Lombardiet Rundt 2018 er cykelsæsonens sidste store klassiker. Monumentet byder som oftest på flot og seværdigt cykelløb, men går ofte lidt i glemmebogen. Jesper Carstens zoomer nærmere ind på løbet i denne optakt.

Lombardiet Rundt er et helt særligt løb. Det er sæsonens sidste store klassiker. Det er årets sidste monument. Det er afslutningen på en helt forrygende periode med et hav af italienske løb. Og så er det bare et virkelig fedt løb, der er placeret på et fedt tidspunkt af sæsonen.

Og i år er der i højere grad end nogensinde før en oplagt mulighed for at få VM-revanche.

Lombardiet Rundt er nemlig et løb, der typisk bliver vundet af de klatrestærke ryttere, og da årets VM-rute ligeledes var for de klatrestærke ryttere, kan man forvente, at mange af de samme ryttere vil være med fremme i dette løb. 

Løbet byder muligvis også på vores første kig på Alejandro Valverde i VM-trøjen. Den rutinerede spanier sejrede i Innsbruck, og efter planen skal han køre Lombardiet Rundt. Men det betyder langt fra, at sejren er afgjort, for feltet er spækfyldt med stærke ryttere. Dem vil jeg kigge nærmere på i denne optakt.

Odds & Tips - Lombardiet Rundt 2018:

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert: Jesper Carstens.

Odds på udvalgte ryttere til at vinde Lombardiet Rundt 2018 Bedste odds Bookmaker
Thibaut Pinot 5,00
Alejandro Valverde 5,50
Michael Woods 10,00
Romain Bardet 11,00
Rigoberto Urán 12,00
Vincenzo Nibali 15,00
Gianni Moscon 19,00
Adam Yates 23,00
Simon Yates 41,00
Jakob Fuglsang 41,00

Bethard og LeoVegas* er også ude med odds. Betsafe, Nordicbet*, Danske Spil* og Bet365* må som minimum ventes at følge trop i løbet af aftenen.

Favoritterne til Lombardiet Rundt 2018

Sæsonen lakker mod enden, og det kan aflæses i det afbud, der er kommet op til løbsstart. Således har både Julian Alaphilippe og Miguel Angel Lopez meldt afbud i ugens løb grundet træthed, og det påvirker favoritvurderingen. 

Alejandro Valverde, Movistar

Chancevurdering: 21 % 

Ruten passer bedst til Alejandro Valverde. Verdensmesteren kan være med hele vejen til Como, hvor han i en eventuel spurt vil være den hurtigste -- akkurat som vi så det ved VM i innsbruck.

Valverde har kørt to løb siden han blev verdensmester, og resultaterne er udeblevet i begge løb. I Tre Valli Varesine blev han nummer 15, mens han i Milano-Torino blev nummer tre. I sidstnævnte løb var han dog - som han selv udtalte det - ude på at underholde frem for at vinde, hvilket han beviste med et tidligt angreb.

Sådan kommer han næppe til at gribe Lombardiet Rundt an. Det er faktisk ét af de store løb, han aldrig har vundet i karrieren, og der er ingen tvivl om at han kommer til at gå efter sejren i år.

Han har alle egenskaberne til at vinde, men jeg er ikke helt sikker på hans niveau. Han vandt VM efter en flot forestilling, men jeg synes ikke, man kunne påstå at han var på toppen - i al fald så han lidt presset ud på stigningerne mod slutningen af VM-løbet.

Jeg tror, han kan presses på stigningerne, men til gengæld er der få ryttere her i feltet, der kan slå ham i spurten, så hvis han overlever til finalen, så bliver det sandsynligvis spansk triumf.

Alejandro Valverde til odds 6,00 hos Unibet*

Alejandro Valverde er som skræddersyet til Lombardiet Rundt, og i kølvandet på en stor VM-triumf, er Lombardiet Rundt én af de få løb, han mangler at få på sine palmares. Benene bør fortsat være gode, for Valverde er en træningsnarkoman, der næppe har slået sig løs efter VM-sejren. Testede benene i Torino og så god ud. 

Læs tippet her.

Thibaut Pinot, Groupama-FDJ

Chancevurdering: 18 % 

Hvis ikke Valverde skal være favoritten, så bør pilen pege på Thibaut Pinot, der sejrede i Milano-Torino. Helt generelt storelsker Pinot at køre i Italien.

Franskmanden kørte stærkt i slutningen af Vuelta a España hvor det blev til to etapesejre, og dernæst har han kørt stærkt i de italienske endagsløb. Formmæssigt er han måske den bedste rytter i feltet i år.

Han kommer til at spille ud på Civiglio-stigningen, og så er spørgsmålet om han kan holde den hele vejen til målstregen. Spørgsmålet er om han kan distancere Valverde så meget, at han ikke får ham med hjem til en spurt, for nok er Pinot blevet hurtig, men så hurtig er han trods alt ikke.

