BetXpert har mødt bogaktuelle Steffen Dam til en snak om betting. Hør bl.a. om den evige jagt på værdi, at "investere" i fodbold, og da han næsten var ved at droppe bettingen helt. Få også historien om en flok overmatchede fiskere fra Puerto Rico.

Sportsbetting - er det ikke sådan noget med ludomani og matchfixing?

Steffen Dam - professionel bettor og ansat som spilekspert hos BT - er træt af hele tiden at blive konfronteret med bettingens skyggesider. For ham har sportsbetting aldrig været obskurt - han betragter det tværtimod som en god investeringsmulighed.

Det er således også noget, han går op i med en helt særlig nidkærhed. For det er det, han kan - det, han lever af.

Efter 15 år i branchen og med titusindvis af bets på bogen, syntes han, at det var på tide at skrive en bog om fænomenet.

For at nuancere debatten, dele ud af sine egne erfaringer og ikke mindst slå et slag for, at man altså sagtens kan se betting som en investeringsmulighed på lige fod med aktiehandel og andre former for trading.

BetXpert møder ham på en café i indre København til en snak om betting. Mere betting, for den seneste tid har alt handlet om sportsbetting for spileksperten. Steffen Dam er veloplagt, men også spændt. Mandag 30. maj udkommer "Sådan vinder du på Oddset" - den første danske bog om betting siden Ole Larsens "Vind på sport" for snart ti år siden.

På lige fod med aktiehandel

Hvorfor har du skrevet bogen?

Jeg vil gerne nuancere billedet af sportsbetting. I medierne hører man kun om matchfixing eller ludomani. Og sportsbetting er bare noget helt andet end det. Jeg håber, at også dem der ikke læser BetXpert indser, at sportsbetting kan betragtes som en investering, hvis man griber det fornuftigt an og går analytisk til værks. Jeg har 15 års erfaring, hvor jeg kontinuerligt har slået markedet. Den erfaring vil jeg gerne give videre.

Men er det ikke skidt for dig, hvis der kommer for mange dygtigere spillere på markedet?

Jo, det kan du sige. Det kan da godt være, at det ender med, at markedet bliver mere mere effektivt. Men jeg vil gerne være med til at nuancere den her debat, så selvom at bogen kan uddanne nye valuebettere, så tror jeg nok, at jeg skal klare mig fremover.

Bliver man stigmatiseret som bettor i dag?

Det synes jeg helt klart. Når jeg siger, jeg lever af at "investere" i fodboldkampe, så kigger folk mærkeligt på mig. Min mission er at vise, at det også kan være et arbejde som alt muligt andet. Men dermed sidder jeg jo ikke og siger, at du kan blive millionær på den halve tid. Bogen giver nogle guidelines, som kan gøre dit afkast bedre. Men du skal selv gøre arbejdet.

Hvem er bogen skrevet til?

Den er både skrevet til nybegynderen og de mere rutinerede spillere. Du kan både få en indføring i betting, men der er også noget for de tunge drenge, som fx går op i tunge matematiske modeller. Og her bruger jeg mig selv med al den erfaring, jeg har opbygget gennem tiden.

Får stadig et kick

Hvad er det, der er så fedt ved sportbetting?

Jeg har altid været en kæmpe fodboldnørd, der som ung ville være professionel fodboldspiller. Det rakte mine evner ikke til, men så var drømmen at kune leve af fodbold udenfor grønsværen. Det kan jeg i dag, og det er jo fantastisk. Selv så mange år efter mit første bet, så synes jeg stadig, det er fedt at dykke ned i en analyse, vægte forskellige oplysninger og finde ud af, at man har fat i det rigtige. Det giver stadig et kick i dag.

Fortæl lidt om den disciplin der kræves, når man fx taber meget i en periode.

Det mentale er sværere, end mange tror. For ind imellem ryger man ind i uvejr, det gør alle – alle! Jeg kan godt have perioder, hvor jeg taber 19 ud af 20 bets, og der kan det også være svært at holde hovedet koldt. Men så må man kigge sine bets igennem og se, om man bare har været ramt af uheld eller, om man traf de forkerte beslutninger. Mit motto er "decisions - not results." Det er beslutningerne, der afgør, om du får resultaterne i længden. Du kan misse et bet, men på den lange bane får du overskud, hvis du træffer de rigtige beslutninger.

