Hvem har noget på spil i de sidste gruppekampe i Europa League? 20 hold kan stadig nå noget. 28 hold har kun æren at spille for. Se hvilke i følgende artikel der gennemgår alle grupperne...

Hvilke hold har noget på spil i Europa League-gruppespillets sidste runde (12 kampe onsdag, 12 kampe torsdag - se vores tips via links-oversigten på forsiden af BetXpert.com)?

Selv om en del hold allerede enten har indløst billet til 1/16-finalerne eller udspillet deres rolle, er der stadig vigtige point på spil for ikke så få af holdene.

Et holds motivation er som regel en ganske relevant faktor når man skal sætte et spil på en hvilken som helst kamp, og derfor har vi taget et kig på de 12 grupper i Europa League, og giver herunder et komplet overblik over hvor der fortsat er noget på spil i sidste spillerunde.

I parantes bemærket, skal man være opmærksom på at motivation kan handle om andet end 1/16-finalebilletter. Det kan i princippet også handle om ære, landets koefficient-point, eller noget så jordnært som penge (UEFA giver trods alt 140.000 euro i præmie per sejr; 70.000 for en uafgjort).

Men i denne artikel fokuserer vi på det der trods alt må regnes som mest motiverende, nemlig kvalifikation; hvem kan nå videre til 1/16-finalerne i Europa League, og hvem har en førsteplads (dvs en seedning) at spille for?

Sådan rangeres klubberne

I Europa League-gruppespillet anvender UEFA et helt specifikt regelsæt til rangering af holdene i tilfælde af at to eller flere hold har lige mange points. I så fald rangeres holdene efter følgende kriterier:

1/ Flest points i indbyrdes kampe

2/ Bedste målforskel i indbyrdes kampe

3/ Flest scorede mål på udebane i indbyrdes kampe

4/ Bedste målforskel i alle gruppekampe

5/ Flest scorede mål i alle gruppekampe

6/ Bedste UEFA koefficient

1/16-finaler: Seedning

Når der 17. december trækkes lod til 1/16-finalerne (de går i gang 17. februar 2011), vil de 12 EL-gruppevindere befinde sig i den seedede bowle sammen med de fire bedste treere fra Champions League-gruppespillet. I den useedede bowle befinder sig de fire dårligste treere fra CL-gruppespillet sammen med de 12 EL-toere.

Hver 1/16-finale vil bestå af to kampe mellem et seedet hold og et useedet hold, med det seedede hold på hjemmebane i returkampen.

To hold fra samme land kan ikke møde hinanden i 1/6-finalerne, ligesom to hold der var i gruppespil sammen heller ikke kan møde hinanden (bemærk: det kan de godt fra og med 1/8-finalerne hvor der slet ingen seedning er).

CL-treerne

Seedede

Spartak Moskva

Braga

Ajax

Twente

Useedede

Rubin Kazan

Basel

Rangers

Benfica

20 hold har noget på spil - 28 hold har ikke

Som nedenstående gennemgang vil vise, har 20 af de 48 hold i EL-gruppespillet stadig noget på spil i sidste spillerunde. 28 hold har intet på spil (udover de obligatoriske præmiepenge til klubkasserne fra UEFA, samt evt. bonus fra klub til spillere). 

Følgende hold har ikke noget at spille for:

Salzburg (mod Lech som kan nå en førsteplads)

Juventus (mod Manchester City som forsvarer en førsteplads)

Rosenborg (mod Aris som kan nå en andenplads)

Leverkusen (mod Atlético som forsvarer en andenplads)

Levski (mod Sporting)

Sporting (mod Levski)

Club Brügge (mod Villarreal som forsvarer en førsteplads)

AZ (mod BATE som kan nå en førsteplads)

Sheriff (mod Dynamo som forsvarer en førsteplads)

Sparta (mod CSKA)

CSKA (mod Sparta)

Lausanne (mod Palermo)

Palermo (mod Lausanne)

Hajduk (mod Anderlecht som kan nå en andenplads)

Zenit (mod AEK som forsvarer en andenplads)

Stuttgart (mod OB)

OB (mod Stuttgart)

Getafe (mod Young Boys)

Young Boys (mod Getafe)

Sampdoria (mod Debrecen)

Debrecen (mod Sampdoria)

Karpaty (mod PSG som forsvarer en førsteplads)

Utrecht (mod Liverpool)

Liverpool (mod Utrecht)

Besiktas (mod Rapid)

Rapid (mod Besiktas)

Porto (mod CSKA Sofia)

CSKA Sofia (mod Porto)

Gennemgang af EL-grupperne

Gruppe A

På spil: Gruppesejren.

