Tennis-herrerne går i gang med den olympiske turnering 28. juli. Læs Kjartan Nygaards optaktsartikel om favoritterne (minus skadede Nadal) og outsiderne...

For anden gang denne sommer skal vi til All England Club i London, der som bekendt er vært for Wimbledon, men altså også står for rammerne, når tennisturneringen i OL skydes i gang i denne weekend.

Til forskel fra Wimbledon (og andre Grand Slams) spilles der bedst af tre sæt hos herrerne i OL frem for bedst af fem sæt. Dog spilles der bedst af fem sæt i finalen. Taberne af semifinalerne mødes i en kamp om bronzemedaljen.

Det bemærkes, at spillerne ikke er påkrævet at spille i overvejende hvidt, som ellers er traditionen i Wimbledon, men vil blive opfordret til at spille i patriotiske farver, som afspejler deres nationale tilhørsforhold. Banen og omgivelser vil ligeledes bære præg af reklamer og OL-symboler.

Der optræder 64 spillere i lodtrækningen, hvoraf 16 vil blive seedede.

Den helt store historie i mændenes lodtrækning er, at den olympiske mester fra Beijing 2008, Rafael Nadal, ikke kan forsvare sin guldmedalje, da han i sidste uge måtte trække sig med en knæskade.

De tre favoritter:

Federer, Djokovic, Murray…

Roger Federer

Roger Federer, verdensranglistens nr. 1, er en af de største mestre gennem tiderne på græsset i All England Club, hvor Wimbledon og i år Ol afholdes. Wimbledon har han i alt vundet syv gange (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 og 2012). I dette års finale måtte britiske Andy Murray se sig besejret i fire sæt. Sejren betød, at Federer erobrede sin syttende Grand Slam-titel og samtidig generobrede førstepladsen på verdensranglisten.

OL: Federer jagter sin første single-medalje i Ol efter tre tidligere forsøg. I Sydney for 12 år siden tabte han i semifinalen til tyske Tommy Haas, og derefter tabte han bronzekampen til Arnaud Di Pasquale fra Frankrig. I Athen tabte han – på daværende tidspunkt sensationelt – til tjekkiske Tomas Berdych i 2. runde, mens kvartfinalen ligeså skuffende blev endestationen i Beijing i 2008.

Det bemærkes dog, at Federer har en OL-guldmedalje, som kom i hus, da han noget overraskende vandt herredoublen i Beijing sammen med landsmanden og gode ven Stanislas Wawrinka.

2012: Federer har foreløbigt vundet fem titler i år, hvor det blevet til trofæer i Rotterdam, Dubai, Indian Wells, Madrid og senest Wimbledon. I årets to første Grand Slams, Australian Open og French Open, blev semifinalen endestationen.

Spillestil: Federer er nok den mest talentfulde spiller, verden nogensinde har set, og han er en rigtig shot-maker med fantastisk shot-selection. Schweizeren kan både være kompromisløs i sin spillestil rent offensivt, hvis det er det, der skal til i et givent matchup, ligesom han også kan omdisponere til transport/kontratennis mod specielt dårligere modstandere og lade dem forfalde til overforceringer og uprovokerede fejl.

Hvis Federer ikke er helt oppe i gear mod de øvrige topspillere, er han ofte ikke solid nok i duelspillet og kan have tendens til at lave for mange uprovokerede fejl. Trods sine 30 år bevæger Federer sig stadig fantastisk, men det begynder at kunne ses, at hans yngre konkurrenter bevæger sig endnu bedre og er fysisk stærkere end den aldrende schweizer. Det betyder, at han skal være mere fokuseret på at disponere sine kræfter.

Federers baghånd vurderes til at være hans klart svageste slag, og det er der, de uprovokerede fejl hyppigst kommer fra, da han har tendens til at trække for tidligt op i slaget, når han er under pres.

Federer på græsset: Federers game er perfekt suited til græsset, hvor specielt hans slice gør en forskel i forhold til de andre spillere, mens han samtidig er indehaver af en stærk serv, forhånd og flugtninger, og så bevæger han sig trods sine 30 år stadig godt på underlaget og har et dejligt lavt tyngdepunkt.

Odds: Federer som vinder af OL 2012: 3,04 Betfair*.

