Efter landskampspausen går det løs. Superligaen går ind i sin afgørende fase, og vindere og tabere skal findes. Både i bunden og toppen har flere hold slået hul, men intet er afgjort, inden anden del af Superligaen 2017/2018 sparkes i gang. Læs Rasmus Jørgensens fyldige optakt med gennemgang af strukturen, grupperne og de enkelte hold.

Grundspillet er ovre, og Superligaen er nu blevet delt op efter en dramatisk sidste runde, hvor den nye struktur i hvert fald i én kamp lod til at have afgørende betydning for udfaldet, da SønderjyskE til sidst i kampen mod FC Midtjylland mildt sagt ikke kæmpede deres bedste for at forhindre hjemmeholdet i at score. 

Denne optakt bliver ikke en lang gennemgang af samtlige 14 hold, men en forklaring af hvordan slutspillet kommer til at forløbe, et kort skriv om de enkelte hold samt diverse spiltanker. Hvis man gerne vil have en mere dybdegående gennemgang af holdene, deres præstationer i efteråret samt transfers i januar-vinduet, henvises der til forårs-optakten.

Slutspillets struktur

Vi starter med en gennemgang af slutspillets struktur, som godt kan være lidt kringlet at forstå. Superligaen er delt op således, at de seks bedste hold skal spille mesterskabsslutspil, hvor holdene spiller en lige-ud-turnering, hvor de møder hinanden både hjemme og ude. Her skal guld, sølv og bronze fordeles.

Når det kommer til de otte nederste hold, bliver det straks lidt mere kompliceret. De otte hold er først og fremmest delt i to puljer á fire, hvor man møder hinanden hjemme og ude ligesom i mesterskabsslutspillet.

Efter disse kampe deles grupperne i to, hvor nummer 1 og 2 i puljerne skal spille om at komme i Europa Playoff-kamp mod nummer 3 (nummer 4 hvis et hold fra top vinder pokalturneringen) fra mesterskabsslutspillet.

De to nederst placerede hold i de to puljer skal spille to kampe. Nummer 3 i de to puljer skal møde nummer 4 i den anden pulje. Taberne af disse kampe skal spille indbyrdes om at ende på 13. og 14. pladsen, hvoraf taberen af disse to kampe ender som nummer 14 og rykker direkte ned. Vinderen af kampen om 13.-14.-pladsen skal så møde nr. 2 fra 1. Division i to kampe om at spiller Superliga i næste sæson

Vinderen af de to kampe mellem 3. og 4. pladsen i puljen skal så spille to kampe om at ende som nr. 11 og 12 i Superligaen. Taberen slutter som nummer 12 og skal herefter spille to kampe mod nummer 3 fra 1. Division om at spille Superliga i næste sæson. Vinderen, og dermed nummer 11, redder sig fra nedrykning og slutter sæsonen.

Mesterskabsslutspillet: Brøndby er favorit til guldet

Fire hold var allerede sikret inden sidste runde i grundspillet, hvor AaB og AC Horsens sikrede sig de to sidste billetter til mesterskabsslutspillet

  

Mesterskabsslutspillet - vinderodds

Point Bedste odds Bookmaker
Brøndby IF 60 1,65
888sport
FC Midtjylland 60 2,40
Danske Spil
FC Nordsjælland 50 150  Danske Spil
FC København 44 500   Danske Spil
AaB 36 6001
888sport
AC Horsens 35 7501
888sport

Både AaB og AC Horsens ligner dog hold, som ikke har det helt store at spille for i mesterskabsspillet, da chancen for at ende som nummer 4 og få en potentiel Europa-billet er minimal. Det vil overraske meget, hvis man kan hente helholdvis 8 og 9 point på FC København i 10 kampe, hvor man skal møde hold, som er noget stærkere end begge hold.

Der bliver dog kamp om de tre medaljepladser, hvor FCK også er ved at nærme sig FCN på 3. Pladsen.

Brøndby IF

Ser man på præstationerne hidtil i foråret, så synes jeg, at Brøndby har været det stærkeste hold i årets første 7 kampe. Der har dog været kampe, hvor man har kæmpet lidt med præstationerne, men det, der gør Brøndby til det bedste hold, er, at de skaber så mange chancer i kampene, at chancen for at få point og i mange tilfælde sejren med er stor. Jeg sidder dog med følelsen af, at Brøndby ikke har spillet sig helt ud i foråret, og at der er forbedringspotentiale i forhold til præstationerne

Alexander Zornigers tropper har ligeledes vist sig stærke i kampene mod de øvrige tophold, hvor det er blevet til fem sejre ud af seks mulige i kampene mod FCM, FCN og FCK. Faktisk skal vi helt tilbage til den 20. august for at finde seneste Brøndby-nederlag. Det skal ligeledes bemærkes, at man forventer at have Besar Halimi tilbage i holdtræning i løbet af landskampspausen, så et comeback fra hans side ligger måske ikke så langt inde i mesterskabsslutspillet.

