Christian Eriksen er efter alt at dømme ikke med, når Danmark lørdag møder Irland i Dublin, og det afspejler sig direkte i  bookmakernes odds på dansk sejr. 

De færreste har nok glemt, da Danmark for snart et år siden kvaste Irland på Aviva Stadium med især Christian Eriksen i hopla. Tottenham-spilleren kronede en flot indsats med tre smukke mål, og der er ikke noget at sige til, hvis de stadig har mareridt om både Eriksens højre- og venstreben i Dublin.

Heldigvis for de irske spillere og fans - og desværre for de danske ditto - har landstræner Åge Hareide meldt Christian Eriksen særdeles tvivlsom til lørdagens kamp på grund af en ganske alvorlig skade i maveregionen, og det har stor indflydelse på bookmakernes vurdering af Danmarks chancer for at trække sig sejrrigt ud af Nations League-kampen.

"Når Danmark står og mangler Christian Eriksen imod Irland, så får det betydning for oddset på dansk sejr. I skrivende stund giver Danske Spil 2,50 på dansk sejr. Havde Eriksen været med, ville oddset nok snarere være nede i 2,10-2,20. Det betyder altså, at der er over 5% mindre chance for en rød-hvid sejr imod Irland," siger oddsansvarlig hos Dansk Spil, Peter Emmike Rasmussen, til BetXpert.

"Det er ofte sådan, at man på de fleste positioner på klubhold/landshold har nogenlunde ligeværdige spillere, der kan gå ind erstatte skadede spillere, men så er der også de spillere, der bare er den kende bedre og vigtigere for et hold, og deriblandt er Christian Eriksen," tilføjer han.

"Eriksen er nærmest uerstattelig"

Bet25s oddschef, Morten Olsen, kalder Christian Eriksen for Danmarks vigtigste spiller og "en enmandshær" og uddybder:

"Christian Eriksen er vel næsten den eneste spiller på landsholdet, som vi ikke kan erstatte én-til-én, og generelt har han spillet på et meget hårdt niveau over en længere periode.  Oddset på Danmark startede i 2,30, da det kom ud i midten af september. Sidenhen er det steget til 2,50, og det er fortsat stigende. Så det er klart, at Christian Eriksens fravær har en indvirkning på Danmarks chancer i kampen." 

Hos Unibet giver dansk sejr i øjeblikket 2,50. Unibets oddsættere ønsker ikke at give et konkret bud på, hvad oddset ville være, hvis Eriksen ikke var skadet, da det ifølge pressechef Per Marxen er svært at sætte tal på hans betydning for landsholdet, men han medgiver, at oddset givetvis ville være lavere på dansk sejr, hvis Eriksen var med i normalform.

Begrænset oddsfald, hvis Eriksen alligevel bliver klar

Skulle Christian Eriksen mod forventning nå at blive klar til opgøret, vil det kun få minimal indflydelse på oddsene, da han næppe ventes at være i kampform efter at have siddet ude i Tottenhams seneste fire kampe i alle turneringer.

"Det vil ikke få den store betydning, hvis han mod forventning melder sig klar. Højst sandsynligt vil oddset falde en lille smule, men i og med at han har siddet ude i et stykke tid nu, så er han formentlig ikke i topform. Derfor skal man ikke forvente at se en stor oddsændring, selvom Eriksen melder sig klar," siger Morten Olsen fra Bet25.

Peter Emmike Rasmussen fra Danske Spil sætter tal på.

Skulle Eriksen mod forventning spille, så vil oddset falde på dansk sejr, men i og med han næppe vil være 100% på toppen, vil oddset nok ikke ende nede i 2,10 men nok snarere omkring de 2,30. 

Hvem skal tage over?

Flere spillere i den danske landsholdstrup kan dække Eriksens position, men næppe på samme niveau. Bookmakerne er uenige om, hvem Åge Hareide skal spille med som Danmarks 10'er mod Irland.

"Ja, det er et godt spørgsmål. Med Lasse Schönes gode formkurve, er han oplagt på den defensive midtbane, og normalt ville Thomas Delaney så spille ved siden af ham der. Men jeg kunne godt forestille mig, at Delaney rykkes frem på den offensive midtbane, og så bliver det Lukas Lerager eller eventuelt Andreas Christensen på den defensive midtbane ved siden af Schöne," siger Danske Spils Peter Emmike Rasmussen.

Morten Olsen fra Bet25 hælder mest til Lasse Schöne fra Ajax.

"Lasse Schöne er det bedste bud i truppen. Det er ham, der ligner Eriksen mest, men han har selvfølgelig ikke den samme fart som Christian Eriksen. Pasningsspillet er dog mindst lige så godt, og så han har et godt blik for sine medspillere ligesom Christian Eriksen," siger han.

Unibets oddsættere tror på, at Åge Hareide kan finde på at pege på en spiller fra Allsvenskan, som ikke har spillet en A-landskamp siden 2015, hvor landstræneren hed Morten Olsen.

"Alternativerne til Christian Eriksen er Anders Christiansen, Lasse Schöne eller Pierre-Emile Højbjerg, hvor irerne nok er bekendte med sidstnævnte, men nok ikke så meget med AC fra Malmö. Uanset hvem der dog tager Eriksens plads, kommer det næppe til at rykke nævneværdigt ved oddsene," siger Per Marxen.