Vegas Golden Knights er NHL-sæsonens helt store overraskelse, hvor de nu møder Washington Capitals med danske Lars Eller i Stanley Cup-finaleserien.  Læs Kasper Bergs optakt og analyse af finaleserien. 

Vegas Golden Knights, som har skrevet sports- og ishockeyhistorie med deres fantomsæson, møder Washington Capitals med danske Lars Eller og selvfølgelig "The Great 8", Alexander Ovechkin. Ingen af holdene har før løftet Stanley Cup-trofæet, og det er første gang siden 2007, at to ukronede hold mødes i en finaleserie.

Men hvordan kan det lade sig gøre, at et helt nyt hold nu står i Stanley Cup-finalen? For at besvare det spørgsmål er man nødt til at kigge på draften. 

Craig Custance's podcast fra januar måned med Laurence Gilman (fornyligt ansat som assisterende general manager(GM) hos Toronto) giver et glimrende indblik i historien bag expansion draft, og hvorfor denne draft var en slags "player harvest" og ikke bare en samling af spillere, som de øvrige 30 hold ikke gad have på deres hold. I denne podcast, som jeg først hørte for nyligt, bliver det forklaret, hvordan Vegas' GM, George McPhee, havde langt bedre betingelser end nogen forgængere i nyere tids expansion drafts. 

Lønloftet og de mange No Movement/Trade kontrakter(NMC/NTC) gjorde det nærmest umuligt for mange hold at beholde de spillere, de gerne ville.

Tre spillere, Vegas fik i draften

Et eksempel er Jonathan Marchessault, som Vegas snuppede fra Florida Panthers. I Florida vidste de godt, at hans $1,5 million-kontrakt ikke ville kunne forlænges til det lønniveau. Marchessault har så haft endnu en god sæson, hvor Vegas nu har givet ham en 6-årig kontrakt, som samlet set er $30 millioner værd. Og han har fået en form for NMC. Det betyder, at Florida ville have låst sig selv godt og grundigt fast i forhold til lønloft og signings ved at have beholdt Marchessault. 

Et andet eksempel er Marc-Andre Fleury, som Vegas fik fra Pittsburgh Penguins. Pittsburgh og de fleste andre (på nær mig) mente, at unge Matt Murray var manden, som skulle vogte buret for Penguins. Dette var dog en umulighed, da Fleury havde en NMC, og heldigvis for Vegas så valgte Fleury at acceptere at "waive" sin NMC. Dermed kunne Penguins protecte deres unge keeper, og Vegas valgte selvfølgelig Marc-Andre Fleury. Hvis de blot havde lyttet til mig, så var dette aldrig sket, og Vegas var aldrig kommet i finalen med skades-katastrofen Matt Murray. Desuden kunne Pittsburgh vist nok også havde tradet Matt Murray og beholdt Marc-Andre Fleury. Det er selvfølgelig nemt at være bagklog nu, hvor Pittsburgh er ude, og Vegas er i finalen, men det har nu hele tiden været min holdning, at det var for tidligt for Pittsburgh at gå all-in på en ung og dygtig, MEN skadesplaget Matt Murray.

Et tredje og sidste eksempel er backen Nate Schmidt, som Vegas snuppede fra netop Washington Capitals. Schmidt vil blive belønnet økonomisk for sin rolle for Vegas, men de har ham allerede under kontrakt til og med næste sæson. Washington havde sidste sommer muligheden for at beskytte tre backs og valgte, at dette skulle være John Carlson og Dmitry Orlov, og så skulle de vælge Matt Niskanen på grund af NMC. Det vil altså sige, at Washington skulle have valgt Nate Schmidt foran Carlson og Orlov på daværende (og nuværende) tidspunkt, og der er absolut ingen grund til, at dette skulle ske. Washington har i år også haft succes med at hente to backs op fra AHL. Svenske Christian Djoos og canadiske Madison Bowey havde begge overstået to gode sæsoner hos farmerholdet, Hershey Bears. Begge spillede store dele af sæsonen med Washington i NHL, og Christian Djoos er en fast del af Capitals forsvar i playoffs. Så "hvorfor opgav Capitals Nate Schmidt?". Fordi de skulle, og at de samtidig havde dybden til at erstatte ham, og det blev Vegas held. 

