Eurovision 2014 - optakt til lørdagens store finale: Melodi Grand Prix-ekspert CDbjerg vurderer de 26 finaledeltagere, inklusive Danmark/Basim og Østrigs dygtige drag queen. Tjek også odds og tips (fx flot Schweiz-værdi).

Vinderen af Eurovision Songcontest 2014 (ESC) skal findes denne lørdag. Efter 2 fremragende semifinaler (tirsdag og torsdag) er 20 sange plus 6 forhåndsudtagne finalister, Danmark og The Big Five (England, Tyskland, Italien, Frankrig og Spanien), klar til at dyste om sejren.

Der skete flere overraskelser i semifinalerne, blandt andet gik Island og San Marino videre, og store favoritter som Belgien og Israel måtte tage slukørede hjem.

Det har været en fornøjelse at følge semifinalerne i tv, og sikke et show DR (der selvfølgelig også viser finalen) har fået stablet på benene, alt er perfekt. I hvert fald efter min mening, alle kan jo ikke være tilfredse. Jeg glæder mig ekstremt meget over at jeg skal se showet på lørdag. LIVE i B&W Hallerne på Refshaleøen i København.

Jeg håber I har kunnet bruge optakterne til at vurdere oddsene og finde nogle gode spil, og jeg håber at de af jer der skal se finalen, kommer til at nyde det, det vil jeg i hvert fald. På tætteste hold :).

Sidder I ved computeren/tabletten under finalen kan det anbefales at I besøger Betxperts chat, vi var en del derinde til de to semifinaler.

CDbjerg...

Odds og tips

Se de finaletips Claus Dejligbjerg/CDbjerg har lagt ud her på BetXpert.

Vinderodds - favoritterne

Odds fra 
Bet365
Sverige 3,50
Holland 4,00
Østrig 4,50
Armenien 6,00
England 11,00
Ungarn 13,00
Ukraine 15,00
Danmark 23,00

Bud på top 10

1. Sverige

2. Holland

3. Ungarn

4. Østrig

5. Storbritannien

6. Armenien

7. Ukraine

8. Danmark

9. Grækenland

10. Schweiz

Bud på sidstepladsen: Tyskland

Sangene

I kronologisk rækkefølge:

1. Ukraine

Mit bud: Ukraine slutter 4-8

Ukraine er en af de store forhåndsfavoritter der skal være i halvdel 1 (1-13) og smukke Maria Yaremchuck skal syngen ”Tick-Tock”. Sangen er ganske habil, sceneshowet er ret fedt, men vokalen kunne godt være lidt bedre. Jeg tror Ukraine nok skal være der når pointene skal deles ud. Ukraine plejer at få en del point, og mon ikke der falder nogle ekstra sympatistemmer pga konflikten med Rusland.

Video: http://youtu.be/sdAf2EjhRiE

2. Hviderusland

Mit bud: Hviderusland slutter 22-26

Teo synger årets bidrag fra Hviderusland. Jeg troede ikke rigtig på sangen ”Cheesecake” gik videre, men det gjorde den. Jeg havde langt hellere set Israels bidrag frem for denne. Måske folk godt kan lide den funky stil sangen har, eller pigerne synes Teo ser godt ud. Hviderusland har ikke de store meritter ved ESC og jeg synes det stinker langt væk af en bundplacering for landet i år. Især fordi de skal synge i starten af showet og der er så mange gode sange i 1. halvdel.

Video: http://youtu.be/0Qe7YmYgowM

3. Aserbajdsjan

Mit bud: 7-13

Dilara Kazimova skal synge ”Start A Fire”, og jeg er vild med sangen, i hvert fald studioversionen. Vokalen var ret svag ved tirsdagens semifnale, men jeg kan nu stadig godt lide nummeret. Aserbajdsjan har deltaget 5 gange i ESC og alle 5 gange er de sluttet i top 5. Den gode statistik kan være i fare for at ryge. At synge som nr. 3 er ret skidt. Jeg tro nu stadig på Aserbajdsjan får en god slat point af Østlandende og får en hæderlig placering.