Jeg har Brøndby som favoritter til at nuppe guldet i denne sæson. Man viste sig stærkest i kampen mod FC Midtjylland senest, og jeg synes, at truppen er en smule stærkere end midtjydernes efter transfervinduet.

FC Midtjylland

Holdet som med alt sandsynlig skal kæmpe med Brøndby om guldet i denne sæson. FCM har egentlig hentet en del point i foråret, men jeg har stadig siddet med følelsen af, at man ikke har været lige så stærke som i efteråret. Jeg så FCM som det bedste hold i efteråret, efter at Jess Thorup valgte at skifte formation, og det høje niveau har ulvene ikke helt formået at tage med til foråret.

Det er måske også naturligt nok, når man i januar sagde farvel til Alexander Sørloth, Rasmus Nissen og Filip Novak, hvor særligt afløserne for Sørloth og Nissen ikke er helt på samme niveau. Man har i fraværet af Paul Onuachu og Rilwan Hassan være lidt smalle i offensiven, hvor man ikke har haft det helt store at skyde med fra bænken.

Jess Thorup håber at have at have de to offensive spillere i spil til truppen efter landskampspausen, og det giver nogle nye muligheder, da man har manglet en decideret angriber i Onuachus fravær.

Som nævnt ser jeg på nuværende tidspunkt Brøndby som favoritter til guldet, men der er ingen tvivl om, at FCM er den største konkurrent til guldet, og kan midtjyderne formå at løfte niveauet med Onuachu og Hassan tilbage, så vil de give Brøndby kamp til stregen.

  

FC Nordsjælland

Kasper Hjulmand og co. går ind til slutspillet med et forspring på seks point ned til FC København, efter at man led et ærgerligt nederlag til FC Helsingør på en svær bane, hvor man ikke spillede nogen god kamp.

FCN er stadig rigtig dygtige på kuglen, og på hjemmebanen i Farum kan de spille op med alle hold udelukkende pga. deres høje niveau på bolden. Man hentede Mikkel Rygaard i Lyngby, og han er faldet udmærket ind i den falske 9’er-rolle, men han er selvfølgelig en anden spiller end Emiliano Marcondes, og det er måske mere en mand, der kan sætte næstsidste fod på bolden, end en målslugere, som man får med Rygaard.

Man kan godt tillade sig at være lidt bekymret for FC Nordsjællands defensiv. Som tophold giver de simpelthen for mange chancer væk. Faktisk er de det hold, som lukker flest mål ind procentvist efter etableret spil, hvilket siger lidt om, at der er forbedringspotentiale i forhold til at forsvare sig som hold. Dog skal det med, at FCN har den laveste redningsprocent i ligaen i forhold til skud på mål, ligesom expected goals viser, at man har lukket flere mål ind, end modstanderne har skabt chancer til.

Der er ingen tvivl om, at FCN på dagen kan spille lige op med alle holdene i mesterskabsslutspillet, men jeg kan godt se, at holdet kan få problemer med at holde tredjepladsen mod et FCK-hold i fremgang.

FC København

Selvom præstationerne måske ikke har tilsvaret antallet af de point, som FCK har samlet i foråret, så er københavnerne stadig det hold, som har samlet flest point i kalenderårets første syv kampe.

Jeg synes, at det er et FCK-hold, som set over hele foråret har været bedre kørende end i det sløje efterår, som man leverede. Jeg skrev bl.a. i en af superliga-klummerne, at FCK var ved at ligne sig selv igen, da men leverede tre solide præstationer i træk, hvor man formåede at lukke af og ikke give store chancer væk defensivt. Så viste man dog i kampen mod FC Helsingør, at man stadig kan svinge på den front.

Offensivt synes jeg dog, at FCK har formået at løfte niveauet, og jeg synes, at man er ved at finde sin ideal-opstillingen med Santander og Sotiriou i front samt Fischer og Falk/Skov på kanterne. Her har man spillere på i hvert fald tre positioner, som byder ind med mål. Jeg synes særligt, at Viktor Fischer har vist sig som en stærk signing for FCK.

