Den 75. udgave af Golden Globe (natten til mandag den 8. januar) er startskuddet til årets film award-sæson, der kulminerer med Oscar. Læs Jesper Carstens' store Golden Globes optakt, hvor han kigger nærmere på de gyldne globusser.

Award-sæsonen er så småt ved at sætte trumf på. Søndag den 7. januar (amerikansk tid) afholdes den 75. udgave af Golden Globe, og herefter venter adskillige væsentlige award-shows - såsom Critics Choice Awards, SAG Awards og BAFTA Awards - før det hele kulminerer i starten af marts med Oscar-showet.

Der har været et par award-shows allerede, men Golden Globe markerer i allerhøjeste grad starten af filmsæsonen, og herfra vil vi få kraftige signaler om, hvem der er Oscar-favoritter, og hvem, der må kigge langt efter statuetterne.

Som det altid er ved award-shows, så er mange af filmene ikke udkommet endnu, hvilket kan gøre det svært for den almene fan at have en holdning til dem. De fleste film udkommer i juledagene eller omkring Oscar-showet, hvor der er mest mulig buzz omkring dem. Der er dog undtagelser som Christopher Nolans blockbuster, Dunkirk, eller Jordan Peeles gyserhit, Get Out.

Årets show bliver styret af talkshowværten Seth Meyers, der tilbage i 2014 styrede løjerne ved Emmy Awards: Umiddelbart et solidt valg, grundet hans erfaring som talkshowvært, men også lidt kedeligt: han er ikke lige så sprælsk som sidste års vært, Jimmy Fallon, og han er slet ikke lige så vovet som Ricky Gervais, der styrede løjerne i 2016.

Vanen tro er Golden Globe delt op i to kategorier ved film-awards: Drama og musical/komedie. Det adskiller sig fra mange af de øvrige award-shows, og det kan gøre det lidt sværere at sammenligne på tværs af kategorier. 

I Golden Globe kombinerer man film og tv-serier. Jeg vil primært fokusere på filmene i denne optakt, men skulle der være et interessant spil på tv-serier, vil jeg naturligvis poste det som en forumkommentar. Bookmakerne plejer dog ikke at prissætte disse. 

Der vil komme et tip eller to på forsiden, men ellers kan man finde yderligere spilforslag i denne optakt.

Sådan vinder du en Golden Globe

Golden Globe markerer godt nok for alvor award-sæsonen, men showet har svært ved for alvor at vinde indpas hos Hollywood. Hvor The Oscars og The Emmys utvivlsomt er den største ære inden for deres felt, så er en Golden Globe noget mindre prestigefyldt. Dels fordi det er ikke-fagfolk, der afgør priserne og ikke kollegaerne. 

Det er ikke fordi, der mangler stjerner. Tværtimod er der flere stjerner her end i mange andre shows. Både film- såvel som tv-stjerner er samlet i massevis, og kategorierne er delt i både drama og komedie/musical. Baren langer velvilligt alkohol afsted i store mængder: det er ikke usædvanligt at stjernerne i salen er fulde. Det er ret væsentligt, for Golden Globe forsøger at skille sig ud fra de mere traditionelle award-shows - som Oscar og Emmy - og det viser sig også i deres valg af vindere, hvor de er mindre optaget af traditioner, når der skal kåres vindere.

Det er Hollywood Foreign Press Association, der står bag Golden Globe. Det siger måske ikke så meget, men det er en organisation, der består af mellem 90-100 udenlandske journalister, der står for at nominere og stemme. Det er noget mere eksklusivt end fx Oscar-awards, og det er altså ikke filmbranchens egne folk, der stemmer - det er journalister.

Der har været masser af kritik af HFPA igennem tiden. De kan have en tendens til at nominere store stjerner udelukkende på grund af navnet, da det giver mere omtale.

Et eksempel: Den middelmådige The Tourist blev nomineret i sin tid for bedste komedie/musical, og det skyldtes nok ikke mindst, at Johnny Depp og Angelina Jolie var i hovedrollerne. 

