BetXpert er begyndt at se frem mod OL 2012 i London (27. juli - 12. august). Her er en atletik-optakt der lister favoritterne indenfor løbe-disciplinerne og de tekniske discipliner...

Der er ingen danskere blandt favoritterne, men det skal nok blive spændende (og spilbart) alligevel.

Den danske bruttotrup

Udtagne danskere

LØBE-DISCIPLINER

100 meter
Stadigt aktive Usian Bolt har verdensrekorden med 9,58 sekunder. For kvinder er det Florence Griffith Joyner med 10,49.

Denne disciplin er for mange højdepunktet i OL. Især 100 meter-finalen for mænd har altid stor mediebevågenhed. Får vi de perfekte forhold, så kan en verdensrekord være indenfor rækkevide.

Verdensrekordholderen Usain Bolt bliver nok den store favorit, selvom han ved OL-udtagelsesløbene på Jamaica tabte til Yohan Blake. USA har ofte haft gode resultater på denne distance, men det ser svært ud i år.

For kvinder er der langt op til en kamp mellem Jamaica og USA. Jamaicanske Shelly Ann Fraser-Pryce ligner kvinden at slå ved OL.

Landskvinden Merlene Ottey (der nu repræsenterer Slovenien) skriver historie hvis det lykkes hende at komme med. Det vil i givet fald være den ottende OL-deltagelse for den nu 52 årige kvinde! Hun var med i EM i juni måned.

200 meter
Usian Bolt har verdensrekorden med 19,30. For kvinder er det Florence Griffith Joyner med 21,34.

Ligesom på 100 meter er der lagt op til en duel mellem Usain Bolt og Yohan Blake. Chancerne for at slå Bolt er nok mindre her for Blake. Skulle det blive en tredje, som vinder her, vil det være en af de største overraskelser i OL.

For damer ligner det Veronica Campbell Brown. Hun har vundet de sidste to OL-guld og er forsvarende verdensmester. Hun kan dog forvente hård kamp.

400 meter
Michael Johnson har verdensrekorden med 43,18. For kvinder er det Marita Koch med 47,60.

Usain Bolt har tidligere talt om at løbe 400 meter. Det bliver dog ikke ved dette OL. 400 meter har USA siddet meget tungt på de sidste mange år. Favorit bliver den forsvarende mester LaShawn Merritt, som vandt VM-sølv sidste år. VM-guld blev taget af Kirani James fra Grenada.

Sanya Richards fra USA bliver favoritten hos kvinderne. Hun har mest gjort sig i stafet, hvor hun har vundet guld i de sidste to OL. Hun har været den stærkeste på 400 meter i denne sæson.

800 meter
David Rudisha har verdensrekorden med 1.41,09. For kvinder er det Jarmila Kratochvilova med 1.53,28.

Andreas Bube, som vandt sølv ved EM i sidste måned er det danske kort i dette OL i atletik. Han kan med lidt held undervejs måske gå i en finale. At han skulle vinde medalje, virker ikke realistisk. Det er ellers en god dansk distance. Kipketer har vundet medalje to gange.

Den helt store favorit til mændenes guld er David Rudisha fra Kenya. Alt andet end guld til ham vil være en stor overraskelse.

Lige så stor en favorit Rudisha er hos mændene, lige så åbent er det hos kvinderne, hvor rigtig mange står med en chance. Der har været mange forskellige vindere i årets konkurrencer.

1500 meter
Hicham El Guerrouj har verdensrekorden med 3.26,00. For kvinder er det Qu Yunxia med 3.50,46.

Asbel Kipruto Kiprop fra Kenya vandt OL i Beijing og vandt også VM sidste år. Han er igen den store favorit til at tage guldet.

For kvinder vandt Nancy Langat OL i Beijing, men hun er knæskadet og bliver ikke klar til OL. Så det ligner en spændende 1500 meter for kvinder i år.

5000 meter
Kenenisa Bekele har verdensrekorden med 12.37,35. For kvinder er det Tirunesh Dibaba med 14.11,15. Begge er stadigt aktive.

