Danske Spil* er ude med odds på, hvem der bliver F.C. Københavns næste cheftræner. Ifølge bookmakeren er Christian Poulsen det mest sandsynlige bud. 

Ståle Solbakken har været træner og siden manager i F.C. København i sammenlagt 12 et halvt år henover to perioder. Første gang var fra januar 2006 til maj 2011. Anden gang var fra august 2013 til 10. oktober 2020. 

Med lørdagens fyring af den norske FCK-legende er Ståle Solbakken-æraen slut i hovedstadsklubben – i hvert fald for en stund. Det store spørgsmål er derfor, hvem der skal tage over og dermed løfte den tunge arv. Ifølge Danske Spil* bør den tidligere FCK-midtbanemand Christian Poulsen være favorit hertil.

Der er både ting, der taler for og imod den blonde eks-FCK-kriger. Vi kommer ind på både ham og de andre kandidater længere nede i artiklen. 

Odds på FC Københavns næste træner – her er kandidaterne

Danske Spil* er p.t. ude med odds på syv forskellige bud på, hvem der bliver FCK’s næste cheftræner. 

Hvem er cheftræner i F.C. København per 3. februar 2021? Højeste odds Bookmaker
Christian Poulsen 2,50
David Nielsen 3,50
Hjalte Bo Nørregaard 6,50
Jon Dahl Tomasson 6,50
Bo Svensson 10,00
Kjetil Knutsen 15,00
Bo Henriksen 40,00

OBS: Odds er fra mandag den 12. oktober klokken 15.56. Andre kandidater på forespørgsel. 
Sådan finder du spillet: Forside --> Fodbold --> Danmark --> Danmark Superligaen --> Scroll ned til vinderspillet "Hvem er cheftræner for FC København per 3. februar 2021?"

Spil på FCK's næste træner hos Danske Spil

Ståle Solbakken har de seneste år fungeret som både træner og ansvarlig for køb og salg af spillere. Dermed har han haft jobtitlen ”manager”, som vi kender det fra eksempelvis engelsk fodbold. Den struktur kan der meget vel blive lavet om på i den fremtidige FCK-struktur. 

Klubben har godt nok intet meldt ud desangående, men den har efter fyringen af nordmanden lagt ud med at fordele ansvaret mellem to personer. Den tidligere F.C. København-spiller og -anfører Hjalte Bo Nørregaard er ansat som midlertidig cheftræner, mens den ligeledes tidligere spiller og anfører i klubben William Kvist er ansat som midlertidig sportslig ansvarlig – en slags vikarierende sportschef. 

At Ståle Solbakken var ansat i en managerfunktion skal også ses i lyset af, hvor stor en stemme han havde i klubben. Den kommende mand i sædet vil, uanset hvem det bliver, ikke have den samme pondus og magt. I hvert fald ikke til at begynde med. 

Christian Poulsen – bookmakerfavoritten

Christian Poulsen har været i klubben af to omgange, senest fra 2014 til 2015. Første gang han kom til klubben, var det som et ungt og lovende talent fra Holbæk B&I. Det var i 2001, og han var med til at vinde Superligaen i sin første sæson i klubben. 

Imellem de to ophold i F.C. København havde den tidligere midtbanespiller en glorværdig karriere i udlandet. Her var han forbi store fodboldadresser som Schalke 04, Sevilla FC, Juventus, Liverpool og Ajax Amsterdam. Alle sammen store klubber, hvor vindermentalitet er noget, du spiser til morgenmad. 

I dag er Christian Poulsen ansat som assistenttræner i Ajax Amsterdam. Her var han først coach trainee fra september 2018 til juni 2019. Siden da har han fungeret som assistenttræner. Det forlyder fra det hollandske, at danskeren gør et godt job, og at de derfor er glade for ham i klubben. 

De mange erfaringer fra udlandet, hvor han har haft flere store trænere til at lære ham en masse, skal selvfølgelig tale til Christian Poulsens fordel. Det skal det også, at han er tidligere spiller i FCK. Her taler de så meget om, at de gerne vil føre FCK-dna’en videre, hvorfor det virker oplagt med en træner, der har en fortid i klubben. 