Et FCK-hold med pil i den rigtige retning kan lige pludselig blive en farlig aktør i slutspillet. Første runde i slutspillet kan blive særligt afgørende for københavnerne, da man møder FCN hjemme i Parken. Her kan man efterfølgende stå med enten 3, 6 eller 9 point op til FCN.

AaB

Nordjyderne sikrede sig i sidste runde en plads i mesterskabsspillet, da man spillede 0-0 i Aarhus. Hidtil i foråret har man præsteret stabilt og er uden nederlag i de fem seneste kampe. Alligevel sidder jeg med følelsen af, at AaB ikke rigtig har imponeret. Især offensivt.

Defensivt synes jeg, at man har fået opbygget en rigtig stærk base, og man har da også haft tre clean sheets i foråret. Jeg synes, at en spiller som Jores Okore har leveret på et stabilt niveau, og han ligner en leder på banen. Data viser også, at AaB kun har lukket 14 mål ind i åbent spil i denne sæson.

Offensivt synes jeg stadig, at AaB har noget at arbejde med. Der var ganske vist positive takter at spore, da træner Morten Wieghorst stillede med både Rolim, Kusk og Flores i kampen mod Randers, hvor sejren på hele 4-0 dog nok var lidt misvisende. En del af AaBs mål i efteråret er faldet efter dødbolde, og der mangler en masse, før de bliver rigtig forløst i åbent spil. I kampen mod AGF skabte man dårligt en chance.

Jeg tror godt, AaB kan drille nogle af de store - særligt på hjemmebane. Det er dog værd at huske på, at AaB stort set har udspillet sin rolle og kan spille frit.

AC Horsens

Bo Henriksen og co. fra Horsens er nok det af de seks hold i mesterskabsspillet, som ingen på forhånd havde forventet ville nuppe en plads blandt de øverste. AC Horsens er ikke noget prangende fodboldhold, selvom mange eksperter forsøger at tale dem op.

Man har dog stadig den her enorme spidskompetence, hvor man er vanvittigt dygtige til at være farlige i både første og anden fase af dødboldene - for nu at bruge et Bo Henriksen-udtryk. De gule lægger et kæmpe tryk på modstanderne, og man har på nuværende tidspunkt scoret 21 mål - heraf ét på straffespark - i forbindelse med dødbolde.

Netop på dette parameter vil Horsens kunne true alle hold, og man har en evne til at kunne komme på måltavlen i stort set alle kampe pga. denne styrke. Horsens har endnu ikke vundet mod nogle af de 4 øverste hold. Man har dog formået at drille i enkelte kampe, hvor det er blevet uafgjort.

Spørgsmålet er hvor stor motivationen er hos Horsens, når vi kommer lidt senere hen. Man har opnået sit store sæsonmål, og om man slutter 5 eller 6 betyder ikke det store udover lidt ekstra TV-penge.

Gruppe 1: Hvem bliver sorteper?

Klart den mest interessante gruppe. Her er det helt åbent, hvem der skal ende på henholdsvis de to øverste pladser og så tredjepladsen, som betyder nedrykningsfare. Hobro indtager førstepladsen i gruppen, efter at de endte på den ærgerlige 7. Plads, der betød et markant mindre forspring til tredjepladsen i gruppen.

Pulje 1 - vinderodds

Point Bedste odds Bookmaker
Hobro IK 32 1,75
Danske Spil

AGF

29 3,25
NordicBet
Silkeborg IF 28 5,50
Danske Spil
FC Helsingør 20 501
888sport

Hobro

Jeg har tidligere været lidt kritisk overfor Hobro, især ift. om de egentlig fandt deres naturlige niveau, da resultaterne begyndte at svinge. Jeg mener bl.a. at man har været for afhængige af Pål Kirkevold, som i holdets gode periode nærmest scorede på alt, hvad han rørte ved.

Jeg synes egentlig, at vi de seneste kampe har set et Hobro-hold med en opadgående formkurve. Forinden mødte Hobro stærke hold som FCM og FCK og tabte, men man slog dog et tamt Lyngby-hold, spillede uafgjort mod Silkeborg, hvor man var bedst, og gav Brøndby kamp til stregen på udebane.

Jeg kan dog stadig godt være lidt for bekymret for Pål Kirkevold-faktoren. Ja han er en dygtig spiller og holdets topscorer, men han vil meget gerne afslutte alle angreb. Lykkes det for modstanderne at lukke ham ned, så vil de være nået langt ift. at bremse Hobro.

Hobro er rimelig store favoritter til at nuppe den ene af de to pladser, der skal kæmpe om en Europa-kamp, og det forventer jeg også, at de gør med deres 4 points forspring.

