UEFA Nations League er det nye tiltag i landsholdsfodbold. BetXpert har kigget nærmere på det nye landsholdsformat og kigget på bookmakernes odds.

Bemærk, at denne optakt er skrevet inden første runde af Uefa Nations League. Alle odds er opdateret 8. oktober klokken 13:55.

Ligegyldige venskabskampe skal være fortid, når UEFA ruller deres nye landsholdsformat UEFA Nations League ud i september 2018.

Her er der nemlig meget på spil: Flotte pengepræmier, prestige og værdifulde EM-billetter for alle landshold uanset niveau. 

55 landshold er blevet inddelt i fire ligaer efter niveau, og mens de allerbedste kæmper om penge og prestige, kæmper nogle af de mindre landshold om en EM-billet, de ellers aldrig ville have fået fingrene i.

Der gives nemlig én billet til hver liga, hvilket betyder, at selv Europas ringeste landshold har en chance for at spille sig til EM 2020. Det sker ved særlige kvalifikationskampe i marts 2020. 

Dermed har de europæiske landshold hele to chancer for at spille sig til EM-slutrunden, for UEFA Nations League er ikke en afløser for den sædvanlige EM-kvalifikation, men derimod en erstatning for mange af de venskabskampe, der ellers bliver arrangeret på kryds og på tværs, og som havde svært ved at fange fansenes interesse.

Med denne turnering forsøger UEFA at strukturere et mere lukrativt koncept, der kan øge interessen for landskampe, der ikke foregår i en decideret kvalifikationspulje.

Danmark er ved denne turnering placeret i liga B, men spås gode chancer for at rykke op i liga A. De skal nemlig møde Wales og Irland, og hvis de slår dem over fire kampe, så rykker de op til Europas bedste hold.

I denne artikel kigger vi blandt andet nærmere på de relevante odds for både Danmark såvel som alle de øvrige nationer ved turneringen, men vi ser også på, hvordan hele Nations League-formatet fungerer. Lad os starte med at uddybe, hvad UEFA Nations League egentligt er. 

Hvad er UEFA Nations League?

Det er altsammen meget fint, men hvad er UEFA Nations League helt specifikt?

Det er en landsholdsturnering for 55 europæiske nationer. Turneringen har blandt andet til formål at eliminere ligegyldige træningskampe og hæve niveauet i landsholdskampene, således man ikke sidder og ærgrer sig, hver gang der er landskampspause.

Turneringen er inddelt i fire ligaer (A, B, C og D), og i hver liga er der yderligere fire grupper med 3-4 landshold. Landsholdene er placeret efter styrke, hvorfor de bedste landshold er i liga A. Danmark spiller i liga B. I hver gruppe findes der en vinder, der enten rykker op eller kvalificerer sig til Final Four, såfremt det er i liga A, hvor en samlet vinder af UEFA Nations League kåres. I de tre øverste ligaer (A, B og C) rykker sidstepladsen ned i ligaen under. 

De fleste hold spiller deres kampe i efteråret 2018: Der er to kampe i september, to i oktober og to i november. Men Final Four (for liga A) spilles i sommeren 2019, ligesom de bedste hold, der ikke kvalificerer sig til EM-turneringen i hver liga, får muligheden for at spille sig til EM 2020. Det sker i kvalifikationskampe i marts 2020.

Det påvirker EM-kvalifikationen således at den først starter i marts 2019, og den afgøres ét år senere, ligeledes med kvalifikationskampe i marts 2020. 

De respektive landshold har stadig lidt plads i kalenderen til træningskampe, men som udgangspunkt vil det kun være få kampe. Optaktsvenskabskampe forud for slutrunderne fortsætter som vanligt. 

Kort sagt er UEFA Nations League skabt til at strukturere landsholdskalenderen en smule og gøre landsholdsfodbold mere attraktivt. Og lad os så se på oddsene.

UEFA har lavet en video, der beskriver formatet, som kan ses her 

EM-pladser på spil i UEFA Nations League

Det store trækplaster for mange hold er EM-billetterne, der er på spil. Hver liga tildeles som udgangspunkt én billet til EM, hvilket vil betyde, at liga A, B, C og D hver sender én nation til EM-turneringen.

Det sker ved at de fire bedste hold fra ligaerne mødes i ekstra kvalifikationskampe i marts 2020, hvor EM-kvalifikationsturneringens vanlige kvalifikationskampe også foregår.

Som udgangspunkt er det altså de fire gruppevindere, der mødes i kvalifikationskampe, men der er en hage. For nationerne i liga A vil sandsynligvis have gode chancer for at have kvalificeret sig til turneringen igennem den normale kvalifikationsturnering, og i så fald går billetterne til de bedste hold, der ikke er kvalificeret igennem EM-kvalifikationen.

