NHL starter natten mellem onsdag den 4. oktober og torsdag den 5. oktober, hvor de seneste to års Stanley Cup-vindere, Pittsburgh Penguins, møder St. Louis Blues. NHL-ekspert Kasper Berg har gennemgået samtlige 31 holds sandsynlighed for at komme i playoffs. 

31 hold kæmper om 16 pladser i slutspillet i NHL. Og flere bookmakere har sat odds på, hvorvidt de forskellige hold kommer videre til playoffs, men der er stor uenighed på markedet. Den store uenighed er en medvirkende faktor til, at jeg har fundet adskillige værdispil på, hvilke hold der går videre til netop slutspillet. Samtidigt bruger jeg et detaljeret regneark, der på baggrund af mine forventninger til alle holds point, beregner sandsynligheden for, at de kommer i playoff. Mere om det senere.

Bet365*, Betsafe/Nordicbet og nogle amerikanske bookmakere har spil på "Playoffs Ja/Nej". Unibet* har kun på "Playoffs Ja". Fælles for de danske bookmakere er dog, at de alle har tænkt selv. Bet365* var først ude og stak med det samme ud på nogle af holdene i forhold til de amerikanske bookmakere. Unibet* kom dernæst med deres bud, og det er jo lidt nemmere, når man kun udbyder det ene udfald. Alligevel stikker de kraftigt ud i forhold til markedet. Betsafe/Nordicbet kom så også med spil, og også de havde lavet deres egne vurderinger, som i visse tilfælde stak meget ud fra de andre bookmakeres vurderinger.

 

Hvorfor det forholder sig sådan, har jeg tre bud på:

  • Enten er det et ikke særligt likvidt marked, da "Asien" ikke udbyder disse spil, og markedet bliver dermed ikke påvirket af de store spillere. De store spillere bruger ej heller de danske bookmakere, og derfor kan odds stå længere til os almindelige dødelige.

  • Det lave antal udbydere af denne spilform gør, at hver bookmaker skal lave deres egen vurdering, og dette giver selvfølgelig nogle skævheder på markedet.

  • Et sidste bud er, at det bare er svært for bookmakerne at lave vurderinger, som er nøjagtige. Dels fordi formatet ændrer sig fra tid til anden, og at det derfor er svært at bruge tidligere års metoder til at kalkulere de nuværende priser.

Metode til beregning af sandsynlighed

Jeg fik hjælp af en gammel betting-bekendt til at opbygge et Excel-ark, hvor jeg skulle give ham tre tal. De tre tal skulle være:

  • Det antal point som var det laveste forventede antal point (lows).

  • Det antal point som var det højeste antal forventede point (highs).

  • En “middel-værdi”. Altså det mest sandsynlige præcise antal point.

Disse tal skulle være med 95 % sikkerhed. Det vil sige, at maksimalt 5 % af mine vurderinger må være forkerte, når sæsonen er omme. Ellers har jeg haft for lille afstand mellem mine "lows" og "highs".

 

Ud fra et estimat på, at 93 point giver adgang til playoffs, så beregner Excel chancerne for hvert hold ud fra mine tal. Sidste år krævede det dog 95 point at komme i playoffs. Året før var det 93 point. Jeg har derfor holdt fast i, at 93 point bør give en playoff-plads.

 

Er min metode perfekt? Absolut ikke, men det er det tætteste, jeg kommer på at lave en korrekt vurdering af sandsynligheden for at komme i playoff ud fra mine egne forventninger til point, som er baseret på grundig research af alle holdene. 

 

Procenterne

Det absolut vigtigste for enhver, som forsøger at sætte procenter på, om holdene kommer i playoffs er dette: Dine samlede procenter for alle hold skal give 1600 % = 16 hold (det antal hold som kommer i slutspil). Det nytter ikke at have 1478 % samlet, for så mangler der et helt hold og lidt af et andet.

 

De 1600 % skal selvfølgelig fordeles ud på 800 % til hver Conference - 8 hold fra hver Conference.

