Alejandro Valverde jagter sin sjette triumf på toppen af Mur de Huy. Kan nogen stoppe ham? Det kigger Jesper Carstens nærmere på i denne Fleche Wallonne 2018 optakt.

Fleche Wallonne er ikke et løb, der overrasker. Der sker ikke meget, de første 195 kilometer af løbet, og når rytterne har passeret Mur de Huy, så har Alejandro Valverde vundet løbet.

Sådan har det i al fald været de seneste fire sæsoner, hvor den spanske veteran har været knusende suveræn. Han bliver dog 39 år senere på måneden, så måske kan konkurrenterne endelig få lov til at overliste ham. Det bliver dog svært: få har en bedre spurt på toppen af en hård bakke end Valverde.

Konkurrenterne er mange, og måske tør nogen af dem endelig at åbne lidt tidligere end normalt for at ryste spanieren. Det er efterhånden ved at være et par år siden, at vi har set seriøse angreb i bunden af Mur de Huy: de ender ofte uden succes, men konkurrenterne bør tvinge Valverde til at lukke hullet - og så kan han få problemer i spurten.

Én af konkurrenterne er danske Michael Valgren. Han var enestående i Amstel Gold Race, som han vandt. Det er ganske vist ikke et løb, der passer til hans kvaliteter, men sammen med Jakob Fuglsang kan han måske drille den spanske veteran - igen.

Nogle hader Fleche Wallonne, fordi der sker for lidt udover de sidste 1,2 kilometer. Jeg kan godt lide det. Jeg elsker de skrappe bakkeafslutninger - også selvom det bliver lidt ensformigt til tider.

Odds & Tips - Fleche Wallonne 2018

Hold øje med cykeltips fra Jesper Carstens.

Vinder af Fleche Wallonne 2018

Bedste odds Bookmaker
Alejandro Valverde 1,62
888sport
Julian Alaphilippe 5,50
Bet365
Dylan Teuns 13,00
Bet365
Dan Martin 15,00
888sport
Tim Wellens 17,00
Bet365
Primoz Roglic 21,00
Bet365
... ... ...
Jakob Fuglsang 67,00
888sport
Michael Valgren 101
Bet365

Favoritten

Der er kun én favorit til dette års Fleche Wallonne. Det kan ikke være anderledes: Alejandro Valverde er manden, der skal slås. 

Alejandro Valverde, Movistar

Jeg vil ikke trække det i langdrag: Alejandro Valverde er den store favorit til at vinde Fleche Wallonne 2018, men jeg vil absolut ikke røre ham til oddset.

Forstå mig ret: han vinder sandsynligvis. Men han bliver ældre, konkurrenterne bliver klogere, og meget kan ske på 195 kilometer. Odds under 1,75 er ikke interessant.

Spanieren har set mindst lige så stærk ud, som han plejer. Movistar har et stærkt hold, der langt hen ad vejen kan kontrollere tingene, og få er hurtigere end ham i spurten. Meget taler for ham.

Men jeg har et håb om, at konkurrenterne tør udfordre ham udefra. Der kommer et år, hvor Valverde ikke vinder længere, men ikke meget tyder på, at han bliver slået i en spurt i år, så det skal nok ske med et tidligt angreb i finalen. 

Han vinder sandsynligvis. Men oddsmæssigt er han ikke interessant.

Udfordrerne

Der er nogle udfordrere, der er værd at nævne. Jeg synes særligt, at tre-fire ryttere er interessante med henblik på at ende på podiet.

Den ene er Julian Alaphilippe. Jeg er ikke så meget i tvivl om, at Alejandro Valverde er hurtigst af de to, men jeg tvivler heller ikke på, at der kommer en dag hvor Alaphilippe slår spanieren i en spurt. Han er en fremadstormende ung rytter, og han virker rigtig stærk i øjeblikket.

Det samme gør Dylan Teuns. Han fik sit gennembrud for et år siden, da han endte på podiet i Fleche Wallonne, og det her løb passer ham bare bedre end Amstel Gold Race. Han så ret formstærk ud i Baskerlandet Rundt, men generelt har hans bedste præstationer i år været på længere stigninger, så måske har han mistet lidt af sit punch. 

Dan Martin må man ikke glemme. Han elsker Fleche Wallonne, og han passer glimrende til løbet, men han har ikke vist noget som helst i år, og man kan med rette tvivle lidt på formen.

