Et tilbagevendende råd, man som ny i bettingverden støder på, er, at man skal finde sig en niche. Bookmakerne kan ofte fanges på det forkerte ben, når de sætter odds på lidt mindre sportsgrene og markeder. BetXperts nye esportsekspert, Sander Magnussen, præsenterer her i en guide, hvordan han har fået succes med betting på League of Legends, som endnu kan kategoriseres som en nichesport, og flere af hans erfaringer kan overføres til de fleste andre nichesportsgrene.

Først og fremmest, så handler det om at forstå spillet. League of Legends er et 5 mod 5 spil, hvor hver spiller har hver sin rolle. Lidt ligesom fodbold, hvor der er forsvar, midtbane og angriber. I League of Legends hedder de fem roller Top, Mid, Bot, Support og Jungle. I en kamp gælder det om at nedkæmpe modstanderen ved at dræbe Barons, Dragons, Towers og til sidst basen (Nexus). Det hold, som først dræber modstanderens Nexus, vinder spillet.

Der er allerede skrevet en artikel på Betxpert om League of Legends, som giver en grundforståelse for spillet. Flere dele af indholdet vil dog også blive forklaret i denne artikel. Artiklen kan findes her.

Man kan måske spørge sig selv, om bookmakerne ikke kender til de spil, som de udbyder odds på, og jo, det må man formode. Der er derfor isoleret set ikke meget værdi at hente i at få grundforståelsen for League of Legends på plads, men man er nødt til at have grundforståelsen for at vide, hvad man skal holde øje med.

I denne artikel vil følgende emner blive forklaret:

  • Regler
  • Sociale medier
  • Nyheds- og statistiksider
  • Tendenser i spillet
  • Åbningsodds

Det er især forståelse for og fokus på de områder, som har givet mig succes med at bette på League of Legends, og det er på område som disse, man kan øge sin edge over bookmakerne. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at bookmakerne lægger (for) få ressourcer i niche-sportgrene, og det vil du som spiller kunne udnytte og være et skridt foran bookmakerne.

Læs champions league optakt

Forstå reglerne - og hold øje med ændringer

Reglerne i League of Legends ændrer sig løbende; nogen gange er det små ændringer, andre gange er det drastiske ændringer.  Bookmakerne lægger meget vægt på statistik, men når der kommer en drastisk regelændring, kan du slå statistikken stort, hvis du er forudseende.

Tænk lige over dette: Hvor tit ser du drastiske regelændringer i sportsgrene som fodbold, basket og ishockey? Bevares, der sker da fornyelser fra tid til anden, men i League of Legends ændres regelsættet cirka hver anden uge. Tænk nu over, hvad der ville ske, hvis Superligaen gik fra 11-mands til 7-mands fra en uge til en anden?

Uden at have den store erfaring med fodbold, ville et godt bud være, at ændringen i antallet af spillere og banens størrelse ville betyde flere mål. Når ændringer i den størrelsesorden sker så ofte i League of Legends, og bookmakerne ofte er langsomme til at tage højde for det, kan man få en stor egde ved at følge regelændringerne tæt.

Et konkret eksempel: En uge var jeg i mange kampe ude på, at der ville være under 12,5 towers. I den uge endte jeg med et solidt plus på bundlinjen, blot ved at forstå en vigtig regelændring, og hvordan den havde indflydelse på spillet.

Regelændringen gik ud på, at det ikke var muligt for holdene at udføre et såkaldt lane swap. Jeg kiggede stats igennem og fandt ud af, at gennemsnittet for de kampe, hvor der ikke blev lane swappet, havde et gennemsnit på 11 towers per kamp, mens det generelle billede lå på 12,5 - der som bekendt var dér bookmakerne havde lagt linjen.

Dermed kunne jeg konstatere, at lane swaps havde en indflydelse på antal tårne. Med en formodning om, at der sandsynligvis vil lande omkring 11 towers i snit, spillede jeg de fleste kampe under 12,5 tårne. Den efterfølgende uge havde samtlige bookmakere flyttet linjen til 11,5.