Det taler imidlertid lidt imod Christian Poulsen, at han kun har lidt over et års erfaring med at være træner, og at dette endda blot har været som assistenttræner. 

David Nielsen – trold kan tæmmes

Der var nok ikke mange, der tilbage i 1990’erne og start-00’erne havde regnet med, at David Nielsen en dag skulle blive en højt respekteret træner. Tilmed manden, der tilsyneladende skulle rejse AGF fra asken og op i toppen af dansk fodbold.

Fodboldtalentet var skam ikke til at tage fejl af. Eksangriberen scorede sine mål og fik tilmed flere udlandseventyr. Ganske vist ikke på de store, europæiske fodboldadresser, men ture til Fortuna Düsseldorf, Grimsby Town, Norwich City og Wimbledon har uden tvivl givet hår på brystet. I Danmark repræsenterede han klubberne Lyngby, OB, AaB, FC Midtjylland og selvfølgelig også F.C. København. 

En flot karriere, så hvorfor skulle det komme som en overraskelse, at David Nielsen er blevet til den træner, han er i dag? 

Han har ved flere lejligheder tiltrukket sig mediernes opmærksomhed for det negative. Først og fremmest er der ”ludomanisagen”. Her havde han sammen med sin daværende holdkammerat i AaB, Jimmy Nielsen, spillet for store beløb. Ifølge Jimmy Nielsens far, Ole Nielsen, var det dog David Nielsen, som var skyld i, at en spillebutik måtte lukke ned. Den daværende AaB-angriber havde angiveligt en spillegæld på 1,3 millioner kroner, som han ikke betalte tilbage. Derfor måtte butikken, hvor han havde spillet på kredit, dreje nøglen om. 

 I 2008 udgav David Nielsen så bogen ”Sorte Svin”. Her kommer han ind på flere af sine ellers lyssky og kontroversielle handlinger i løbet af karrieren. Som konsekvens heraf kom han ikke mindst i SKATs søgelys grundet en kreativ aftale med netop F.C. København.  

Der var også episoden, hvor han bankede Allan Gaarde i gulvet til en AaB-træning. David Nielsen brød sig ikke om, at holdkammeraten førte sig frem på italiensk efter otte måneder i Udinese. 

Slutteligt må vi ikke glemme de til tider meget provokerende og farverige frisurer, som David Nielsen engang yndede at have. Er du på udkig efter flere årsager til, at David Nielsen nok ikke var det mest oplagte bud på en kommende stor træner, kan hans bog ”Sorte Svin” klart anbefales. 

Alle dårligdommene og de negative overskrifter er dog fortid nu. I dag er David Nielsen velsagtens et af de mest respekterede trænernavne med dansk pas. Han begyndte sin trænergerning i Norge. Først hos de mindre klubber Fyllingen, Løv-Ham og Nest-Sotra Il.  

Herfra gik turen til Eliteserie-klubben Strømsgodset, hvor han var assistenttræner fra januar 2014 til juni samme år. Herefter overtog han tøjlerne fra Ronny Deila og blev dermed cheftræner i klubben. Det blev til et pointgennemsnit på 1,42 per kamp henover 33 kampe.

Det var nok til at imponere Lyngby, som i 2015 hentede deres tidligere spiller hjem. Det skulle vise sig at være en særdeles god idé. David Nielsen og Lyngby rykkede op i Superligaen i første hug, men succesen stoppede ikke her. Den tidligere angriber førte sjællænderne til en tredjeplads i Superligaen, hvilket både betød bronzemedaljer og Europa League-kvalifikation i den følgende sæson. Angående sidstnævnte lykkedes det David Nielsen og kompagni at slå Bangor City og Slovan Bratislava ud, inden russiske Krasnodar blev for stor en mundfuld.