Bekele har vundet alt hvad der er at vinde på langdistance. Men han har været meget plaget af skader de sidste par år, så det er svært at vurdere hvor han står foran OL. Hjemmepublikummet håber på Mohammed Farah, som heller ikke er helt væk.

Verdensrekordholderen for kvinder Tirunesh Dibaba er bestemt også et bud på guld i London. Hun kan dog forvente stor kamp fra Vivian Cheruiyot fra Kenya, som har leveret de bedste resultater i år.

10000 meter
Kenenisa Bekele har verdensrekorden med 26.17,53. For kvinder er det Wang Junxia med 29.31,78.

Det er meget de samme navne, som er i spil på 10000 meter, som på 5000 meter. Ved sidste OL vandt Bekele begge distancer.

Ligesom for mænd, så Tirunesh Dibaba begge de lange distancer på banen i Beijing. Og også her ligner hendes hovedmodstander Cheruiyot.

100 meter hæk
Yordanka Donkova har verdensrekorden med 12,21 (1988).

Sally Pearson fra Australien, som vandt sølv ved sidste OL, er favoritten til guldet i år. Hun vandt VM-guld sidste år.

Det er kun kvinder som løber denne distance.

110 meter hæk
Dayron Robles har verdenskekorden med 12,86

Han er fortsat med i feltet og kan på en god dag godt blande sig i medaljekampen. Han er dog ikke favorit til guldet. Det ligner en kamp mellem Xiang Liu og Aries Merritt.

Det er kun mænd som løber denne distance.

400 meter hæk
Kevin Young har verdensrekorden med 46,78. For kvinder er det Yuliya Pechonkina med 52,34.

USA gjorde rent bord ved sidste OL ved at vinde alle medaljer. Det får de nok svært ved i år, selvom de fortsat kan vinde medaljer. Javier Culson (Puerto Rico) er nok favoritten til guldet. Der er dog flere bud på medaljerne på denne distance.

Melanie Walker fra Jamaica vandt guld ved sidste OL. Hun er også blandt favoritterne denne gang. Det samme er Lashinda Demus fra USA, som har vist fin form på det seneste.

3000 meter forhindringsløb
Stadigt aktive Saif Saaeed har verdensrekorden med 7.53,63. For kvinder er det Gulnara Samitova Galkina med 8.58,81

Det er distancen, hvor Kenya har været den stærkeste nation de sidste mange år. Saaeed repræsenterer Qatar (siden 2003), men er kenyaner.

Ezekiel Kemboi og Brimin Kipruto har vundet guld ved de sidste to OL. Det kunne godt blive en af dem, som vinder igen i år.

For kvinder kunne det sagtens blive den forsvarende verdensmester Yuliya Zaripova, som står med guldet, når løbet er slut.

4 x 100 meter
Jamaica har verdensrekorden med 37,10. For kvinder er det DDR med 41,37 .

Tidligere var amerikanerne suveræne på denne distance, men efter at Usain Bolt er kommet til, har Jamaica taget over. Der er nærmest kun uheld undervejs som kan tage guldet fra jamaicanerne.

For kvinder ser det ud til at kunne blive en god duel mellem USA og Jamiaca, som har givet hinanden nogle gode kampe de sidste par år.

4 x 400 meter
USA har verdensrekorden med 2.54,29. For kvinder er det Sovjet med 3.15,17.

USA har igennem rigtigt mange år været den bedste nation på 4 x 400 meter. Det bliver nok svært for de øvrige nationer at slå USA på denne distance, hvilket også kan ses på oddsene.

Der har altid været en hård kamp mellem USA og Rusland for kvinder på denne distance. Det kunne ligne en ny duel i London, men Jamaica kan måske overraske en af de to store nationer.

Marathon

Patrick Makau har verdensrekorden på 2.03,38. For kvinder er det Paula Radcliffe på 2.15,25.