 

Ja, det kræver at man leger med tallene og får det til at gå op, og af erfaring kan jeg sige, at det går aldrig op efter første løse skud fra hoften fra min side. Det ville da også være skræmmende a la "Sheldon Cooper" fra Big Bang Theory, hvis det gjorde.

 

I år har jeg 799 % i West og 801 % i East, og det bliver ikke bedre end det.

Nok metoden og bookmakernes uenighed; lad os se på, hvordan jeg vurderer alle 31 holds sandsynlighed for at komme i playoffs. Og hvis der er spørgsmål til beregningerne eller min metode, så skal jeg gerne besvare dem i kommentartråden til artiklen. 

Atlantic Division:

Tampa Bay Lightning: 93,0 %

Toronto Maple Leafs: 83,8 %

Montreal Canadiens: 71,5 %

Boston Bruins: 46,4 %

Ottawa Senators: 31,6 %

Buffalo Sabres: 23,1 %

Florida Panthers: 14,8 %

Detroit Red Wings: 7,2 %

Tampa Bay Lightning har med Steven Stamkos nu atter den slagkraft, der bør få dem til at buldre ind i playoffs. Sidste år missede de lige akkurat playoffs, men med en yderst stærk back-kæde, eksplosiv offensiv med Stamkos/Kucherov, så skal der altså gå noget helt galt, før Tampa Bay misser playoffs. Unibet* med 1,15 (Betvalue 107) og Bet365* med 1,12 for at de når slutspillet.

Playoffs - Ja - 1,15 Unibet* 1,12 Bet365/Betsafe/Nordicbet - 93,0 %

 

Toronto Maple Leafs har lavet lidt ændringer i defensiven, og så har de hentet erfarne Patrick Marleau. Det betyder, at der nok kommer til at være 20-måls-spillere i samtlige offensive kæder. Jeg mener stadig, at Torontos svageste led er defensiven, men målscorere(mål) er der en overflod af; Auston Matthews(40), Nazem Kadri(32), James Van Riemsdyk(29), William Nylander(22), Connor Brown(20) og så lige Mitch Marner(19) og Tyler Bozak(18). Patrick Marleau scorede 27 mål for Sharks sidste år. Den offensiv og så Frederik Andersen i målet gør dem altså til noget som ligner et slutspilshold. Men de har stadig mange unge spillere og en middelmådig defensiv, men det kan jo sagtens få hold langt (se bare Pittsburgh Penguins).

Playoffs - Ja - 1,32 Unibet* 1,22 Bet365/Betsafe/Nordicbet - 83,8 %

Montreal Canadiens har hentet Jonathan Drouin ind fra Tampa Bay, og han skal til dels erstatte Alexander Radulov, som valgte at signe med Dallas. Offensiven er dog ikke Montreals primære force. Den ligger heldigvis i Carey Price og en solid defensiv. I backkæden ser det rigtig fornuftigt ud med undervurderede Shea Weber og så bare bundsolide backs generelt. Manglen på garanteret offensiv produktion a la Tampa Bay, gør dog at jeg "kun" lander på de 71-72 % for en playoff-plads.

Playoffs - Nej - 3,75 Bet365* - 28,5 %

Boston Bruins har stadig et godt hold og fik resignet David Pastrnak, så fremtiden ser lidt lysere ud offensivt. I forhold til i gamle dage så er jeg usikker på Bruins' defensiv. Zdeno Chara blive ældre og ældre (sjovt nok), men hans karriere nærmer sig sin ende, og hans niveau er gradvist faldende. Problemet gennem årene synes samtidig at være, at deres defensiv ikke er blevet oprustet nok. Der virker ikke til at være samme robusthed som førhen, og holdets generelle styrke anser jeg derfor være faldet ift de seneste 5-6 år. Bruins bør dog være med i kampen om Wild Card-pladserne.