Et værre eksempel: Det var Sony, der stod bag den film, ligesom de også gjorde ved Burlesque, der også helt absurd blev nomineret, og man fandt efterfølgende ud af, at studiet havde arrangeret en tur til Las Vegas (for voterne) med alt betalt, hvor Cher - stjernen i Burlesque - til slut sang for de fremmødte. Lusket.  

Det er på mange måder en popularitetskonkurrence, men kigger man på vinderne, så vidner det om, at det primært er i nomineringerne, at det for alvor spiller ind; her ønskes så mange stjerner som muligt, så showet kan blive fyldt med den ene profil efter den anden, mens man i højere grad går efter at kåre en fair vinder. 

Men det lave antal voters spiller ind. Der er flere tusind, der stemmer ved Oscar-showet, men ved Golden Globes er der blot 90-100 personer, der end ikke arbejder i samme branche som dem, de stemmer på. Selvfølgelig fedter man for dem, der skal stemme, også selvom det måske ikke er så etisk korrekt, og naturligvis vil det til en vis grad have en effekt. 

Det er afgjort et kontroversielt show, hvis man kigger det efter i sømmene. Men tager man det, for hvad det er, så er der et hav af superstjerner samlet under samme tag, der nyder godt af den frie bar - og det giver forhåbentligt godt TV til os.

Det vigtigste spørgsmål er dog, om man kan vinde penge eller opnå en edge på Golden Globe, og her må svaret afgjort være ja. Det er det første store show, der kommer til at sætte præcedens for de kommende. Bookmakerne kan ikke være sikre i deres oddssætning, fordi vi hidtil har haft små award-shows. Det her er anderledes.

Lad os nu hoppe videre til de store filmpriser.

Bedste film i drama-kategorien

Golden Globe odds: Vinder af drama-kategorien

Bedste odds Bookmaker
The Post 3,10
Bwin
The Shape of Water 4,00
888sport
Dunkirk 4,50
Betfair Sportsbook
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 4,75
Bwin
Call Me by Your Name 7,00
Bet365

Det er med afstand den mest interessante kategori: Golden Globes kåring af bedste film i drama-kategorien er én af de bedre pejlemærker forud for årets Oscar-show. På forhånd ligner det en meget åben award-sæson, men efter dette show vil vinderen af kategorien blive ny Oscar-favorit.

The Post er en film af Steven Spielberg og har samlet et stærkt cast: Meryl Streep og Tom Hanks er verdenskendte filmstjerner, mens Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Matthew Rhys og Alison Brie alle er kendte fra populære tv-serier. Filmen behandler Washington Posts rolle i forbindelse med afsløringen af Pentagon-papirerne i 70'erne, og man følger blandt andet avisens kamp for at fortælle historien, som regeringen vil tysse ned. Filmen er blevet lavet på rekordtid - blot seks måneder tog det - og vil sandsynligvis drage paralleller til nutidens forhold mellem medierne og præsident Trump. Umiddelbart lyder det til, at filmen minder lidt om Spotlight, der vandt en Oscar for et par år tilbage.

Christopher Nolan har ikke haft den store succes ved de helt store award-shows, men hans Dunkirk-film kan ende med at vinde et par awards, hvis den får medvind - fx her ved the Globes. Den kom tidligere på året, og den står således ikke frisk i erindringen hos dem, der skal stemme. Til gengæld er Nolan tidens mest populære instruktør, og i form af Dunkirk har han leveret en storslået fortælling om Dunkirks evakuering under Anden Verdenskrig. 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri er en film, der handler om en mor, der kæmper for at finde sin datters morder, og hun udfordrer de lokale myndigheder ved at opsætte tre skilte ved byens indgang. Filmen er instrueret af Martin McDonagh, der blev Oscar-nomineret for sit In Bruges-screenplay, mens Frances McDormand er i hovedrollen: hun har i tidens løb vundet en Oscar (bedste skuespillerinde i Fargo) og et hav af andre priser (blandt andet har hun en Triple Crown: Oscar, Tony og en Emmy). Den kunne sagtens fange momentum. 