Når du taber 19 ud af 20, kan du så være kold i røven og tænke, at det bare er varians?

Jeg kan lige så godt være ærlig at sige: Nej, det kan jeg ikke. Det er min svage side – jeg er blevet bedre til det med årene, men helt kold i røven kan jeg ikke være. Og her det vigtigt at kende sig selv. Det nytter ikke at sige, at man kan tabe uden problemer, hvis man ikke kan. Så må jeg agere ud fra, hvad jeg ved om mig selv. Og her virker det for mig at tage fri et par dage fra betting og lave noget andet.

Var lige ved at stoppe

For nogle år siden var jeg helt nede i kulkælderen og lige ved at stoppe helt. Da væltede det ind med tabte væddemål, og jeg kunne simpelthen ikke forstå, hvad jeg gjorde galt. Der var jeg ved at brænde helt sammen. Men så fik jeg sat mig ned og analyseret mine bets.

Du skriver i bogen, at du smækkede hårdt med døren i det kontorfællesskab, du sad i. Kan du stadig smække med døren i dag?

Naah, jeg kan godt komme med et raseriudbrud ind imellem. Læser du min "messenger" igennem, kan du godt se nogle mere eller mindre harmdirrende beskeder til mine kilder, hehe.

Hvilke bookmakere bruger du i dag, for du må i den grad være ramt af limits?

Jeg kan ikke spille ved mange licensbookmakerne, men derfor er det jo en gave, at Pinnacle Sports har europæisk licens, og at jeg kan spille der. Derudover fylder Danske Spil* også en del. Det samme med Tipico og Cashpoint*, som kan spilles ved i kioskerne.

Flot tilbagebetalingsprocent

Hvad er dine styrker som bettor?

Jeg tror, jeg er rigtig god til at finde det essentielle frem fra en lang bunke oplysninger. Hvis jeg kigger på nogle odds eller kampe, så handler det om at finde de ting, som stikker ud. Jeg bliver nysgerrig, og så begynder researchen. Det er det der med at finde de forskellige faktorer, sætte dem sammen, finde den rette vægtning og sætte det sammen til et bet.

Hvilke sportsgrene tjener du bedst på?

Fodbold og ishockey - og Melodi Grand Prix sjovt nok. Det er stort set det eneste, jeg spiller på.

Hvor meget spiller du typisk for pr. bet?

Jeg ønsker ikke at fortælle, hvor mange penge, jeg spiller for pr. bet. For så kan man også regne min "bank roll" ud, og det holder jeg for mig selv. Men jeg vil gerne sige, at jeg har vundet millioner af kroner. I overskud. 

 

Hvad er din samlede tilbagebetalingsprocent?

Siden jeg begyndte i betwatcher (BetXperts regnskab, red.) er den 107,5 for knap 10.000 spil. De seneste to år har jeg holdt 113 - det er jeg godt tilfreds med.

Vanvidskuponer og fodboldfiskere

Hvilket bet har du tjent mest på?

Altså udover den million jeg har vundet på tips 13? Der var en tidlig Europa League-runde for nogle år siden, hvor Danske Spil* lå helt, helt skævt på nogle odds. Der var blandt andet to hold fra San Marino, som skulle op imod relativ hård modstand. Og så var spil på slovenske Koper og skotske Aberdeen åbnet med nogle alt for gavmilde handicaplinjer. Jeg spillede så de to San Marino-hold til ikke at score samt Koper og Aberdeen på handicap. Det var både lige på, singler, doubler, tripler, systemer. De fire kampe lige på gav odds 25, men burde kun give 5-6 stykker. Alle kampe gik hjem. Jeg spillede for et forholdsvis stort beløb rundt i kiosker og tjente, hvad der svarer til en gennemsnitlig dansk årsløn.

Fortæl om dit bedste valuebet gennem tiden?

