De gyldne statuetter skal uddeles natten til mandag d. 26. april. Du bliver i BetXperts optakt klædt på med chancevurderinger og de bedste odds på de enkelte filmkategorier, mens vi venter spændt.

Kun tre gange tidligere har en dansk film vundet en af de lidt større kategorier ved verdens mest prestigefyldte filmpris-show som årets bedste udenlandske film.

1988: Babettes Gæstebud - af Gabriel Axel

1989:  Pelle Erobreren - af Bille August (kan anbefales at gense!)

2010: Hævnen - af Susanne Bier

Herudover har danskere ofte vundet en del i mindre kategorier, såsom kortfilm, mm. og i år kan Elvira Lind vinde som instruktøren bag kortfilmen The Letter Room, mens Mikkel Nielsen fra Aarhus kan vinde en Oscar for bedste klipning for Sound of Metal, Begge har omkring 50%.

Thomas Vinterbergs "Druk" - eller på engelsk "Another Round" - har i skrivende stund cirka 80 procent chance for en Oscar. Den har netop, lidt overraskende, vundet BAFTA-prisen, endda foran favoritten Minari, som ved Oscar-showet jo ikke er nomineret.

The Oscars afgøres af fagfolk med forstand på området, modsat f.eks. Golden Globes, hvor pressen vælger.


Lad os se på de enkelte kategorier:

Bedste film (best picture)

Hovedprisen er de seneste seks år gået til en underdog. Vil det mon ske igen?

Sidste år gik prisen til Parasite, den første ikke-engelske film i Oscar-showets historie.

Bedste film ligner i år at gå til "Nomadland". Denne film har længe været storfavorit i et ellers svagt filmår på grund af coronaen, og den har vundet stort set alle hidtidige priser for bedste film og bedste instruktør. Den handler kort fortalt om en kvinde, som under finanskrisen i 2009 vælger at drage ud i naturen. Især billedet (cinematography) er ganske flot og manuskriptet (adapted screenplay) er også favorit, selvom filmen i denne kategori er blevet forbigået et par gange.

Vinder "Bedste film" ved Oscar 2021? Højeste odds Bookmaker
Nomadland 1,16
The Trial of the Chicago 7 7,50
Minari 15,00
Promising Young Woman 17,00
Mank 30,00
Judas and the Black Messiah 35,00
Sound of Metal 101,00
The Father 101,00

Odds er senest opdateret mandag den 12. april klokken 16.30.

Jeg, Highroller, har svært ved at se, at Nomadland og dens kvindelige instruktør ikke kan lave the double, især når Minari end ikke kunne slå Druk ved britiske BAFTA. Og på Goldderby.com peger næsten alle på Nomadland (nok primært, fordi den er favoritten). Men overraskelser er efterhånden normen ved denne kategori, og Chicago 7 og Sound of Metal scorer 7.8 på imdb.com mod Nomadlands 7.5, mens højoddseren The Father har 8.3.

The Father klarede sig modsat på Goldderby flot ved britiske BAFTA for Best Actor og Adapted Screenplay, men er dog også britisk, og Nomadland tog hovedprisen. Bedste film er eneste kategori, som afgøres efter en rangeret udelukkelsesmetode, fremfor popular vote. En god tommelfingerregel ved Oscars er, at panelerne hader remakes. Goldderby har før taget fejl ved Best Picture, men Nomadland ligner en vinder.

Se også Highrollers eksperttip på, at en film laver the double.

Bedste udenlandske film

Vinterbergs danske film Druk vandt ved BAFTA (foran Minari, som vandt ved Golden Globes), og Druk tog jo også European Film Award. Minari er ved Oscars ikke stemmeberettiget på grund af den er fra USA, hvilket er supervigtigt for vores chancer. Desuden er Thomas Vinterberg selv nomineret for Best Director, hvilket er et rigtigt godt kvalitetsstempel.

Hvilken film vinder prisen for "Bedste internationale film" ved Oscar 2021? Højeste odds Bookmaker
Druk (Danmark) 1,25
Quo Vaidis, Aida? (Bosnien) 8,00
Collective (Rumænien) 13,00
Better Days (Hong Kong) 19,00
The Man Who Sold His Skin (Tunesien) 101,00

Odds er senest opdateret tirsdag den 13. april klokken 09.24.

Der er cirka 80 procent chance for, at Danmark vinder her. Plus godt 50 procent hver for Mikkel Nielsen for bedste klipning for Sound of Metal og Elvira Lind for kortfilmen Letter Room. Samlet 96 procent på dansk statuette. 

Næsten alle på Goldderby peger på Druk som den bedste, og på imbd.com scorer den 7.8. Filmen er dedikeret til Vinterbergs datter, som døde i et trafikuheld et par dage inde i optagelserne til Druk, og hun skulle have spillet med og kom med ideen. Efter det ændrede filmprojektet retning til at være en mere livsbekræftende hyldest til selve livet, og hendes virkelige klasselokale/kammerater medvirker, ligesom titelsangen.

