- Af Peter Arnholdt

Den brasilianske fodboldlegende Ronaldo var ikke i tvivl, da han i et interview forleden til Betfair* skulle sætte navn på sine favoritter til det brasilianske mesterskab: - Jeg tror, at spillet om mesterskabet bliver en duel mellem Palmeiras og Flamengo.

Dermed er den dobbelte verdensmester helt på linje med det, som vi skrev på BetXpert i vores store optakt til 'Brasileirão 2023.
Nu er der jo bare det, at den bedste brasilianske fodboldrække er en uforudsigelig størrelse. Derfor er det også på plads med en lille opfølgning efter tre runder. Der er nemlig sket mere end hvad der sker på tre sæsoner andre steder. Publikummet strømmer til og holder et snit på godt 26.000 tilskuere, og så har ligaen allerede budt på fem trænerrokeringer, hvoraf den ene var pga. en voldtægtsdom fra 1987. Men lad os lægge ud med de to klubber, som Ronaldo 'O Fenômeno' har udnævnt som topkandidater til titlen.

Favoritduo med vidt forskellig start

Palmeiras og Flamengo har de suverænt største budgetter i Brasilien og de er naturligvis også oddsfavoritter hos bookmakerne.

De to klubber har dog fået en meget forskellig start. De brasilianske mestre fra Palmeiras lever helt op til forventningerne. 'O Verdão' (De Grønne) kører stabilt både på og uden for banen og holder Top 3 efter to sejre og en remis. Det var værre ud for Copa Libertadores-vinderne fra Flamengo. Offensiven er stærk, mens forsvaret beskrives hernede som en swingerklub: 'Alle kan komme ind'.

Gabigol & Co. har allerede skiftet kommando en enkelt gang, og det er nu den iltre Jorge Sampaoli med fortid som argentinsk og chilensk landstræner, som skal kitte de mange stjerner sammen.

Indtil videre går det ikke super godt for Flamengo, som har indkasseret to nederlag i træk i ligaen og en målscore på 3-5. Det gik noget bedre i pokalturneringen, hvor Jorge Sampaoli kunne glæde sig over en gigasejr på 8-2 over Maringá fra den fjerde bedste række. Her brillerede brasilianske landsholdangriber Pedro med fire scoringer på Maracanã.

Garrinchas gamle klub overrasker samt en målløs Suárez

Hvis vi kigger på toppen af Serie, så er det Botafogo, som har indtaget teten med tre sejre i tre kampe. Den store lakmustest kom i søndags mod netop Flamengo, som blev besejret med 3-2 foran 53.138 tilskuere på fodboldtemplet i Rio på bl.a. to mål af den brandvarme angriber Tiquinho Soares. Det var et resultat, som må give tro på tingene i Garrinchas gamle klub.

Botafogo er eneste klub med max-point, men de forfølges tæt af trioen Fortaleza, Palmeiras og Internacional, der alle har syv points. Den næste forfølgergruppe består af Fluminense med Marcelo, Cruzeiro, der jo ejes 'fænomenet' Ronaldo samt Grêmio med den uruguayanske landsholdsangriber Luis Suárez i spidsen. Luis Suárez har endnu sin første fuldtræffer i Serie A til gode, men mon ikke den kommer? Den 36-årige bomber med fortid i Ajax, Liverpool og Barcelona har brændt straffespark og ramt træværket, men må indtil videre trøste sig med 11 mål i 19 kampe. De er så kommet i de regionale turneringer, som jo fylder en del på disse himmelstrøg.

Voldtægtsdom fra 1987 vælter Corinthians-træner

Der har indtil videre været mest blæst om Corinthians. Storklubben fra São Paulo er allerede oppe på sin tredje træner. Fernando Lázaro startede sæsonen, men blev omflyttet pga. dårlige resultater. Så kom rutinerede Cuca til, men han valgte at trække sig efter bare seks dage pga. et voldsomt stormvejr pga. en 36 år gammel voldtægtsdom.

Sagen er, at Cuca tilbage i 1987 sammen med nogle holdkammerater blev idømt 15 måneders fængsel for en gruppevoldtægt af en 13-årig pige på et hotelværelse i Bern. Han spillede dengang for Grêmio, som var på turne i Europa. Cuca har imidlertid ikke siddet inde en eneste dag. Han blev efter en måned løsladt mod kaution og kunne derefter rejse hjem. Der ligger ingen udvekslingsaftale mellem Schweiz og Brasilien, og derfor slap Cuca og hans medskyldige for at afsone fængselsdommen. Historien har naturligvis forfulgt manden med det borgerlig navn Alexi Stival, men ikke mere end at han har kunne træne både brasilianske og kinesiske storklubber.

Corinthians er ikke en helt almindelig klub, og presset fra fans og medier blev denne gang simpelthen så stort, at Cuca valgte at trække sig fra jobbet med rekordfart. I stedet har Corinthians nu ansat legenden Vanderlei Luxemburgo, som bl.a. har trænet det brasilianske landshold og Real Madrid. 'Luxa' er efterhånden blevet 70 år, men håbet er, at han kan få styr på butikken.

Spil med kærlighed eller terror

En af de store udfordringer for klubberne er det knaldhårde program. Det er således ikke kun kampene i Serie A, som man skal have styr på. Der skal også præsteres i Copa Libertadores og pokalturneringen, ellers får man fansene på nakken. Som de mest fanatiske tilhængere råber i krisetider: 'Spil med kærlighed eller terror'. I Corinthians er fansene mest til terror for tiden, mens det omvendte gælder hos Fluminense, det bedst spillende hold i Sydamerika. Rio-klubben flyver derudad under træner Fernando Diniz, og forleden præsterede Marcelo & Co. at smadre selveste River Plate med 5-1 i Copa Libertadores-gruppespillet foran et begejstret publikum på Maracanã. Spillestilen med det positive og fremadrettede spil bygget op om mange afleveringer og positionsskift kaldes hernede for 'Dinizismo', og den karasmatiske træner har virkelig fået sit hold i omdrejninger. Fluminense spiller faktisk så flot fodbold, at den afdøde journalistlegende Nelson Rodrigues' berømte ord igen er blevet vakt til live. De lyder således:- Hvis Fluminense skulle spille i himlen, så ville jeg dø for at se dem spille Så langt behøver vi andre ikke at trække den. Der er allerede kamp igen i weekenden, hvor kampprogrammet ser således ud: Cruzeiro x Santos Fluminense x Vasco da Gama América Mineiro x Cuiabá São Paulo x Internacional Athlético Paranaense x Flamengo Bahia x Coritiba Botafogo x Atlético Mineiro Goiás x Palmeiras Grêmio x Red Bull Bragantino Corinthians x Fortaleza

Se odds og statistik for den brasilianske Serie A her