League of Legends (LoL) er et fremstormende computerspil, der dyrkes på et højt professionelt niveau verden over. Også bettingmæssigt er den interessant - således laves der også jævnligt LoL-tips på BetXpert. E-Sport-tipper Rasmus Schmidt-Hansen (i forum kendt under navnet Tastylicious) beretter her om spillet, der trækker op mod 30 millioner seere til de store finaler og har millioner af euro i præmiepenge. Læs bl.a. hvordan du kan finde værdi.

League of Legends - hvad i alverden er det?

Sådan har du sandsynligvis tænkt, da du første gang så en BetXpert-bruger lave et spil på en League of Legends-kamp. Og du tænker det sandsynligvis stadig, så vi starter lige helt fra bunden.

League of Legends er et computerspil med 2 hold med hver 5 spillere. Hver spiller har deres individuelle rolle og udover denne, skal man i samarbejde med sine medspillere ødelægge de andres base. Man vinder, når man har ødelagt de andres ”Nexus”, som er hovedbygningen i basen. Udover de 5 modstandere er mappet delt op i to dele af en flod, hvor hver side af floden er mere eller mindre identiske.

Læs også mere generelt om E-Sport som fænomen: Nyt hot spillemarked: Vind på E-sport

Der er 3 veje - også kaldet ”lanes” -, der består af top, mid og bottom. Imellem disse er der skov med stier og buske, denne del af banen kaldes ”jungle”. I junglen befinder der sig monstre, og i hvert lane kommer der bølger af monstre. Udover at presse modstanderens bølger af monstre tilbage, så er der 3 tårne i hvert lane, og disse skal altså også ødelægges i minimum et lane, før man kan trænge ind i modstanderens base og ødelægge deres Nexus.

Er du stadig med? Ellers så tag en pause og kig lidt på, hvordan det i praksis fungerer her: 

Odds og tips

Følg Rasmus Schmidt-Hansens  tip på E-Sport her.

Han er specialist i E-Sport og har som ekspert lige nu en tilbagebetalingsprocent på E-Sport på 120 procent efter 38 spil.

Under brugernavnet Tasylicious havde han en tilbagebetalingsprocent på 149 efter 28 spil.

Vælg en champion 

I League of Legends er der lige nu 127 unikke helte/”champions”, man kan spille. Hver champion har 4 unikke magier, og dermed kan hver enkelt noget helt forskelligt, og nogle er dermed gode til noget, men dårlige til noget andet. Derfor gælder det om at samle sit hold med fem Champions, som har god harmoni og komplimenterer hinandens styrker og svagheder godt.

For at dette ikke skal blive for nemt, så vælger holdene på skift, en ad gangen, tre champions, som ikke må være med i den givne kamp - de er nu ”banned”. Herefter er det ene hold førstevælger, og derefter skiftes man til at vælge to champions ad gangen, indtil holdet der ikke valgte først, til slut vælger deres femte champion.

Det skal du have styr på, inden du spiller

Og nu til betting-vinklen. For hvordan skal jeg kunne tjene penge på dette?

Som så meget andet sport skal der laves noget grundlæggende research af styrkeforholdene mellem holdene. Dog skal man tage in mente, at små fejl kan afgøre kampen og hvert enkelt map ikke kan ende uafgjort. Man skal holde sig opdateret på, om der kommer radikale ændringer i spillet.

Eksempelvis blev junglen (mere om dette senere) opdateret i efteråret, hvorefter det er blevet rigtig godt for junglers, der er "tanky" (robust - kan holde til mere), hvor det førhen ikke var lige så godt.

Samtidig kommer der løbende opdateringer til spillet, hvor nogle champions bliver gjort bedre og nogle dårligere i specifikke ting. Ligesom der også kommer nye champions. I 2015 er der eksempelvis kommet 4 nye champions. Et hurtigt overblik over styrkeforhold og nuværende form kan findes via diverse ”Power Rankings”, heraf kan jeg anbefale at bruge dem udgivet af na.lolesports.com

Dertil er det vigtigt at tjekke, hvor mange maps der spilles. Eksempelvis spiller man i Korea bedst af 3 maps, i Kina spiller man bedst af 2 (her kan altså forekomme uafgjort ved 1-1) og i både Europa og USA spilles der bedst af 1 map.

Hvordan man finder værdi på League of Legends

Når jeg kigger på E-sport betting ser jeg først og fremmest på match ups, altså hvordan de enkelte lanes står overfor hinanden, både i forhold til individuelle færdigheder, men også i forhold til hvilken type champions, de foretrækker at spille, og hvilke de er bedst til.

Dernæst kigger jeg på, hvor jungleren typisk har sit fokus, også her i forhold til type af champions. Danske Spil* har til de fleste kampe i Europa(EU) og Nord Amerika/USA(NA) også spil på "first blood". First blood er et udtryk for, når den første spiller hos modstanderen dør.