Så skal vi have den dejlige historie om kampen Comunicaciones - Bayamon. Helt tilfældigt havde jeg set noget tv om Bayamon fra Puerto Rico, som netop havde kvalificeret sig til den mellemamerikanske Champions League. Men det var altså ikke noget stort fodboldhold, men bestod af en flok fiskere, som aldrig havde spillet uden for Puerto Rico. Så ser jeg så, at de i første kamp skal spille på udebane mod Comunicaciones fra Guatemala, hvor Tipico giver odds 1,80 for Comunicaciones-sejr. Men skal det der fiskerhold virkelig have så gode chancer?

Det virker mærkeligt, så jeg researcher lidt på det. Så viser viser det sig, at Comunicaciones er fuldtidsproffer og spiller i 1.600 meters højde. Og det er jo ikke fordi, at Puerto Rico vælter rundt i bjerge, så vidt jeg ved. Tipico var så flinke også at have Comunicaciones på handicap. Sejr med to mål gav odds 3,5 og sejr med tre mål gav 8. Lad os sige det sådan, at der blev sat et pænt beløb ind på de tre forskellige udfald. Jeg var nede i banken og hæve flere gange, fordi Tipico kun tager imod kontanter. Odds på Comunicaciones endte på 1,31. Da jeg gik i seng om aftenen, stod der 4-0 til Comunicaciones, og Bayamon havde dårligt haft et skud.

Det er et godt eksempel på, at det godt kan betale sig at specialisere sig i mindre ligaer. For her kan man altså godt fange bookmakerne med bukserne nede. Så kan det godt være, at tilbagebetalingen kun er på 89 procent, men det er jo lige meget, hvis vurderingen er 40 procent skæv.

Hvad er det for en følelse, du sidder med, når det hele bare klapper?

Så bliver man glad. Det er lidt ligesom, når en fodboldspiller scorer det afgørende mål. Det er det, man arbejder for.

Men kampen kunne også være endt 0-0 efter en pragtkamp af Bayamons målmand, men stadig være et forrygende bet?

Ja, det er klart, var den endt 21-1 i skud, så var der ikke noget at gøre. Så sent som i går var jeg ude med et stort bet på en islandsk kamp live. (Steffen viser en video fra sin mobiltelefon). En af mine spilkontakter var ude at se den, og som du kan se på videoen, så kan spillerne dårligt stå oprejst, så meget blæser det. Her spillede jeg holdet, der havde vinden i ryggen, til at vinde 2. halvleg. Skudstatistikken i 2. halvleg var på 19-0, men de kunne ikke score. Sådan går det nogle gange, og der er det bare at sige: Videre, analysen var god nok.

Gøg og Gokke-hold på Brøndby Stadion

Fortæl også om din største skuffelse med et bet?

Det er en pokalkamp mellem Brøndby og FC Fyn for nogle år siden. Kort inde i kampen spiller jeg under 4,5 mål, og senere supplerer jeg med under 4,25. Jeg har en stærk idé om, at Brøndby vil spare kræfter, så snart de er foran. Jeg var tungt inde, og alt gik efter planen. Kort før tid står der 2-0 til Brøndby, mens jeg skulle skynde mig videre til en fødselsdag. Til fødselsdagen tjekker jeg og kan se, at den er endt 3-2 til Brøndby, og jeg tænker bare: hvad - det kan du jo ikke lade sig gøre! Brøndby scorer et enkelt mål i overtiden, mens FC Fyn har scoret to. Det er jo helt vildt! Nå, men der røg et femcifret beløb.

Hvordan har man det så?

Jamen, så kan man godt få sådan en følelse af uretfærdighed. Hvad er det for noget? Nu sidder man her og har fundet så godt et bet, og så kommer der et eller andet Gøg og Gokke-hold fra 2. division, som scorer to mål i overtiden på Brøndby Stadion? Det kan jo ikke lade sig gøre!

Steffen Dams "Sådan vinder du på Oddset" er på gaden fra mandag 30. maj og bliver udgivet af Peoples Press.

Læs også vores anmeldelse af bogen på BetXpert mandag.