I værste fald kan det betyde, at hvis liga A ikke har fire hold, der ikke er kvalificeret til EM (men fx bare to hold), falder billetterne (de resterende to) ned til liga B. Dermed kan det blive en ulempe for de bedste hold i liga B at være alt for gode, for så skal de spille mod liga A-hold, hvilket alt andet lige gør vejen til EM lidt sværere.  

UEFA Nations League - Odds & Tips

BetXperts kyndige ekspertpanel vil undervejs i turneringen følge op med analyser og optakter til de forskellige kampe.

Odds på Vinder af UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Spanien 3,50
Belgien 4,50 Bet365
Spanien 4,50
Portugal 9,00
England 12,00
Italien 26,00
Schweiz 41,00
Holland 41,00
Kroatien 67,00

Odds er opdateret 12. november klokken 10:10

Liga A: De bedste nationer

De allerbedste nationer i Europa er placeret i liga A. Det er her, det nye format for alvor sælger sig selv, for i de indledende gruppekampe er man sikret et hav af kvalitetskampe. Her følger et overblik over grupperne: 

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4

Tyskland

 Belgien

 Portugal  Spanien
Frankrig  Schweiz  Italien  England
Holland  Island  Polen  Kroatien

Ved første øjekast er det klart gruppe 1, der stjæler ens opmærksomhed, men heller ikke gruppe 3 eller gruppe 4 må man kimse alt for meget af. Der er virkelig lagt op til nogle store kampe i den her del af turneringen. 

Gruppe A1: Tyskland eller Frankrig?

Vinder af Liga A, gruppe 1 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Frankrig 1,10
Holland 10,00
Bet365

Tyskland er gjort til smalle favoritter over verdensmestrene fra Frankrig i denne gruppe, mens bookmakerne ikke har den store tiltro til Holland. Det er på papiret afgjort den sværeste gruppe overhovedet i dette nye format.

Man skal dog huske på, at på trods af en pæn pengepræmie her, så er det en afløser for de fleste af landsholdenes træningskampe, hvorfor det ikke er umuligt, at nogle af landsholdene vil give chancen til yngre kræfter - det kan måske skubbe værdien i én bestemt retning.

Vinderen af gruppen går videre til finalerne, der spilles i juni 2019, mens sidstepladsen rykker ned i liga B.

Gruppe A2: Belgien i pole position

Vinder af Liga A, gruppe 2 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Belgien 1,18
Schweiz  5,00

Belgien har gjort sig til solide favoritter i denne gruppe, og det er fuldt fortjent med tanke på deres flotte præstationer ved VM, hvor de næsten gik hele vejen, men i sidst ende måtte nøjes med bronzemedaljer.

Da oddsene kom ud tidligere på året til grupperne, lå Schweiz og Island omkring lige, da specielt Kambi-bookmakerne stak ud med et højt odds på Schweiz. Det er nu justeret til, og Schweiz er retteligt de næststørste favoritter i gruppen. 

Vinderen af gruppen går videre til finalerne, der spilles i juni 2019, mens sidstepladsen rykker ned i liga B.

Gruppe A3: Italien kan rette op på VM-fuser

Vinder af Liga A, gruppe 3 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Portugal 1,11
Italien 8,00

Gruppe 3 er umiddelbart den pulje, der ser mest jævnbyrdig ud i liga A. I hvert fald hvis man kigger på oddsene.

Italien ligner de umiddelbare favoritter, men man må huske på, at de ikke kunne spille sig til VM-slutrunden 2018, og generelt ligner det et hold, der står over for et generationsskifte. Portugal står lidt i samme situation, da de længe har benyttet sig af den samme grundstamme, der efterhånden er ved at komme op i årene.

Det åbner op for at Polen kan overraske i den her pulje. Danmark ved, hvor stærke de kan være på dagen, og rammer Lewandowski formen, så kan både Italien og Portugal få svært ved at holde ham fra fadet. Til gengæld skuffede polakkerne ved VM-slutrunden.

Vinderen af gruppen går videre til finalerne, der spilles i juni 2019, mens sidstepladsen rykker ned i liga B.

Gruppe A4: Spanien har fundet sin stil

Vinder af Liga A, gruppe 4 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Spanien 1,40
England 2,87
Kroatien 18,00

Spanien virker til at have fundet lidt af fortidens magi, og er derfor gjort til gruppefavoritter. England har det som altid lidt svært i landsholdsregi, men i det her format kan de få hul på bylden. Ligeledes må man heller ikke undervurdere et stærkt kroatisk landshold, omend de ligner det svage hold i denne pulje. Her bliver det til en gentagelse af VM-semifinalen, når England og Kroatien mødes to gange i gruppen. 