Stillingen

Manchester City 10 pt.

Lech Poznan 8 pt.

Juventus 5 pt.

Salzburg 2 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Manchester City og Lech Poznan

Resterende kampe

16/12 19:00 Salzburg-Lech Poznan

16/12 19:00 Juventus-Manchester City

Man City og Lech Poznan er sikre på at gå videre. Juventus kan nå á point med den polske klub, men er dårligere indbyrdes. Italienerne og Salzburg har dermed kun æren at spille for, og det eneste der er på spil i sidste spillerunde, er førstepladsen. Den kan City sikre sig med en sejr i Italien. Uafgjort er også nok – hvis Lech Poznan højst vinder med to mål i Østrig. Hvis City spiller uafgjort, og Lech vinder med tre mål, står de to klubber lige mht point, indbyrdes regnskab og samlet målforskel. Så skal man kigge på flest scorede mål, og hvis de stadig er lige, klubbernes UEFA-koefficient.

Gruppe B

På spil: Andenpladsen.

Stillingen

Leverkusen 11 pt.

Aris 7 pt.

Atlético Madrid 7 pt.

Rosenborg 3 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Leverkusen og Aris/Atlético

Resterende kampe

16/12 19:00 Aris-Rosenborg

16/12 19:00 Leverkusen-Atlético Madrid

Bayer Leverkusen er sikker på at sætte sig på førstepladsen, Rosenborg på sidstepladsen. På spil er andenpladsen, som Aris og Atlético bejler til. Aris er bedre end den spanske klub indbyrdes, så grækerne snupper billetten med en hjemmesejr over Rosenborg. Uafgjort kan også være nok – men kun hvis Atlético også taber point i Tyskland.


Gruppe C

På spil: Andenpladsen.

Stillingen

Sporting 12 pt.

Gent 7 pt.

Lille 5 pt.

Levski Sofia 4 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Sporting og Lille/Gent

Resterende kampe

16/12 19:00 Lille-Gent

16/12 19:00 Levski-Sporting

Sporting er sikker på at sætte sig på førstepladsen, og Levski kan ikke blive bedre end nr 3 (den bulgarske klub kan nå á point med Gent, men er dårligere indbyrdes). På spil er andenpladsen, som Gent og Lille bejler til. Netop disse to klubber mødes i sidste spillerunde. Her skal Lille vinde for at få andenpladsen – mens belgierne kan nøjes med uafgjort.

Gruppe D

På spil: Gruppesejren og andenpladsen.

Stillingen

Villarreal 9 pt.

PAOK 8 pt.

Dinamo Zagreb 7 pt.

Club Brügge 3 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Villarreal og PAOK/Dinamo

Resterende kampe

15/12 19:00 Dinamo-PAOK

15/12 19:00 Brügge-Villarreal

Villarreal er sikker på at gå videre – eftersom Dinamo og PAOK mødes i sidste spillerunde og dermed ikke begge kan overhale spanierne. Men Villarreal mister førstepladsen hvis det bliver til nederlag i Brügge (der kun har æren at spille for; belgierne er sikre på sidstepladsen), og den anden kamp ender med sejr. Hvis Dinamo-PAOK ender uafgjort, tager Villarreal førstepladsen selv i tilfælde af et nederlag – bare det ikke bliver på mere end 1 mål. Hvis Villarreal spiller uafgjort, kan kun PAOK nå forbi med en sejr; spanierne er bedre end Dinamo indbyrdes.

Gruppe E

På spil: Gruppesejren.

Stillingen

Dynamo Kiev 10 pt.

BATE Borisov 10 pt.

AZ Alkmaar 4 pt.

FC Sheriff 4 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Dynamo og BATE

Resterende kampe

15/12 19:00 AZ-BATE

15/12 19:00 Dynamo-Sheriff

Dynamo fra Rusland og BATE fra Hviderusland er sikre på at gå videre. Det eneste der er på spil i sidste spillerunde, er førstepladsen. Den kan Dynamo sikre sig med en hjemmesejr over Sheriff. Uafgjort er også nok – hvis BATE taber point i Holland. Indbyrdes med hviderusserne er Dynamo nemlig bedst.

Gruppe F

På spil: Ingenting.

Stillingen

CSKA Moskva 15 pt.

Sparta Prag 8 pt.

Palermo 4 pt.

Lausanne 1 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: CSKA og Sparta

Resterende kampe

16/12 19:00 Sparta-CSKA

16/12 19:00 Lausanne-Palermo

Gruppen er afgjort – CSKA sidder på førstepladsen, Sparta andenpladsen. Den eneste lille smule der er på spil i sidste spillerunde, er hvem der tager tredjepladsen – Lausanne eller Palermo - og det er reelt ligegyldigt.