Hos Danske Spil* kan man også få odds 3,5 på at Druk ikke vinder, men det odds er ikke steget efter BAFTA, hvilket det burde. (edit 18/4: nu 5,5). Collective tror jeg ikke helt så meget på mere, trods en høj score på 8.2, fordi filmen end ikke kunne vinde for bedste dokumentar ved de andre prisshows i en langt mindre kategori. Den er eneste film her, ud over Druk, som er nomineret i to kategorier. Quo Vaidis, Aida (7.7 på imdb) var ikke nomineret ved Globes. Så alt i alt ligner det en sjælden flot Oscar til Danmark, og udlandet anerkender Vinterberg og Mads Mikkelsens meritter, blandt andet fra fra oscarnominerede Jagten.

Best Director

En sjælden dansk nominering helt oppe i "superligaen" til Vinterberg. Men det bliver nok ikke her, at Vinterberg henter prisen. Han er faktisk i en afstemning blevet votet som en af de største nominerings-overraskelser i alle kategorierne i kombination med, at Mads Mikkelsen ikke blev nomineret, men det skyldes nok navnene.

Her er jeg stensikker på, at Nomadlands asiatiske Chloé Zhao tager prisen. Hun har gjort rent bord ved samtlige show, og samtlige eksperter peger på hende. Hun vil i så fald blive den blot anden kvindelige oscarvinder i denne kategori i showets 100-årige historie. Endvidere plejer denne kategori historisk ikke at have overraskelser, men det faktum skyldes nok også lidt varians, modsat bedste film.

Hvem vinder prisen for "Bedste instruktør" ved Oscar 2021? Højeste odds Bookmaker
Chloé Zhao (Nomadland) 1,10
David Fincher (Mank) 11,00
Lee Isaac Chung (Minari) 21,00
Emerald Fennell (Promising Young Woman) 25,00
Thomas Vinterberg (Druk) 41,00

Odds er senest opdateret tirsdag den 13. april klokken 09.58.

Chloé Zhao bør her vinde sikkert, og odds 1,10 er pænt. Hun vandt bl.a. Directors Guild og er kvinde, hvilket vil spille ind i fortællingen om diversitet, og Nomadland er favorit til at vinde bedste film, scenografi og script. Filmen kan vel realistisk hente tre-fire oscars og blive årets mest vindende foran Chigaco 7 og Ma Rainey's Black Bottom, (hvis Nomadland da ikke misser adapted screenplay (manuskript) igen.) Næstfavoritten Mank virker især solid på scenografi.

Nomadland vinder præcis 3 oscars, odds 3,75 Danske Spil*

Nomadland bør vinde best director, men er også favorit i bedste film, filmatisering og kamera, i odds 1.2-1.5, hvoraf én sagtens kan misse. Derudover underdog til klip og skuespillerinde. Bv 113%

Ma Rainey's b.b. vinder præcis 2 oscars, odds 5,5 Danske Spil*

Filmen er storfavorit i tre kategorier, næstfavorit i skuespillerinde, og underdog i to. Det vil nok kræve at den misser fx. kostumer eller makeup. (Værdi også i netop 1 til 75). Cv 22%. Bv 121%

Bedste skuespillerinde

Her er der virkelig stor spænding om udfaldet. Carey Mulligan vandt ved Critics Choice og har været favorit længe, men ved Golden Globes vandt Andra Day, og ved den vigtige fagkyndige, skuespillernes SAG Awards, vandt Viola Davis. Ved britiske BAFTA vandt Frances McDormand fra Nomadland, men det var med lille britisk modstand udelukkende fra Kirkby. Så alt kan ske her. Det handler mindst lige så meget om, hvilken rolle man får, hvor stor filmen er, og om man måske mere er tættere på birolle-karakter, end om hvor god man reelt er. Flest på Goldderby peger dog stadig på Mulligan.

Se også Highrollers eksperttip på, at Viola Davis vinder i højt odds.

Best value lige nu er nok på  Andra Day til 10, Betfair* exchange. Oddset steg lidt efter SAG, men hun var slet ikke nomineret, og favoritten vandt ikke. Bwin* har odds 4.75 for oscar til Day eller Bakalova.

Bedste skuespiller

Chadwick Boseman står til at vinde for rollen i Ma Rainey's Black Bottom. Han døde for et år siden, ligesom vi husker fra en vis Batman-skuespiller, som vandt prisen posthumt for en del år siden. Det hjælper måske også lidt, at han ligesom kollegaen Viola Davis er/var sort. Han har stort set vundet ved alle shows, men ved BAFTA vandt næstfavoritten Anthony Hopkins dog for The Father. Den sejr kan måske skyldes, at The Father var en britisk film. Men walisiske Hopkins bærer hele filmen. På Goldderby peger flest på Boseman.

Bemærk dog, at odds på Steven Yeun (odds 150 børsen) fra Minari er automatik-steget efter BAFTA, selvom han ikke var nomineret, hvor favoritten Chadwick Boseman ikke vandt. Det øger chancen for lidt tættere løb.

