Melodi Grand Prix-ekspert CDbjerg anmelder og chancevurderer her de 16 sange i 1. semifinale (6. maj) samt kommer med spilforslag og tips.

Eurovision Song Contest 2014 nærmer sig. Som bekendt vandt danske Emmelie de Forest sidste år en flot sejr i det Internationale Melodi Grand Prix med ”Only Teardrops”, og derfor afholdes årets show i København. Finalen afvikles 10. maj. Men først er der semifinaler, 6. og 8. maj.

Jeg vil i denne optakt vurdere, hvilke chancer hver sang har for at gå videre fra første semifinale (optakt om 2. semifinale følger snart). Husk på at det kan være lidt tricky at vurdere musik, da vi alle har forskellig smag. Jeg vil gøre mit bedste for at kigge på andre faktorer end min egen smag. 

Se vores Eurovision optakt - Her

Jeg håber der med denne optakt i hånden kan findes nogle gode odds og spil med værdi, men også at vi kan få en god debat omkring både semifinaler og ikke mindst finalen. Så kommentér endelig og smid gerne dit bud på de sange, som du tror kvalificerer sig fra semifinalerne.

Semifinale 1 -tirsdag den 6. maj

Bud på hvem der går videre til finalen
Oplagte:

Armenien

Sverige

Aserbajdsjan

Ungarn

Ukraine

Ligger lunt i svinget:

Belgien 

Montenegro

Rusland 

Kæmper om de sidste 2 pladser:

Moldova

Estland

Holland
Albanien
Island

San Marino
Næppe videre:

Letland

Portugal

Armenien vinder Eurovision til odds 3,50 hos PartyBets

Se analysen: Eurovision 2014 Armenien vinder ESC 2014 3,50

1: Armenien

For mit vedkommende starter og lukker Armenien årets ESC. Armenien er favorit til at vinde årets Eurovision - og dermed naturligvis også til at gå videre fra semifinalen - og det er med god grund. Dog er det lidt skidt at skulle starte et show som dette, fordi man risikerer at drukne i alle de følgende sange.

Armenien stiller med en fantastisk sang, der starter som en stille ballade, men midtvejs kommer der power på drengen. Sangen slår over i dubsteb for så at slutte stille af igen. Normalt er dubstep ikke synderligt populært til ESC, men jeg tror ekstremt meget på denne sang.

Aram Mp3 som fremfører sangen ”Not Alone”, er ret kendt i østlandene. Han er, udover sanger, både komiker og skuespiller. 

Desværre har Armeniens forsanger Aram haft en kontrovers med Østrigs deltager Conchita Wurst. Conchita Wurst hedder oprindeligt Thomas, men optræder som en kvinde, med skæg. Forvirret? Aram har været ude med nogle homofobiske udtalelser, og det er ikke faldet i god jord i Europa. Første stop på Europa-turneen endte faktisk med Aram blev buhet ud. Ikke så godt, men lad os nu se om Armenien kan få genvundet tilliden.
 

Læs vores semifinale optakter til MGP 2019

Når alt kommer til alt, kan jeg ikke i min vildeste fantasi se en finale uden Armenien. Risikoen er der naturligvis, men den bør være meget lille.

Vurdering: Jeg giver Armenien cirka 98% chance for at gå videre

Video:

 

2: Letland

Hvis vi startede med årets bedste sang, så er den næste til gengæld en af de dårligste. Letternes bidrag ”Cake to bake” er faktisk fremført af tyske Joran Steinhauser, som i Letland er kendt for at lave komiske sange. Om det skal være sjovt at skrive en sang om en kage, man ikke kan huske opskriften på, ved jeg ikke helt.

Sagen er ikke ekstremt dårlig, men jeg tror Letland får rigtig svært ved at gå til finalen. Desuden har de ikke statistikkerne med sig eftersom de ikke har kvalificeret sig til finalen siden 2008. 

Video: http://youtu.be/L7CL8anA1hQ

Vurdering: Jeg giver Letland cirka 30% chance for at gå videre

3: Estland

Estland stiller med en lidt tricky sang i år. En fin dancesang og jeg kan egentlig godt lide den, dog virker den ret meget om en efterligning af Loreens vindersang fra 2012 og den bliver hurtigt ret ensformig.

Estiske Tanja bør dog kunne snige sig videre med denne dance/popsang der skiller sig ud, da der er virkelig mange ballader med i år. Estland har også ret pæne resultater ved ESC, og sidst de var i Danmark (2001) vandt de det hele. 

Video: http://youtu.be/7VRSXRXBWCs 

Vurdering: Jeg giver Estland cirka 55% chance for at gå videre

4: Sverige

Svenske Sanna Nielsen er en af årets store favoritter. Lige så stor favorit Armenien er til at vinde finalen, lige så stor favorit er Sverige til at tage 2. pladsen.

