Hvad enten det skyldes presset fra hjemmepublikum, urutinerede dommere eller bare tilfældigheder, har de første seks runder af SAS Ligaen budt på et særdeles højt antal straffespark. Vi ser i følgende artikel på, hvem der sparker for de forskellige klubber og hvilke dommere, der oftest peger på pletten.

10 straffespark i 36 kampe

Det er ingen hemmelighed, at dommerne har stor magt i fodboldens verden. Og selv om det ofte siges, at den perfekte dommer er ham, som ingen bemærker, sker det alligevel, at de fløjteblæsende må træde i karakter og indtage en afgørende rolle for en kamps udvikling.

SAS Ligaens sjette spillerunde blev et godt eksempel på dette med hele tre straffespark, hvoraf de to satte henholdsvis EfB og Brøndby i gang med det, der senere skulle udvikle sig til hjemmesejre.

Og med HB Køges straffespark senere i kampen mod Brøndby, nåede vi op på det tiende straffespark i SAS Ligaens første 36 kampe.

Først det statistiske...

Med i alt 107 scoringer efter de første 36 kampe betyder det, at ni procent af de scorede mål hidtil er sat ind på straffespark.

Det betyder også, at der i gennemsnit er blevet fløjtet for straffespark i 28 procent af kampene, selv om der dog i to tilfælde er fløjtet for to straffespark i samme kamp. I øvrigt pudsigt nok begge kampe med Brøndby som deltager.

Fortsætter tendensen, vil der være dømt omkring 55 straffespark, når sæsonen er ovre. Til sammenligning har gennemsnittet de senere sæsoner ligget omkring 35 straffespark pr. sæson og det nuværende gennemsnit er ikke set højere siden årtusindeskiftet.

Træfsikre skytter og fanatiske fans

En undersøgelse fra 2007, der gennemgik samtlige straffespark i den tyske Bundesliga i perioden fra 1963 til 2004 viste, at skytterne scorer på rundt regnet tre af fire straffespark.

Set på den baggrund skal de danske ellevemeterbødler have ros for træfsikkerheden, da Marc Nygaards afbrænder mod AGF hidtil er den eneste af sin slags i denne sæson.

Og netop AGF er sammen med Brøndby det eneste hold, der har fået tildelt to straffespark allerede i sæsonen. For begge holds vedkommende på hjemmebane, og så kan konspirationsteoretikere måske ane en sammenhæng mellem massiv tilskueropbakning, pres på dommerne og en overvægt af straffespark...

Manglende dommerrutine = flere straffespark?

En anden teori kunne være, at dommere uden den store rutine er mere tilbøjelige til at fløjte for straffespark.

I hvert tilfælde toppes listen over antal fløjtede straffespark i forhold til dømte kampe af Michael Johansen og Kenn Hansen, som er i gang med henholdsvis tredje og anden sæson på højeste plan.

Henning Jensen og Peter Rasmussen fløjter omvendt sjældent for straffespark, og de er i gang med henholdsvis femte og syvende sæson på topniveau, mens den tredje dommer, der kun sjældent peger på ellevemeterpletten såmænd er Claus Bo Larsen, der efter denne sæson stopper på topplan, hvor han har dømt i 16 år.

Hidtil har 13 dommere været i aktion i denne sæson, og her følger en oversigt over deres samlede antal at dømte kampe – antal dømte straffespark (og det procentvise antal af straffespark i forhold til dømte kampe):


Michael Johansen

29 – 13 (45%)

Kenn Hansen

11 – 5 (45%)

Henrik Nystrup Kragh

55 – 17 (31%)

Thomas Vejlgaard

93 – 22 (24%)

Nicolai Vollquartz

207 – 47 (23%)


Lars Christoffersen

66 – 13 (20%)

Emil Laursen

140 – 28 (20%)

Michael Svendsen

139 – 23 (17%)

Anders Hermansen

83 – 14 (17%)

Claus Bo Larsen

270 – 41 (15%)

Peter Rasmussen

12 – 81 (15%)

Henning Jensen

54 – 6 (11%)

Jakob Kehlet

2 – 0 (0%)

 

Kun enkelte usikre skytter

Ovenstående viden kan eksempelvis bruges til spil på, om der fløjtes for straffespark i de enkelte kampe eller ej, men ønsker man mere konkret at spille på, hvem der scorer målene, gælder det naturligvis om at kende de enkelte klubbers faste straffesparksskytte.

Som med så meget andet i fodbolden spiller eksterne faktorer som kampform, skader og des lige ind, men vi har her prøvet at lave en oversigt over de udvalgte i SAS Ligaens tolv klubber.

Kun i tilfældet Randers FC synes der at være en smule tvivl, mens Brøndby, FC Midtjylland og FC Nordsjælland tilsyneladende har valgt at lægge opgaven i fødderne på tre spillere, der i forvejen kender til det at score mål.

Hos AGF, EfB, HB Køge, OB, Silkeborg, SønderjyskE og AaB er der næppe tvivl, mens Morten Nordstrand formentlig også står klar ved ellevemeterpletten næste gang, FC København får straffespark – såfremt sidste sæsons delte ligatopscorer altså er på banen, når det sker.

Her er vores bud på de tolv udvalgte:

 

AGF
Straffesparksskytte: Jakob Poulsen

Kommentar: Landsholdsaktuelle Jakob Poulsen har allerede scoret på straffespark to gange i denne sæson, så ind til han eventuel måtte misbruge et forsøg for AGF, er holdets 14’er et sikkert valg.

