Den helt store historie fra Portugal henover fodboldsommeren har været den deroute, Sporting har været og er på, der har resulteret i en regulær spilleflugt. De regerende mestre fra FC Porto er favoritter til at gentage triumfen. Bliv klædt til den kommende sæson i Liga NOS her.

Den portugisiske liga, Liga NOS ser i sæsonen 2018/2019 ud til at blive tæt - både i toppen, i midten og i bunden. Trods stor niveauforskel mellem holdene så er det en liga med garanti for underholdning. I løbet af transfervinduet er der vendt op og ned på et par ting, og særligt én vigtig klub er stærkt forandret.

Derfor kan den 85. udgave af Primeira Liga godt gå hen at blive super interessant. Både med hensyn til spændingen, men også som en liga, hvor der ofte er fin betvalue i kampene. Her kommer en optakt, der ser nærmere på både mesterskabskampen, potentielle nedrykkere og alt derimellem.

Liga NOS 2018/2019 Odds:

Liga NOS 2018/2019 vinder

Bedste odds Bookmaker
FC Porto 2,10
Benfica 2,75
Sporting 9,00
Braga 34,00
Rio Ave 101,00
Vitoria Guimaraes 201,00
Maritimo 201,00
Chaves 201,00
Aves 501,00
Vitoria Setubal 501,00
Belenenses 501,00
Portimonense 501,00
Moreirense 1001,00
Santa Clara 1001,00
Tondela 1001,00
Nacional 1001,00
Feirense 1001,00

FC Porto

FC Porto går ind til sæsonen med en trup, der er omtrent lige så stærk som det hold, der vandt mesterskabet sidste år. Grundstammen af spillere er stadig til stede, og der er hentet nye talenter til. På højre back må Porto skifte ud, da landsholdsspiller Ricardo Pereira er skiftet til Leicester. Samtidig er midterforsvar Ivan Marcano taget til Roma. Midtbanespiller André André er blevet snuppet af Guimarães.

Porto har været konservative med deres indkøb, men nye spillere er alligevel kommet ind. Både fra eget B-hold, fra andre portugisiske klubber og internationalt. De bedste eksempler er interessante centerbacks Chancel Mbemba (hentet i Newcastle) og Diogo Leite (fra egne rækker). 

Den 20-årige back, Militão, hentet fra São Paulo, bliver også spændende at se. Men der er altså ikke kommet nogle store navne til, og det forventes, at Portos spillestil kommer til at være lig med den, der sikrede dem mesterskabet sidst.

På målmandsposten står Porto sandsynligvis stærkest af alle i ligaen. Iker Casillas hiver stadig gode præstationer frem, og som backup har man José Sá, der fik mange kampe i sidste sæson. Styrmand Felipe danner fundamentet i forsvaret, men den største profil er nok back Alex Telles, der fik sig lidt af et gennembrud i sidste sæson.

Midtbanen har også et par profiler: Anfører Héctor Herrera tager endnu et år i Porto, mens Danilo Pereira vender tilbage fra sin skade. Yacine Brahimi er blevet rygtet væk - og et skifte kan stadig nå at ske - men indtil videre er han stadig i truppen, og driblestærke Brahimi er umiddelbart holdets dygtigste.

Fremme i angrebet rygtes Moussa Marega væk sammen med Brahimi, men det er fortsat kun rygter. Marega blev topscorer sidst, og han er en uhyre vigtig brik i offensiven. Maregas makker, Vincent Aboubakar, startede forrygende ud i sidste sæson. Målt på underliggende stats var han reelt den bedste angriber i ligaen, men skader og dårlig form kom i vejen senere. Porto bliver utroligt svære at stoppe, hvis Aboubakar spiller på sit højeste niveau.

Benfica

Sidste sæsons andenplads, Benfica var måske det mest underholdende mandskab at følge i 2017/18. De beholder stort set alle de vigtige spillere til denne sæson. Angriber Jiménez er dog taget til Wolverhampton, og talentfuld offensiv midtbane João Carvalho er rejst til Nottingham Forest, men ellers har man gjort et fint stykke arbejde med at holde på egne nøglespillere.