Det grundlæggende her er, at Vegas har haft de mest favorable betingelser i nyere tids expansion draft. At de så har taget udnyttet dette succesfuldt, kan man jo ikke klandre dem for, men mange fans er bitre over, at de eksempelvis har set deres hold være dårlige i 10 år i streg på grund af andre forudsætninger, da deres hold kom ind i ligaen. Jeg er lidt enig i, at Vegas har haft lidt for mange gode spillere at vælge imellem, og at det da også har en form for charme, at ethvert nyt hold skal kæmpe dét ekstra i nogle sæsoner for at opnå succes. At Vegas er i finalen har fået folk til at tro, at enhver milliardær med $500 millioner kan købe et hold og lege NHL-manager. Dette er så sat op til $600 millioner nu, som er det beløb, Seattle skal betale for at komme ind i ligaen. Her bliver det meget spændende at se, om draft-reglerne modificeres frem mod ligaens forventede ekspansion til 32 hold.

3. juni 2018 kl. 02:00 ( Se MatchCenter)

1X2 odds, Washington Capitals - Vegas Golden Knights, Søn. 3. jun. 2018 kl. 02:00

Vejen til finalen

Vegas Golden Knights 

1 runde: Los Angeles Kings slået 4-0 i kampe. 

Kings målmand, Jonathan Quick har nærmest identiske stats med Marc-Fleury, og Kings viste atter, at de mangler offensive kræfter. Vegas slog dem på de,t som engang var Kings' identitet. Nemlig at vinde tætte kampe i lavtscorende opgør. Ganske imponerende, men 4-0 i kampe er ikke retvisende. Kamp 2 gik i double OT, og i kamp 3 var Kings forab 1-0 blot 14 minutter før tid. Havde Kings blot scoret i OT i kamp 2, så havde det billede, vi ser i dag, måske været markant anderledes. Marc-Andre Fleury vandt serien for Vegas. 

2 runde: San Jose Sharks slået 4-2 i kampe. 

I bedste besærkervildskab tog Vegas hurtigt momentum med en 7-0 sejr i kamp 1- Derefter lignende det lidt en rigtig serie, da kamp 2 og 3 blev delt ligeligt imellem holdene, og kampene blev målrige.  I kamp 4 lignede det, at Vegas måske havde peaket, og at Sharks nu ville vise bredden og klassen, men hvad gør Vegas, når fans begynder at tvivle på dem? Ja, de napper da en 5-3 sejr i kamp 5, og så blev Sharks "Marc-Andre Fleury'et" i den sidste kamp, som Vegas vandt 3-0. Overraskende sejr, men allerede der begyndte man vel at pakke ordet "sensation" væk, for man vidste vel godt, at nu kunne alt ske i dette års playoffs. 

3 runde: Winnipeg Jets slået 4-1 i kampe. 

Winnipeg Jets med danske Nikolaj Ehlers i truppen var sammen med Nashville Predators de største favoritter til at nå finalen fra Western Conference. Winnipeg slog først Minnesota ud og var derefter ude i en 7-kamps serie mod netop Nashville. En hård serie, som absolut gjorde det sværere for Jets at slå Vegas. På trods af den lange serie så byggede Jets videre på triumfen fra Nashville-serien og vandt kamp 1 med 4-2. Det var så også sidste gang, at Vegas var bagud  i en kamp i den serie. Vegas formåede at spille godt som hold ved at udnytte deres speed, og så havde de virkelig en evne til at lukke ned for Jets, når de var foran. Nå ja, og så havde de Marc-Andre Fleury i målet. At de slog Jets 4-1 er for mig den største bedrift fra Vegas' side i playoffs hidtil. 

Washington Capitals 

1 runde: Columbus Blue Jackets slået 4-2 i kampe. 