Jeg er ret interesseret i The Shape of Water. Filmen er instrueret af Guillerme del Toro, der også lavede den flotte Pans labyrint, og netop det visuelle skulle være fabelagtigt. Den har allerede vundet The Golden Lion på Venice-filmfestivalen, og selvom den pris måske ikke siger alt, så fortæller den alligevel lidt. De fleste anmeldere er positive omkring filmen, og den har indtil videre klaret sig fint i diverse award-shows

Den sidste film er Call Me by Your Name, der vandt i Los Angeles. Med tanke på historikken for det award show, så kunne man måske overveje et spil på filmen til oddset. Den har fået glimrende anmeldelser allerede (Rotten Tomatoes: 96 % efter 165 reviews, Metacritic: 94 efter 44 reviews). Filmens roller besættes blandt andet af Armie Hammer, der for et par år siden lignede den næste store Hollywood-stjerne, men som siden er gået lidt i stampe: han skulle eftersigende levere en stærk præstation i denne film. I et felt, der virker til at være meget, meget åbent, så kan denne film måske ligne det bedste spil. 

Spiltanker om en svær kategori

Yikes, den er svær. Jeg har overvejet samtlige spil, så derfor følger en lang tankestrøm her.

Oddset på The Post er faldet, så det nu er nede på odds 3,10 hos Bwin*, og det ligner dermed en favorit. Og hvorfor ikke? Steven Spielberg, Tom Hanks og Meryl Streep ved, hvad de laver. Og så handler filmen om, hvor vigtig den frie presse er, og prisen uddeles primært af journalister. Selvfølgelig har den pæne chancer.

Men The Post har haft en middelmådig award-sæson indtil videre, ligesom kun få kritikere egentligt vurderer det til at være den bedste film. Det betyder ikke nødvendigvis alt, men det taler for, at der er bedre film i feltet, og det gør i al fald, at jeg ikke vil røre odds 3,10. 

The Shape of Water, som har klaret sig ret godt indtil videre i award-sæsonen, ligner en af de bedre film. Denne flotte film af Guillermo del Toro kan nærmest måle sig med Pan's Labyrint, og den nærmest magiske fortælling kan afgjort hente en statuette hjem. Oddset var engang oppe i odds 6,00, men er nu nede i odds 4,00 hos 888sport*, og jeg tror dermed, at min smertegrænse er nået.

I begyndelsen troede jeg slet ikke på Dunkirk som en reel kandidat til at vinde, men jo mere jeg kigger på Golden Globe, jo mere bliver jeg overbevist om, at den har en chance. Nolan har leveret storfilm i årevis, og Dunkirk er hans bud på en hybrid mellem en blockbuster- og en award-film: og det lykkes ganske godt. Billederne taler ofte for sig selv, og jeg kan faktisk godt blive lokket af odds 4,50 hos Betfair Sportsbook*. Ikke fordi jeg nødvendigvis tror, at den er en bedre award-film end de to førnævnte, men jeg tror, at blockbuster-appellen kan give mange stemmer, og så vil mange nok gerne honorere Nolan for hans høje niveau. Jeg overvejer den, men vælger nok i sidste ende at lade den passere uden et spil.

I skrivende stund vil jeg ikke anbefale et spil. Jeg har i skrivefasen haft samtlige film som min favorit, men indtil videre er det ikke blevet til et spil. Også Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, som jeg dog har svært ved at finde (holdbare) argumenter for i forhold til oddset. 

Tættest er jeg dog nok på at pege på Call Me by Your Name. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er en god film: se blot førnævnte link, hvor kritikerne i høj grad peger på den som årets bedste af slagsen. Til odds 7,00 hos stort set samtlige bookmakere har jeg mere end én gang overvejet at placere et spil, men indtil videre er det ikke blevet til noget. Hos predictionsiden, Goldderby, spåes den heller ikke gode chancer for at vinde, men odds 7,00 lokker i høj grad.