Brøndby

Straffesparksskytte: Morten ”Duncan” Rasmussen

Kommentar: Da Brøndby i 1. spillerunde fik straffespark mod OB, blev Ousman Jallow sat til at sparke, men i 6. spillerunde var det Morten ”Duncan” Rasmussen, der med succes eksekverede mod HB Køge. Det ser ud til, at Århusdrengen nu står øvert i hierarkiet med Peter Madsen, Ousmand Jallow og Alexander Farnerud som andre mulige emner.


EfB

Straffesparksskytte: Jesper Jørgensen

Kommentar: Midtbanefighteren lagde bolden nede langs stolpe i venstre side for sig selv mod AaB, da chancen bød sig i 6. spillerunde, så han får uden tvivl lov at sparke næste gang, vestjyderne får chancen på straffespark.


HB Køge

Straffesparksskytte: Henrik Toft

Kommentar: Den kropsstærke angriber fik og greb chancen i 6. spillerunde mod Brøndby IF, og når han kan score sikkert over for Faxe Tribunen, er der næppe tvivl om, at han får chancen igen ved næstkommende lejlighed.

 

FC København
Straffesparksskytte: Morten Nordstrand

Kommentar: Sidste sæsons delte topscorer har fortsat tillid som straffesparksskytte trods et par svipsere i sidste sæson. Så sent som i 3. spillerunde fik Morten Nordstrand chancen fra pletten mod Silkeborg – og scorede.

FC Midtjylland
Straffesparksskytte: Frank Kristensen

Kommentar: Da FC Midtjylland i april fik straffespark mod AGF, var det Frank Kristensen, der med succes sparkede. Dermed må angriberen anses for førstevalg, mens Mikkel Thygesen og George Florescu formentlig kæmper om at være næst i køen, mens unge Mads Albæk har markeret sig som sikker skytte på ungdomsholdene.

FC Nordsjælland
Straffesparksskytte: Bajram Fetai

Kommentar: Da FC Nordsjælland i april fik straffespark mod Randers FC, blev José Junior sat til at sparke. Brasilianeren – der siden er skiftet til netop Randers FC – misbrugte dog, så da Farumholdet senere i kampen blev tildelt endnu et straffespark, fik Bajram Fetai chancen og scorede. Siden har Fetai scoret sikkert i de straffesparkskonkurrencer, FC Nordsjælland har været med i, så mon ikke, den hurtige angriber atter får chancen, når den byder sig.


OB
Straffesparksskytte: Chris Sørensen

Kommentar: Man ændrer ikke på et succes og en sådan har Chris Sørensen været som straffesparksskytte hos OB, hvor han som anfører også eksekverer en stor del af frisparkene. Fik og greb chancen allerede i 1. spillerunde ude mod Brøndby.

Randers FC
Straffesparksskytte: Kenneth Møller Pedersen/Marc Nygaard

Kommentar: Sidste sæsons straffesparksskytte Marc Nygaard misbrugte mod Hamburger SV og siden blev han skadet, så da Randers FC i 4. spillerunde fik straffespark mod FC Midtjylland, trådte Kenneth Møller Pedersen til – og scorede. Den rutinerede dødboldsspecialist ligner derfor førstevalget næste gang, kronjyderne får chancen fra pletten.

Silkeborg IF

Straffesparksskytte: Rajko Lekic

Kommentar: Visse spillere lever nærmest udelukkende af den selvtillid, en scoring giver, og det gælder især Rajko Lekic. To gange fik han chancen på straffespark i sidste sæson: den første blev misbrugt, men anden gang scorede han og dermed må Lekic stadig være at regne for førstevalg hos oprykkerne.


SønderjyskE
Straffesparksskytte: Ken Ilsø

Kommentar: SønderjyskE har ikke fået straffespark i den nye sæson og da Ken Ilsø endnu ikke er blevet solgt, beholder han efter alt at dømme sin status som førstevalg fra ellevemeteren.

AaB

Straffesparksskytte: Michael Jakobsen

Kommentar: Begrundelsen her er den samme som ved venstre back-kollega Chris Sørensen, for Michael Jakobsen fortsætter med at score sikkert, når han får chancen på straffespark, så hos nordjyderne er der ingen grund til at ændre på noget, der fungerer.

 

Hvem, hvor og hvornår?

De hidtidige ti straffespark i denne sæson er blevet fløjtet således med angivelse af spillerunde, kamp, målscorer og stilling:

1. spillerunde

Brøndby-OB 2-2

1-0: Ousman Jallow

1-1: Chris Sørensen

2. spillerunde

Randers FC-AGF 2-3

Misbrugt: Marc Nygaard

3. spillerunde

FC København-Silkeborg IF 1-1

1-1: Morten Nordstrand

AGF-OB 2-2

1-0: Jakob Poulsen

4. spillerunde

AGF-HB Køge 2-1

2-1: Jakob Poulsen

FC Midtjylland-Randers FC 4-1

1-1: Kenneth Møller Pedersen

6. spillerunde

EfB-AaB 2-0

1-0: Jesper Jørgensen

Brøndby-HB Køge 6-1

1-0: Morten ”Duncan” Rasmussen

4-1: Henrik ToftFølg BetXperts SAS Liga-tip på denne side.

Læs Stefan Buur Hansens andre artikler om statistiske finurligheder og andet i artikel-sektionen.

Nogle af hans statistik-artikler:

”Det værste tidspunkt” og andre klichéer 
SAS Ligaen: Når løkken strammes...
Hvem scorer først i den spanske liga?
Hvem scorer først i Premier League?
SAS Liga: Hvem får straffe?
Spanske dommere er straffe-syge
Blæs på favoritterne
Udehold elsker lørdage