. Hans lodtrækning ser meget fin ud. Det er ikke dårlige spillere, han skal op imod, men det er spillere, som normalt ikke kan skabe problemer for ham på gruset. Den første seedede spiller, han kan rende ind i, Gasquet, ligger perfekt til Nadal på dette underlag, og det hjælper næppe noget for franskmanden, at den indbyrdes statistik viser et spansk overtag på hele 15-1, hvor Gasquets ene sejr kom i en challenger på hard court helt tilbage fra 2003.

Herefter kan Nadal rende ind i Jack Sock om en plads i kvartfinalen, men Sock har inden da en spiller som Shapovalov at komme igennem. Netop det canadiske stjerneskud kan blive én af Nadals sværeste hurdler i turneringen, selv om det nærmer sig utopi at tro, Shapovalov kan slå en fit Nadal over fem sæt i French Open. Men canadieren har netop vist, at han har det fint på grus, og han er samtidigt fyldt med ungdommens optimistiske glød, så jeg tror faktisk, at Shapovalov er én af de få spillere i lodtrækningen, der tror på, at han kan gøre skade på Nadal.

I kvarfinalen vil der sandsynligvis vente et opgør mod enten 6. seedede Anderson, Lopez, Schwartzman, Kohlschreiber eller Cuevas. Jeg har lidt fidus til de to sydamerikanere Schwartzman og Cuevas, fordi de bare befinder sig virkelig godt på gruset, men også her har jeg svært ved at se, hvordan én af de to ligefrem skulle kunne slå Nadal i denne turnering. Schwartzman drillede dog Nadal en smule i Madrid, men selv om han kan følge fint med i duellerne, så har han ikke våbnene til at gå igennem Nadal og overtage styringen i duellerne. 

Bud på kvartfinale: Nadal-Schwartzman
Vinder af kvartfinale: Nadal

Den næstøverste fjerdedel af lodtrækningen
Når Nadal ikke er med i den pågældende del af lodtrækningen, så vil der naturligt være lidt mere uforudsigelighed og spænding om udfaldene. I denne fjerdedel finder vi Cilic, Fognini, Andujar, Edmund, Isner, Berdych, Ramos-Vinolas, Johnson, Del Potro og vores norske ven, Casper Ruud. 

Del Potro er den oplagte spiller til at gå igennem fjerdedelen, men han har ikke imponeret på gruset i år og måtte trække sig med en lille forstrækning mod Goffin i Rom. Cilic ser heller ikke ud til at være i sit livs form pt., men han nåede dog semifinalen i Rom, og han har en meget fin lodtrækning her i Paris, hvor vejen til fjerde runde kan gå igennem Duckworth, Sandgren og Johnson/Mannarino. Det er svært helt at afskrive kroaten med den lodtrækning.

Fognini har nok også taget et godt kig i lodtrækningen, og skulle han ske at være topmotiveret (italienerens veje er uransagelige), så kan han godt tangere sin kvartfinale fra 2011. Han har dog kompetent modstand i form af genopstandne Andujar og Edmund i de tidlige runder, og jeg tror, Edmund kan blive en meget vanskelig modstander for ham her. 

Isner tog Nadal til fem sæt i French Open 2011, og siden dengang har jeg altid haft meget stor respekt for ham på underlaget. Han har måske ikke helt haft så god en optakt som ønsket, men han har spillet godt i år generelt set, vundet en Masters 1000 og har en af tourens stærkeste psyker i de her femsætskampe. Han står til at møde Berdych i tredje runde, og selv om tjekken har udmærkede meritter fra Paris, så er han 0-3 på grus i år og vel næppe regnet som én af de helt store udfordrere til noget som helst pt.

Bud på kvartfinale: Edmund-Isner
Vinder af kvartfinale: Edmund

Den næstnederste fjerdedel af lodtrækningen
Her er forhåndsfavoritterne Goffin, Klizan, Monfils, Kyrgios, Carreno-Busta, Bautista-Agut, Djokovic og Dimitrov. Goffin har set bedre og bedre ud efter sit comeback, og ham tror jeg bestemt, vi skal regne med et godt stykke ind i turneringen. Og dog... for i tredje runde venter et opgør mellem to stærke grusspillere; Monfils og Klizan. Monfils er én af mine helt store favoritter i denne turnering, og det gør lidt ondt, at han i år har haft så svært ved at finde sit niveau. Jeg tror på, at en sejr over Klizan vil løfte ham til nye højder ift. årets hidtidige præstationer, og så er det bestemt ikke utænkeligt, at han kan sætte en kæp i Goffins hjul i tredje runde.

Kyrgios med det enorme potentiale har ikke spillet på grus i Europa i år, og ham forventer jeg mig intet af her. Faktisk vil det ikke overraske mig, hvis han taber det internt australske opgør mod Tomic i første runde. 

Djokovic forventer jeg mig derimod en helt del af. Han vandt her i 2016 og spillede godt i Rom, hvor han pressede Nadal til 6-7 3-6 i semifinalen. Jeg synes, pilen peger den rigtige vej for serberen, som dog stadig ikke virker i nærheden af fordums styrke. Måske det kan komme her i Paris - timingen ser i hvert fald ud til at være fin med resultaterne i Rom in mente. Djokovic har fået en hård lodtrækning og et potentielt fjerderundeopgør mod Dimitrov kan slå gnister. Dimitrov har dog også skuffet mig i år, og jeg tvivler på, han er mentalt, hvor han skal være pt.

Bud på kvartfinale: Monfils-Djokovic
Vinder af kvartfinale: Djokovic

Den nederste del af lodtrækningen
Her begynder fyrværkeriet for alvor. Zverev, Tsitsipas, Thiem, Nishikori, Pouille og Wawrinka finder vi her. Thiem slog Nadal i Madrid, og Zverev pressede ham til det yderste i Rom, hvor en regnvejrspause så ud til at hjælpe spanieren det sidste stykke i mål.

Thiem og Zverev er nok på papiret de eneste to sammen med Djokovic, der kan slå Nadal i årets udgave, og det er yderst kærkomment for Nadal, at de er endt i fjerdedel sammen. Hvis Wawrinka finder et eller andet niveau, der minder om de gode gamle dage, så kan han også blive en yderst ubehagelig opgave for Zverev, der aldrig har haft noget, der minder om succes i Grand Slams, i fjerde runde. Bliver det ikke Wawrinka, så kan det i stedet blive Pouille, og med fransk publikums opbakning i ryggen og et meget højt topniveau på grus, så virker det ikke ligefrem usandsynligt, at Zverev endnu engang må pakke taskerne før kvartfinalerne.

Thiem, der vandt i Lyon i sidste uge og måske brugte alt for mange kræfter på en relativt ligegyldig titel, har ikke fået den letteste lodtrækning. Tsitsipas allerede i anden runde og Nishikori i fjerde runde er lig med masser af vanskelig modstand for østrigeren, der efter min mening er en reel titeludfordrer i år, men jeg tror, han har begået en tåbelig fejltagelse ved at tanke "selvtillid" i Lyon med masser af hårde kampe sidste uge. Selv om jeg tror, han kommer igennem både Tsitsipas og Nishikori, så tvivler jeg på, han har kræfterne til at gå hele vejen, og en formentlig frisk Nadal vil være alt for hård modstand for ham i en evt. finale.

Bud på kvartfinale: Thiem-Zverev
Vinder af kvartfinale: Zverev

Bemærk at optakten er skrevet på førstedagen af French Open.