Denne serie var jo skrevet på forhånd. Capitals ville fejle som altid i playoffs, og fr kom da også ned med 2-0 i kampe. Braden Holtby kom i mål fra start af kamp 3, og han nappede så fire sejre i streg, hvor Washington ikke tillod nogle powerplaymål i de kampe. Marginalerne var dog på Capitals' side i kamp 3, hvor de skulle i double-OT for at vinde kampen. Var de kommet bagud 3-0 i kampe der, så var de næppe kommet tilbage i serien. 

2 runde: Pittsburgh Penguins slået 4-2 i kampe.

Pittsburgh har altid haft et godt tag på Washington, men holdet mente åbentbart ikke, at de behøvede en fysisk spiller som Ryan Reaves som modsvar til Washingtons Tom Wilson. Mangel på fysik kostede dem ganske enkelt serien. Der er selvfølgelig flere faktorer, men jeg finder det tragikomisk, at Ryan Reaves er i Stanley Cup-finalen med Vegas, og Pittsburgh spiller golf. Ros skal Capitals dog have for at spille op med Penguins i powerplay.

3 runde: Tampa Bay Lightning slået 4-3 i kampe. 

Tampa Bay Lightning burde være en hård serie for Capitals, og det blev det også. Først i syvende og afgørende kamp lykkedes det for Capitals at sikre sig en plads i finaleserien. Det lignede ellers endnu en skuffende exit for Alexander Ovechkin og co. De var nede 3-2 i kampe efter kamp 5 og skulle nu vinde på hjemmebane for at tvinge serien ud en syvende kamp. Braden Holtby valgte i kamp 6 og 7 at gå i beast mode, og tillod derfor ingen mål mod Tampa Bay Lightning. Odds hed sikkert en 10-15 stykker for, at Tampa Bay ikke ville score i kamp 6 og nok en 8-10 stykker i kamp 7. Bare lige for at illustrere, hvor lille chancen var, for at Holtby ville holde nullet i de afgørende to kampe. Formidabelt! 

Matchup

Det bliver et matchup i 5-mod-5 spil, hvor begge hold har været dygtige. Mest imponeret er jeg dog af Vegas, som kun har tilladt 14 mål i 5-mod-5 mål i hele playoffs. Vegas vil forsøge at udnytte de mindste fejl fra Capitals side og så slå til med deres speed og kynisme. I denne kategori har Vegas en fordel.

Special teams, som inkluderer powerplay og undertalsspil, er en anden snak. Her har Capitals altid været dygtige, og i år er intet anderledes. Ovechkin og Backström har spillet sammen i noget nær en menneskealder, og med sig i powerplay har de jo Olympic Wonderboy fra NBC, T.J. Oshie. Dette bliver en afgørende faktor, hvis ikke Vegas holder sig fra udvisningsboksen. Javist, Vegas har da også dygtige folk til at spille powerplay for dem, men de når bare ikke op på Capitals' niveau i en Stanley Cup-finale. Fordelen her er til Capitals.

Målmandsposten er en interessant faktor. Braden Holtby kommer med to friske shutouts, og Marc-Andre Fleury har stået på et uhørt højt niveau gennem hele playoffs. Mange siger, at de sjældent har set noget lignende. Begge målmænd er dygtige og bliver afgørende faktorer. Det, som tipper fordelen over til den ene af dem, er erfaring med at vinde i playoffs og hans evne til at have succes uanset forsvarets niveau. Her har Fleury fordelen mentalt, da han har prøvet det her før og vundet. Han har vundet med middelmådig defensiv foran sig i Pittsburgh og er ikke nødt til at vinde den her Stanley Cup. Han har altså vundet tre allerede, og det psykiske pres vil derfor være mindre på Fleury i pressede situationen. Omvendt kan man jo så sige, at Holtby klarede presset fint, da Capitals var nede med 3-2 i kampene mod Tampa. Stanley Cup-finaleserien er dog noget andet, og Holtby har aldrig vundet noget stort på højeste plan, og dette kan blive en altafgørende faktor i sidste ende. En afgørende fordel i serien til Vegas Golden Knights, og en del af grunden til, at de er og skal være favorit. 