Her kan der oftest findes god værdi, men meget små tilfældigheder kan være afgørende for, hvem der får det - oftest findes værdien i at spille på et hold, som ikke er favoritter til at vinde kampen, men har et stærkt "early game." Dem, som er gode i early game er bedre til at dræbe monstrene, hvilket resulterer i mere guld og køb af flere ting. Eksempelvis var det danske hold Copenhagen Wolves i foråret utroligt stærke i early game, men vandt ikke så mange kampe, da modstanderne senere kom tilbage i opgørene og vandt.

Danske Spil* har også spil på over/under kills af en given spiller, typisk er dette, når danske spillere er i aktion. Eksempelvis ”Bjergsen”, som er midlaner for det meget stærke NA hold Team Solomid.

Her kan der også findes gode værdispil, da disse spil typisk er baseret omkring spillerens gennemsnitlige antal kills. Her skal det studeres, hvilken tilgang holdene vil have til kampen. Oftest vil det, hvis holdene har stor respekt for hinanden, være en kamp, hvor spillerne ikke oversatser og dermed kommer der færre kills end spillerens gennemsnit. Hvis du tror på underdog-sejr, vil der typisk være bedst værdi tæt på kampstart, da League of Legends er et forholdsvis lille marked og dermed ændrer oddset sig hurtigt, når penge spilles til den ene eller den anden side.

De forskellige roller på holdet

Som tidligere nævnt består et hold af 5 spillere. Her er et hurtigt indblik i deres roller, og hvad de gør for holdet. Udover at have valgt en unik champion, skal alle spillere vælge to spells, der hedder ”summoner spells”, som kan give en lille hjælp i kampen. Disse valgmuligheder er ens for alle champions.

Samtidig gælder det om at være den, der får sidste slag ind på de forskellige monstre, både i lanes og jungle, da dette giver guld, og for guld kan man købe ting, der gør ens Champion stærkere. At dræbe disse monstre kaldes at ”farme”.

Toplane: Som navnet antyder, er toplaneren en der har sit hovedfokus på toplanen. De fleste vælger, at deres ene summoner spell er ”teleport”. Dette betyder, at toplaneren hvert 5. minut kan komme til den modsatte side af banen/mappet og dermed skabe en overtalssituation. Eller komme sit hold til undsætning, hvis de er i problemer.

Jungle: Jungleren har som udgangspunkt sin gang i ”junglen”. Her dræber jungleren de monstre der er, hvilket belønnes med guld. Junglerens opgave er at skabe overtalssituationer og dermed forsøge at dræbe modstanderne rundt omkring på mappet, eller at hjælpe, hvis holdkammeraterne er i problemer.

Midlane: Udover at forsøge at dræbe modstanderens tårne og modstanderen selv, så er midlanerens job at få farmet en masse, så championen kan købe bedre ting til sin champion og dermed give mere i skade. Udover at befinde sig i midlane, kan midlaneeren hurtigt og nemt bevæge sig enten op i toplane eller ned i botlane og hjælpe til - dette kaldes at ”roame”. Når holdene sent i spillet står ansigt til ansigt, er midlaneren typisk en af dem, der giver mest i skade.

Attack Damage Carry (ADC): ADC’en er den ene af to spillere i holdets botlane. ADC’ens opgave er at farme så meget som muligt, så championen kan købe nogle ting, der kan gøre den rigtig stærk. ADC’en er, ligesom midlaneren, en af holdets stærkeste hvad angår at give i skade. Derfor er det vigtigt, at ADC’en bliver tilbage og giver skade på afstand, så modstanderen ikke fanger den.

Support: Support er den femte og sidste rolle. Supporten har ligesom ADC’en udgangspunkt i botlane, sammen kaldes de faktisk for ”botlane”. Supportens opgave er først og fremmest at hjælpe sin ADC med at overleve og få lov til at farme. Dette kan enten gøres ved at give i skade til modstandernes botlane eller ved at beskytte sin egen ADC imod modstanderne. Supporten agerer som sit navn, altså en der hjælper de andre på holdet.

Er du interesseret i at se nogle kampe, så kan dette link anbefales. Her er kommentatorne gode til at forklare, men man skal dog også være lidt inde i spillet, før man kan følge med.

twitch.tv/riotgames

Verdensomspændende interesse

Til sidst en lille video, som viser noget om, hvor stor interessen for E-Sport og League of Legends i særdeleshed er.

Der spilles konstant diverse turneringer med store pengepræmier rundt om i verden.

Verdensmesterskaberne begynder i starten af oktober. Sidste år blev finalen spillet på Sangam Stadium i Seoul, som også var stadionet, Tyskland besejrede Sydkorea på i semifinalerne ved VM i fodbold 2002. Den samlede præmiepulje var 2,130,000$ og 27 millioner mennesker så finalen på gratis streams.