Paris-Nice (5-12. marts) er ét af de mest prestigefyldte etapeløb i denne del af sæsonen. Jesper Sørensen kigger nærmere på det franske etapeløb i denne optakt...

Løbet mod Solen - Paris-Nice - byder ofte på et medrivende og spændende cykelløb. Det så man tydeligt i 2016, hvor Geraint Thomas vandt med ét sølle sekund ned til Alberto Contador.

Det er et løb, hvor man skal lede efter alle de sekunder, man kan. I år får bjergrytterne dog en større chance over enkeltstartsrytterne, da der kun er én enkeltstart med i løbet, mens der er flere bjergrige etaper på kortet.

Men også sprinterne, der forbereder sig til Milano-San Remo, får masser af muligheder her i Paris-Nice. Løbet er nemlig ret balanceret med etaper til de fleste. 

Feltet virker til at være ret stærkt, skønt flere af de allerbedste klassementsryttere vælger Tirreno-Adriatico over Paris-Nice. Det gør ikke det store: så får man set nærmere på de næstbedste ryttere, der normalt er fanget i en domestique-rolle.

Odds & Tips - Paris-Nice 2017

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen

Odds på vinder af Paris-Nice 2017

Bedste odds Bookmaker
Richie Porte 2,50
Danske Spil
Alberto Contador 4,50
Danske Spil
Ion Izagirre 7,00
Bet365
Ilnur Zakarin 7,00
Bet365
Sergio Henao 17,00
Bet365
Julian Alaphilippe 18,00
Danske Spil
Romain Bardet 25,00
Danske Spil

Favoritten

Skal man pege på én favorit til dette løb, så må det være Richie Porte sådan som sæsonen har udformet sig. Alberto Contador ligner den største konkurrent.

Richie Porte, BMC Racing Team

CV: 30 %

Mit første billede af Richie Porte op til denne sæson, var da han deltog i Tour de France-præsentationen. Der gik et par sekunder før jeg genkendte ham, og overså du ham helt til præsentationen, så er du undskyldt.

Porte lignede nemlig ikke just en rytter, der ville komme til at køre stærkt op ad stigningerne i 2017. Det er altid lidt komisk, når man snakker om tykke cykelryttere, da de som oftest fortsat er tyndere end gennemsnittet, men Richie Porte havde i den grad en del hvalpefedt. 

Men i januar smadrede han feltet i Tour Down Under. Jeg har aldrig oplevet en rytter være så dominerende i det australske etapeløb før, og der er ingen tvivl om, at Porte i den grad er klar til denne sæson.

Sidste år var hans fokus nærmest udelukkende på Tour de France. Det er også hans store målsætning i år, men til gengæld er han klar til at satse lidt mere på de ugelange etapeløb. Det var han lidt bange for sidste år, da han frygtede det ville koste i Touren.

Porte har vundet Paris-Nice to gange før. I 2013 og 2015. Følger han det mønster, vinder han også i 2017. Han har alle kvaliteterne til at dominere disse ugelange etapeløb. Han er stærk på stigningerne - ja, faktisk blandt de allerstærkeste, når alt flasker sig - og han kører en god enkeltstart. 

Min favorit er Richie Porte. Løbet passer ham perfekt, og han har vist at han kan vinde disse løb - og han har bevist, at han kan slå Alberto Contador i dem.

Ikke australsk værdi i dette løb

Richie Porte er favoritten i min bog - men bookmakernes odds er simpelthen ikke særligt attraktive. Det bedste odds er i skrivende stund odds 2,5 - det er ikke godt nok.

Udfordrerne

Der følger et felt af stærke udfordrere. Contador stikker lidt ud, men man må ikke glemme Ion Izagirre eller Ilnur Zakarin.

Alberto Contador, Trek-Segafredo

Alberto Contador er altid med fremme i disse ugelange etapeløb, men man kan nok ikke helt benægte, at han i de senere par år har kørt lidt under hans normalt høje niveau. Sidste år tabte han løbet til Geraint Thomas, mens han snævert slog Richie Porte. 

I år har han indledt sæsonen ganske solidt. Han kørte fint i Ruta del Sol, men han angreb tidligt på konge-etapens sidste stigning, og blev til allersidst hentet af Thibaut Pinot, og det er måske Contador i en nøddeskal. Han er ikke bleg for at angribe tidligt, men det er ikke altid det smarteste at gøre.

Tidligere i karrieren kunne han fuldføre disse angreb, men det har knebet i de seneste mange år.