Udviklingen i Marathon har været stor. Sidste gang der var OL i London, blev vindertiden 2.55,15. Den tid vil slet ikke holde i år, i hverken herre- eller kvindeklassen. Kvinderne var ikke med i 1908, da London sidste gang afholdt OL. De kom først med i 1984.

Danmark stiller op i begge klasser, med henholdsvis Jesper Faurschou  og Jessica Draskau Petersson. Skulle det ende med en dansk medalje i marathon, så vil det være en af OLs største overraskelser.

Der er lagt op til en kamp mellem Kenya og Etiopien for mænd. Etiopien kommer uden Haile Gebrselassie. Selv om han har været nede på 2.05 denne sæson, så var det ikke godt nok til OL.

Bedste kort fra Etiopien bliver Ayele Abshero, som vandt i Dubai i år på 2.04,23. Wilson Kipsang fra Kenya, som vandt London Marathon i år, er favorit sammen med landsmanden Abel Kirui. Rekordindehaver Patrick Makau, også fra Kenya, er ikke med til OL.

Kenya gjorde rent bord ved sidste VM for kvinder. De har aldrig vundet guld i OL på distancen, men det kunne ligne at det blev i år. Et godt bud er Mary Keitany, som har vundet London Marathon de sidste to år; selv om det ikke er helt samme rute i OL, så kender hun gaderne godt i London. Størst modstand kan hun nok forvente fra Edna Kiplagat. ligeledes fra Kenya.


Rekordindehaver Paula Radcliffe er med på hjemmebane, men har skadesproblemer og er pessimistisk med hensyn til sine chancer.

TEKNISKE DISCIPLINER

Kuglestød har været på OL-programmet siden de første (moderne) lege i 1896.

Kuglen vejer 7,26 kilo for mænd og 4 kilo for kvinder.

Danmark har vundet 1 medalje i denne disciplin –bronze i 2004, ved nuværende folketingsmedlem Joachim B Olsen.

Verdensrekorden er 23,12 meter for mænd sat af Randy Barnes og 22,63 meter for kvinder sat af Natalya Lisovskaya. Begge rekorder er over 20 år gamle.

For kvinder er Valerie Adams fra New Zealand den store favorit. Hun vandt guld i Beijing for 4 år siden. Hun har vundet de sidste 3 VM-guld, så Adams fremstår som en af de største favoritter til OL-guld i år.

Det ser noget mere åbent ud for mænd. Tomasz Majewski blev en overraskende vinder for 4 år siden. Det ville også være overraskende hvis han gentog triumfen i London. Reese Hoffa og Christian Cantwell fra USA er begge gode bud på en medalje. Bedste bud fra Europa er nok David Storl fra Tyskland.

Længdespring har været på programmet siden 1896.

Morten Jensen fra Danmark sprang 8,06 meter ved EM, men det var 4 cm for kort til en OL-billet.

Verdensrekorden for mænd er 8,95 sat af Mike Powell. For kvinder lyder den på 7,52 sat af Galina Chistyakova.

De nuværende udøverne er i øjeblikket ikke i nærheden af det niveau, som var gældende i starten af 90erne i denne disciplin.

Ivring Saladino vandt OL sidste gang med 8,34. Han er også med denne gang. Men favorit til sejren er Mitchell Watt fra Australien.

For kvinder er favoritten amerikanske Brittney Reese, som har sat national rekord i år med 7,23 meter. Hun er forsvarende verdensmester.

Trespring har været på programmet siden 1896.

Jonathan Edwards har stadig verdensrekorden på 18,29 meter. For kvinder er det Inessa Kravets med 15,50. Begge rekorder er fra 1995.

Det er en disciplin hvor værtsnationen kan få en vinder. Nigeriansk-engelske Phillips Idowu vandt sølv ved sidste OL og er igen blandt favoritterne iI en af de discipliner, som ser mest åben ud på forhånd.

Det ser også meget åbent ud for kvinder, hvor favoritten må blive ukrainske Olha Saladukha, som lige har vundet EM-guld. Hun er også forsvarende verdensmester.