Playoffs - Nej - 2,33 Betsafe/Nordicbet 2,10 Bet365* - 53,6 %

Ottawa Senators spillene gik hjem sidste år, og selvom mine procenter er de samme i år, så har jeg personligt lidt sværere ved at se det ske. De har fået Johnny Oduya ind i defensiven, men har til gengæld mistet Marc Methot. Ellers er det status quo for Senators, og jeg forventer præcis samme spillestil med Erik Karlsson som deres absolutte superstjerne. De bør komme til at ligge omkring eller lige under en Wild Card-plads. Odds for, at de kommer med i playoffs, er da også gået fra 3,50 sidste år til 2,65 i år. Derfor ingen værdispil at hente på Senators.

Buffalo Sabres har Jack Eichel, der er ligaens måske mest undervurderede kommende superstjerne. Han er en spiller, der ene mand kan hive 10 ekstra point hjem for Sabres. Defensiven er langt om længe blevet forstærket med tilgangen af Marco Scandella og Nathan Beaulieu, og jeg mener, at målmand Robin Lehner har kvaliteterne til at få dem nærmere playoffs. Ydermere er Hall of Fame-backen, Phil Housley, kommet ind på cheftrænerposten. Så Sabres ryger et ordentligt hak op i procenter og lander i år på 23 % chance for playoff-deltagelse.

Playoffs - Ja - 5,00 Bet365/Unibet 4,50 Betsafe/Nordicbet - 23,1 %

Florida Panthers tager det absolut største fald ned på min liste. Barkov/Huberdeau er nærmest skadet på skift, og så har de simpelthen ikke hevet nok ind offensivt i off-season. Jonathan Marchessault, Reilly Smith, Jussi Jokinen og Jaromir Jagr er alle væk, og de bliver erstattet af Jamie McGinn og Yevgeni Dadonov. Ja, det var det, og når ledelsen ikke gør mere for at forbedre holdet, så bliver de altså overhalet af Carolina, Buffalo, Islanders og Flyers i East. Jeg vil se det som en stor overraskelse, hvis Florida rejser sig i år, og jeg giver dem kun 15 % chance for playoffs.

Playoffs - Nej - 1,42 Betsafe/Nordicbet 1,36 Bet365* - 85,2 %

Detroit Red Wings er hverken i rebuild- eller reload-mode. De er i ingenmandsland i forhold til identitet. De er i bedste fald middelmådige i defensiven, hvor de mangler en decideret klar #1 back. Offensivt er det samme problem. Middelmådighed over hele linjen med aldrende spillere som Zetterberg og Frans Nielsen som bærende kræfter. De unge spillere er ikke for alvor slået igennem, og Detroits historisk gode farm-system virker ikke til at have givet samme afkast som førhen. Jeg ser dem ikke nå playoffs i år. Eller næste år. Eller næste år igen.

Playoffs - Nej - 1,09 Betsafe/Nordicbet - 92,8 %

Metropolitan Division:

Pittsburgh Penguins: 95,9 %

Washington Capitals: 94,4 %

New York Rangers: 70,2 %

Columbus Blue Jackets: 66,2 %

Carolina Hurricanes: 40,7 %

New York Islanders: 34,0 %

Philadelphia Flyers: 18,9 %

New Jersey Devils: 9,2 %

Pittsburgh Penguins har skiftet godt og grundigt ud i off-season. Dette giver anledning til at bekymring for nogle, men ikke for mig. Som inkarneret Penguins-fan har jeg gennem årene set, hvordan medspillernes navne nærmest er ligegyldige, når blot de bliver sat i en kæde med ligaens bedste spiller, Sidney Crosby, eller Evgeni Malkin. "The two-headed monster" er, indtil det modsatte er bevist i Edmonton, stadig den mest frygtindgydende offensiv i ligaen. Defensiven ser stadig fin ud, og Matt Murray bør kunne klare presset uden Fleury som backup i målet. Et hold som er blandt mine "locks" til at nå playoffs (mere end 90 %).  