Så beklager - i øjeblikket har jeg ikke noget konkret til den mest interessante kategori. Følg dog med i forumkommentarerne til denne optakt. 

Bedste film i komedie/musical-kategorien

Golden Globe odds: Vinder af komedie/musical-kategorien

Bedste odds Bookmaker
Lady Bird 1,57
Bet365
Get Out 3,50
Betfair Sportsbook
The Disaster Artist 10,00
Bwin
I, Tonya 15,00
Danske Spil
The Greatest Showman 17,00
Bet365

Den bedste film i komedie/musical-kategorien er bestemt også spændende, men som oddsene antyder, er den også langt mindre åben, end drama-kategorien er.

Det skyldes ikke mindst Lady Bird, der med rette er favorit i denne kategori, og som i høj grad må anses som én af Oscar-favoritterne, hvis man skal tro de reaktioner, vi har fået på filmen indtil videre. Filmen handler om en ung pige, der kalder sig selv Lady Bird, og som skændes med sin mor, mens hun indgår i en masse relationer omkring sig - og vi ser, hvorledes disse påvirker og former hende. I hovedrollen finder man Saoirse Ronan, der ved hvordan man finder vej til de store award-shows, mens Lady Birds mor spilles af (en angiveligt stærkt spillende) Laurie Metcalf. Det er en stærk film, og den ligner et godt bud på en vinder. En ægte coming-of-age-film.

Den kan dog blive overhalet af racisme-gyseren Get Out. Det vil sige: Get Out har siden februar, hvor den udkom, været ekstremt hypet, og alverdens kritikere knuselsker den film, mens den imponerer den gængse filmseer en tand mindre. Det er Jordan Peele, der står bag filmen, og folk vil vide, at han er yderst morsom. Filmen er en gyser/thriller, men vil adskillige steder opleves som meget morsom, hvilket altså (lidt kontroversielt) har placeret den i denne kategori. Den har potentialet til at upsette Lady Bird.

De øvrige film tror jeg ikke meget på. The Disaster Artist, der har James Franco i hovedrollen (og lillebror, Dave Franco, i en anden, vigtig rolle) er eftersigende hylende morsom, og National Bord of Review havde den som én af de 10 bedste film i top 10 (både Lady Bird og Get Out var også repræsenteret). James Franco spiller Tommy Wiseau, der lavede "The Room" (ifølge mange er det den ringeste film - nogensinde!), og filmen tager udgangspunkt i den bog, som Greg Sestero (spillet af Dave Franco) skrev om den film. Jeg tror gerne, at den er hylende morsom: Franco kan levere forrygende komik, men i forhold til de to øvrige kandidater har den måske for lidt at fortælle. 

I, Tonya var en film, jeg håbede meget på før award-sæsonen, men filmen om skøjteløberen Tonya Harding har ikke rigtigt fanget momentum. De fleste er enige om, at det er en solid film - bare ikke en award-vinder. Margot Robbie får dog meget ros for sin præstation. Hun leverer sjældent en dårlig præstation, men her tager hun det til et nyt niveau. Men filmen kan jeg ikke se vinde.

Årets musical er The Greatest Showman, men hvis I, Tonya ikke har fanget momentum, så har The Greatest Showman slet ikke. Der er nogle, der er vild med den, men de er nok bare altid vild med musicals. Jeg levner den ikke mange chancer.

Spiltanker om tvekamp

Det her bør blive en tvekamp mellem Lady Bird og Get Out, og var det et andet award-show, så føler jeg mig overbevist om, at Lady Bird i langt de fleste tilfælde ville vinde. Det er en god film, der har alt, der skal til for at vinde store priser. Men det er Golden Globe, og her er hype en klar faktor - og få film har været lige så hypet som Get Out i år. Jeg skal tænke lidt mere over denne.
Øvrige priser

De øvrige priser går jeg hurtigt igennem. Jeg lister oddsene og knytter en kommentar til dem. Eventuelle spiltips vil fremhæves i optakten.