I 2017 var det så AGF, der kaldte på træneren, og her har han været lige siden. I sin første sæson tog han over for den fyrede Glen Riddersholm midt i sæsonen. 

I sin første hele sæson, hvilket var 18/19-sæsonen, i Smilets By blev det til endnu et skuffende AGF-resultat, da man igen ikke formåede at komme i top-6.

Sæsonen efter lagde David Nielsen og hans mandskab imidlertid et niveau eller to ovenpå og overraskede alt og alle. Holdet var i perioder Superligaens bedst spillende, og de gode resultater blev ved med at vælte ind over Ceres Park. AGF vandt bronze og sluttede for første gang i 23 år i top-3. Holdet skuffede imidlertid fælt i den efterfølgende Europa League-kvalifikationen. Her røg de ud mod det upåagtede slovenske hold NS Mura. Der tales i den forbindelse om dyre lærepenge for aarhusianerne. 

Heldigvis for David Nielsen og AGF har de fået en god start på den nye Superliga-sæson. Her ligger de nummer to efter fire spillerunder.

Det taler i den grad til David Nielsens fordel, at han har vist, han kan få meget ud af lidt. Samtidig har han vist, at han kan levere varen i en storklub, som ganske vist var langt fra fordums styrke, da han overtog rattet. Det taler selvfølgelig også til AGF-trænerens fordel, at han er tidligere F.C. København-spiller. 

Hvad der umiddelbart taler imod er, at David Nielsen ikke har de store europæiske meritter eller erfaringer. Det var flot at nå til tredje runde af Europa League-kvalifikationen med Lyngby, men det var omvendt meget skidt, at han ikke formåede at få AGF videre mod NS Mura. 

David Nielsen kan meget vel ende som træner i F.C. København en dag, men er han klar til opgaven nu? Bedøm selv. 

Hjalte Bo Nørregaard – den midlertidige cheftræner

Det ville bestemt ikke være hverken første eller sidste gang i historien, at en midlertidig cheftræner bliver forfremmet til permanent cheftræner, hvis dette skulle overgå Hjalte Bo Nørregaard i F.C. København. Seneste danske eksempel herpå er Brian Priske, som blev gjort til permanent cheftræner i FC Midtjylland efter en række gode resultater. 

Hjalte Bo Nørregaard er selvfølgelig klar over, hvilken mulighed det er, han har fået, og derfor må han være topmotiveret for at levere resultater fra dag ét. Men hvilken trænerbaggrund har den tidligere FCK-anfører at trække på?

Han begyndte i sommeren 2016 at arbejde som assistenttræner på nogle af ungdomsholdene under U19-niveau. I juli 2018 blev han så forfremmet til assistenttræner for U19-holdet, for hvem han har været cheftræner for siden oktober 2018. 

En så lille trænererfaring taler selvfølgelig imod, at Hjalte Bo Nørregaard bliver F.C. Københavns næste permanente cheftræner. Med sin status af midlertidig cheftræner har dog en enestående mulighed for at vise sit værd. Fører den tidligere fan-darling holdet frem til sejr i de første ti kampe – mindre kan måske også gøre det – kan han blive svær at komme udenom. 

Læg dog mærke til, at spillet hos Danske Spil* ikke går ud på, hvem der bliver FCK’s næste permanente cheftræner. Ergo gælder det også, hvis Hjalte Bo Nørregaard stadig er ansat som midlertidig cheftræner per 3. februar 2021. Det må dog ses som værende meget usandsynligt, at klubben ikke har fundet en permanent løsning til den tid. Om det så bliver Hjalte Bo Nørregaard eller en anden, det må tiden vise. 

De øvrige kandidater

Jon Dahl Tomasson kommer ligesom Christian Poulsen med en meget flot spillerkarriere bag sig. Også han har optrådt i store klubber som AC Milan, Newcastle, Feyenoord, Stuttgart og Villarreal. 