Vinderen af gruppen går videre til finalerne, der spilles i juni 2019, mens sidstepladsen rykker ned i liga B. 

Liga B: Danmark i fornuftig pulje

Liga B er interessant med danske briller, for det er nemlig her, man finder Danmark. I gruppe 4 er man blevet parret med Wales og Irland. Sidstnævnte slog man ganske klart i kampen om VM-billetterne. Her følger et overblik over alle grupperne: 

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4
Slovakiet Rusland  Østrig Wales
Ukraine Sverige Bosnien Irland
Tjekkiet Tyrkiet Nordirland Danmark

Vores svenske naboer er kommet i en sværere gruppe i gruppe 2, mens også den østeuropæiske gruppe 1 ser spændende ud.

Gruppe B1: Jævnbyrdig gruppe

Vinder af Liga B, gruppe 1 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Ukraine Gruppevinderen er afgjort  
Slovakiet Gruppevinderen er afgjort
 
Tjekkiet Gruppevinderen er afgjort
 

Bookmakerne har svært ved at udpege en vinder i gruppe 1 i liga B. Slovakiet, Ukraine og Tjekkiet vurderes til at være meget ens i niveau, og det kan derfor resultere i en uhyre spændende gruppe.

Vinderen af gruppen rykker op i liga A, mens sidstepladsen rykker ned i liga C.

Gruppe B2: Svær pulje for svenske naboer

Vinder af Liga B, gruppe 2 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Rusland 1,08
Sverige 8,00 Bet365

Også gruppe 2 ser på forhånd meget jævnbyrdig ud. Russerne har fået en snæver favoritstatus, men både Sverige og Tyrkiet kan realistisk set også vinde puljen. 

Vinderen af gruppen rykker op i liga A, mens sidstepladsen rykker ned i liga C.

Gruppe B3: Nordirland på svær opgave

Vinder af Liga B, gruppe 3 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Bosnien 1,20
Bet365
Østrig 5,00

Nordirland er kommet på en svær opgave i gruppe 3, hvor både Østrig og Bosnien ligner landshold, der er lige et niveau over nordirerne. Bookmakerne vurderer dog, at det næsten er et coinflip, hvorvidt det er Østrig eller Bosnien, der vinder puljen. 

Vinderen af gruppen rykker op i liga A, mens sidstepladsen rykker ned i liga C.

Gruppe B4: Danmark er solide favoritter

Vinder af Liga B, gruppe 4 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Danmark 1,95
Wales 2,20

I gruppe 4 finder vi Danmark, og bookmakerne har gjort dem til solide favoritter. Det sker blandt andet efter nedslagtningen af netop i Irland under VM-kvalifikationen, der resulterede i en dansk VM-billet. 

Både Irland og især Wales har et par dygtige spillere, der på dagen kan presse Danmark maksimalt, men som udgangspunkt vil alt andet end en dansk triumf være en skuffelse, sådan som det ser ud lige nu.

I weekenden inden åbningskampen mod Wales kunne DBU og Spillerforeningen ikke blive enige om en ny landsholdsaftale, og der er således store problemer i den danske trup. Åge Hareide og hans assistenttræner vil ikke være på trænerbænken til Danmarks åbningskamp mod Wales, og DBU forsøger at skaffe danske spillere, der ønsker at stille op for landsholdet.

Vinderen af gruppen rykker op i liga A, mens sidstepladsen rykker ned i liga C.

Liga C: Den bløde mellemvare

De interessante hold forsvinder så småt nede i liga C, men ikke desto mindre skal det blive spændende at følge nogle af Europas mindre anerkendte fodboldnationer. Det er også her, man finder Norge og Finland. Her følger et overblik over grupperne: 

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4
Skotland Ungarn Slovenien Rumænien
Albanien Grækenland Norge Serbien
Israel Finland Bulgarien Montenegro
- Estland Cypern Litauen

Gruppe 1 består af tre hold, mens ellers er der fire hold i de øvrige tre grupper.

Gruppe C1: Skotland er favoritter

Vinder af Liga C, gruppe 1 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Skotland 1,90
Israel 2,00
Albanien 29,00

I liga C får mange af de nationer, der ellers ikke oplever at kæmpe med om sejre, mulighed for at hive store triumfer hjem. I gruppe 1 er det Skotland, der er smalle favoritter, men bookmakerne har svært ved at adskille de tre mandskaber.

