Dronningens Nytårstale er et særdeles populært spilobjekt, men den er også en sand pengemaskine for bookmakerne, da mange odds er sat meget lavt. Læs om "Søens folk" - som giver odds 10, men burde ligge på minimum 100 - og mange andre faldgruber.

Vodka i Rusland, Åge Hariede eller Bitcoin. 

Der er nærmest ikke grænser for, hvad man kan spille på, at Dronning Margrethe vil sige i sin nytårstale anno 2017. Og Dronningens nytårstale er populær at se klokken 18, ligesom den også er populær at oddse på.  

I 2016 så 1.329.000 seere med, og det var et rekordlavt antal. Det skyldtes Yousee's nedbrud, hvor en stor del af deres 1,2 millioner kunder havde sort skærm nytårsaften. Seerandelen på nytårstalen sidste år var på 96 procent, hvilket vil sige, at ud af dem, der så tv på det tidspunkt, så 96 procent Dronningens nytårstale på en af de kanaler, der viste den, skriver dr.dk

I 2015 så 2.107.000 seere Dronningens nytårstale. 

"Det henvender sig til hele befolkningen, fordi de fleste har en holdning om, hvad Dronningen nu kan finde på at sige," sagde odddsansvarlig ved Danske Spil, Peter Emmike Rasmussen, til BetXpert sidste år 

Dronningens Nytårstale er interessant for bookmakerne, fordi den tiltrækker et nyt og mere varieret publikum. Aldersgruppen er således en helt anden end de unge mænd, der normalt er overrepræsenteret ved bookmakerne. Fx er der langt flere kvinder, som spiller på nytårstalen, end normalt.

"Vi har også de spillere, som dykker ned i talen og finder ud af, hvad Dronningen tidligere har sagt, men det er mest hyggespillerne, som synes, det er sjovt at have en bon på et højt odds," sagde Peter Emmike Rasmussen.

Myten om Søens folk

Har man ambitioner om rent faktisk at vinde penge på nytårstalen, så skal man dog vælge sine ord med omhu. Lad os fx tage "Søens folk," som i 2016 var det mest spillede ord hos Danske Spil. 1.500 kuponer var der spillet på, at Dronningen ville sige "Søens folk" - og det var mere end dobbelt så meget som det næstmest spillede ord, der var "Kronprinsessen". 

Dronning Margrethe har aldrig sagt "Søens folk" i de foregående 45 nytårstaler, og det er nærmest utænkeligt, at hun skulle sige det nu. "Søens folk" er tidligere blevet sagt i en nytårstale, men det var altså af Margrethes far, Frederik 9.

Alligevel forventer Danske Spil, at det bliver et af de ord, der sættes flest penge på:

"Jeg tror, at det bliver et af dem, der bliver spillet mest på igen. Jeg tror også, at vores kunder synes, at det er et sjovt ord at spille på," siger Peter Emmike Rasmussen. 

Også i 2015 var "Søens folk" det mest populære ord at spille på hos Danske Spil, mens det i 2016 var det tredjemest spillede hos bookmakeren Nordicbet, hvor  både "Olympiske Lege" og "Prinsgemalen" havde fået flere indskud. 

  

"Da det aldrig er blevet sagt ordret, så burde oddset reelt være omkring 100 - 1.000," siger Highroller, som er BetXperts underholdningsekspert.

"Søens folk" giver blot odds 10 hos Danske Spil, 12 hos Nordicbet og 12 hos 888sport. 

Danskere påvirket af Linje 3

"Udtrykket er blevet forstærket i vores erindring via både Preben Kristensen fra Linje 3 og Ulf Pilgaards parodier af Dronningen," forklarer Highroller.

Hvorfor der er så mange, der spiller på "Søens folk," kan ikke forklares på anden måde, end at danskerne virkelig tror, at ordet bliver sagt.

"Det handler om kognitive indskydelser. Folk forbinder 'Søens folk' med Dronning Margrethe på linje med 'Gud bevare Danmark'."

Dronningen har for vane at sende hilsener til nær og fjern, men det er altid sket i andre variationer. Det tætteste, hun er kommet "Søens folk", var, da hun sagde "søfolk" i 2012 eller "på søen" tilbage i 1972. Men det giver altså ingen gevinst.

Highroller vurderer, at der i bedste fald er 1 procents chance for, at det bliver sagt.

"Eneste chance er, at taleskriveren også begynder at associere sig til medierne eller laver en selvparodi," siger Highroller.

Danske Spil: Handler om risiko

Men hvorfor er oddset så lavt på "Søens folk?"

"Hun har jo flakket lidt rundt og sender gerne en hilsen til søens folk, men bruger nogle andre vendinger," sagde Peter Emmike Rasmussen fra Danske Spil, til BetXpert sidste år.

Og så handler det også om risiko.

"Vi taber på 'Søens Folk', og det er en risiko, vi er bevidste om. Det er et af de dyreste ord fra sidste år, og vi kommer til at udbetale et stort 6-cifret beløb, hvis hun siger det i år," forklarede Peter Emmike Rasmussen.

Highroller mener, at bookmakerne holder oddset nede for at lokke spillerne til. 

"Bookmakerne tjener gode penge på nytårstalen og kunne sagtens sætte oddset til 100, men så ville folk undre sig," siger han og forklarer, at der altid er en fare for insiderviden ved specialmarkeder som dette.

Lav tilbagebetaling på talen

"Søens folk" er dog kun ét eksempel på urealistiske ord og vendinger. "Den Store Bagedyst" og "Swipe" giver fx kun odds 50 hos Danske Spil, selvom chancen for, at Dronningen siger det, er meget lav. 

Highroller vurderer, at bookmakernes tilbagebetalingsprocent ligger omkring de 30, hvis man ser på sidste års mest spillede ord. Det er langt fra for eksempel fodbold, hvor du snildt kan få en tilbagebetalingsprocent på 95.

Sidste år var dog lidt atypisk for nytårstalerne, da Dronningen sagde flere ord, der gave høje odds. Faktisk sagde hun hele 16 ord, der gav over odds 2,00 hos Danske Spil. Syv af de ord gav odds 5,00 eller højere. Året forinden var der kun et enkelt ord, der gav over odds 5,00. Blandt de høje odds var ord som "Dannebrog", "Kongeskibet", "Kronprinsessen" og "Nytårsforsæt". 

En anden ting, som taler til bookmakernes fordel, er, at ordet skal siges i den bøjningsform, der står. Hvis man spiller på "flygtning," så er der ikke gevinst, hvis der siges "flygtningene" eller "flygtningestrømme".

Highroller mener, at bookmakerne bør fjerne reglen om, at ordene skal bøjes.

"Det er usandsynligt at nævne et bestemt ubøjet navneord i en fem siders tekst. Kun få ord nævnes, men det opfatter vi spillere ikke," siger han.

Opdatering: Artiklen er oprindeligt skrevet den 30. december 2016, men er opdateret den 20. december 2017 med en ny kommentar fra Peter Emmike, nye tal fra Danske Spil og Nordicbet og seertal på seneste nytårstale.

Underholdningsekspert Highroller har i denne optakt anbefalet nogle ord, der kunne være værd at spille. Læs også hans 9 faldgruber til nytårstalen: Dronningens Nytårstale 2017: Her er de bedste odds