Gruppe G

På spil: Andenpladsen.

Stillingen

Zenit Skt. Petersborg 15 pt.

AEK Athen 7 pt.

Anderlecht 4 pt.

Hajduk Split 3 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Zenit og

Resterende kampe

16/12 21:05 Anderlecht-Hajduk

16/12 21:05 AEK-Zenit

Zenit er sikker på at sætte sig på førstepladsen, og Hajduk kan ikke blive bedre end nr 3. På spil er andenpladsen, som AEK og Anderlecht bejler til. Belgierne kan overhale grækerne (er bedre indbyrdes) med en hjemme over Hajduk, men kun hvis AEK samtidig taber til Zenit.

Gruppe H

På spil: Ingenting.

Stillingen

Stuttgart 12 pt.

Young Boys 9 pt.

OB 4 pt.

Getafe 4 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Stuttgart og Young Boys

Resterende kampe

16/12 21:05 Stuttgart-OB

16/12 21:05 Getafe-Young Boys

Gruppen er afgjort – Stuttgart sidder på førstepladsen, Young Boys andenpladsen. Schweizerne kan nå á point med tyskerne, men Stuttgart er bedst indbyrdes. Den eneste lille smule der er på spil i sidste spillerunde, er hvem der tager tredjepladsen – OB eller Getafe (ved samme antal point, er det spanierne; de er bedst indbyrdes) - og det er reelt ligegyldigt.

Gruppe I

På spil: Gruppesejren.

Stillingen

PSV Eindhoven 13 pt.

Metalist 10 pt.

Sampdoria 5 pt.

Debrecen 0 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: PSV og Metalist

Resterende kampe

16/12 21:05 Debrecen-Sampdoria

16/12 21:05 PSV-Metalist

PSV og Metalist er sikre på at gå videre, og Sampdoria og Debrecen sidder fast på henholdsvis tredje- og fjerdepladsen. På spil i sidste spillerunde er førstepladsen. Den holder PSV fast i med sejr, uafgjort og endda nederlag på 1 mål i sidste spillerunde, hjemme mod Metalist. Større nederlag vil give førstepladsen til den ukrainske klub.

Gruppe J

På spil: Gruppesejren og andenpladsen.

Stillingen

PSG 11 pt.

Sevilla 9 pt.

Dortmund 8 pt.

Karpaty 0 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: PSG og Sevilla/Dortmund

Resterende kampe

15/12 21:05 Karpaty-PSG

15/12 21:05 Sevilla-Dortmund

PSG er sikker på at gå videre, og med bare 1 point hos Karparty sikrer den franske klub sig førstepladsen (Sevilla kan nå 12 point, men er dårligere indbyrdes). Ved fransk nederlag i Ukraine, kan Sevilla nå forbi med sejr over Dortmund – der ikke kan nå førstepladsen (PSG er bedst indbyrdes). Tyskerne kan derimod nå andenpladsen, men så skal de vinde i Spanien.

Gruppe K

På spil: Andenpladsen.

Stillingen

Liverpool 9 pt.

Steaua Bukarest 6 pt.

Napoli 4 pt.

Utrecht 4 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Liverpool og Steaua/Napoli

Resterende kampe

15/12 21:05 Napoli-Steaua

15/12 21:05 Liverpool-Utrecht

Liverpool er sikker på at sætte sig på førstepladsen (Steaua kan nå 9 point, men er dårligere indbyrdes), og Utrecht kan ikke blive bedre end nr 3 (den hollandske klub er dårligere indbyrdes i forhold til både Steaua og Napoli). På spil er andenpladsen, som Steaua og Napoli bejler til. Netop disse to klubber mødes i sidste spillerunde, i Italien. Her skal Napoli vinde for at få andenpladsen – mens udeholdet kan nøjes med uafgjort.

Gruppe L

På spil: Ingenting.

Stillingen

Porto 13 pt.

Besiktas 10 pt.

CSKA Sofia 3 pt.

Rapid Wien 3 pt.

Statistik

Til 1/8-finalerne: Porto og Besiktas

Resterende kampe

15/12 21:05 Besiktas-Rapid

15/12 21:05 Porto-CSKA Sofia

Gruppen er afgjort – Porto sidder på førstepladsen, Besiktas andenpladsen (tyrkerne kan nå á point med portugiserne, men er dårligere indbyrdes). Den eneste lille smule der er på spil i sidste spillerunde, er hvem der tager tredjepladsen – CSKA eller Rapid - og det er reelt ligegyldigt.