Novak Djokovic

Novak Djokovic, rank 2, har gode erfaringer fra All England Club, hvor han vandt sin første Wimbledon-titel sidste år. Inden da havde han spillet sig frem til semifinalen to gange i 2007, 2010 og i så igen i år, hvor han tabte til Roger Federer.

2012: Efter et fantastisk 2011, hvor Djokovic blandt andet vandt tre Grand Slams, har serberen ikke kunnet leve op til de høje standarder i denne sæson. Dog bemærkes det, at han har formået at forsvare Australian Open, spillede sig frem til finalen i French Open og var senest i semifinalen i Wimbledon, hvor han noget skuffende, som solid favorit, tabte til den senere mester Roger Federer. Foruden Australian Open har Djokovic vundet Miami Masters i år.

OL: Ved OL i Beijing for fire år siden spillede serberen sig i semifinalen, hvor han tabte til Nadal i tre sæt, men fik en medalje med hjem til fædrelandet, da han vandt bronzekampen, hvor han slog amerikanske James Blake.

Spillestil: Djokovic er, trods sin andenplads på verdensranglisten, den stærkeste spiller på touren totalt set, og han er da også favorit til at løbe med OL-guldet.

Serberen er efterhånden en komplet spiller både offensivt som defensivt. Inden han sidste år satte sig solidt på verdenstoppen, var han en udpræget transport/kontraspiller, som var bundsolid fra baglinjen med stor variation og stabilitet, men så begyndte han virkelig at træde ind i banen, spille hurtigt og udvikle sine offensive våben. Djokovic har, i skarp konkurrence med David Ferrer og Andy Murray, de bedste returneringer på touren. Han er samtidig den spiller, som bevæger sig bedst på en tennisbane, hvor han dominerer med sin hurtighed og forudseenhed.

Hans store svaghed har tidligere (inden 2011) været dårligt kropsprog og skidt attitude i modgang, hvilket har givet modstanderne tro på, at han kan slås, men i kølvandet på Davis Cup-triumfen med Serbien ultimo 2010, kom han kom han ind i 2011 med en fantastisk attitude og indstilling, hvilket har været en af hovedårsagerne til hans dominans siden da. Et andet parameter er, at han blev markant stærkere rent fysisk i samme periode.

Djokovic på græsset: Tidligere har Djokovic manglet noget power og snert i spillet på græsset i forhold til flere af sine konkurrenter, men i dag har han noget nær den komplette pakke, når vi kigger på duelspiilet. Hvis man skal pege på svagheder, må det være serven, som ikke er den hårdeste eller bedste på touren, og den er faldet lidt sammen i perioder i 2012, ligesom han af og til bliver for passiv (doven) og forfalder til for meget transporttennis uden at tage tilstrækkeligt initiativ.

Odds: Djokovic som vinder af OL 2012: 2,60 Betfair*.

Andy Murray

Andy Murray, rank 4. Der hviler store forventninger på skottens skuldrer fra det britiske folk, når han skal forsøge at vinde OL-guld på hjemmebane. Murray spillede sig for få uger siden i Wimbledon-finalen, hvor han tabte til Federer, og dermed blev det ikke til den første Grand Slam-titel for den hungrende skotte.

OL: Murray tabte første runde i Beijing for fire år siden 2-0 i sæt til Lu fra Taiwan.

2012: Murray vandt årets første turnering i Brisbane, men det er også det eneste trofæ på 2012-CVet indtil videre. Foruden Wimbledon er det blevet til finalepladser i Dubai og Miami, mens det blev til en semifinale i Australian Open og en kvartfinale i årets anden Grand Slam French Open. Totalt set en noget skuffende sæson for Murray indtil videre.

Spillestil: Murray er en kontraspiller, som elsker at udnytte farten i de bolde, han får foræret af modstanderen. Hans tohåndsbaghånd betegnes af flere som den bedste og mest stabile på touren – et slag, som han kan gøre meget med i form af variation og temposkift. Rent fysisk er han en af de stærkeste på touren, hvor kun Nadal vurderes til at være i bedre stand end ham. Murray har et stort repertoire med mange muligheder – forskellige typer slag – i sit game, hvilket nogle gange kan gøre det svært for ham at vælge, men generelt set har han god shot-selection.