Sådan sker regelændringerne

Det kan selvfølgelig være svært at spå om, hvordan en ændring vil ændre på spillet, og af og til går man galt i byen. Men der er ingen tvivl om, at man her kan opnå en fin edge. Måden, reglerne bliver ændret på, er:

Først bliver de udgivet på testservere, hvor eventuelle fejl bliver opdaget og rettet til. En til to uger senere bliver reglerne givet videre til de rigtige servere, og yderligere en til to uger senere bliver de indført i selve spillet. Så man har altså rigelig med tid til at sætte sig ind i reglerne, da de kan være helt op til en måned undervejs.

Reglerne finder man på League of Legends officielle side under Patch notes. Men mange statistiksider linker også direkte til dem. Her ses dog kun stadie 2, så der vil gå cirka to uger, fra de kan ses på siden, til de bliver implementeret i spillet.

Et godt råd: Sørg for at tjekke op på, hvilke stats du vil spille på, inden du sætter dit odds.

Sociale medier

League of Legends forsøger at gøre meget ud af at promovere sig selv på sociale medier. Det samme gør de forskellige hold, som glædeligt deler deres hverdag på de sociale medier. Tit og ofte kan man spotte oplysninger fra holdenes situation, som har betydning for deres kommende kampe, og som bookmakerne overser. Jeg har fundet adskillige valuebets ved hjælp af input fra de sociale medier.

Et godt eksempel på dette var en uge, hvor en spiller på Cloud 9 (stort hold i Nordamerika) meldte ud, at hele holdet undtagen én havde ligget syg siden en turnering i Europa. Samtidig havde League of Legends lavet nogle ændringer i reglerne, der betød, at Cloud 9 fik om muligt endnu sværere forberedelsesvilkår til ugens kampe. Bookmakerne havde Cloud 9 som klare favoritter i begge deres kampe. Med den info, jeg havde fået, fandt jeg værdi i at spille Cloud 9 til at tabe dem begge, hvilket de også gjorde.

Et andet eksempel var, da en spiller, som havde haft visaproblemer, tweetede, at han nu endelig var landet i USA. Da jeg tjekkede oddset, havde bookmakerne ikke justeret det, så her havde jeg en væsentlig oplysning, som gav mig en egde, da det ikke var meldt officielt ud endnu - andre steder end på spillerens egen Twitter-profil.

Begrænset overvågning af egne spillere

I League of Legends har mange spillere Twitter, og holdene overvåger sjældent deres egne spilleres profiler, som man ellers ser det i større sportsgrene. Så det, som spillerne selv melder ud på twitter, er tit et dugfriskt billede uden filter. Tit kan man altså fange en væsentlig nyhed, længe inden det officielt meldes ud, blot ved at følge spillerne på de sociale medier.

Man kan dog også finde brugbar information på holdenes egne sider. Frem til 19. januar var der preseason, og mange hold benyttede lejligheden til at holde ferie i hjemlandet. Imidlertid sendte Team Liquid live på Facebook fra bootcamp i Korea, mens man kunnet se på tweets fra deres konkurrenter, at de danderede den hjemme i privaten.

Hvem der leaker mest, og hvem man skal følge, kan være svært at svare på. Det kan kræve lidt benarbejde, men som eksemplerne ovenfor viser, kan det være alt arbejdet værd. Kig på de spillere, som spiller, og søg på deres holdnavn, spillernavn samt Twitter. For eksempel har holdet TSM en spiller, der hedder Bjergsen. Søger du på "TSM Bjergsen Twitter", er han første hit på Google. Efterfølgende kan man altid fravælge de profiler, som kun lægger billeder op af katte eller lignende. 

Nyheder og statistikker

I League of League findes der er en del nyhedssider og statssider. Statssiderne er værd at tjekke op på, når man støder på en regelændring, som potentielt ændrer spillet. Som jeg gjorde i eksemplet med linjen på 12,5 dragons kan man på disse sider få et overblik over, hvordan stats er i forvejen, og så holde det op imod, om bookmakerne allerede har taget højde for ændringen, eller om der er værdi at hente.