Benfica har desuden styrket sig med nogle interessante tilføjelser. Især fra egne rækker, hvor venstre back Yuri Ribeiro sidste sæson var udlånt til Rio Ave fra Benficas B-hold. Her gjorde han det fornemt, og nu er han altså med i den reelle Benfica-trup. Central midtbanespiller Gedson er hentet fra B-holdet og har leveret interessante præstationer under holdets træningskampe.

Derudover: Nicolas Castillo (angriber) og German Conti (midterforsvar) er de dyreste spillere, som klubben har intet ind. Men angriber Facundo Ferreyra, som blev hentet ind på fri transfer, er måske den mest interessante. I sidste sæson scorede han 30 mål for Shakthar Donetsk. Sammen med den dygtige Jonas (topscorer i ligaen) har Benfica et ret solidt angreb.

Husk også Salvio på højrekanten og en midtbane, der er god til at bygge spillet op. Midtbanen er nemlig også en kæmpe styrke. Partnerskabet mellem Pizzi og Fejsa fungerer, og der er store forventninger til Zivkovic i denne sæson.

Målmandsposten forbliver et spørgsmålstegn for Benfica, men med dygtige Rúben Dias til at styre forsvaret, kommer det sjældent til at gå helt galt. Overordnet har Benfica en trup, der er på cirka samme niveau som Portos, men dog med lidt mere uforudsigelighed.

Sporting

Hos Sporting er der sket store ændringer, efter at rædselsfulde scener har udspillet sig bag kulissen. Præsidenten er trådt af efter pres fra fansene. Succestræner Jorge Jesus er også væk. Hans første erstatning holdt kun i få uger, og nu er det José Peseiro, der er i kontrol. Peseiro har masser af erfaring, men er næppe en reel langtidsløsning.

De interne vanskeligheder i Sporting har sendt flere spillere væk fra holdet. William Carvalho, nøglespiller på midtbanen, tog til Betis i juli. Vigtige Gelson Martins, der til tider skabte det hele offensivt, er også væk - han tørner ud for Atlético Madrid fremover. Fast back Piccini tog også til Spanien og er nu at finde på Valencias holdkort. Den portugisiske landsholdsmålmand Rui Patrício annoncerede allerede i begyndelsen af transfervinduet sit skifte væk fra klubben.

På den lyse side beholder Sporting den offensive midtbanespiller, Bruno Fernandes, der sidste år blev kåret til ligaens bedste spiller. Desuden har de hentet Nani hjem igen. Han har stadig et niveau, der gør ham til en stor profil i den portugisiske liga.

Dygtig kantspiller Raphinha er købt til klubben fra Guimarães. På målmandsposten prøver Lissabon-klubben med Emiliano Viviano, der netop er ankommet fra Sampdoria.

Alligevel begynder denne sæson at ligne et stort spørgsmålstegn for Sporting. Kan de overkomme problemerne og udfordre Porto og Benfica igen? Eller ender de med endnu en tredjeplads? De har talent nok i truppen, men mod to andre tophold, der er kommet forholdsvis stabilt igennem transfervinduet, har Sporting en del, de skal sætte på plads.

Mesterskabskampen

FC Porto virker overordnet til at have det stærkeste hold. Der er få svage punkter, da de har en god organisation, en dygtig træner, og har stærke spillere i alle kæder. Benfica kan nogle steder matche dem, men jeg synes ikke, at Benfica overgår Porto på nogle væsentlige punkter.

Dog er der ingen tvivl om, at Benfica også har rigtig fine chancer for at hente mesterskabet, for det kræver kun, at Porto snubler enkelte gange - og det var faktisk lige ved at ske i sidste sæson.

Med hensyn til Sporting: Det er svært at se dem vinde ligaen. Sidste år havde de den måske stærkeste trup, men der er sket kæmpe udskiftninger nu - både på banen og bag tæppet. Konkurrencen i toppen er hård, så det vil kræve en del, hvis de skal helt til tops.

Det ligner endnu en tredjeplads, men alt kan selvfølgelig ske. Sporting vil nok stadig komme til at hente masser af point mod de mindre hold, og kan de så levere en overraskelse i de store indbyrdes opgør, ser det egentlig meget fint ud.

Men umiddelbart har jeg ikke nær så høje forventninger, som jeg har til Porto og Benfica. Det kan selvfølgelig også være en fordel, hvis de kan komme lidt fra baghjul, men man må ikke glemme, at Sporting er gået meget igennem, og der er stadig meget at arbejde på.