Vinderen af gruppen rykker op i liga B, mens sidstepladsen måske rykker ned. I liga C rykker fjerdepladsen direkte ned, men da der ikke er fire hold i gruppe 1, ryger tredjepladsen med ind i en pulje, med de tre øvrige tredjepladser. Det dårligst rangerede hold af de tre hold ryger således ned, hvorfor det ikke er sikkert, at liga C1 sender et hold ned i liga D.

Gruppe C2: Forhenværende europamestre favoritter

Vinder af Liga C, gruppe 2 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Finland 1,10
Grækenland 8,00

Estland og Finland spåes ikke mange chancer i gruppen, mens det ser anderledes tæt ud mellem Grækenland og Ungarn men med fordel til de tidligere europamestre.

Vinderen af gruppen rykker op i liga B, mens sidstepladsen rykker ned i liga D. I grupper med fire hold vil det dårligst rangerede hold på tredjepladsen rykke med ned i liga D. 

Gruppe C3: Skal det blive norsk triumf?

Vinder af Liga C, gruppe 3 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Bulgarien 1,62
Norge 2,20
Cypern 251,00
Norge har haft svært ved at spille sig med til de store slutrunder, men denne gang bør de have gode muligheder. I al fald regnes de som én af favoritterne i denne gruppe, men det er uhyre tæt mellem dem og Slovenien og Bulgarien.
 
Vinderen af gruppen rykker op i liga B, mens sidstepladsen rykker ned i liga D. I grupper med fire hold vil det dårligst rangerede hold på tredjepladsen rykke med ned i liga D.  
 

Gruppe C4: Spændende østeuropæisk gruppe

Vinder af Liga C, gruppe 4 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Serbien 1,25
Rumænien 5,50
Montenegro 10,00

Den sidste gruppe i liga C forventes at blive vundet af Serbien, men måske skal man kigge nærmere på den her pulje. Det tegner til at blive nogle spændende opgør. 

Vinderen af gruppen rykker op i liga B, mens sidstepladsen rykker ned i liga D. I grupper med fire hold vil det dårligst rangerede hold på tredjepladsen rykke med ned i liga D.  

Liga D: Den gyldne genvej til EM

Europas svageste nationer er samlet i liga D, og for dem er UEFA Nations League guld værd. Her får de nemlig en fantastisk mulighed for at spille sig til EM. Her følger et overblik over grupperne: 

Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4
Georgien Hviderusland  Aserbajdsjan Makedonien
Letland Luxembourg Færøerne Armenien
Kasakhstan Moldova Malta Liechtenstein
Andorra San Marino Kosovo Gibraltar

I samtlige grupper er der fire mandskaber, men den eneste plads, der betyder noget her, er førstepladsen i hver gruppe. Man kan nemlig ikke rykke ud af det her format.

Spørgsmålet må gå på, om det ikke er hernede, man for alvor kan lave pengene som bettor. Normalt spiller disse landshold ikke om ret meget, men med udsigt til en EM-billet - deres bedste chance nogensinde - kan det måske ændre kampene lidt.

Gruppe D1: Georgien, Kasakhstan eller Letland?

Vinder af Liga D, gruppe 1 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Georgien Gruppevinderen er afgjort  
Letland Gruppevinderen er afgjort  
Kasakhstan Gruppevinderen er afgjort  
Andorra Gruppevinderen er afgjort  

Det er Georgien, der har den foreløbige favoritstatus, mens Andorra nok ikke skal regne med at løbe af med EM-billetterne.

Vinderen af gruppen rykker op i liga C. De øvrige forbliver i liga D.

Gruppe D2: Hviderusland styrer mod oprykning

Vinder af Liga D, gruppe 2 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Hviderusland 1,72
Luxembourg 2,15
Moldavien 41,00

I gruppe 2 er det Hviderusland, der er gjort til gruppens store favoritter. Bookmakerne er lidt splittede, hvad angår deres nærmeste rival. De fleste peger på Luxembourg, men også Moldavien kan presse dem lidt. Her er forholdsvis store oddsforskelle hos de enkelte bookmakere. San Marino spås tæt på ingen chance.

Vinderen af gruppen rykker op i liga C. De øvrige forbliver i liga D.

Gruppe D3: Åben pulje

Vinder af Liga D, gruppe 3 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Kosovo 1,33
Bet365
Aserbajdsjan 3,50
Færøerne 51,00
Bwin

Det bedst rangerede hold i liga D er Aserbajdsjan, og de spåes gode chancer for at vinde gruppe 3. De presses dog af Kosovo, mens både Færøerne og Malta ikke umiddelbart regnes for vindere af puljen.