Mange af nyhedssiderne lægger nyheder op på Reddit under League of Legends, så man behøver ikke nødvendigvis følge alle nyhedssiderne dagligt. Man kan blot tjekke Reddit som en del af en daglig rutine, og her vil man tit kunne finde guldkorn. Det sker med jævne mellemrum, at jeg støder på ting på Reddit, som jeg ikke ville have kunnet finde på sociale medier. Det er dog værd at huske på, at Reddit er et socialt medie, så jeg tager altid visse forbehold, men der er tit vældig informative opslag fra folk, som er særdeles tæt på holdene.

Det er begrænset, hvor meget værdiskabende info der er at hente på League of Legends officielle side, men det er alligevel en god ide at holde øje med siden, da der fra tid til anden kommer brugbar info, som af forskellige årsager kan være svære at få andre steder. Eksempelvis skifter et hold som Echo Fox i modsætningen til mange andre hele tiden spillere ind og ud af holdet, og det er ikke altid til at forudsige, hvilke spillere de benytter i kamp. Her har den officielle side været gode til at melde tidligt ud, hvem der stiller til start. 

Jeg bruger primært følgende nyheds- og statistiksider:

Hold dig opdateret på champions league

Hold øje med ændringer i holdenes strategi

Som tidligere nævnt, så lægger bookmakerne meget vægt på statistik. Det statistiske fundament er ikke altid retvisende. Det er ikke ualmindeligt at holdene undervejs i en kamp afprøver en ny strategi. Virker denne nye strategi, vil holdet ofte benytte sig af den igen i de næste kampe, og det tager bookmakerne sjældent højde for, da de blot ser rent statistisk på, at den givne nye strategi kun er blevet brugt én gang ud af alle holdets kampe.

Det kræver forståelse for spillet at spotte en sådan succesfuld strategi, og det er selvfølgelig ikke altid, at en ny strategi, som virker i en kamp, også vil virke i den næste. Men hvis den nye strategi har indflydelse på towers, dragons, first blood, længde af kampen osv., finder jeg som regel et specialspil, hvor jeg kan udnytte, at bookmakerne ikke har set det i deres tal endnu.

Åbningsodds

Generelt kan man sige, at det svinger meget, hvornår bookmakerne kommer med odds. De to førende indenfor betting på League of Legends er Danske Spil og Bet365. De ligaer, jeg følger - EU LCS og NA LCS - afvikles i weekenderne. Af og til har jeg set bookmakerne komme med odds allerede søndag, inden de sidste kampe i foregående runde er spillet færdig, men ellers er tommefingerreglen, at de åbner mandag eller tirsdag eftermiddag.

Hvis du ligesom jeg har et 8 til 16 job, skole eller lignende, som forhindrer dig i at se de sene nattekampe om søndagen, så vil jeg anbefale at se dem om mandagen. Når Danske Spil og Bet365 er åbnet, så følger en masse bookmakere lige efter. De kopierer blot oddset med en minimal variation. NordicBet er dog også værd at fremhæve, da man sommetider kan fange dem skævt ift. resten af markedet.

Det skal dog bemærkes, at flere bookmakere så småt er kommet ind på markedet, så det er ikke altafgørende at have en konto hos en af de nævnte tre. Det vigtigste er, at man har forståelse for, at Danske Spil og Bet365 åbner markedet, og at resten følger efter. 

Generelt lader bookmakerne sig styre af, hvordan pengene bliver sat. Det betyder ofte, at de store hold bliver gjort til for store favoritter, og at det ofte vil det være en god ide at kigge mod underdogs. Hvis et hold eksempelvis er 6-0, men har været heldige de sidste par maps, så vil bookmakerne ofte gøre dem til store favoritter, alene baseret på deres sejrsstatistik. Men statistikken lyver ofte.

Så det er altså en vigtig nøgle til at få en edge. Forstå statistikken, og udnyt den. Så længe bookmakerne ikke lægger flere ressourcer i League of Legends, vil flere af pointerne i denne artikel være aktuelle. League of Legends er et forholdsvis nyt marked, og det er sandsynligt, at de på et tidspunkt får lukket hullet. Men nu har jeg været i gang i over to år, og det er altså ikke sket endnu.

Se flere Champions league odds