Video: http://youtu.be/ipQswujA5gw

4. Island

Mit bud: 17-20

 Island stiller i år op med Teletubbis look-a-likes. Gruppen Pollaponk og sangen ”No Prejudice” gik noget overraskende videre fra den første semifinale. Rent faktisk klarede de den ret godt, der var gang i den da de sang. Sangen skiller sig så meget ud fra alle de andre at jeg ikke tror den ender helt i bunden som mange nok forventer. Alle de nordiske lande er med så mon ikke der nok skal komme point til Island.

Video: http://youtu.be/TwfGKEIn5xw

5. Norge

Mit bud: 10-14

Norske Carl Espen var længe bookmakernes store favorit til at vinde årets ESC, men det er han ikke mere. I skrivende stund kan man få vilde odds 120 på Norsk sejr. Desværre tror jeg det løb er kørt, Norge har simpelthen fået et skrækkeligt sangtidspunkt, og desuden er der alt for mange af favoritterne i denne første halvdel. Jeg er faktisk lidt bange for at det godt kan ende lidt grimt hvad placeringen angår. Sangen er for mig en af de bedste, men tror mange finder den sangen kedelig, og de fleste vil glemme den, da den synges så tideligt, og desuden kommer den markante rumænske sang lige efter. Desværre :(.

Finale Norge slutter i top 10 1,89 hos Betfair*

Da jeg skrev denne analyse, anslog jeg de norske top10-chancer til at være 57%. Chancerne er noget lavere nu, og dermed et tippets værdi væk.

Video: http://youtu.be/2LBOjxBty8U

6. Rumænien

Mit bud: 11-15

Der bliver gang i den når Ovi og Paula Seling skal fremføre nummeret ”Miracle” - som danske Philip Halloun har været med til at skrive. Sangen er ret ensformig og vokalen synes jeg er ret svag, men der skal nok blive fest. Det bliver svært for Rumænien at komme til tops med denne placering, men langt fra bunden burde den komme. Duoen Ovi og Paula Seling har deltaget ved ESC før, det var i 2010 hvor de fik en flot 3. plads, det tror jeg ikke de kommer i nærheden i år.

Video: http://youtu.be/RYfyMkwTLPg

7. Armenien

Mit bud: 5-8

Aram Mp3 og Armenien har længe været kæmpe favorit til at vinde ( i odds 1,70), i hvert fald indtil i tirsdags. Armenien åbnede semifinale-ballet med første sang og jeg ved ikke om det var nerver, men første halvdel af sangen var virkelig skidt i hvert fald i forhold til hvad Aram Mp3 normalt kan præstere. Sangen ”Not Alone” er for mig årets bedste sang, men chancen for at den vinder fordufter stille og roligt. Først havde han en homofobisk kontrovers med Østrigs sanger/sangerinde Conchita Wurst. Derefter underpræsterede Armenien i tirsdags, og nu har armenerne fået et virkelig dårlig sangtidspunkt af DR. Det ser svært ud.

Finale Armenien vinder ESC 2014 3,50 hos PartyBets

Da jeg skrev denne analyse, anslog jeg armenernes vinderchance til at være 30%. Den holder ikke længere - chancen er noget lavere nu.

Video: http://youtu.be/ChkJpnOgIwQ

 

8. Montenegro

Mit bud: 12-16

Montenegro er for første gang nogensinde kvalificeret til ESC-finalen. Sergej Cetkovic er et kendt ansigt i Balkan-landene og skal synge sangen ”Moj Svijet.” Sangen er en typisk Balkan-ballade og skiller sig ud ved ESC ved at være på landets modersmål. Jeg er ret vild med sangen og kunne faktisk godt se Montenegro i top 10, men jeg er noget i tvivl p.g.a det ret dårlige sang-tidspunkt. Det kan blive alt fra top 10 til en bundplacering.

Video: http://youtu.be/Xym7CQFFTOU

9. Polen

Mit bud: 16-20

Så er der kræs for mændene. Gruppen Donatan og Cleo har lavet sangen ”Slavic Girls,” og den har fået over 40 mio. hits på Youtube, ikke så meget p.g.a sangen men mere fordi pigerne viser deres fortrin. Jeg er ikke så vild med sangen, men showet er da ret godt :). Polakkerne har ikke de store meritter ved ESC, og det tror jeg heller ikke de har efter finalen.