AGF

David Nielsens tropper er et af de hold, som jeg har været positivt overrasket over i dette forår. Han har haft en hel opstart til endelig at arbejde med truppen, og der er ingen tvivl om, at holdet har et helt andet udtryk end det, man så i efteråret.

Holdet er nu bygget op omkring en rigtig solid defensiv organisation, og jeg synes, at der kan drages paralleller til det Lyngby-hold, som vandt bronze i sidste sæson. Det kan dog også ses på valget af spilletyper, hvor David Nielsen har mange hårdtarbejdende spiller og måske har fravalgt nogen med offensive spidskompetencer.

Det har også sat sit aftryk på offensiven, hvor jeg, som jeg har skrevet før, synes man mangler spillere med mål i støvlerne. Tobias Sana er en stærk 10’er, der kan sætte spillere op, men der er ingen, der ligger klar til at trille bolden det sidste stykke over stregen. De bedste bud er Martin Pusic og kant/angriber Mustapha Bundu, men ingen af dem ligner spillere, der kan score 15 mål en sæson.

Jeg ser AGF tage den ene af de to pladser, som undgår nedrykningskampe. Pilen peger fremad for den aarhusianske klub.

Silkeborg

Modsat de to ovennævnte hold i denne pulje synes jeg, at Silkeborg har haft et svært forår indtil nu. Man startede ud med sejr mod AaB, men siden da har præstationerne ikke været særligt gode.

Mod Lyngby var man kun det bedste hold mod slutningen af kampen, mens man var heldige ude mod Sønderjyske, hvor man bl.a. fik et rødt kort. Silkeborg var dog klart dårligst i kampene mod FCN, FCM og FCK, mens holdets mål mod Hobro kom ud af en tilfældig fejl fra Rasmus Minor.

Jeg var i efteråret positivt overrasket over Silkeborgs offensiv, mens jeg ikke har været særlig imponeret i foråret. Silkeborg har spillerne til at spille god fodbold - særlig på kunstgræsset - men måske mangler man lidt kvalitet? Det skal dog med, at man har mødt svære modstandere i tre ud af de seneste fire kampe, men de er lidt tyndt besat på angriber-positionen, hvis Gustaf Nilsson ikke præsterer.

Jeg ser Silkeborg ende på tredjepladsen i denne gruppe, men man skal ikke undervurdere holdet hjemme på kunstgræsset, hvor de tidligere har vist et pænt topniveau.

FC Helsingør

Christian Lønstrup og co. er ét af de tre hold i Superligaen, som må betegnes som værende de dårligste hold i rækken, og holdet kommer da heller ikke til at ende på 2. pladsen i denne pulje. FC Helsingør er dog også indstillede på, at de skal ud i de her kampe om nedrykning.

Foråret har bl.a. budt på store nederlag til nordsjællænderne, som har tabt 2 x 6-1 til OB og Brøndby. Man spillede en lige kamp mod Randers, men ellers vil jeg ikke sige, at man har fortjent mere end det antal point, som man har fået. Helsingør kan have fået et boost af sejren mod FC Nordsjælland, men havde man spillet på en bane, som var Superligaen værdig, havde det nok set anderledes ud.

En ting er dog sikkert. Helsingør bliver simpelthen nødt til at forsvare sig bedre. De lukker alt for mange mål ind, og det er svært at få point, hvis man skal score to-tre mål pr. kamp for at vinde.

FC Helsingør har ikke holdet til at stille sig ned og forsvare. Man vil gerne holde fast i sit koncept og spille fodbold. Jeg forventer, at Helsingør kommer til at spille med i kampene om nedrykning. Det er dog alt for tidligt at spå dem som samlet nedrykker, da de højst sandsynlig kommer til at skulle møde enten Randers eller Lyngby, som sandt for dyden heller ikke har sat ligaen i brand, og som må betegens som de dårligste hold i Superligaen - sammen med Helsingør.

Gruppe 2: Ligegyldighedens gruppe

Gruppen som Hobro, OB og SønderjyskE alle gerne ville ende i. Og hvorfor så det? Fordi de med 10 point ned til 3. pladsen i gruppen og med 18 mulige point at spille om nærmest er sikre på overlevelse.

