Seks af 1. divisions 12 hold spiller i denne weekend deres sidste kamp på denne side af nytår, inden der venter over tre måneders vinterferie. Tonni Munk Jensen tager et grundigt kig på 18. spillerunde, hvor en sejr kan rykke meget i stillingen og øge julehumøret betydeligt hos flere hold.

Danmark skal de næste dage forsøge at spille sig til EM, og det betyder, at de største ligaer ligger stille henover weekenden. To kampe er også udsat i 1. division pga. landsholdsopgaver, men de otte resterende hold skal i aktion, og for seks af disse er det altså sidste mulighed for at få point i 2019. 

Hvor hold som Viborg, Vejle og HB Køge nok begræder den kommende pause, så er det tydeligt, at flere af de andre hold i den grad trænger til et afbræk efter et hårdt efterår. Her tænkes især på hold som Næstved og Nykøbing, der inden sæsonen ikke var at finde blandt bookmakernes favoritter til nedrykning, men som hurtigt kan få et hul op til holdene over stregen, hvis den nuværende formkurve fortsætter med at pege nedad.

Højere oppe i tabellen ligner Fredericia et hold, der trænger til ferie, mens Kolding på trods af et pointmæssigt fornemt efterår også har haltet en del på det seneste. Ganske vist blev det i disse spalter så sent som i sidste uge beskrevet, hvordan Kolding har fået langt flere point, end fortjent er, men det var alligevel meget overraskende, at træner Anders Jensen i starten af ugen ligefrem blev præsenteret for en fyreseddel. Der ligger angiveligt en uenighed omkring taktiske dispositioner og den fremtidige udvikling af holdet bag, men tidspunktet for en fyring undrer, da holdet blot mangler én meget vigtig kamp i Skive inden vinterpausen. 

Det er ikke utænkeligt, at vi ser flere trænerfyringer, når de sidste kampe er spillet, for flere hold har underpræsteret voldsomt. Johnny Mølby i Vendsyssel, Brian Rasmussen i Nykøbing og Fernando De Argila i Næstved kan højst sandsynligt mærke sæderne brænde under dem. Varmen kan stige endnu mere, hvis weekendens kampe ender med nederlag.

HB Køge - Nykøbing

Spilles fredag d. 15/11 kl. 18.30 - Se mere info i vores matchcenter  

I Køge glæder de sig i øjeblikket, hvor det er blevet til 10 point i de seneste fire kampe. Men de kan samtidig også ærgre sig over, at de ikke har spillet med det nuværende niveau hele sæsonen, for så kunne de snildt have haft 8-10 point mere og været en del af topkampen. I øjeblikket er de på niveau med oprykningsfavoritterne, og kan de holde stilen i de to sidste efterårskampe, så ligger der flere point og venter på Morten Karlsens tropper. Man har scoret to mål i hver af de seneste fire kampe, hvor tre af holdene var fra top 4. Scorer man to mål igen fredag aften, så får de en sejr mod et kriseramt Nykøbing-hold.

Kalenderen sagde stadig sommer, da Nykøbing senest sang sejrssangen i omklædningsrummet. Siden har det daværende tophold spillet 10 kampe uden at vinde, og det er tydeligt, at holdet er i krise. Ganske vist bliver der stadig kæmpet for det, men når tidligere nøglespillere som Wilson og Wagner må varme bænken, og man må ned i en så stram defensiv, at al offensiv kraft tages ud af det ellers normalt teknisk stærke hold for at holde modstanderne fra scoring, ja, så er der noget galt. Det har ganske vist givet to gange 0-0 mod stærk modstand, og der ændres næppe på stilen i denne sidste 2019-kamp for holdet, hvor der helst skal point på kontoen, hvis afstanden til redning ikke skal blive for stor. At kampen spilles på kunstgræs bør passe Nykøbing fint. Hvis altså de ikke kun kommer for at forsvare en uafgjort hjem.

Ciffertip fra hoften: 1-0/0-0/2-1

HB Køge - Nykøbing: Under 2,75 mål til odds 1,95 hos Bet365 (nu 1,975)

Nykøbing ændrer næppe på det meget defensive udtryk i denne sidste efterårskamp for deres vedkommende. Køge har i deres seneste gode periode også haft ganske styr på defensiven, så medmindre Køge kommer tidligt foran, og Nykøbing hen i 2. halvleg falder sammen, så ligner det en kamp, der nemt kan ende i et midtbaneslag med få mål.

Hvidovre - Fredericia

Spilles fredag d. 15/11 kl. 18.30 - Se mere info i vores matchcenter  

Skadeshelvedet fortsætter i Hvidovre, der i den seneste kamp måtte tilføje yderligere to profiler til den i forvejen lange liste af fravær. Alligevel formåede man flot at vinde 2-0 på udebane mod et formstærkt Roskilde-hold, og nu overvintrer det hårdt prøvede hold med stor sandsynlighed over stregen. Det er ganske fint, for undgår man de mange skader til forårets kampe, så skal de være stærke nok til at slutte på mindst en 9. plads. Til denne sidste efterårskamp for deres vedkommende vil de give den fuld gas på en svær bane mod et hold, som de normalt spiller meget tætte kampe imod.

Fredericia har tabt pusten i takt med, at banerne er blevet dårligere, og de har ikke været i nærheden af topniveauet den seneste måneds tid. Senest så de trætte og uinspirerede ud mod Skive, og et vigtigt skridt blev tabt i topkampen efter det fortjente nederlag. Det er svært at holde det samme tempo i kombinationsspillet, når holdet ikke er helt oppe i gear, og underlaget ikke indbyder til flydende fodboldspil. Fredericia har stadig spillet et rigtig flot efterår, men skal det være til noget nær topkarakter og oprykningschancerne stadig være intakte, så skal der tre på point på tavlen her.