10. Grækenland

Mit bud 8-11

Jeg er ret overbevidst om at enten grækerne eller Østrig vandt den anden semifinale (de nøjagtige stemmetal afsløres først søndag), for det var gang i den da gruppen Freaky Fortune og Risky Kidd sang ”Rise Up.” I starten var jeg ikke vild med sangen, men den er blevet bedre. Mange er vilde med sangen og mon ikke der kommer endnu en fin placering til Grækenland, det tyder i hvert fald på det. Eneste minus er at de skal synge som nr. 10, ikke alt for godt.

Video: http://youtu.be/z8QIbL9i2MU

11. Østrig

Mit bud: 1-5

Østrigs deltager Thomas Neuwirth optræder - i kjole, lange negle og skæg - under navnet Conchita Wurst. Han/hun er virkelig blevet en darkhorse til at vinde årets ESC. Mange er ellevilde med drag-figuren, og folk gik fuldstændig amok ved anden semifinale, både under sangen, men også da han/hun blev interiviewet i pausen. Vinder-odds faldte straks fra omkring de 25-30 til odds 4-5 stykker. Jeg brød mig ikke meget om Østrigs bidrag i starten, men på en eller anden måde bliver man grebet af stemningen, og så kan man ikke komme udenom at Conchita Wurst har en af årets stærkeste vokaler. Sangen lyder som en 007-sang og er ganske hæderlig, jeg synes ikke den er en vinder, men det kan figuren der synger den, meget vel vise sig at være.

12. Tyskland

Mit bud: 22-26

Automatisk finaledeltager som 1 af de 5 store (og seertunge) lande. Uha, det ser sort ud for Tyskland, de har om nogen fået ”The Deadspot,” Tyskerne skal synge imellem de 2 publikumsfavoritter Østrig og Sverige og det er jeg ret sikker på kommer til at koste dem en del point. Desuden er sangen ”Is It Right” sunget af pigegruppen Eliza ikke den allerbedste sang. Det ligner endnu en bundplacering, og jeg overvejer stærkt et spil på Tyskland ender på sidstepladsen, hvis altså der er værdi i de odds som tilbydes.

Tyskland-Italien (bedste placering) 2 1,65 hos PartyBets

Tyskland ligner en bundskraber, mens Italien bør få en midterplacering.

Video: http://youtu.be/j4jRCm31E0g

 

13. Sverige

Mit bud: 1-3

Sanna Nielsen og sangen ”Undo” er årets nye favorit. Sangen er en klassisk svensk ESC-ballade, og mange har den som favorit. Sanna Nielsen gjorde det til perfektion i tirsdagens semifinale, og der kan ikke sættes en finger på bidraget. Jeg selv er stadig ikke helt vild med sangen, jeg synes den er en anelse kedelig og ensformig. Dog kan jeg tydeligt se at sangen har alle vinder-ingredienser. Sverige trak til at synge i første halvdel af årets finale og det trækker normalt en del ned, men DR har været så flinke at smide svenskerne e ind som sang nr 13, og det kan være nok til Sverige tager endnu en sejr.

Video: http://youtu.be/XdXXnX5BvGY

14. Frankrig

Mit bud: 10-15

Automatisk finaledeltager som 1 af de 5 store (og seertunge) lande. I år skal Frankrigs bidrag fremføres af gruppen Twin Twin som skal synge sangen “Moustache.” Efter hvad jeg har læst mig frem til skulle sangen være ret samfundskritisk og handle om overforbrug. Men hvad ved jeg om det, jeg fatter ikke en bjælde fransk, i hvert fald kan jeg faktisk ret godt lide sangen. Den er rigtig funky og har et rigtig fedt beat. Jeg tror ikke den nærmer sig toppen, men en solid midterplacering tæt på top 10 er mit bud. Dog kan der os være nogle der synes det er det rene kattejammerrock, og derfor er muligheden for en bundplacering også til stede. Dog tror jeg på førstnævnte. Frankrig har de haft rigtig dårlige resultater de seneste 10 år. Forrige år endte de på en 23.-plads og sidste år en 22.-plads. Det skulle de gerne have rettet lidt op på, men jeg tror nu ikke det bliver i år de får en topplacering.