Playoffs - Ja - 1,05 Bet365/Unibet - 95,9 %

Washington Capitals har mistet et par spillere, men de har stadig et hold, som bør få dem nemt ind i playoffs. Både i mål, defensivt og offensivt har de alt det, som skal til for at nappe en divisionstitel og sikre sig hjemmebanefordelen. Problemerne for dem bør først komme i slutspillet, hvor de år efter år formår at skuffe deres fans og dem selv. Endnu et "lock" til at nå playoffs i min verden, og markedet virker da også til at være på samme spor som jeg.

Playoffs - Ja - 1,12 Bet365/Unibet - 94,4 %

New York Rangers har et godt hold og har hentet Kevin Shattenkirk ind som forstærkning i defensiven. Derek Stepan røg dog til Arizona, og deres offensiv er derfor en anelse svækket. Rangers har ikke en dårlig offensiv, ja faktisk har de vel en temmelig bred vifte af målscorere, men der mangler lige den der Steven Stamkos, Sidney Crosby eller Vladimir Tarasenko. Derfor ender jeg altså "kun" på 70 % chance for, at de når playoffs.

Playoffs - Nej - 3,50 Bet365* - 29,8 %

Columbus Blue Jackets har en genial, men også utilregnelig træner i John Tortorella. Columbus fik 108(!!!) point sidste år og dette takket været et stærkt hold overall. Der er sket temmelig store ændringer med tilgangen af Artemi Panarin fra Chicago og her blev Brandon Saad så sendt den anden vej. Ellers er det kun mindre ændringer der er sket, men alligevel så mange af slagsen at det har en effekt på mine procenter ift sidste års præstation. Mine procenter har selvfølgelig taget et markant hop op fra 18 % til 66 % i år, og her er markedet også landet.

Carolina Hurricanes kan måske overraske bookmakerne i år. Jeg har givet dem 25 % mere i år, da jeg ser en af de mest talentfulde samlinger af backs i ligaen. Offensiven er en blanding af talenter, som bliver bedre år efter år (Sebastian Aho, Victor Rask, Teuvo Teräväinen og Jeff Skinner) og veteraner som Jordan Staal, Lee Stempniak og tilbagevendte Justin Williams. I målet tror jeg på, at Scott Darling er i stand til så småt at overtage rollen som førstemålmand, og Cam Ward kan måske presses til at præstere yderligere med en konkurrent som Darling i kassen. 40 % er ikke urealistisk, når man ser på de andre hold i East. Der er flere hold, som jeg har frataget procenter, og disse procenter skal selvsagt gives ud til at andre hold, og det logiske valg for mig er således Carolina Hurricanes.

Playoffs - Ja - 3,60 Unibet* Bet365/Betsafe 2,75 - 40,7 %

Philadelphia Flyers fik Nolan Patrick med andetvalget i draften i sommers. Jeg ser ham dog ikke som værende en spiller, der vil gøre forskellen allerede i år. Holdet mangler et eller andet, og jeg må indrømme, at jeg er glad for, jeg ikke skal styre det hold i den rigtige retning. For de har jo spillere, som burde være gode nok til at gøre dem til Wild Card-jold som minimum. Der er dog for mange spørgsmålstegn både defensivt og offensivt til, at jeg giver dem ret mange chancer for playoffs i år. Kamp efter kamp vil de dog altid være en hård modstander, men der bør bare komme uforklarlige udsving igen i år, og derfor bliver de nok det svageste led igen i år.

Playoffs - Nej - 1,40 Betsafe/Nordicbet - 81,1 %

New Jersey Devils har fået lidt offensiv forstærkning, og så fik de førstevalget i årets draft, Nico Hischier. Taylor Hall skal dog være spilleren, som leder dette hold offensivt, og jeg ser det bare ikke ske på et niveau a la Tarasenko. De virkelige problemer findes dog stadig i defensiven, hvor jeg bare ikke er imponeret. De har altså Cory Schneider i målet, som burde gøre det SÅ meget nemmere at være en god back for Devils. Så måske er Schneider bare ikke så god, som man havde håbet på? Der er i hvert fald klare problemer som hold, hvor defensivt flot spil er en by i Rusland. Jeg er lidt overrasket over, at der ikke er værdi i Devils til ikke at nå playoffs, da holdet på papiret bør være bedre end sidste år. Bookmakerne har ramt rigtigt i deres evaluering af dem i år.

