Det er som om, den smager lidt bedre. Øllen efter en fodboldsejr - hvad enten det har været efter en mudderkamp i serie 6 eller et lokalt prestigeopgør i divisionerne.

Om det er udsigten til at nyde denne sejrsøl i bussen på vej hjem til en aften i byen, der gør udslaget, skal vi lade være usagt, men tendensen er klar nok: udeholdene triumferer langt oftere på lørdage end på andre dage i den danske SAS Liga.

Mange lørdagsfester i udeholdets bus


Det viser den opgørelse, vi har foretaget af sæsonens kampe på henholdsvis lørdage og mandage sammenholdt med det totale gennemsnit.

Således har hjemmeholdene vundet bare seks af de hidtil 22 afviklede lørdagskampe i denne sæson, hvad der svarer til 27 procent. Dette tal skal holdes op mod sæsongennemsnittet på 42 procent.

Udeholdene har derimod kunnet skåle i kolde sejrsbajere hele ti gange denne sæson, hvad der svarer til 45 procent af kampene. Samlet set er 29 procent af kampene denne sæson endt med udesejre.

Nu kan man naturligvis indvende, at 22 lørdagskampe er et spinkelt grundlag at lave statistik på, så vi gravede sidste sæsons kampprogram frem og så på, om tendensen også var til at finde her.

Ikke bare topholdene


Svaret er ja. Således vandt udeholdene i 12 af sidste sæsons 31 lørdagskampe, hvad der giver en sejrsfrekvens til udeholdene på 39 procent.

Nu vil den kvikke læser sikkert indvende, at det bare er topholdene, der trækker læsset, men sådan forholder det sig nu ikke. Faktisk fordeler de ti udesejre i lørdagskampene sig over seks forskellige mandskaber og dermed må den tese altså aflives.

Det er med andre ord en god idé at holde øjnene lidt ekstra åbne over for 2-tallerne, når der er SAS Liga-bold om lørdagen.

Mandagskampene er mere normale

Men hvad så med de i fankredse så forhadte mandagskampe?

Jo, her er billedet et helt andet, for det er nemlig i høj grad hjemmeholdenes kampe. Mens udeholdet typisk må glemme sejrsbajeren og i stedet græde sig igennem Boomtown Rats’ ”I Don’t Like Mondays”…

Således er ni af 16 mandagskampe hidtil i denne sæson sluttet med hjemmesejre, mens udeholdene kun har vundet i tre tilfælde.

Igen satte vi os for at verificere tallene ved at kigge på sidste sæsons resultater i mandagskampene og det slørede tendensen en smule. Ganske vist vandt hjemmeholdene i 13 af 27 tilfælde, mens syv kampe endte henholdsvis uafgjort og med udesejre, men de tal varierer ikke voldsomt fra det normale gennemsnit.

Fifty-fifty med antal mål


Som en service til de mange brugere, der sværger til spil på under/over 2,5 mål i SAS Ligaen, gennemgik vi også kampene for at finde ud af, om der var en tendens på det område.

Og det er der kort fortalt ikke. Faktisk er det mest bemærkelsesværdige næsten, med hvilken præcision kampene fordeler sig helt lige:

11 af 22 lørdagskampe er endt med færre end tre scoringer i denne sæson, mens det for mandagskampene handler om otte af 16 opgør.

Skyldes det tilrejsende fans? 

Konklusionen lyder altså, at mens alt næsten er ved det normale (med et lille ekstra overtag til hjemmeholdets fordel) på mandage – hvor mange af udeholdenes fans måske ikke har den store lyst til at rejse med for at støtte heltene – så er det slet ikke så dårligt endda at være udehold i lørdagskampene.

Og så kan man jo spekulere over, om dette skyldes de føromtalte sejrsøl eller om æren snarere skal tilskrives de tilrejsende fans, som der normalt er flere af på lørdage end mandage.

Vi lader svaret blafre i vinden, men opfordrer dog til, at man holder sig udeholdets chancer ekstra for øje, når der spilles bold om lørdagen.

Lørdagskampene i denne sæson:

Kampe i alt: 22
Hjemmesejre: 6 (27%)
Uafgjort: 6 (27%)
Udesejre: 10 (45%)
Under 2,5 mål: 11 (50%)
Over 2,5 mål: 11 (50%)

Mandagskampene denne sæson:

Kampe i alt: 16
Hjemmesejre: 9 (56%)
Uafgjort: 4 (25%)
Udesejre: 3 (19%)
Under 2,5 mål: 8 (50%)
Over 2,5 mål: 8 (50%