Video: http://youtu.be/hWJFfnHNOWI

15. Rusland

Mit bud: 15-20

Tvillingerne Anastacia og Maria, også kaldet Tolmachevy Sisters, synger sangen ”Shine.” Jeg synes ikke specielt meget om sangen, men Rusland misser sjældent en finale da de har ret mange ”venner” med (Ukraine-konflikten til trods). Jeg synes ikke hverken sceneshow eller vokalen er specielt god, og stod det til mig ville sangen ende i bunden, men russerne får nok for mange point til at blive decideret bundskraber.

Video: http://youtu.be/MPI7AnD_QS8

16. Italien

Mit bud: 9-13

Automatisk finaledeltager som 1 af de 5 store (og seertunge) lande. Støvlelandet holdt en pause på 13 år før det i 2010 vendte tilbage til ESC. Hvilket comeback, en 2.-, 9.- og sidste år en 7.-plads er det blevet til. Alle år har Italien sunget på italiensk og det gør de også i år. Italien stiller i år med sangerinden Emma Marrone som i hjemlandet er en stor stjerne, hun skal synge sangen “La Mia Citta.” Sangen er lettere rockinspireret, og jeg tror faktisk Italien kan få en nydelig placering igen. Den er langt fra en af mine favoritter, men det ville ikke overraske mig synderligt igen at se Italien i top 10.


Tyskland-Italien (bedste placering) 2 1,65 hos PartyBets

Tyskland ligner en bundskraber, mens Italien bør få en midterplacering.

Video: http://youtu.be/Si9K0ChHzDI

17: Slovenien

Mit bud: 10-15

Slovenien gik videre fra semifinale 2 og det var jeg ret glad for. Tinkara Kovac som synger sangen ”Round and Round” er udover at være en ganske habil sanger også fantastisk med en fløjte som man hører i sangen. Slovenien har ikke de store resultater ved ESC, men der kunne godt lure en flot placering til dem i år. Startpladen som nr. 17 er heller ikke helt ringe og jeg tror det kan blive godt.

Video: http://youtu.be/jVAnopmdJT4

18. Finland

Mit bud: 7-12

De unge knægte i softrock-gruppen Softengine klarede skærerne i torsdagens semifinale, Sangen ”Something Better” minder meget om den amerikanske gruppe ”The Killers,” og de gør det godt. Mon ikke der bliver smeltet et pigehjerte eller to ude i stuerne. Desuden skiller sangen sig ud da den er en af de få rocksange i år. Jeg tror det kan blive en nydelig placering til Finland.

Video: http://youtu.be/a-NSVFBKU-4

19. Spanien

Mit bud: 5-10

Automatisk finaledeltager som 1 af de 5 store (og seertunge) lande. Ruth Loronzo skal fremføre Spaniens sang i år, nemlig “Dancing In The Rain. Sangen synges på spansk og engelsk. Det er en typisk grandprix-ballade og for mig en af de bedste i år. Ruth sang sangen live under ESC-turneen, og det klarede hun intet mindre end fantastisk. Hun har en rigtig stærk vokal og virker meget nærværende på scenen. I 2008 stillede Ruth op i det britiske X Factor og fik en flot 5.-plads. Imponerende når hun er spansk. Jeg synes det er klart den bedste sang Spanien har stillet op med i mange år. Faktisk var der flere sange med rigtig høj standard i det spanske Grand Prix, og Ruth trak det længste strå. Kigger man på Spaniens resultater i de senere år, er det ikke specielt godt, men i år tror jeg de igen kan få en fin placering med hjem, især med det perfekte starttidpunkt.

Video: http://youtu.be/P9R96ZoWJBU

 

20. Schweiz

Mit bud: 6-11

Wohoo, Sebalter gik videre fra semifinalen, og det var med manér. Sangen ”Hunter Of Stars” er simpelthen bare en sang man bliver glad af, lidt ligesom Basims. Sebalter synger fint, fløjter fint og hans violinspil er eminent. Jeg fornemmer en flot placering til Schweiz og jeg synes odds 6 hos Unibet*, på at Schweiz kommer i top 10 er en skilling værd.