Bedste dokumentar feature

My Octopus Teacher har igen netop vundet en pris ved BAFTA. Dermed har den lidt over 60 procent chance, og 2/3 peger efterhånden på den hos Goldderby. Forhåndsfavoritten Time var ikke nomineret ved BAFTA og er efterhånden steget til odds 5,5 hos Betfair Sportsbook*.

Se også Highrollers eksperttip på, at My Octopus Teacher vinder.

Time til odds 5,5 hos Danske Spil* mm.

Dokumentarfilmen Time er politisk ladet og har været helt nede i odds 1,25. Den var ikke nomineret ved BAFTA, hvor My Octopus Teacher vandt.

Bedste klipning

Danske Mikkel E.G. Nielsen har mulighed for at vinde en Oscar for sit editing-arbejde med filmen Sound of Metal. Han skal især konkurrere mod The Trial of the Chicago 7, men han vandt ved BAFTA, og denne kategori er mindre award-afprøvet end de lidt større kategorier. Kryds fingre for dansk guld!

Bedste kvindelige birolle

Youn Yuh-jung fra Minari er efterhånden ret stor favorit her - også hos Goldderby. Maria Bakalova fra Borat (matchet i op til odds 22 BF børs!) har ikke vundet, udover Critics Choice. Glenn Close er i øvrigt både nomineret til en Oscar og en Razzie for samme rolle, så hun vinder nok næppe.

Hillbilly Elegy under 0.5, odds 1,4 danske spil*

Filmen med Glenn Close er nomineret i to kategorier: makeup samt kvindelige birolle, men står ikke til at vinde nogen af dem. Bv 113%

Borat under 0,5 til odds 1,5 hos danske spil*

Maria Bakalova har kun vundet Critics Choice og har vel højst 14% (usikkerhed ml. odds 4,5 og 22 børsen). Filmens manuskript har ca 8%. Bv=0.86*0.92*1,5=119%

Bedste mandlige birolle

Den bør Daniel Kaluuya vel tage sikkert for rollen i Judas and the Black Messiah. Han har hidtil gjort rent bord, selvom Sacha Baron Cohen er en genial entertainer. Til gengæld tror jeg, at Leslie Odom Jr. kan vinde en Oscar for sin sang Speak Now.

Bedste filmatisering (adapted screenplay)

Her bliver det interessant, for bedste film-favorit, Nomadland, som vandt ved Critics Choice, står som stor favorit her, men Borat Subsequent Moviefilm vandt Writers Guild Awards, hvor Nomadland ikke var nomineret. Ved britiske BAFTA vandt The Father såmænd, (odds 5 DS), men den film er jo også britisk. Borats adapted screenplay har mange co-writers, og er ikke baseret på en novelle, men en eksisterende karakter i indstillingen og er en komedie. Men 8 procent kan jeg godt finde, da Borat ikke var nomineret ved BAFTA og favoritten ikke vandt, og fordi bedste film kun tager manus-titlen cirka hvert andet år. Man kan få odds 15 hos Betfair* Exchange.

Sacha Baron Cohen eller Maria Bakalova vinder oscar, odds 4,25 Danske Spil / 4,75 Bwin*

Danske Spil* glemmer vist, at Sacha Baron Cohen selv er en af script-forfatterne til Borat. Dette giver 6-8% mere. Bakalova har 14% og Cohens birolle i Chicago 7 har 4%. Samlet 1-(0.92*0.86*0.96)=24%. BV 102%. Bwin* har 114%, men lav indsats. Edit: ikke værdi nu, men Unibet* har odds 4 på The Father til manus.

Bedste originale manuskript

Her ligner det en kamp, hvor Promising Young Woman kan vinde over The Trial of the Chicago 7. Begge har dog vundet priser. De fleste eksperter peger på førstnævnte.

Bedste animationsfilm

Her bør Soul (holdet bag Coco og inside out) kunne vinde sikkert, medmindre der kommer en ny "Spirited Away"-overraskelse. Soul kan også vinde for bedste filmmusik.

Bedste kamera (cinematography)

Her står Nomadland som favorit over Mank. Det tror jeg på, da den er visuelt flot og har vundet nogle priser for cinematography. Kategorien er selvfølgelig også vigtig for at kunne vinde hovedprisen, ligesom director og screenplay er.

Øvrige kategorier

Ved bedste kortfilm kan outsiderne Two Distant Strangers og The Present eventuelt overraske og slå Elvira Lind. Ellers kan Ma Rainey's Black Bottom tage både kostumer og makeup.

Emma vinder u/0,5 oscars til odds 1,62 hos danske spil*

Filmen er næstfavorit i kostumer, odds 4,25 og outsider i makeup, odds 18. Den tabte til Ma Raineys ved både CC og BAFTA. Bv=0.77*0.94*1.62=117%

Tenet bedste effekter til 1,46, Betfair sportsbook*

Filmen har vundet et par priser for netop effekterne, og oddset har vokset sig pænt. Bv 110%

Tenet kan tage for effekter, selvom panelet ofte foretrækker nogle ganske få gode nytænkende effekter frem for mange effekter, og Sound of Metal vil nok helt sikkert tage bedste lyd.

Alle detaljer om film kan læses på imdb.com.

Vi krydser fingre for danske statuetter!