Central Division:

Minnesota Wild: 81,9 %

Dallas Stars: 79,9 %

Chicago Blackhawks: 77,7 %

Nashville Predators: 74,5 %

St. Louis Blues: 73,6 %

Winnipeg Jets: 34,1 %

Colorado Avalanche: 4,4 %

Minnesota Wild er et bundsolidt hold som så mange andre hold i Central Division. De ville være et "lock", hvis ikke lige de var i så stærk en division. De mange interne opgør i Central Division (op til fem for nogle hold) gør konkurrencen om top 3 i divisionen hård, og kampen om Wild Card-pladserne i West endnu større. Top 5 i Central skal derfor håbe på, at Pacific nøjes med at sende de tre store hold (San Jose, Edmonton og Anaheim) afsted. Grunden til, at holdene i Central ikke når op på de 90 %+, er, at Calgary eller LA Kings i Pacific kan have gode sæsoner og nappe en af Wild Card-pladserne. Winnipeg i egen division er også en mulig konkurrent, og så ryger en eller flere af de sikre Wild Card-pladser i West altså.

Tilbage på sporet i Minnesota, hvor der ikke er sket de store ændringer. Kun et enkelt trade med Buffalo, hvor man hentede Tyler Ennis/Marcus Foligno for Jason Pominville/Marco Scandella. Ikke noget som ændrer det store i forhold til Wilds styrke. De er et stærkt hold og kun marginalt foran alle de andre favoritter til at komme i playoffs fra Central Division.

Playoffs - Ja - 1,42 Betsafe/Nordicbet - 81,9 %

Dallas Stars er holdet, som mange vil følge lidt tættere end normalt. Alexander Radulov er næste i rækken af nuværende eller tidligere stjerneforwards, som vælger netop Dallas, og offensiven må derfor siges at være optimal med Seguin, Benn, Spezza og nu også Radulov. I målet har de hentet Ben Bishop ind, og deres middelmådige forsvar er blevet forstærket af rutinerede Marc Methot. Problemet for Dallas er spørgsmålet om, hvorvidt kemien kan findes efter sidste års skandalesæson, og så har vi igen bare en ultrastærk Central Division, hvor der ikke er plads til slinger i valsen.

Playoffs - Nej -  6,50 Bet365* 6,00 Betsafe/Nordicbet - 20,1 %

Chicago Blackhawks var et af min "locks" sidste år, og jeg har da stadig stor tiltro til, at de når playoffs. De har grundstammen med Jonathan Toews og Patrick Kane oppe foran, en solid defensiv (dog minus Niklas Hjalmarsson) og er gode i målet. At Patrick Sharp kommer retur er desuden et plus, men det udligner vel blot den rimelige voldsomme udskiftning, der har været i Chicagos dybde i de offensive kæder. Jeg kunne egentlig også bare gentage mig selv lidt i forhold til den hårde konkurrence i Central Division. Det er i hvert fald den primære grund til, at chancerne for, at de når playoffs er 15 % lavere fra min side. Alt i alt så ligner de i slutspilshold, og der går nok en 3-4 sæsoner, før vi for alvor får testet Chicagos fremtidige makeover.

Playoffs - Nej -  5,50 Bet365* - 22,3 %

Nashville Predators var sidste sæsons helt store overraskelse i West. Ikke mindst for mig, men i år har jeg givet dem den respekt, de fortjener. De har en bundsolid defensiv og Pekka Rinne i målet. Ingen problemer der. De har dog sendt James Neal til Vegas, og så er både Mike Fisher og Vernon Fiddler gået på pension. Erfaringen fra disse tre spillere bliver kun delvist erstattet af Scott Hartnell og Nick Bonino. Sidstnævnte en kraftigt overvurderet spiller i forhold til hans bidrag til Penguins to sidste Stanley Cups-sejre med ham på holdet. At han går ind som noget, der ligner andencenter, er i den grad en svækkelse for ethvert NHL mandskab. Offensivt mener jeg derfor, at Penguins ikke er helt på samme niveau som mange andre hold i Central, og selvom de måske er foran i det defensive, så ender de alligevel som kun værende fjerde mest sandsynlige hold til at nå slutspillet fra Central Division.