Outsiderne til Lombardiet Rundt 2018

Jeg ser en række outsidere til at løbe af med sejren i Lombardiet Rundt. Jeg vil kort opliste de største herunder - resten kan vi evt. tage i debatten.

Først og fremmest peger jeg på Romain Bardet. Franskmanden beviste under VM, at han er ret godt kørende i øjeblikket, og Lombardiet Rundt er netop det løb, han har bedst chance for at vinde. Den åbne finale må i høj grad tale for ham, hvis han tør åbne op. Og mon ikke - kører han konservativt, så taber han spurten til en hurtigere mand.

En anden fræk kandidat er Michael Woods. Canadieren er ikke den hurtigste i en flad finale som denne, men han viste under VM, at han er ret godt kørende i øjeblikket. Især når det går opad. Han mangler fortsat noget i det åbne løb, men på stigningerne kan han presse konkurrenterne så meget, at de måske knækker.

Og ellers har EF-holdet også Rigoberto Urán. Colombianeren virker som altid til at have fundet formen her i efteråret, og spiller alt for ham, så kan jeg sagtens se ham tage sejren her. Han er dog ikke specielt aggressiv, så hvordan skal han vinde?

Man kan også nævne Adam og Simon Yates. Sidstnævnte virker til at have tabt Vuelta-formen helt, mens førstnævnte heller ikke virker til at have bygget videre på Vuelta-takterne. Kan de rejse sig her? Begge er gode typer til et løb som dette. 

Hos Sky har man den spændende duo med Gianni Moscon og Egan Arley Bernal. Moscon var rødglødende for halvanden uge siden, men virker til at være stilnet en anelse af siden, og løbet kan ende med at være en tand for hård. Bernal er kun lige begyndt at køre igen efter et slemt styrt, men i god form kører han med om sejren her.

Danske Jakob Fuglsang ser ok ud, men hjælpes især på vej af at Astana-kaptajnen Miguel Angel Lopez ikke lige vurderede at han kunne tage dette løb med. Jeg har svært ved at se Fuglsang være en vinder her, men samtidigt har han set bedre og bedre kørende ud, og jeg synes generelt han har udviklet sig i endagsløb. Man skal aldrig sige aldrig.

Det samme gør sig gældende for Vincenzo Nibali, der selvsagt har større kvaliteter end Fuglsang i endagsløb. Formen virker dog ikke til at være der, om end han er i svag fremgang. Således så det længe ok ud i Giro dell'Emilia, men i sidste ende viste han også, at han ikke har de sidste 5 %. Har han fundet dem?

Blandt jokerne kan man pege på Sam Oomen, Dylan Teuns, Tim Wellens, Rui Costa og Wilco Kelderman. Sidstnævnte har set ganske solid ud i de italienske endagsløb, og har måske formen til at lave en sidste overraskelse.

Ruten: Her vindes Lombardiet Rundt 2018

Ruteprofil for Lombardiet Rundt 2018Lombardiet Rundt er et voldsomt hårdt løb, hvilket et blik på vinderlisten også indikerer. Det er som oftest klatrerne, der kører med om sejren. Det er dog ikke fordi ruteprofilen byder på et hav af bjerge, men lidt stigninger er der trods alt.

Løbets finale starter efter omkring 170 kilometers kørsel (med cirka 70 kilometers kørsel tilbage). Her venter Madonna del Ghisallo (8,58 km - 6,2 %). Det er en stigning, der flader ud i et par kilometer, inden den op mod toppen stiger med cirka 10 % over de sidste to kilometer.

Fra toppen af Madonna del Ghisallo følger en kort nedkørsel, inden rytterne står ved foden af Colma di Sormano. De første 5,2 kilometer stiger i snit med 6,6 %, hvorefter Muro di Sormano (1,92 km -  15,8 %) venter. Man må forvente en stor udskilning her, men der er trods alt fortsat næsten 50 kilometer til målstregen i Como, så det er næppe her løbet afgøres.

Efter vanvidsmuren følger en lang nedkørsel og et langt fladt stykke hen til foden af Civiglio (4,2 km - 9,7 %). Sådan som løbet er designet, så bliver det sandsynligvis her, at løbet skal afgøres. Det er en hård, regulær stigning, og favoritterne vil spille ud her, da der fra toppen blot er 13,6 kilometer til målstregen.

Det er dog ikke dagens sidste udfordring, for efter en kort nedkørsel venter Monte Olimpino (1,75 km - 5,7 %), der topper med omkring 3 kilometer til mål. Det er langt fra den hårdeste stigning, men den kan bruges som en sidste rampe, hvor favoritterne kan sætte deres angreb ind.