En af Murrays svagheder er, at han ikke er lige så mentalt stærk som de andre spillere i verdenstoppen – måske fordi han endnu ikke har fået sin første grand slam-titel under bæltet på trods af deltagelse i fire finaler.

Murray på græsset: Selv om hardcourt er skottens favorit-underlag, passer græsset fint til ham, fordi han kan udnytte farten i bolden og sit relativt lave tyngdepunkt. Dog server han ikke lige så godt som flere af sine konkurrenter i verdenstoppen, og det kan tolkes som hans akilleshæl i forhold til underlaget samtidig med, at han måske mangler lidt power og snert i sin offensiv.

Odds: Murray som vinder af OL 2012: 7,65 Betfair*.

Outsiderne:

Tsonga, Berdych, Ferrer…

Jo-Wilfried Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga, rank 6, spillede sig frem til semifinalen på græsset i Wimbledon for få uger siden, og sidste år blev det ligeledes til exit på dette sene stadie i turneringen.

OL: Franskmanden har ikke tidligere deltaget i OL.

2012: Tsonga havde en god start på året, hvor han vandt Doha, og ellers er det blevet til to semifinaler i Marseille og Wimbledon som franskmandens bedste resultater. I Australian Open blev det til exit i 4.runde, mens han spillede sig frem til kvartfinalen i French Open.

Spillestil: Tsonga er en rigtig publikums-spiller, som elsker at udfolde sig på de store scener med en masse entusiastiske tilskuere. Den mørke franskmand er en stor, stærk og atletisk spiller med en stor serv og en god forhånd. Han dominerer sine modstandere med et tungt anlagt spil på de gode dage, mens han kan lave mange uprovokerede fejl på de mindre gode dage. Tsonga bevæger sin store krop så godt på en tennisbane, men hans returneringer ligger ikke i tennisbranchens top.

Tsonga på græsset: Tsongas game virker på mange måder godt suited til underlaget, hvor han kan få effekt af sin store serv og sit tunge grundspil – dog har han lidt problemer, når han skal arbejde lavt, eller når han bliver flyttet frem i banen.

Odds: Tsonga som vinder af OL 2012: 25,70 Betfair*.

Tomas Berdych

Tomas Berdych, rank 7, nåede sensationelt Wimbledon-finalen i 2010, mens det blev til den dundrende fiasko i år, hvor han blev slået ud af letten Gulbis i 1.runde.

OL: Tjekken har to gange tidligere deltaget i OL. I Athen 2004 blev det til en kvartfinaleplads, hvor han tabte til amerikanske Taylor Dent, mens den daværende, og nuværende, verdensetter Roger Federer satte en stopper for ambitionerne i Beijing for fire år siden.

2012: Berdych kan skrive en enkelt titel på sit CV vundet i indeværende kalenderår, indendørs i Montpellier, og en finaleplads i masters i Madrid , hvor Federer blev hans overmand. Han har ligeledes spillet sig frem til finalen med Tjekkiet i World Team Championship i Düsseldorf, hvor Serbien vandt.

Spillestil: Den store tjekke slår meget tungt og fladt til en tennisbold, både fra for- og baghånden, uden særlig meget topsspin. Når han spiller godt – og holder de uprovokerede fejl nede – er han livsfarlig for alle spillere på touren. Berdych er klart bedst, når han får lov til at diktere spillet, hvor han kan dominere modstanderen med sine tunge grundslag fra baglinjen. Hans forhånd er en af de bedste på touren og hans farligste våben, og hans tohåndsbaghånd er ligeledes et godt offensivt våben.

Berdych bevæger sig dog ikke specielt godt i forhold til mange af konkurrenterne i verdenstoppen, og han laver ofte uprovokerede fejl, når han bliver flyttet ud af sin hitting/comfort zone. Et andet problem er hans returneringer, som bestemt ikke er blandt de bedste i verdenstoppen.

Berdych på græsset: Berdych’ spil ligger rigtig godt til græsset, da han får god effekt af sit flade, tunge spil, som er bygget op omkring en hård serv. Modsat kan man sige, at hans middelmådige returneringer kan gøre det svært for ham at bryde modstanderen – generelt set – da serven har stor effekt på underlaget.