Playoffs - Nej - 6,00(!) Betsafe/Nordicbet 4,00 Bet365* - 25,5 %

St. Louis Blues er det femte stærke hold i rækken af hold, som bør komme i playoffs fra Central Division. Robby Fabbri misser desværre hele sæsonen, da hans knæ atter er smadret. Men en offensiv som tæller kraftigt oversete Vladimir Tarasenko (ca 40 mål hver sæson i tre år nu) og en bred vifte af solide forwards, så ser jeg altså ikke Blues som værende et svagt offensivt hold. Ydermere har de også en bundsolid defensiv kerne, og spørgsmålet er vel primært om St. Louis kan stå distancen i målet. Jeg ved ikke, hvorfor bookmakerne er så lodret uenige med mig, men det må de jo så om. Årets største værdispil på playoffs er på Blues. Dog er det allerede faldet fra 2,20 til 2,00.

Playoffs - Ja -  2,00 Bet365* 1,86 Betsafe/Nordicbet 1,80 Unibet- 73,6 %

Winnipeg Jets er et hold med flere problemer. Det første er ledelsen og træneren (som er blevet forlænget). Jeg mener ikke, at der er nogen langsigtet vision for det her hold -  Patrik Laine kan godt nok score 40-50 mål hvert år, men det er ikke nok til at vinde Stanley Cups. Bare se Ovechkin og Capitals. Deres største udfordring er dog primært, at de er i den her division som værende sjettebedste hold. De er afhængige af, at et eller flere af de andre hold fejler, og Jets har grundet deres lidt lavere niveau ikke råd til en længere loosing streaks. Når det så er sagt, så har de både gode elementer i offensiven og defensiven, men ingen af dem er fuld udbygget endnu, og jeg kan ikke se, hvorfra i systemet de skulle hente opgraderinger. Trades og fornuftigt management lader til at være den eneste vej ud af denne situation.

Colorado Avalanche slog vel nærmest bundrekord i nyere tid for lavest pointscore med sølle 48 point. Selvfølgelig bør dette ikke gentage sig, men er forbedringerne Jonathan Bernier i målet? Eller Nail Yakupov? Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan dette hold skal gøre sig konkurrencedygtigt, men er nødt til at give dem lidt procenter, selvom det vil være en kæmpe overraskelse, hvis Colorado overhovedet skulle nærme sig en slutspilsplads.

Playoffs - Nej - 1,07 Bet365* - 95,6 %

Pacific Division:

Anaheim Ducks: 86,8 %

Edmonton Oilers: 80,7 %

San Jose Sharks: 78,9 %

Calgary Flames: 65,2 %

Los Angeles Kings: 37,5 %

Arizona Coyotes: 13,2 %

Vegas Golden Knights: 8,4 %

Vancouver Canucks: 2,1 %

Anaheim Ducks ligner en velsmurt ishockeymaskine, hvor kun Ryan Kesler er ude indtil primo 2018. De er af mange vurderet til at have en af de bedste defensive talentmasser i ligaen, og jeg er af samme overbevisning. Ryan Miller kommer ind som andenmålmand, og dette forstærker holdet yderligere. Offensivt kunne man måske godt have tænkt sig lidt til dybden, og manglen på dette gør også, at jeg har dem som værende lige under "lock"-status. Men i en relativt svag Pacific Division, så handler det altså bare om at få en top 3-placering, og dette får Ducks med mindre både Calgary og LA Kings kommer med. Så bliver det et hundeslagsmål om slutspilpladserne i Pacific Division og i Western Conference som helhed.  