FC Porto vinder mesterskabet til odds 2,10 hos Betfair Sportsbook

Porto har overordnet den stærkeste og mest stabile trup. Det ligner derfor en solid sæson, hvis de kan undgå for mange fravær af nøglespillerne. Blandt de tre store hold har Porto det nemmeste kampprogram i begyndelsen. Det kan give selvtillid og medvind, inden kampprogrammet balancerer sig igen senere. I alle tilfælde har Porto et stærkt hold. Vi ligger på omtrent 50% for endnu et mesterskab.

Trussel fra Braga?

Måske kommer de tre hold endda under pres fra Braga. Det var lige ved at ske sidste sæson, men også kun næsten:

Det, der sidste sæson kendetegnede Braga, var optimistisk fodbold med fokus på kollektivet. Braga-træner Abel Ferreira gjorde et godt stykke arbejde, og på hjemmebanen skabte man lidt af et fort, hvor modstanderne altid havde det svært. Da Ferreira trådte til, var det uden de helt store forventninger, men han har sammen med Bragas organisation skabt et hold, der spiller rigtig effektiv fodbold.

I år går Braga ind til en sæson med samme system, generelt den samme stamme af spillere, og det ser rigtigt lyst ud. I tidligere sæsoner har Braga skiftet alt for meget ud, og så har man skullet bruge sæsonens første måneder på at spille sig sammen. I år er der - efter alt at dømme - styr på kollektivet ved startfløjt, og det kan blive vigtigt.

Braga spillede sig sidste år tæt på de tre store, og selvom man niveaumæssigt stadig er en smule fra, så kan det sagtens lade sig gøre at snige sig ind i top 3. Særligt med Sportings vanskeligheder taget i betragtning. Men det kræver, at Braga fortsætter, hvor de slap i sidste sæson.

Bud på årets overraskelse

Vitória de Guimarães kan blive et af de mest interessante hold at følge i år. Forvent, at de spiller i en 4-3-3 med dygtige wingers som Davidson (lige hentet fra Chaves) og Welthon. Ny central angriber, Guedes, bliver også spændende at se. På midtbanen har de hentet André André fra Porto.

Andre forstærkninger er midterforsvarer Venancio fra Setúbal og venstreback Soares fra Portimonense. De har truppen til at blive årets store overraskelse. Tabet af Raphinha til Sporting er ikke positivt, men Guimarães har stadig meget kvalitet på holdet. Et andet mindre tab er back Aurélio, der er skiftet til naboklubben Moreirense.

Der var også forventninger til Guimarães sidste sæson, men klubben skuffede. Det så ret fint ud i begyndelsen, men kampprogrammet var travlt på grund af deltagelse i Europa League. I den anden halvdel af sæsonen kom Guimarães ind i en forfærdelig stime, og det ødelagde lidt sæsonen.

I år forventes det, at manager Luis Castro sætter et klart fokus på at forbedre defensiven. Det var den store akilleshæl i mange kampe sidste sæson: At overblikket simpelthen ikke var der. Fokus har tydeligvis ligget her i træningskampene op til sæsonen. Castro har udtalt, at han faktisk er ret tilfreds med offensiven, og at der nu skal sættes fokus på at forbedre forsvaret.

Med fuld fokus på ligaen kan Guimarães forsøge at skyde efter femtepladsen. Og hvem ved? Måske kan de presse sig tæt på Sporting og Braga, selvom det nok vil kræve lidt held. Ikke desto mindre er Guimarães et fint bud på sæsonens positive overraskelse.

Kampen om at undgå nedrykning

Det ligner en tæt kamp om at undgå nedrykning - præcis som i sidste sæson.

Ser vi bort fra de helt store hold i Portugal, så er niveauet utroligt jævnbyrdigt. Mange af holdene er tætte, så der skal ikke meget til, før marginaler sender et mandskab i problemer. Sidste år så vi Estoril rykke ned. 

Holdet ellers var velspillende i mange kampe og havde et fint potentiale, men en kombination af dårlig ledelse og manglende effektivitet gav dem voldsomme problemer. Paços de Ferreira, som objektivt set var bedre end mange af de andre hold, sluttede på en sidsteplads, og det viser bare, at alt kan ske.