Bedste skuespiller (drama)

Bedste odds Bookmaker
Gary Oldman (Darkest Hour) 1,30
888sport
Timothee Chalamet (Call Me by Your Name) 5,50
Bet365
Daniel Day-Lewis (Phantom Thread) 12,00
Danske Spil
Tom Hanks (The Post) 21,00
Bwin
Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.) 21,00
Bwin
Det ligner umiddelbart et slam dunk til Gary Oldman i denne kategori, og det endda selvom der er tre ting, der umiddelbart taler imod ham:
  1. Det er Daniel Day-Lewis' sidste filmrolle, da han trækker sig tilbage. Med tre Oscar-triumfer regnes han for én af verdens bedste skuespillere.
  2. Timothee Chalamet har høstet utrolig meget ros for sin rolle i Call Me by Your Name. 
  3. Gary Oldman har tidligere kritiseret Golden Globe i meget hårde vendinger.

At han så alligevel er så massiv odds-favorit, taler virkelig om, hvilken præstation han leverer i Darkest Hour. Gary Oldman er en forrygende dygtig skuespiller, og det kunne ligne hans award-sæson. Jeg tillader mig dog at pege på en anden skuespiller, om end jeg tror hans chance er lille: 

Tom Hanks til odds 21,00 hos Bwin*

Der er to årsager til dette tip. Først og fremmest er oddset bare alt for højt. Resten af markedet er mellem odds 11-15, og det er mere korrekt. Bwin* stikker alene ud, hvilket også er årsagen til, at jeg blot holder tippet her i optakten. Det kan ikke findes andre steder.

Men Tom Hanks er et A-navn, der ved, hvordan man skal sælge sig selv. Han har vundet fire Golden Globes i sin tid, og han er denne gang teamet op med Steven Spielberg og Meryl Streep, hvor især sidstnævnte også ved, hvordan man sælger varen til disse pre-events, hvor man fisker efter stemmer.

Han vandt også National Board of Reviews award for bedste mandlige skuespiller, så helt ude i skoven er det ikke. 

Det ER et langskud: jeg vil ikke smide mere end 5-6 % efter Tom Hanks, og jeg tror, prisen ender hos Gary Oldman trods hans Globe-kritiske kommentarer i 2014 og 2012. Men til odds 21 skal jeg naturligvis forsøge mig.

Bedste skuespillerinde (drama)

Bedste odds Bookmaker
Sally Hawkins (The Shape of Water) 2,40
888sport
Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 2,40
Bwin
Meryl Streep (The Post) 8,00
Betfair Sportsbook
Jessica Chastain (Molly's Game) 15,00
Unibet
Michelle Williams (All the Money in the World) 15,00
Bet365
Spændende kategori med fem meget stærke skuespillerinder. Meryl Streep er dronningen af Golden Globe, men der er en klar forventning om, at Sally Hawkins og Frances McDormand har leveret den bedste præstation. Det kan blive dem begge, men jeg holder Frances McDormand som en smal favorit over Sally Hawkins, selvom jeg sagtens kan forestile mig, at mange vil gå med Hawkins' fantastiske præstation som den stumme rengøringsdame, der bliver forelsket i et "monster". 

Frances McDormand til odds 2,40 hos Bwin*

Frances McDormand leverer en sand Tour de Force i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, hvor hun for alvor får vist sit store - og for mange: undervurderede - skuespillerrepertoire frem. Den tidligere Oscar-vinder (for Fargo) kan indlede en ny, stærk award-sæson her ved Golden Globe.