Playoffs - Ja - 1,16 Bet365* - 86,8 %

Edmonton Oilers er måske de kommende Pittsburgh Penguins, og det er op til Connor McDavid at bevise, om de er. Han skal i år eller næste år tage dem hele vejen, før vi sætter ham i kategori med Gretzky, Lemieux, Crosby osv. McDavid er fremtidens superstjerne for Oilers og NHL. Han mangler bare at bevise det med Stanley Cups og OL-guldmedaljer (ja, hej!). Offensivt har de McDavid, og så skal resten af holdet bare være standard NHL-offensiv, så er de langt over middel i det offensive. Defensiven er stadig deres svageste punkt, mener jeg, selvom Oscar Klefbom og Adam Larsson har imponeret. Så mangler der bare fre backs mere, a la hvad St. Louis eller Nashville har. Det er simpelthen for skrøbeligt et "bottom-4-D" bestående af Kris Russell, Eric Gryba, Darnell Nurse og Matthew Benning. Denne defensive skrøbelighed gør, at jeg ikke kan lade Edmonton være et "lock". Men jeg tror stadig, at de kommer i slutspillet, men værdien er på det modsatte.

Playoffs - Nej - 7,50 Bet365* 6,00 Betsafe/Nordicbet - 19,3 %

San Jose Sharks mistede Patrick Marleau, og de har ikke fået erstattet ham. Dette efterlader selvfølgelig et hul, men spørgsmålet er hvor stort? Jeg mener ikke, at hans fravær vil have den store effekt. De har stadig rigeligt med slagkraft offensivt, og hvis blot bredden leverer det, de skal, så ser jeg dem ikke værende svagere i nogen væsentlig grad. Defensivt har de også styr på tropperne med Vlasic, Burns, Paul Martin osv. I målet har Martin Jones gjort det som forventer af en førstemålmand, og derfor ser jeg ingen grund til, at Sharks skulle misse playoffs. Jeg har givet dem 4 % mindre end sidste år.

Playoffs - Ja - 1,65 Unibet* 1,50 Bet365/Betsafe/Nordicbet - 78,9 %

Calgary Flames har signet Jaromir Jagr! Mit "girlfriend"-team gennem årene, så det er jo helt perfekt. Som mentor for de unge og en 15-25 mål på kontoen må han siges at være billigt købt for 1 million dollars. Flames har også hentet Travis Hamonic i NY Islanders, og så er Mike Smith kommet ind og skal vogte målet i samarbejde med Eddie Lack. Defensiven er således forstærket, men der i den grad i tvivl om målmandsposten. Der er altså ingen af de to, som er blandt ligaens 15 bedste keepere. Mike Smith har selvfølgelig erfaringen og har et noget bedre hold foran sig end i Arizona, så dette kan højne hans niveau. Offensivt har holdet Johnny Gaudreau og så en nogenlunde fornuftig bred vifte af spillere, som ligeledes bidrager. Flames er et lige-over-middel-hold, men er dårligere end Ducks, Oilers og Sharks. Derfor skal de kæmpe med stærke Central Division om en eventuel Wild Card-plads til playoffs.

Playoffs - Ja - 1,90 Unibet* 1,66 Bet365- 65,2 %

Los Angeles Kings har fået nyt management og ny træner. Dette kan være vejen ud af den nedadgående spiral, de er havnet i som hold. Michael Cammalleri er kommet ind offensivt, men det er altså bare ikke nok. Offensivt skal Anze Kopitar genfinde niveauet, og så skal der komme noget fra 3- og 4-kæden. Defensivt er de stadigvæk med, men der forsvinder lidt af fortidens styrke stille og roligt. Jonathan Quick og hans helbred bliver desuden det helt store spørgsmålstegn for Kings. Jeg tror ikke, vi ser ham som den iron-man, han var for år tilbage, og dette kombineret med deres offensive mangler gør, at jeg ser dem som en underdog til at nå playoffs.