Ciffertip fra hoften: 1-1/2-2/1-2

Hvidovre - Fredericia: X til odds 3,75 hos Bet365

Banen er sikkert ikke til det polerede fodboldspil, og så kan det hurtigt udvikle sig til en "slåskamp", hvor tilfældigheder kan blive afgørende. For begge holds vedkommende er det den sidste efterårskamp, og specielt for hjemmeholdet vil ét point være glimrende. To af de fire indbyrdes kampe i denne og sidste sæson er endt uafgjort mellem de to hold.

Næstved - Fremad Amager

Spilles søndag d. 17/11 kl. 13.45 - Se mere info i vores matchcenter 

Næstved havde en fin periode i sensommeren, men ellers har der været alt for langt mellem snapsene fra sidste sæsons fjerdeplads. Derfor overvintrer de også på en nedrykningsplads, og afstanden til redning kan blive større endnu, hvis de taber denne kamp til Amager, der ligger lige over stregen. Næstved har haft det svært mod de bedste hold, men mod holdene uden for top 3 har sydsjællænderne spillet mange tætte kampe, mod hvem man er acceptable 4-3-5. Især hjemme har de gjort det ganske fornuftigt, hvor man endnu ikke har tabt til et hold uden for top 4. Det er dog efterhånden et stykke siden, at de sidst har præsteret en rigtig god kamp, og de skal hæve niveauet fra de seneste kampe markant, hvis der skal en vigtig sejr på kontoen her.

Fremad Amager overraskede med en stærk indsats mod Vendsyssel, hvor man efter tre nederlag i træk og en lang periode med alt for mange dårlige kampe, pludselig smed henholdenheden overbord og spillede med langt mere mod og engagement. Det gav en fortjent sejr på 3-0, og pludselig lignede man det mandskab, der i sidste sæson havde styr på defensiven og spillede kreativt og idérigt fremad banen. Nu skal holdet vise, at sejren ikke var en enlig svale. På udebane er målscoren 6-15, og de skal igen turde sætte sig på kampen og sætte angriberne i scene, hvis det skal blive til et brugbart resultat i Næstved.

Ciffertip fra hoften: 1-1/1-2/0-0

Næstved - Fremad Amager: Fremad Amager DNB til odds 1,90 hos Cashpoint (nu 1,95 hos Bet365 under Asian 0.0)

Amager fik en god succesoplevelse i sidste weekend og kan de spille på noget nær samme niveau mod kriseramte Næstved, så skal der være gode muligheder for mindst ét point her. Det ligner en tæt kamp mellem to nedrykningstruede hold, men Amager bør være smalle favoritter i kampen, og der kan med lidt god vilje godt presses værdi ud af de nuværende odds.

Skive - Kolding

Spilles søndag d. 17/11 kl. 15.00 - Se mere info i vores matchcenter   

De to oprykkere afslutter deres efterår med et indbyrdes møde, og uanset udfaldet kan begge være ganske godt tilfredse med både spil og point. At ingen af dem her halvvejs gennem sæsonen ligger i bund 5 er en stor overraskelse for de fleste.

Skive har godt nok fem point færre end Kolding på nuværende tidspunkt, men på mange parametre har de faktisk været bedre end søndagens modstander. Skibonitterne har spillet et uhyre stabilt efterår, hvor de kun har tabt seks af 17 kampe og ikke én gang i sæsonen har tabt to kampe i træk. Defensivt havde man en dårlig periode i september med 13 indkasserede mål i fire kampe, men i de 13 øvrige kampe har Skive kun lukket 12 mål ind. Senest tog man en ret overraskende og imponerende sejr på 2-0 i Fredericia, og det endda selvom man manglede vigtige Jespersen på midtbanen. Nu mangler også makker Vendelbo i motorrummet, og det er noget af en svækkelse.

Kolding blev det helt store samtaleemne blandt 1. divisions-holdene i denne uge, da træner Anders Jensen mandag pludselig fik en fyreseddel. At trænere får silkesnoren er ikke så unormalt, men når man som oprykker ligger på en fjerdeplads og har spillet over al forventning (selvom de også har haft masser af held), så forventer man ikke en trænerfyring. Og slet ikke én kamp inden vinterpausen. Nu skal det blive spændende at se, hvordan spillertruppen reagerer, for det lyder, som om Anders Jensen har været en populær mand i klubben og har haft et godt øje til erfarne spiller og kulturbærene i klubben, og det kan godt give problemer i en spillertrup, hvis ledelsen nu lægger sig ud med det øverste af spillerhierakiet. Forsvaret er stadig ramt af skader, mens den vigtige kant Fazlagic nok er tilbage i startopstillingen her.

Ciffertip fra hoften: 1-1/0-0/2-1

Skive - Kolding: X til odds 3,60 hos Bet365 (nu 3,50)

De to oprykkere kan slutte efterårssæsonen fint af og måske øge afstanden til bunden med ét point til hver. Kolding har været et alt-eller-intet hold, men holdene er cirka lige stærke, banen er tung og Skive spiller mange tætte og uafgjorte kampe. Læs hele eksperttippet.

Regnskab efter spillerunde 17

  • Antal spilovervejelser (og ikke egentlige eksperttips) i ugeoptakten: 64
  • Status: +4,99 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 107,80 %

Statistik for eksperttips kan findes på linket her
For 1. divisions-sæsonen 2019/20 lyder statistikken som følgende: 

  • Antal eksperttips: 36
  • Status: -4,21 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 88,31 %