Højdespring har været på programmet siden 1896.

Javier Sotomayor har verdensrekorden med 2,45 meter (1993). For kvinder er det Stefka Kostadinova med 2,09 (1987).

Det ser meget åbent ud på forhånd i højdespring for mænd. Forsvarende mester Andrey Silnov er igen en mulighed. Storbritannien har et håb i Robert Grabarz. USA har et stærkt kort i Jesse Williams. Udover dem findes der en håndfuld, som har reelle muligheder for at tage en medalje.

Russiske Anna Chicherova som er forsvarende verdensmester, er favoritten til guldet for kvinder. Kroatiske Blanka Vlasic, som vandt sølv ved sidste OL, har igen mulighederne for at blande sig fremme. Bedste kort uden for Europa er Chaunte Howard Lowe fra USA.

Stangspring har været på programmet siden 1896.

Sergei Bubka har verdensrekorden på 6,14 meter (1994). For kvinder er det den stadig aktive Yelena Isinbayeva med 5,06 (2009).

Det ligner en åben konkurrence for mænd. Renaud Lavillenie er nok favoritten. Han har vundet VM indendørs i år og tog også guldet i EM.

Verdensrekordindehaver Yelena Isinbayeva fra Rusland har vundet guld ved de sidste to OL. Hun har kikset ved VM de sidste par gange, men er alligevel den store favorit til guld i London. Dette bliver hendes sidste OL, da hun har meddelt at hun stopper efter VM næste år.

Diskoskast har været på programmet siden 1896.

Tyske Jürgen Schult har verdensrekorden med 74,08 (1986). For kvinder er det Gabriele Reinsch med 76,80 (1988).

Det ligner en duel mellem den forsvarende mester Piotr Malachowski fra Polen og tyskeren Robert Harting. Sidstnævnte har været den stærkeste på det seneste.

For kvinder ligner det en åben konkurrence, hvor Sandra Perkovic nok er favoritten. Stephanie Brown Trafton fra USA blev en overraskende vinder i Beijing. Det vil være en endnu større overraskelse om hun skulle genvinde guldet denne gang.

Spydkast har været på programmet siden 1896.

Jan Zelezny har verdensrekorden på 98,47 meter (1996). For kvinder er det den stadig aktive Barbora Špotáková med 72,28 (2008).

Norske Andreas Thorkildsen har haft en meget svag sæson, men alligevel er han favoritten til at vinde sit tredje guld i træk. Han trak sig fra EM midtvejs i finalen, så det bliver spændende at se om han genfinder formen.

Vesely og de Zordo står klar hvisThorkildsen kikser.

For kvinder bliver den forsvarende mester Barbora Spotakova fra Tjekkiet favorit til guldet igen. Hun har vundet sølv ved de sidste to VM. Russiske Mariya Abakumova vandt sølv ved OL-2008 og guld ved VM-2011.

Hammerkast har været på programmet siden 1900.

Yuriy Sedykh har verdensrekorden for mænd på 86,74 (1986). For kvinder er det den stadig aktive Tatyana Lysenko med 77,80.

Hos mændende ligner det en åben konkurrence, hvor mange har chancen. Krisztian Pars og Ivan Tsikhan er to af de store navne. Den forsvarende mester Primoz Kozmus må heller ikke helt afskrives.

Verdensrekordholderen for kvinder Tatyana Lysenko er også med i år. Hun kan tage en medalje, men favoritten hedder Betty Heidler fra Tyskland. Aksana Miankova fra Hviderusland har også været stærk i år.

Tikamp/syvkamp

Tikamp for mænd (OL-start: 1912): Den helt store favorit er Ashton Eaton fra USA, som netop har sat verdensrekord med 9039 point. Med det resultat blev han blot den anden over 9000 point.

Syvkamp for kvinder (OL-start: 1988): Her har Jackie Joyner Kersee rekorden med 7291 point (1988). Der er lagt op til en duel mellem Jessica Ennis (rekord 6906 point) og Tatyana Chernova (6880 point).