Playoffs - Nej - 2,25 Bet365* 2,22 Betsafe/Nordicbet - 62,5 %

Arizona Coyotes er blevet styrket med Derek Stepan offensivt, og så er Niklas Hjalmarsson kommer ind til at styrke defensiven. Der er dog sket store udskiftninger på holdet, og der mangler i den grad en rød tråd for, hvad det her hold vil med sig selv. Problemet er, at hele organisationen er bygget op omkring fænomenet "analytics". Deres unge General Manager, John Chayka, er lidt af en guru i den branche, men i min verden er det ren idioti at tro, at man kan styre et rigtigt NHL-franchise som et andet managerspil. Der er så mange faktorer, som advanced stats ikke tager højde for, og jeg ser gang på gang folk komme med argumenter for holdninger udelukkende baseret på stats. Selv journalister begynder at bruge advanced stats, de har fundet og skruer artikler baseret på disse. Så længe at analytics vejer tungt, så ser jeg ikke Arizona nå playoffs, men med de forstærkninger der må siges at være kommet, så er der skam værdi i at de overrasker mig.

Playoffs - Ja - 9,00 Bet365* Unibet* 8,00 Betsafe/Nordicbet 7,00 - 13,2 %

Vegas Golden Knights er det nye hold i ligaen, og ingen forventer ret meget af dem. Jeg forventer heller ikke det store af dem, men synes nu, at de har fået draftet et fornuftigt hold. Ingen stjerner selvfølgelig, men en masse gode spillere som har spillet i NHL længe. Alle hold kunne jo beskytte X antal spillere i expansion draften. Dvs. de næstbedste spillere blev mulige for Vegas at drafte. Dette er meget tydeligt, og selvom det giver NHL-spillere fra top til bund, så er der bare få af dem, som virkelig skiller sig ud fra mængden. Det skulle da lige være Marc-Andre Fleury, som Vegas tog fra Penguins. Jeg kommer måske med en artikel omkring Vegas Golden Knight, når sæsonen er en 10-kampes penge inde i sæsonen. De fortjener i hvert fald mere spalteplads end, hvad de får i denne artikel.

Vancouver Canucks er lidt i ingenmandsland, indtil Sedin-brødrene kan sendes på pension. De har lidt af stykkerne til fremtidens hold, men det bør blive endnu en hård sæson for deres hårdprøvede fans. Ind er kommet Sam Gagner, Thomas Vanek og Alexander Burmistrov. Det kan da næsten ikke blive mere ligegyldigt. Desuden fejlede de som hold, da Nikita Tryamkin smuttede tilbage til Rusland, og de har en unik evne til at få det mindst mulige ud af deres spillere. En sørgelig tendens, hvor jeg i den grad er glad for, at det ikke er mig, der er General Manager - for jeg har ikke løsningen til dem. Andet end at drafte den næste Connor McDavid.

Playoffs - Nej - 1,08 Bet365* 1,04 Betsafe/Nordicbet - 97,9 %

Opbygning af grundspillet i NHL:

NHL er bygget op med Eastern og Western Conference. I hver conference er der 2 divisioner. Dvs 4 divisioner i alt. Top 3 i hver division går direkte i playoffs - det vil sige 12 hold. De sidste 4 pladser går til to hold i East og to hold i West, kaldet Wild Card-pladser.

 

Wild Card-pladserne gives til de to hold i hver conference, som har den højeste pointsum af hold uden for de to “top 3”-hold i hver division. Dvs en division kan sende 5 hold i playoffs (Central Division er et godt bud).

 

Eksempel: Sidste år tog New York Rangers en Wild Card-plads med hele 102 point i East. Rangers havde således flere point end både Ottawa (98 points) og Boston (97 points). Begge fra Metropolitan Division. Men fordi Rangers havde 3 hold over sig i Atlantic Division, så fik de en Wild Card-plads i stedet.

 

Alt dette betyder, at en stærk divisioner kan sende mange hold i playoffs, og at hold i en svag division ikke får fedtet sig med på en fribillet. Central er stærk i år. Pacific er svag. Dvs. at nummer 4 og 5 i Pacific skal hente virkelig mange point for at høste en af de to Wild Card-pladser. Her vil der være bedre hold i Central, som bør nappe pladserne foran holdene i Pacific.