De hold, der sidste år var en del af nedrykningskampen, kan heller ikke vide sig sikre i år. Feirense, Moreirense og Vitória Setúbal slap alle med nød og næppe. De kommer til at kæmpe igen, og jeg tror, de to førstnævnte hold får det rigtigt svært.

Endda ikke positive overraskelser som Portimonense og Tondela kan føle sig sikre på at blive oppe. Portimonense var et af de mest positive hold at følge i 2017/18, men denne sæson kan godt gå hen at blive anderledes. De har stadig talent i truppen fx offensivspiller Nakajima, der ellers blev rygtet væk.

Klubben fra Portimão er lidt uforudsigelig især på grund af deres spillestil, og det kan sådan set blive alt fra en solid placering i midten af tabellen til en potentiel nedrykning.

Nacional og Santa Clara, de to oprykkere, kan ikke ligefrem prale med at have topspillere til rådighed, men de har begge en vigtig fordel tilfælles: Hvert hold har gigantisk styrke hjemmebane. Det kan komme til at betyde meget, da deres trupper (ifølge Transfermarkt) ligger i bunden af ligaen ud fra et værdimæssigt synspunkt.

Nacional holder til i Funchal på øen Madeira, og her har holdene fra det portugisiske fastland ofte haft det svært. Nacional var et offensivt indstillet hold i Segunda Liga og bliver interessante at følge igen. Santa Claras oprykning var en større overraskelse. De har potentiale til også at lave overraskelser i den bedste række, for hjemmebanefordelen på Azorerne vejer tungt.

De øvrige portugisiske hold skal ud på en lang tur for at spille på et stadion, hvor de ikke er vant til at spille. Derfor får vi en ret interessant dynamik i mange kampe i år. Sidste sæson var Marítimo nemlig det eneste hold væk fra fastlandet, og nu er der tre.

Nedrykningskampen kommer sandsynligvis til at stå mellem en lang række hold. Jeg ser Feirense, Moreirense og Santa Clara blandt de mest oplagte nedrykkere, men dog i kamp med hold som Setúbal og Tondela. End ikke pokalvindende Aves, historiske Belenenses eller underholdende Portimonense kan dømmes sikre - selvom deres chancer dog virker en tand bedre for at blive oppe.

Midterfeltet

Niveauet i Portugal er normalt så tæt, at ingen kan vide sig sikre på at undgå nedrykning udover topklubberne. Dog er der flere hold, der ikke kan betegnes som oplagte nedrykkere, men som heller ikke er med i kampen om top 4.

Rio Ave fik en imponerende femteplads i 2017/18-sæsonen. Det kan blive svært at gentage denne bedrift, for succestræner Miguel Cardoso er væk. I stedet har man fået José Gomes, der tidligere har trænet Paços de Ferreira og Aves samt haft et stint i Mellemøsten.

Rio Ave ligner et lidt svækket hold. Flere nøglespillere er væk. For eksempel forsvarsspiller Marcelo (skiftet til Sporting), offensivspiller João Novais (skiftet til Braga), back Yuri Ribeiro (tilbage til Benfica efter lån), målmand Cássio (skiftet på fri transfer) og back Lionn (står uden kontrakt).

Ind har man fået et par nye talenter og nogle lån, samt etablerede spillere som fx tidligere Paços-angriber Bruno Moreira. Men start 11’eren bliver ret anderledes. Med så mange nye - og ret ukendte - spillere er det svært at komme med de store forudsigelser.

Klubben røg ud i Europa League-kvalifikationen, men det kan måske vise sig at være meget godt for deres chancer i ligaen. Det betyder nemlig fuld fokus og færre distraktioner.

Ligesom Rio Ave går Boavista også store ændringer i møde. De fortsætter med samme manager, men spillertruppen er blevet udsat for en del udskiftninger. Boavistas formål er først og fremmest at sikre et stabilt defensivt grundlag. Det kan også ses på deres tilgang i transfervinduet.

I deres kampe er der ofte værdi i at spille på, at et af holdene ikke scorer. De har mistet forsvarsspillere Rossi og Henrique, men de har så også fundet erstatninger. Boavista har hentet masser af brasilianske spillere til blandt andre forsvarsspillerne Neris og Raphael Silva.