En rytter, hvis form er ganske kendt, er Tim Wellens. Belgieren er stærk som få, og han er én af dem, der ikke er bange for at angribe udefra. I år virker han stærkere end nogensinde før, og måske kan han gøre det færdigt i år? Det vil være noget af et kunststykke.

Så er det måske lettere at afskrive Philippe Gilbert og Michal Kwiatkowski, der begge skuffede i Amstel Gold Race. Jeg tror i al fald ikke meget på dem. Sidstnævnte er dog typisk bedst i det her løb, mens Gilbert dog tidligere har vundet. Jeg vil blive overrasket, hvis de vinder.

Langskud

Det kan godt være, at det er svært at finde værdi i vinderspil på Alejandro Valverde, men derfor kan der godt vrides værdi ud af løbet. Tænk blot på Dylan Teuns for et år siden: hans odds var tårnhøjt, og havde man ham i en each/way-variant, så gav det ganske fint. Umiddelbart er jeg faldet over ét spil lige nu.

Man kan pege på Jelle Vanendert. Han kommer nok til at ofre sig lidt for Tim Wellens, men han har vist små livstegn på det seneste, og generelt er han formstærk i disse løb. Hans tid er nok forbi, men tør man lukke døren helt?

Mikel Landa var ret stærk i Amstel Gold Race, hvor han lavede nogle forceringer for Alejandro Valverde, og man har før set, at Fleche Wallonne er blevet vundet af en løjtnant, fx dengang Daniel Moreno vandt, mens kaptajn Rodriguez var den helt store favorit. Hvis han forcerer tidligt, hvem går så efter ham, velvidende at Alejandro Valverde kan kontra-hugge? Til odds 67 hos de fleste bookmakere har jeg forsøgt et lille spil, men jeg ville ikke tage ham langt under det odds.

Danskerne tilskriver jeg ikke mange chancer. Både Jakob Fuglsang og Michael Valgren kan gøre det glimrende, men jeg har svært ved at se dem gå hele vejen. Fuglsang har tidligere udtalt, at han ikke er glad for Mur de Huy, og jeg tror, den er for stejl for Valgren trods hans glimrende form.

Mit bedste bud på et langskud er fransk. Rudy Molard har set formstærk ud på det seneste, og han var glimrende i Amstel Gold Race. Allerede sidste år sad han med i finalen i Fleche Wallonne, og jeg ser ham som en bedre rytter i år. Måske bliver Mur de Huy for stejl i sidste ende, men til oddset er han mit bud.

Rudy Molard til odds 151 hos Betfair Sportsbook*

Rudy Molard har været ret godt kørende i år, og allerede for et år siden endte han i top 10 i Fleche Wallonne i samme tid som alle favoritterne. I Amstel Gold Race synes jeg, han så ganske god ud. Det er et langskud, men til alt over odds 100 prøver jeg. Også selvom det i sidste ende er ret usandsynligt.

Husk at krydse muligheden for each-way af. Den har man hos Betfair Sportsbook*, men ikke hos 888sport*, Unibet* og LeoVegas*, der ellers holder samme odds. 

Ruten: Fleche Wallonne 2018

Mens Amstel Gold Race kæmper for at få en mere åben rute, så er charmen i Fleche Wallonne, at ruten er ekstremt lukket. Mange hader det, men jeg synes, det er fint nok. Jeg kan godt lide løb, der slutter med meget skrappe bakkeafslutninger, også selvom det kan dræbe løbet udefra.

Der er nemlig ikke meget action i Fleche Wallonne. De venter stort set allesammen til Mur de Huy (1,3 km - 9,6 %), der er dagens afgørende bakke. Den er så hård, at ingen tør gå dybt før dens sidste opkørsel. Heller ikke selvom arrangørerne for et par år tilbage indsatte Côte de Cheravel (1,3 km - 8,1 %) umiddelbart før Mur de Huy. Det ændrer ikke meget.

Mur de Huy er en frygtelig stigning, og i de bedste udgaver af løbet vil vi se mange skiftende føringer på Mur de Huy; sådan har det ikke været de seneste par år på grund af Alejandro Valverdes vilde dominans. Men måske netop derfor kan man håbe, at løbet bliver åbnet mere op i år end tidligere?

Løbet er lige knap 200 kilometer langt, og det fungerer som et afbræk mellem Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege. I og med at alt det spændende sker på de sidste 2 kilometer, passer det ofte perfekt med, at man lige kan komme hjem fra arbejde og se finalen uden at have misset noget særligt.