Han er en rytter, man elsker at se, fordi han tør angribe udefra og giver generelt løbet farve - men det er ikke altid de bedste løsninger. I ugens løb op til løbet udtalte han, at stilen var vigtigere end resultaterne, hvilket er sød musik for cykelromantikeren - men en joke for kynikeren. 

Han kan stadig vinde disse ugelange etapeløb, og jeg tror at skiftet til Trek-Segafredo er en kæmpe gevinst for ham. Han hadede at køre for Tinkov til sidst - det kan man let aflæse af diverse interviews med Tinkov og Contador efterfølgende. 

Han kommer til at få fin hjælp her i løbet, hvis Zubeldia og Pantano er bare lidt formklar. Det virker som om at Pantano er ganske stærk, vurderet på de colombianske mesterskaber. 

Han har formen, han har stadig evnerne - men det kan godt tænkes, at han er nødt til at udfordre Porte længere udefra end de sidste par kilometer på stigningerne. Hvis Porte har bygget videre på den form, han havde i Tour Down Under, så ligner han i al fald løbets bedste klatrer.

Her kan man dog påpege, at Contador har noget vovemod, som Porte kun kan drømme om, og hvis løbet bliver gjort kaotisk, så tror jeg mest af alt på Contador. 

Contador kan godt vinde løbet - men han er ikke favoritten

Alberto Contador er en væddeløber, og han kan godt vinde løbet - men han må finde sig i, at Richie Porte er favoritten. Jeg lander på omkring 22-23 % til Contador, så enkelte steder kan man måske være heldig at finde værdi, men det meste af markedet giver ikke værdi.

Ion Izagirre, Bahrain-Merida

Før sæsonen vurderede jeg, at Ion Izagirre ville få et godt år efter skiftet til Bahrain-Merida. Han er uhyre stærk i disse ugelange etapeløb, der virkelig passer til hans kvaliteter. Han kan klatre, køre nedad som et bæst og fyre en rigtig god enkeltstart af.

Han kan vinde de fleste hårde, ugelange etapeløb. Især fordi han kører på et hold, hvor der er plads til ham. Hos Movistar konkurredede han mod Quintana og Valverde om løbene, og han fik typisk de mindre, og presset var måske ikke det største. Hos Bahrain-Merida skal han levere og hente point. 

Problemet er bare lidt, at bookmakerne også har lavet den vurdering. I al fald har tendensen indtil videre været, at oddsene ikke har været specielt høje på Izagirre. Heller ikke her i Paris-Nice.

I Ruta del Sol var han tæt på at stikke af med sejren. Han klatrede ret godt og holdte sig inden for rækkevidde af de allerbedste, og på enkeltstarten virkede det til at være en formsag, at tage trøjen og vinde løbet. Desværre styrtede han ud af løbet den dag, men jeg er ganske overbevist om, at han havde vundet løbet, hvis han var blevet på cyklen.

I Paris-Nice bliver han afgjort mere udfordret, men hvis han klatrer lige så godt som i Ruta del Sol (det vil sige: bedre - formen skulle gerne være bedre hos både ham og konkurrenterne) og kan holde det tæt på stigningerne, så har han en fordel over de fleste konkurrenter, fordi han kører en god enkeltstart.

Han er stadig ikke den største vinder, og jeg tror, at vi vil opleve at han henter mange podieplaceringer i forskellige etapeløb, men "kun" vinder løb som Polen Rundt og så videre i første omgang.

Han mangler stadig lidt på stigningerne, før han bliver en rigtig vinderkandidat, og jeg tror også, at det havde været bedst med en enkeltstart på den afsluttende etape, så han kunne køre kalkulerende og lidt under radaren på alle øvrige etaper.

Ilnur Zakarin, Katusha-Alpecin

Ilnur Zakarin er stadig en af de mest interessante ryttere i feltet, primært fordi man næsten intet ved om ham. Han er lidt mystisk.

Men vi ved, at formen er god. Det beviste han i Abu Dhabi Tour, mens Contador og Quintana lurpassede på hinanden. Han tog Rui Costa i hånden og stak afsted og endte med at køre en flot andenplads hjem. Han er ret aggressiv, så han er lidt en fornøjelse i de fleste etapeløb.

I takt med at han er blevet stærkere i bjergene, er han blevet lidt svagere på enkeltstarten, selvom mange nok stadig vil pege på enkeltstarten som en styrke for ham. Jeg er lidt mere skeptisk der - udover i Romandiet Rundt har han ikke kørt fabelagtige enkeltstarter.