Han begyndte sin trænerkarriere i Holland tilbage i 2011. Siden da har han både været assistenttræner og cheftræner i Excelsior, cheftræner i Roda og assistenttræner i Vitesse Arnhem. I 2016 landede den tidligere angriber sit hidtil største trænerjob, da han blev assisterende landstræner under Åge Hareide. Her gik det rigtig godt for holdet, og Åge Hareide var ikke sen til at kreditere Tomasson for den flotte 4-0-sejr i Parken over Polen tilbage i 2017. Det var danskeren, som var hovedarkitekten bag det ”overfaldsfodbold”, som Danmark leverede ved den lejlighed.

I dag er Jon Dahl Tomasson cheftræner i den svenske storklub Malmö FF. Her ser det unægtelig ud til, at ”Den Hvide Skorpion” i sin første sæson i spidsen for holdet fører klubben frem til nok et mesterskab. Efter 23 ud af 30 spillerunder har Malmø-holdet ni point ned til Häcken på 2.-pladsen. 

Jon Dahl Tomasson har dermed prøvet lidt af hvert, både som spiller og som træner. Det taler dog imod en kommende trænertjans i FCK, at han ikke har nogen tilknytning til hovedstadsholdet. 

Bo Svensson har en lang FCK-karriere bag sig. Han spillede for førsteholdet fra 1999 til 2006, hvor han skiftede til Borussia Münchengladbach. I dag er han cheftræner i den næstbedste østrigske liga for FC Liefering. Det har han været siden sommeren 2019. Inden da var han assistenttræner i Mainz i et halvt år tilbage i 2015. Herefter var han cheftræner for en række af tyskernes ungdomshold, indtil turen gik til Østrig. 

Kjetil Knutsen er måske Norges hotteste træner for tiden. Han står i hvert fald i spidsen for det hotteste Eliteserie-mandskab, nemlig Bodø/Glimt. Det har han gjort siden januar 2018. I sin første sæson som cheftræner for klubben gjaldt det velsagtens blot om at overleve i den bedste række. Det lykkedes med tre point ned til en playoff-plads. I 2019-sæsonen tog holdet et kæmpestridt og vandt sølvmedaljer, to point foran Rosenborg og 12 point efter Molde. 

I indeværende sæson har holdet fejet al norsk modstand til side. 20 kampe, 18 sejre og to uafgjort er det blevet til i ligaen. Målscoren lyder på imponerende 69:21. Med ti kampe tilbage af sæsonen kan der med et forspring på 18 point ned til Rosenborg ikke være megen tvivl om, at Bodø/Glimt vinder deres første mesterskab nogensinde. 

Spillestilen er offensiv og underholdende, og det har den også været i Europa League-kvalifikationen i denne sæson. Først vandt holdet med 6-1 mod Kauno Zalgiris, så 3-1 mod Zalgiris Vilnius, og slutteligt blev det til et hæderligt 2-3 nederlag ude mod AC Milan. 

Heller ikke Kjetil Knutsen har noget tilhørsforhold til FCK. 

Bo Henriksen har en lang karriere med primært mindre danske og udenlandske klubber på cv’et. Højdepunktet har formentlig været danmarksmesterskabet med Herfølge tilbage i år 2000. 

Som træner har Bo Henriksen vist, at han kan få meget ud af lidt. Det viste han først i Brønshøj i perioden 2006 til 2014 og senest i AC Horsens fra 2014 til 2020. I begge klubber har den tidligere OB-spiller skabt et image af en træner, der får vildskaben frem i sine spillere. Dette ikke mindst ved selv at agere udadvendt og fejre hver en scoring, som var det en vundet VM-finale. 

Al ære og respekt for Bo Henriksen og hans trænerevner, men det er måske ikke den profil, som ”Løverne” leder efter. Odds 40 indikerer da også, at Danske Spil* heller ikke ser det som værende særlig sandsynligt, at vi får den langhårede træner at se i FCK i denne omgang. 

Bo Henriksen er p.t. ansat hos Viasat som studieekspert til Superliga-kampene. Heller ikke han har en fortid hos de hvidklædte.