Skader

Vegas Golden Knights
Reservemålmand Malcolm Subben er listed som day-to-day. Lad os bare sige den sådan her. Marc-Andre Fleury må bare  ikke blive skadet. Det der målmandseventyr, som Vegas havde succes med i starten af sæsonen, vil ikke gentage sig i en Stanley Cup-finale. 

William Carrier forventes heller ikke at være klar til kamp 1. Han har været uden starten af måneden, og hans istid var alligevel begrænset. Jeg anser ham som værende ude og ikke at have den store betydning for serien.

Washington Capitals
Nicklas Bäckström spiller med en eller anden form for skade i højre hånd/håndled. Heldigvis er han ikke en særlig fysisk spiller, men hans spil vil selvfølgelig været præget i en grad. Han er dog ikke mere skadet, end at han havde en rolle i Capitals første mål i kamp 6 mod Tampa Bay og med de ekstra dage mellem serierne, så har han haft ekstra mulighed for at komme sig. 

Devante Smith-Pelly blev ramt hårdt af et skud i nakken i kamp 7 mod Tampa Bay. Han kom ikke tilbage på isen, men holdet siger, det var mere for at være på den sikre side, og fordi Capitals var foran med 3-0. Han siger selv, at han er klar til kamp 1. 

Brooks Orpik er ligeledes klar, efter at han ellers modtog en svinsk tackling fra Cedric Paquette i kamp 7. Orpik har altid været en hård hund og er også meldt klar til kamp 1. 

Chancevurdering for finaleserien

Vegas  Golden Knights som samlet vinder: 52,4 %  - findes til odds 1,90 hos Cashpoint*, som er et stykke over markedet

Washington Capitals som samlet vinder: 47,6 % - finde til odds 2,20 hos Bet365*, hvilket giver en betvalue på 104,72. Toneangivende licensløs bookmaker med odds 2,219

Vegas 4-0 i seriescore: 6,3 %
Vegas 4-1 i seriescore: 14,6 %
Vegas 4-2 i seriescore: 14,2 %
Vegas 4-3 i seriescore: 17,3 %

Washington 4-0 i seriescore: 5,8 %
Washington 4-1 i seriescore: 10,4 % - Marginal værdi hos en toneangivende licensløs bookmaker til odds 9,76, hvilket giver en betvalue på 101,5 
Washington 4-2 i seriescore: 17,1 % - Nordicbet* med odds 6,55,  hvilket giver en betvalue på 112
Washington 4-3 i seriescore: 14,3 % - Marginal værdi hos en toneangivende licensløs bookmaker til odds 7,11, hvilket giver en betvalue på 101,67

Stanley Cup kampprogram 

Det er firmaet MTG Broadcasting, som har købt rettighederne til at vise NHL ishockey i Danmark og det øvrige Skandinavien. Disse rettigheder gælder frem til 2021. Alle kampe har gennem hele sæsonen kunne ses ved at købe Viaplay til 289 kr. om måneden. Det er desværre ikke muligt kun at købe sig adgang til NHL kampene alene. 

Kampene bliver under slutspillet vist på TV 3 Sport 1.

Kamp 1:
Tirsdag 29/5 kl 02:00, Vegas Golden Knights – Washington Capitals

Kamp 2:
Torsdag 31/5 kl 02:00, Vegas Golden Knights – Washington Capitals

Kamp 3:
Søndag 3/6 kl 02:00, Washington Capitals – Vegas Golden Knights

Kamp 4:
Tirsdag 5/6 kl 02:00. Washington Capitals – Vegas Golden Knights

Kamp 5*:
Fredag 8/6 kl 02:00, Vegas Golden Knights – Washington Capitals

Kamp 6*:
Mandag 11/6 kl 02:00, Washington Capitals – Vegas Golden Knights

Kamp 7*:
Torsdag 14/6 kl 02:00, Vegas Golden Knights – Washington Capitals

*Kamp 5,6 og 7 spilles med mindre et hold har vundet 4 kampe inden da (bedst-af-7)