Grussæsonen startede officielt i sidste uge med turneringerne i Marrakech og Houston, men det er først i denne uge, at der for alvor bliver åbnet op på det røde underlag, når en stjerneparade af tennis-esser indtager Monte Carlo og fystendømmets ATP Masters 1000-turnering. 

Rafaen Nadal er forsvarende mester og har vundet turneringen i Monte Carlo hele ni gange. Efter at have vundet den uafbrudt fra 2005 til 2012, løb Nadal ind i en længere periode af skader, manglende selvtillid og hård konkurrence fra Djokovic (der har slået ham to gange i Monte Carlo), og fra 2013-2015 fik han ikke øget antallet af Monte Carlo-titler til sit imponerende grus-cv. 

I 2016 genopstod han igen i turneringen, hvor han slog så prominente navne som Thiem, Wawrinka, Murray og Monfils på sin vej til sin niende Monte Carlo-titel. Spørgsmålet er nu, om Nadal efter en fin sæsonstart i 2016 på de hårdere underlag kan finde tilbage til grusdominansen, som i mange år var givet, når Nadal turnerede rundt på de europæiske grusbaner. 

Roger Federer, som har slået Nadal tre gange i år allerede, har meldt fra i Monte Carlo, og vi skal nok næppe forvente meget fra den schweiziske maestro de kommende måneder. Nadal ville sikkert have ønsket at få en revanchemulighed mod ham på grusbanerne, men det ser ud til, at han må nøjes med at bekymre sig om særligt Djokovic, Murray, Wawrinka og Thiem.

Lodtrækningen - øverste fjerdedel

Andy Murray har holdt en relativt lang skadespause, men ikke desto mindre er han førsteseedet i turneringen, og jeg synes, han har fået en ekstremt god lodtrækning at komme i gang på gruset på. Efter den obligatoriske "bye" i første runde, venter der ham formentlig opgaver som Robredo og Kohlschreiber, inden han i kvartfinalen sandsynligvis står ansigt til ansigt med enten Berdych eller Cilic. To spillere, der på deres absolut bedste kan give Murray problemer, men pt. virker det ikke til, at de rammer formen godt nok til at slå igennem Murrays defensiv.

Dog skal det huskes, at Murray ikke har spillet længe, og når man samtidigt tager med, at der skal slides en del hårdere på gruset, så kunne jeg godt forestille mig, at han får en del vanskeligheder med overhovedet at komme ordentligt i gang i denne turnering. Jeg anser ham ikke umiddelbart som en stor trussel til Djokovic og Nadal denne uge, men man skal naturligvis aldrig afskrive verdensetteren.

Lodtrækning - næstøverste fjerdedel

Denne fjerdedel ser en anelse mere interessant ud, synes jeg. Her har vi både Wawrinka og Tsonga, og derudover skal det blive meget spændende at se, hvad Lucas Pouille får ud af det. Han havde en god Davis Cup-weekend forleden, og han har nogle meget brugbare våben på gruset. Pablo Cuevas skal heller ikke afskrives, selv om jeg normalt ikke har den helt store tiltro til ham i disse Masters-turneringer på europæisk grus.

Lodtrækning - næstnederste fjerdedel

Jeg er nok ikke den eneste, der håber på en kvartfinale mellem Dimitrov og Nadal. De to har ofte haft drabelige opgør mod hinanden, og jeg forventer, at de begge kommer stærkt ud i denne uge. Dimitrov skal til at i gang igen, og han har et stærkt spil på gruset, selv om han i den direkte duel mod Nadal ofte falder på den klassiske enhåndsbaghåndsproblematik.

Alexander Zverev er en dark horse fra denne fjerdedel, og lige efter ham i kapløbet om en semifinaleplads finder vi Bautista-Agut. Vores norske ven, Casper Ruud, som lige har fået læsterlige klø af Frederik Løchte i Davis Cup, er også røget ind i fjerdedelen her.

Lodtrækning - nederste fjerdedel

Her finder vi Novak Djokovic, og jeg tror, han kommer i gang nu. Han spillede en overbevisende omgang tennis hjemme i Serbien i Davis Cup forleden, og jeg forventer, at han - efter en skidt sæsonåbning - genfinder fokus nu. Han kan grundlæggende ikke blive ved at underpræstere, hvis han vil bevare sin status som én af verdens bedste, hvor seedningerne i de store turneringer følger kærkomment med. 

Djokovic har fået en rigtig god lodtrækning indtil kvartfinalen, hvor Dominic Thiem så formentlig venter. Østrigeren har et vanvittigt højt topniveau på gruset, og det er ikke nogen let modstander for Djokovic, som dog har haft det legende let mod ham i deres hidtil fire indbyrdes opgør (blandt andet ved French Open sidste år). Udover Thiem finder vi Goffin, Carreno-Busta, Fabio Fognini og formsvage Gilles Simon i den nederste fjerdedel.

Hvad kan vi forvente?

Jeg har en klar forventning om, at Nadal kommer blæsende ud i denne turnering, som han nærmest har haft ejerskab over. Jeg tror ikke, Dimitrov kommer til at gøre alverden ved ham, og Rafa glider relativt let gennem sin fjerdedel, hvor vi så forhåbentlig får et stjerneopgør mellem Nadal og Djokovic. Her kan jeg sagtens se Djokovic vinde, som han har gjort to gange tidligere her i Monte Carlo. Kommer serberen ind til denne uge med selvtillid og topniveau, så tror jeg ikke, Nadal har topniveauet længere til at være med. 

Murray har jeg som tidligere nævnt heller ikke den helt store tiltro til lige i denne uge, selv om jeg også synes, at han har mange forcer på gruset. Hvis Wawrinka finder sit topniveau - det regner jeg sådan set ikke med, selv om han vandt her i 2014 - så er han én af dem, der kan slå Murray, og hvem ved om ikke også Tsonga kan bide hårdt fra sig her, efter han måske har fundet noget ny inspiration i at være blevet far.

Mit lidt vovede bud er en finale mellem Djokovic og Tsonga.

Vinder-odds på Masters-turneringen i Monte Carlo

Bedste odds Bookmaker
Rafael Nadal 3,25
Bet365
Novak Djokovic 3,50 Bet365
Andy Murray 5,00 Bet365
Stan Wawrinka 8,00 Bet365
Dominic Thiem 23,00 Bet365
Jo-Wilfried Tsonga 29,00 Bet365
Thomas Berdych 34,00 Bet365
Grigor Dmitrov 41,00 Bet365
David Goffin 41,00 Bet365
Alexander Zverev 41,00 Bet365