Video: http://youtu.be/kjWG0oNpWog

21. Ungarn

Mit bud: 2-5

Ungarske Kallay Saunders gik som forventet videre til finalen. Sangen ”Running” handler om misbrug af børn, og den er blevet taget godt imod. Sangen er en af mine favoritter, både vokal, sceneshow og beat er jeg vild med. Jeg kan slet ikke forestille mig en top uden Ungarn. Med startnummer 21, må det blive til en masse point.

Video: http://youtu.be/QzfRDZmuFUI

22. Malta

Mit bud: 12-16

Malta åbnede semifinale 2 og gik videre til finalen med sangen ”Coming Home.” Sangen er en blanding af pop og country, og jeg synes den skiller sig fint ud. Jeg er ikke den store fan af sangen men et eller andet sted er den da meget ”sød.” Malta plejer at klare sig ganske fint ved ESC og med den sene sangstart så kan der godt lure endnu en nydelig placering til det lille land.

Video: http://youtu.be/Qxi5C-lGX2Y

23. Danmark

Bud på slutplacering: 6-10

Automatisk finaledeltager som forsvarende vinder og værtsland. Som de fleste nok ved vandt Basim det Danske Melodi Grand Prix ret overlegent. Han skal nu forsvare de danske farver, og jeg spår ham en god placering. I år er der ekstremt mange ballader så en funky, feeling-happy popsang med et omkvæd der straks sætter sig på hjernen, bør skille sig ud. Jeg har faktisk troet en del på Basim rent faktisk godt kunne genvinde ESC, men jeg synes ikke det lyder til Europa er helt så begejstret som jeg er. Top 10 ser jeg dog stadig som et godt bud.

24: Holland

Mit bud: 1-4

Hvem så Holland komme? Jeg gjorde i hvert fald ikke. Duoen The Common Linnets og deres sang ”Calm After The Storm” hat taget mange med storm. Deres optræden i første semifinale var simpelthen suveræn. Perfekt vokal, perfekt sceneshow, og folk elskede det. Efter at have set deres optræden igen kan jeg godt se hvorfor folk er vilde med sangen, og med dette fremragende startnummer så ser jeg rent faktisk store muligheder for de kan vinde årets ESC. Få dage inden semifinalen lå odds på hollandsk sejr omkring odds 200, (nu omkring 4-5) nogle har sågar købt odds helt op til 890 på Betfair*. Mon ikke der er nogle der har svedige hænder.


Video: http://youtu.be/hkrF8uC92O4

25. San Marino

Mit Bud: 20-26

3 gang var lykkens gang for Valentina Monetta. De to foregående år har hun også stillet op for San Marino, dog uden held. Nu står hun endelig i en finale. Jeg er ikke særlig vild med sangen, og var ret overrasket over den gik videre. Folk har dog en eller anden form for sympati med Valentina Monetta, så måske det er derfor hun i år er kommet videre. Jeg tror det lille land får det svært i en sandwich mellem Holland og Storbritannien.

Video: http://youtu.be/vt_3yms1PcM

26: Storbritannien

Mit bud: 3-7

Automatisk finaledeltager som 1 af de 5 store (og seertunge) lande. DR har valgt at Storbritannien skal lukke årets ESC, og endelig stiller Storbritannien med en sang som har gode chancer for en topplacering. De seneste år har været en tynd kop the på trods af de har prøvet at stille med kendte kunstere som Engelbert Humperdinck, Blue og sidste år Bonnie Tyler. I år er det ret ukendte Molly Smitten-Downes som skal synge sangen “Children Of The Universe.” De første gange jeg hørte sangen bed jeg ikke rigtig på da jeg synes den var lige “cheasy” nok, men nu er jeg ret vild med den og jeg tror der er gode chancer for Storbritannien igen får en fin placering. Kan den vinde? Tja, tjo, jeg tror det ikke, men den bør få godt med point, men intet er sikkert hvad angår Storbritannien i ESC. Kigger man på Storbritanniens resultater de sidste 10-12 år, ser det ret skidt ud. De har rent faktisk i 2003 præsteret at få 0 point. Forrige år blev Storbritannien nr. 25 og sidste år når 19. Så skidt tør jeg godt vædde på det ikke bliver år.

Video: http://youtu.be/fFqYbibLh8k