Man kunne mistænke, at hans højde ville gøre, at han har svært ved at arbejde lavt, men det lader ikke til at være et problem i duelspillet.

Berdych betragter græsset som sit yndlingsunderlag.

Odds: Berdych som vinder af OL 2012: 34,25 Betfair*.

David Ferrer

David Ferrer, rank 5, har vist stærk form på græsset denne sommer, hvor det er blevet til en sejr i s-Hertogenbosch og en kvartfinale i Wimbledon.

OL: Ferrer har deltaget i OL en enkelt gang i Beijing 2008, hvor han tabte sin 1. runde til serbiske Tipsarevic.

2011: Ferrer har spillet en flot sæson, hvor det er blevet til titler på alle underlag udendørs. Han startede med at vinde årets første turnering i Auckland. Herefter blev det til sejre på grus i Buenos Aires og Acapulco, afbrudt af græssejren i s-Hertogenbosch, inden han for få uger siden tog årets femte titel i svenske Baastad I Grand Slam-sammenhæng har den spanske grinder ligeledes præsteret yderst solidt med en kvartfinale i Australian Open, en semifinale på Roland Garros og for nylig en kvartfinale i Wimbledon.

Spillestil: Ferrer er ikke den mest talentfulde spiller på touren rent teknisk, men han er en rigtig grinder og en ukuelig fighter, som bliver betegnet som en levende mur fra baglinjen.

På sine gode dage laver han stort set ingen fejl i grundspillet og er selv i besiddelse af en god forhånd, som han kan gå ind og dominere spillet med. Serven bliver betegnet som habil, mens baghånden er et af de mest sikre transportslag på touren.

Ferrer på græs: Ferrer er på ingen måde en typisk græsspiller. Han har ikke megen tyngde fra nogen af siderne, ligesom hans serv er habil, men næppe et signifikant våben. Dog har han et dejligt lavt tyngdepunkt, og han lukrerer på, at vi lever i en tid, hvor boldene er tungere og græsset er betydeligt langsommere end i ”gamle dage”, så når han har timingen på græsset i sine grundslag, kan han få den ekstra bold tilbage, variere spillet og ikke give for meget væk.

Jeg ser dog hans chancer betydeligt ringere i kampe bedst af tre sæt, frem for eksempelvis fem sæt i Wimbledon, da det fysiske aspekt svinder ud på græsset, og det næppe er ligeså hårdt at spille på græs i forhold til andre underlag.

Odds: Ferrer som vinder af OL 2012: 39,95 Betfair*.

Også værd at holde øje med

Ud over de største favoritter og outisdere til guldmedaljen, er der flere interessante navne som snildt kan gøre sig gældende på dagen – især i et format, hvor man ”kun” spiller bedst af tre sæt på et underlag som græs, hvor vi generelt vil se få breaks og sæt, der kommer ned til marginaler.

Specielt vil jeg fremhæve verdens to bedste servere personificeret ved amerikanske John Isner og canadiske Milos Raonic. Begge er meget svære at bryde på ethvert underlag, men specielt på græs, skal man står tidligt op for at spille med – det gælder også for topspillerne.

Gode gamle Andy Roddick repræsenterer stadig en af de bedste server i branchen og er historisk set stærk på græs og på Wimbledons anlæg, hvor han har spillet flere finaler. Tilmed har han også vist god form på det seneste - i søndags erobrede han titlen Atlanta, og han vandt ligeledes i Eastbourne på græs kort før Wimbledon.

Juan Martin del Potro skal vil altid nævnes, når vi taler om kandidater til at vinde hvilken som helst turnering, som han stiller op i, men undertegnede har nu ikke den store tiltro til ham. Den store argentiner bevæger sig skidt på græsset og har svært ved at arbejde lavt. Han har ligeledes svært ved at skifte retning, skifte tempo og arbejde frem i banen. På dagen er han dog farlig for alle i lodtrækningen og måske specielt, når den argentinske patriotisme findes frem.

Franske Richard Gasquet har ikke haft den store sæson, men den lille franskmand har et spil der er skræddersyet til græsset, og hvis hans skrøbelige mentale tilstand ikke spiller ham et puds, kan han spille sig i medaljerne.