Vinderen af gruppen rykker op i liga C. De øvrige forbliver i liga D.

Gruppe D4: Rosinen i pølseenden

Vinder af Liga D, gruppe 4 - UEFA Nations League 2018-19

Bedste odds Bookmaker
Makedonien 1,062
Armenien 12,00
Gibraltar 23,00

Miniputnationerne Gibraltar og Liechtenstein forventes ikke at få et ben til jorden i gruppen, og det ligner, at førstepladsne skal findes mellem Makedonien og Armenien, hvor førstnævnte har favoritværdigheden. 

Vinderen af gruppen rykker op i liga C. De øvrige forbliver i liga D.

Hvad spiller de om i Nations League?

Store pengepræmier 

Der er en del på spil i UEFA Nations League. Formatet skal som udgangspunkt erstatte venskabskampe til en hvis grad. Men den store appel er blandt andet, at der er ret mange penge på spil i denne turnering. Således kæmper de bedste nationer for eksempel om en pris på 4,5 millioner euro (mens en gruppesejr i Liga A giver 1,5 millioner euro udover at alle hold modtager et solidaritetsbeløb på 1,5 millioner euro). I Danmarks gruppe er der 1 million euro i solidaritetspenge samt yderligere 1 million euro til vinderen af gruppen (foruden oprykning til Liga A). 

Pengepræmierne ser således ud:

Solidaritetsbeløb:

 • Liga A: 1,5 millioner euro
 • Liga B: 1,0 millioner euro
 • Liga C: 750.000 euro
 • Liga D: 500.000 euro

Gruppesejr-gevinst:

 • Liga A: 1,5 millioner euro
 • Liga B: 1,0 millioner euro
 • Liga C: 750.000 euro
 • Liga D: 500.000 euro

Liga A-præmier:

 • Finale-sejr: 4,5 millioner euro
 • Sølvmedalje: 3,5 millioner euro
 • Bronzemedalje: 2,5 millioner euro
 • Fjerdeplads: 1,5 millioner euro

Vigtig EM-billet

Men der er meget mere på spil. For det er en ekstra chance for at skaffe sig adgang til EM 2020, såfremt man ikke kvalificerer sig i den normale kvalifikationsturnering. Fire hold fra hver liga (Liga A, B, C og D) ryger videre til et slutspil, hvor de møder andre hold fra deres niveau, og vinderen af en mini-turnering her får adgang til EM. Det vil sige, at mindst ét hold fra Liga D er sikret adgang til EM 2020 via Nations League. 

De fire hold fra hver liga vil i marts 2020 mødes i et slutspil, hvor vinderen kvalificerer sig til VM 2020. Det er uddybet i afsnittet længere oppe i artiklen

Slutrundefordele

Det kan bringe en uheldig detalje med sig. Holdene er pt. inddelt efter niveau, men et hold fra gruppe B kan fx lade sig nedrykke for dernæst at være placeret i gruppe C næste gang, der er Nations League, og det vil således give dem en lettere vej til næste slutrunde, hvor dette format gælder. Dermed kan holdene, såfremt resultaterne ikke flasker sig i de første par kampe, pludselig få en fordel af at lade sig nedrykke frem for at kæmpe om overlevelse.

Prestige for de bedste lande

For Liga A gælder det særligt, at de fire gruppevindere kvalificeres til finalerne i sommeren 2019, hvor der herefter findes en vinder af turneringen samt den store præmie på 4,5 millioner euro.  

Her er de vigtige Nations League-datoer

 • Første kampdag: 6.-8. september 2018
 • Anden kampdag: 9.-11. september 2018
 • Tredje kampdag: 11.-13. oktober 2018
 • Fjerde kampdag: 14.-16. oktober 2018
 • Femte kampdag: 15.-17. november 2018
 • Sjette kampdag: 18.-20. november 2018

  Final Four:
 • Semifinale: 5.-6. juni 2019
 • Bronzekamp og finale: 9. juni 2019

Som udgangspunkt afholdes Nations League før EM-kvalifikationen begynder, men det gælder ikke for de fire hold, der er kvalificeret til Final Four. EM-kvalifikationen starter nemlig i marts 2019, og så spilles der to kampe i marts, juni, september, oktober og november, inden der er playoff-kampe i marts 2020. Med andre ord er kvalifikationsturneringen begyndt, når Final Four skydes i gang, og de A-hold, der er kvalificeret til Final Four, vil således spille fire landskampe i juni.

UEFA Nations League odds er senest opdateret den 3. september kl. 14.25.