Læs tippet her: Frances McDormand vinder en Golden Globe

Bedste skuespiller (komedie eller musical)

Bedste odds Bookmaker
James Franco (The Disaster Artist) 1,40
Bet365
Daniel Kaluuya (Get Out) 6,50 Betfair Sportsbook
Steve Carell (Battle of the Sexes) 11,00
Danske Spil
Hugh Jackman (The Greatest Showman) 17,00
Bet365
Ansel Elgort (Baby Driver) 26,00
Bet365
James Franco er enestående i The Disaster Artist. Man kan mene, hvad man vil om ham, men han har absolut en forståelse for at præsentere en komisk rolle. Han er klokkeklar favorit i min bog. Så meget, at jeg i øjeblikket tygger på, om odds 1,40 indeholder værdi. 
Daniel Kaluuya er bookmakernes bud på en outsider, og odds 6,50 hos Betfair Sportsbook* stikker ud (Unibet*, 888sport* og LeoVegas* følger efter med odds 5,50, men ellers er det omkring odds 4). Men Daniel Kaluuya lever i min optik ikke en komedie-præstation, og jeg har svært ved at forholde mig til ham her. Jeg vender tilbage til denne kategori, når jeg har tænkt mere over den.

Bedste skuespillerinde (komedie eller musical)

Bedste odds Bookmaker
Saoirse Ronan (Lady Bird) 1,36
Bet365
Margot Robbie (I, Tonya) 5,00 Betfair Sportsbook
Judi Dench (Victoria and Abdul) 13,00
Bwin
Emma Stone (Battle of the Sexes) 11,00
Betfair Sportsbook
Helen Mirren (The Leisure Seeker) 26,00
Bet365
Margot Robbie har fået stor ros for sin præstation i I, Tonya, men Saoirse Ronan skal være storfavorit her. Lady Bird har potentiale til at gøre rent bord i komedie-priserne og sætte sig i førersædet til at blive årets Oscar-favorit. Det er ikke et højt odds, men jeg har 75 % på Saoirse Ronan, der er ved at være et etableret navn i award-sæsonerne.

Optakttip: Saoirse Ronan til odds 1,36 hos Bet365*

Værdien er ikke stor (102 %), men det er meget sandsynligt (75 %), at Saoirse Ronan løber af med titlen som bedste skuespillerinde i en komedie eller musical. Hun er ganske dygtig i filmen Lady Bird, hvor man følger den unge hovedpersons udvikling i en ægte coming-of-age-film, og i en alder af blot 23 år har hun i den grad formået at slå sit navn fast: det er tredje Golden Globe-nominering efter Atonement (2008) og Brooklyn (2016), der begge også indbragte hende Oscar-nomineringer. 

Der er også værdi hos Danske Spil* (1,35) og Betfair Sportsbook* (1,36).

Bedste instruktør

Bedste odds Bookmaker
Christopher Nolan (Dunkirk) 1,61
Bet365
Guillermo del Toro (The Shape of Water) 3,00
Danske Spil
Steven Spielberg (The Post) 13,00
Bwin
Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 15,00
Bet365
Ridley Scott (All the Money in the World) 23,00
Bet365

Christopher Nolan er ubetinget én af de mest succesfulde instruktører i de seneste år med blockbusters som Batman-triologien, Inception, Interstellar og senest Dunkirk, og mange vil mene, at det er på høje tid, at han vinder en stor pris som her ved Golden Globe. Han har en god chance, bestemt, og har allerede vundet en række priser i år, og han er også en tidlig Oscar-favorit.

Men feltet er stærkt, og jeg vil ikke blive spor overrasket, Guillermo del Toro løber af med prisen for The Shape of Water. Faktisk mener jeg, at det er der, værdien må være. 

Guillermo del Toro til odds 3,00 hos Danske Spil*

Christopher Nolan er favorit for Dunkirk, men Guillermo del Toro har klaret sig bedst i award-sæsonen indtil videre. Det siger ikke alt, men det siger noget. Også Goldderby peger på The Shape of Water-instruktøren som favorit.

Nuvel, det her er Golden Globe, og det er en lidt anden størrelse end de øvrige shows - og menigmands vurdering betyder i princippet intet. Men odds 3,00 synes efter alt at dømme som værende for meget for Guillermo del Toro.

Læs tippet her.

Golden Globe odds

Mange af bookmakerne er ude med Golden Globe-odds i år. Jeg har registeret Golden Globe-odds hos nedenstående bookmakere - du er mere end velkommen til at opdatere i forummet, hvis flere bookmakere melder sig på banen.