Pulje 2 - vinderodds

Point Bedste odds Bookmaker
SønderjyskE 31 2,20
888sport
OB 31 1,70
Danske Spil
Lyngby BK 21 351
888sport
Randers FC 20 400
Danske Spil

SønderjyskE

Sønderjyderne formåede heldigt og dygtigt at smide 7. pladsen, da FCM fik et sent sejrsmål i den meget omtalte kamp i Herning, samtidig med at Horsens lå til at få point i deres kamp mod Lyngby. Det kan man kalde både koldt og kynisk, men først og fremmest kan man takke strukturen for det. Samlet set synes jeg faktisk, at SønderjyskE har været lidt uheldige i forårets kampe.

De slog de to bundhold, Lyngby og Helsingør, mens de var bedst i kampen mod Silkeborg og spillede en lige kamp mod AaB. Begge kampe blev tabt trods overtal i anden halvleg i begge opgør. Jeg synes ikke, at holdet var dygtige nok til at spille i overtal, og særligt i kampen mod Silkeborg manglede man noget kvalitet på bolden, så chancerne kunne spilles større.

SønderjyskE går nu ind til seks ”træningskampe”, inden man skal spille om at blive nr. 7. Jeg synes, at SønderjyskE er fint stillet i forhold til de her kampe, og over hele sæsonen viser expected goals også, at de har præsteret som det 5. bedste hold.

OB

OB formåede - skuffende for fynboerne selv - ikke at kvalificere sig til mesterskabsspillet. Klubben havde et svært program i forårets første syv kampe, der blandt andet bød på FCN, FCK og Brøndby. Man slog de to bundhold, Lyngby og FC Helsingør, som nærmest var et krav, men man har ikke formået at præstere i de vigtige svære kampe.

Offensivt synes jeg det har set ganske udmærket ud i foråret, hvor man har fået flere af de offensive spillere på tavlen. Ifølge expected goals har OB den fjerdebedste offensiv i foråret, men man skal igen huske, at kampene mod Lyngby og Helsingør trækker godt op i det regnskab. I den vigtige kamp mod AGF leverede man en halvhjertet indsats, hvor man særligt i 1. halvleg var helt forfærdelige.

OB er kommet i den rigtige gruppe, hvor der er 10 point ned til nærmeste forfølger, Lyngby, så igen er det svært at vurdere, hvor meget de her kampe kommer til at betyde for motivationen, da man først efter de seks kampe skal spille Europa League-playoff.

Randers FC

Det ser ikke videre positivt ud i Randers, der har haft det rigtig svært i forårets kampe. Randers skiftede træner kort tid inden forårets start, og det har selvfølgelig ikke været nemt for Rasmus Berthelsen, at han har haft så kort tids forberedelse med holdet.

Jeg synes, at man offensivt har haft store problemer, og salgene af Nikola Djurdjic og Vladimir Rodic har ikke gjort det nemmere. Man mangler både kvalitet og kreativitet i offensiven, hvor meget afhænger af Bashkim Kadrii, som lavede hattrick i sidste grundspilskamp. En kamp hvor han dog var meget effektiv.

Jeg har været meget efter Randers, og jeg synes som nævnt flere gange, at man er et af de dårligste hold i Superligaen. Selvom man slog OB 4-1, er det værd at huske, at Randers var meget effektive (scorede på to langskud), og at OB ikke havde noget incitament til at jagte uafgjort, da man endelig kom bagud.

Pilen har peget en vej for Randers, og det er den forkerte. Man skal ud i nedrykningskampe, hvor meget kan ske over to kampe, og jeg er ikke optimistisk på kronjydernes vegne.

Lyngby

Endnu et hold som har haft et svært forår, og det er vel heller ikke overraskende ovenpå det kaos, Lyngby var ude for i forhold til truslen om konkurs, hvor flere spillere forlod dem. Man har en smal trup efter afgangene, hvilket har betydet, at flere unge spillere har fået chancen. Her har det været forholdsvis tydeligt, at disse ikke har Superliga-niveau endnu, men man gjort et kæmpe arbejde for at gøre dem klar til de afgørende kampe.

Holdet har endnu ikke vundet en kamp i foråret, og man kan vel heller ikke sige, at Lyngby har været bedst i nogen af kampene. De leverede en ganske fin time i Silkeborg, hvor de stod fint på banen og var farlige på omstillinger, men efterfølgende gav de for mange chancer væk.

Der har været tydelige offensive problemer især efter, at man har sagt farvel til David Boysen, Bror Blume og ikke mindst Mikkel Rygaard. Afløserne har manglet kvalitet, og så har Mayron George slet ikke ramt efterårets niveau.

Lyngby skal nu bruge de næste seks kampe på at spille et hold sammen, som skal tage dem igennem de vigtige nedrykningskampe, ligesom man formentlig gerne vil slutte som nummer tre, da man så skal møde FC Helsingør.