Hvis Boavista spiller efter samme system, som de gjorde i anden halvdel af sidste sæson, så ligner det endnu en komfortabel placering i midten af tabellen.

Marítimo er først og fremmest kendt som et stærkt hjemmehold. De har et fort i Funchal, og det varer nok ved - om ikke andet så af geografiske årsager. Trupmæssigt virker Marítimo forbedret. De har ikke brugt en rød øre, men de får flere spillere tilbage fra lån, som sidste år var i Segunda Liga.

Desuden har de hentet en række udenlandske spillere ind på frie transfers. Oddsmarkedet har naturligvis fanget, at Marítimo henter de fleste af deres point hjemme, men de imponerede mig meget mod slutningen af sidste sæson, og jeg tror, at de i mange tilfælde vil blive undervurderede - især i udekampene.

Fra Marítimo er det oplagt at gå videre til Chaves. De har nemlig hentet manager Daniel Ramos fra netop Marítimo. Den nordportugisiske klub har mistet et par vigtige og semi-vigtige spillere (Davidson, Patrão, Duarte), men samtidig har de flere blomstrende talenter i klubben. Jeg ser dem som et fint midterhold, og Chaves kan sagtens blive et af de mest spændende hold at følge i år.

Aves blev nævnt som en mulig nedrykker, men det er faktisk et ret spændende hold. De vandt pokalturneringen efter en finale med en tumultarisk optakt uden for banen. Aves undgik også nedrykning, for de blev reddet af træner José Mota, der for anden gang trådte til på et vigtigt tidspunkt.

Det var Mota, der i sin tid sikrede Aves oprykning til Primeira Liga, men han gik efterfølgende tilbage i rollen som ungdomstræner. Da der kom problemer i sidste sæson, tog han igen over, og med stor succes: Aves hentede nogle vigtige sejre og blev i den bedste række.

Mota er i denne sæson træner fra start, og det betyder, at Aves har et højt topniveau (relativt set - ikke højt nok til at udfordre de bedste), men samtidig et lavt bundniveau. Det er et hold, som er lidt svært at blive klog på, og det kan gå både den ene og den anden vej. Lidt på samme måde som med Portimonense.

Diverse oddstanker om årets sæson

Der plejer altid at være værdi i under-spil i alle de store opgør. Det vil sige Benfica-Sporting, Benfica-Porto og Sporting-Porto. Jeg forventer, at det fortsætter, da kampene er af enorm høj vigtighed. Topholdene henter næsten altid tre point mod de mindre modstandere, så de indbyrdes opgør får ekstremt stor betydning.

Det er en interessant dynamik, at vi har tre såkaldte ø-hold med i år. Marítimo var også med sidst, men nu er Nacional tilbage i den bedste række igen, så det giver Madeira to hold. Santa Claras comeback skaber også action på Azorerne, så det forlænger rejsetiden for alle klubber markant.

Disse tre hold kommer formentlig til at have en ret solid hjemmebanefordel. Selv et tophold som Porto har historisk haft det svært på øerne, og med tre ø-kampe i stedet for én er det altså ikke noget, som de store hold helt kan overse.

Markedet tager højde for den slags i oddsene, men der kan ske meget undervejs. Vi kan sagtens få situationer, hvor der er værdi i kampene på øerne. Særligt i begyndelsen af sæsonen, hvis denne særlige hjemmefordel enten overvurderes eller undervurderes.

Blandt holdene i midten af tabellen - og ligeledes i bunden - er niveauet så jævnbyrdigt, at vi virkeligt skal være opmærksomme, når vi sætter vores bets. Team news er vigtigt at holde øje med, præcis som ellers, men måske i endnu højere grad her. Selv de mindste nyheder er nok til at rykke på CV. På grund af denne jævnbyrdighed er variansen også høj.

Første runde er kun få dage væk, og det er med flere spændende kampe på programmet. Det bliver især spændende at se det forandrede Sporting-mandskab i rigtig ligaaktion. Men også opgøret mellem Benfica og Guimarães, som faktisk er sæsonåbneren. To spændende hold, hvor Benfica naturligvis står stærkest, men hvor vi stadig kan få interessante ting at se fra begge.

Det kan være lidt besværligt at se kampene, da de ikke vises i TV. Men om ikke andet så har Bet365 deres livestream, hvilket trods alt er en mulighed.