Steffen Dams nye bog "Sådan vinder du på Oddset" er et tiltrængt indspark i debatten om sportsbetting. Der er masser af inspiration til både nye som erfarne spillere fra den professionelle bettor, der slår markedet år efter år. Den kunne være redigeret strammere, men er overordnet set både vigtig og vellykket.

Rundt på diverse bettingfora vrimler det med folk med sjove navne, som ikke ønsker at stå frem på grund af frygten for at blive stigmatiseret på jobbet, blandt venner og familie.

Sportsbetting anno 2016 har nemlig stadig - desværre - en gedulgt aura af mystik og hasard over sig. Derfor er det desto mere kærkomment med Steffen Dams nye bog "Sådan vinder du på Oddset," som intellektuelt gør op med ludomanimyten og i stedet giver en masse konkrete råd til, hvordan man bygger sig op som sportsinvestor.

Steffen Dam arbejder til daglig som spilekspert hos BT og har mere end 15 års erfaring fra sportsbetting. Nu har han valgt at dele ud af "hemmelighederne" bag de millioner af kroner han - med egne ord - har tjent på sportsbetting gennem årene. Hemmeligheden - den vender vi tilbage til. 

For hvordan er bogen så? Ja, denne anmelder læste den i ét hug. Og det er jo aldrig noget dårligt udgangspunkt.

For BetXpert-læsere vil dele af bogen omhandle emner, som allerede er behandlet i BetXperts store bagkatalog af teoretiske artikler. Men begreber som money managenemt, værdi, bankroll, chancevurdering er selvfølgelig ikke til at komme udenom, hvis man vil gå fra hyggespiller til valuebettor.

Vi kommer også dybere ned i hvilke faldgruber, man kan dumpe i som bettor. Hvilke forskellige "biases," man skal passe på, og hvilken kategori af bettor, man selv er. For mange gange kan vejen til succes lige så vel starte med selverkendelse, og at man rydder ud i alle de fejl, man intuitivt begår igen og igen.

Sportsviden er ikke nok

Bogens styrke er uden tvivl, at Steffen Dam selv har hænderne nede i bolledejen og kender bettingmarkedets anatomi. Før man finder ud af, hvordan den store trendsættende bookmaker Pinnacle Sports' linjer fungerer, og hvorfor det er så godt som umuligt at slå de store fodboldmarkeder en time før kampstart, så kommer man ikke langt i bettingens verden.

Det kan godt være, du ved uhyre meget om fodbold. Men hvis ikke du ved noget om betting, og hvordan markederne fungerer, så har du ikke en chance.

Steffen Dam deler ud af alle sine researchmetoder og forklarer fra a-z, hvordan han går fra tanke og idé til et velplaceret valuebet. Her er at gøre med et puslespil med et hav af informationer, der skal samles og ikke mindst vægtes. Hvilken betydning har det fx, at Brøndby spiller med en midtbanespiller i forsvaret, men at der omvendt er en indbyrdes historik for chancefattige kampe?

Dam kommer også forbi de mange forskellige spiltyper, der findes i dag. Betydningen af rivalopgør, nedrykningsfare, rejseafstand, trænerskifte osv. Vi får endda en præsentation af de forskellige bookmakere på markedet.

Interessant er det også, at navnkundige tippere - heriblandt BetXperts Mike LarsenAsger Hess-Olesen og tidligere håndboldekspert Roman Empire - har budt ind med afsnit om hver deres sportsgren. I alt er der syv gæsteafsnit om alt fra basketball til eSport. 

Det er vældig godt, men at det skal fylde hele 45 sider er i overkanten. For valuespotting er på sin vis en universel størrelse. Det handler kort og godt om, at man finder et odds, som er for højt i forhold til sandsynligheden. Og selvom det er godt at få styr på de basale regler i de forskellige genrer inden for eSport, så kunne det være redigeret strammere, så vi hurtigere kommer ind til kernen: Hvordan rammer man bookmakeren, hvor det gør ondt?

Er klimaet for sportsbetting til stede?

Det lever vi med. Til gengæld savner man en diskussion af vilkårene på det dansklicenserede bettingmarked i dag. For én ting er, at Steffen Dam er fortaler for, at man i højere grad betragter sportsbetting som en investeringsmulighed. Noget andet er, om klimaet reelt er til det? 

Steffen Dam nævner ganske vist, at der er risiko for at få limits, hvis du er for dygtig. Og han er også flink til at gennemgå forskellige afledningsmanøvrer, som kan udsætte limithammeren. Men er det reelt muligt at leve af betting på den måde, som markedet i dag er skruet sammen i dag?

Svaret er nok nej - man er tværtimod tvunget til at spille hos bookmakere, som ikke er underlagt den danske spillelovgivning, som blandt andet har til formål at beskytte forbrugerne. Hvilke overvejelser skal den talentfulde bettor, som drømmer om at leve af det, gøre sig den henseende?

Det kunne også være rart med en perspektivering og diskussion af spillemarkedets liberalisering i 2012. Efter monopolbruddet er bookmakernes bruttospilleindtægt (indskud fratrukket gevinster) herhjemme årligt vokset med tocifrede tal. Bookmakerne jubler, politikerne jubler, men hvad har det betydet af gode og dårlige ting for os spillere?

Det må Steffen Dam - som kender markedet så godt - have en holdning til, og den kunne være ret interessant at høre.

Det skæmmer dog ikke helhedsindtrykket. Tilbage står, at bogen både er vigtig og vellykket. Den falder på et tørt sted. Og da man ikke er i fare for at købe sig fattig i bettinglitteratur, så må enhver, som har ambitioner på bettingens vegne, købe sig et eksemplar af "Sådan vinder du på Oddset." 

Nå ja, så skal vi også lige have hemmeligheden bag succes i betting... Det handler såmænd om godt gammeldags hårdt arbejde.

BetXpert giver bogen 5 ud af 6 stjerner.