Han vandt en etape her sidste år, og virker generelt til at være i ret god form på denne tid af året. Det forventer jeg også, at han er i år, så derfor er han helt naturligt en kandidat til en topplacering.

Det, der så holder ham lidt tilbage, er at der er en håndfuld ryttere, der som udgangspunkt matcher hans kvaliteter i bjergene og enkeltstarten, så det kræver nok stadig en superdag eller to at vinde løbet for russeren.

Outsiderne

Lad os lige være ærlige: det er lamme odds på de fire største favoritter. Jeg finder dem i al fald ikke specielt interessante, så derfor kan man kigge lidt mod outsiderne, hvis man skal spille lidt på en potentiel vinder.

Her må jeg erkende, at jeg mest er til Sergio Henao (Team Sky). Han har lige vundet de colombianske mesterskaber, så formen må være ganske god - og så plejer Team Sky at være ret gode i Paris-Nice. Det er ét af de løb, de bruger som pejlemærker og satser lidt på. Med Poels' skade får Henao kaptajnrollen, og til odds 17 hos Bet365* har jeg givet den et lille skud.

Frankrig må givetvis sætte deres lid til Julian Alaphilippe (Quick Step Floors), der har set ganske godt kørende ud. Ruten kan blive for hård i dette felt, men han har et stort potentiale, og ugelange etapeløb virker til at være hans fremtid.

Andre franske håb tæller Romain Bardet, Tony Gallopin og Warren Barguil. De kører for hver sit hold, og har alle tre muligheder. Min tro er størst på Bardet og Gallopin. Begge får svært ved at vinde løbet, men de har potentialet til at lave et top3-resultat hvis alt flasker sig.

Så er der også en rytter som danske Jakob Fuglsang (Astana). Han kørte flot og agressivt i Tour of Oman, lige indtil at løbet skulle afgøres på løbets eneste bjergetape - her var Fuglsang no where to be found. Han er lidt en spøjs rytter, men når han rammer formen, er han en top10-rytter i dette felt. 

Man kunne også pege på Simon Yates, Steven Kruijswijk og Dan Martin. Alle tre kan vinde en etape, men jeg tvivler på dem i klassementet. 

Ruten - Paris-Nice 2017

Paris-Nice starter ofte med en prolog, men i år har man valgt at lave en normal etape. 1. etape er 148 kilometer lang, og minder på mange måder om et kritieriumsløb. Etapen bør ende i en massespurt - men der er et men. For med et par kilometer tilbage begynder vejen at stige. Over 1000 meter stiger den med 5 %, hvilket kan koste lidt i placeringskampen. Bakken stopper med én kilometer tilbage af etapen, så man har kun meget kort tid til at komme tilbage i position.

Både 2. og 3. etape er umiddelbart også for sprinterne, så klassementsrytterne kan forvente en rolig start på løbet. Det kan ikke udelukkes, at der sker lidt ballade på de tre første etaper, men som udgangspunkt må man forvente tre spurter.

4. etape må klassementsfolkene så småt spille ud. Her venter i al fald en 14,5 kilometer lang enkeltstart, der slutter på Mont Brouilly (3 kilometer, 7,7 %). De første 11,5 kilometer er forholdsvist flade, men på de sidst tre kilometer kan der laves en meget stor forskel.

Efter fjerde etape er der sket lidt ændringer i klassmentet, hvorfor 5. etape kan blive en dag for lykkeridderne, men hvis de ikke er skarpe nok, bliver det sprinterne, der kører om sejren, før terrænet skifter på de sidste etaper.

Først kommer 6. etape, der byder på en række stigninger i løbet af dagen. Etapen slutter med to opkørsler op ad Col de Bourigaille (5,5 kilometer og 6,1 %). Etapen slutter dog på den lille mur i Feyence, der over 1,3 kilometer stiger med 9,8 % i snit. Der kommer syre i benene.

7. etape er mere for de rendyrkede klatrere. Etapen er 177 kilometer lang og slutter med et brag af et bjerg. I finalen skal rytterne først over Col Saint-Martin (7,5 kilometer og 7,2 % i snit) inden de står ved foden af Col de la Coullole (15,7 km og 7,1 %). 

Løbet slutter med en tur til Nice på 8. etape. Det er en meget klassisk etape med masser af stigninger. Feltet skal over Col d'Éze (7,7 km og 5,7 %) før løbet slutter med en nedkørsel mod Nice. Der laves typisk ikke de største forskelle her, men det kan (trods alt) lade sig gøre. Contador var tæt på at gøre det sidste år mod Geraint Thomas.