Sangen er en klassisk ESC-ballade. Sanna synger med en lidt træls svensk accent og sangen ”Undo” mangler bare et eller andet for mig. Jeg er dog ret ”sikker” på at Sverige kommer i finalen, men jeg håber virkelig ikke den vinder. Her synes jeg der er flere sange der er bedre.

Sverige skulle eftersigende have et stort og flot lysshow klar, så måske det gør at de rent faktisk kan vinde. Jeg håber det ikke. 

Video: http://youtu.be/XdXXnX5BvGY

Vurdering: Jeg giver Sverige cirka 95% chance for at gå videre

 

5: Island

OMG! Island stiller med gruppen Pöllapunk og sangen ”No Prejudice”. Jeg ved ikke helt, om jeg skal grine eller græde når jeg ser de fire medlemmer i deres forskelligt farvede træningsæt. De minder mig mest om Teletubbies.

Sangen giver dog et smil på læben, og måske Island lidt overraskende kan snige sig videre med det noget specielle bidrag.

Der går gerne et par sange videre, som man ikke regner med, og det kunne godt blive Pöllapunk. Desuden har Island fine meritter til ESC og desuden stemmer både Danmark og Sverige i denne semifinale, så mon ikke der falder lidt nabostemmer.

Men stadig - mest sandsynligt er det at Island ikke går videre.

Vurdering: Jeg giver Island cirka 40% chance for at gå videre.

Video:

6: Albanien

Den albanske sangerinde Hersi skal fremføre sangen ”One Night's Anger.”

Jeg må indrømme, jeg faktisk var gladere for den oprindelige version, hvor der blev sunget på albansk. Jeg har dog fidus til at Albanien måske kan overraske positivt i år. For mig er Albanien et af de lande, der fortjener at gå videre fra denne semifinale. Desuden har de mange ”venner” med.

Er det nok til at gå videre? Måske ikke, men chancen er pæn - og oddset godt.

Video: http://youtu.be/J4ABpIspdic

Albanien går videre til odds 3,20 hos PartyBets

Vurdering: Jeg giver Albanien cirka 40% chance for at gå videre
Læs analysen: Eurovision 2014: Semifinale 1 Albanien går videre 3,20

 

7: Rusland

Rusland stiller i år med tvillingerne Anastascia og Maria, også kaldet Tolmachevy Sisters, som skal synge sangen ”Shine”.

Jeg ved ikke, om de har haft travlt med at tænke på krig i Rusland, men det er for mig i hvert fald et intetsigende nummer som russerne stiller med. Stod det til mig ville Rusland ikke komme i finalen, men med alle vennerne i denne semifinale samt deres ret gode meritter, så går de sandsynligvis videre. 

Video: http://youtu.be/MPI7AnD_QS8

Vurdering: Jeg giver Rusland cirka 70% chance for at gå videre

 

8: Aserbajdsjan

Der har været meget polemik omkring Aserbajdsjan efter det kom frem, at de prøvede at købe sig til sejren sidste år. Heldigvis lykkedes det ikke, men det blev til en 2. plads. Fem gange har Aserbajdsjan deltaget i ESC og alle 5 gange er landet endt i top 5! Om det er fordi, de har købt stemmer kan ikke udelukkes, men de stiller rent faktisk tit med smukke sange. I år er ingen undtagelse.

I år stiller Aserbajdsjan med sangerinden Dilara Kazimova, som skal synge sangen ”Start A Fire.”. For mig er denne ballade en af årets bedste sange - langt bedre end f.eks Sveriges ballade. Jeg er helt vild med klaveret, hendes udseende og lyden af Østen.
 

Jeg tror faktisk Aserbajdjan igen vil være at finde i toppen, når pointene er afgivet.

Video: http://youtu.be/ipQswujA5gw

Vurdering: Jeg giver Aserbajdsjan cirka 90% chance for at gå videre

 

9: Ukraine

Endnu et østland med fantastisk meritter til ESC. Ukraine stiller med den smukke Maria Yaremchuk, som skal synge popsangen ”Tick Tock.”

Hele tre gange har Ukraine ændret i sangen, men nu skulle den vist endelig være på plads. Der er kommet lidt ´fløjteri´ ind i sangen, og jeg må indrømme, den faktisk er blevet bedre. Omkvædet er stærkt og sætter sig hurtigt på hjernen. Dog bliver sangen en anelse ensformig. Men jeg vurderer, at Ukraine bør være et af de oplagte kort til en finaleplads.

Video: http://youtu.be/sdAf2EjhRiE

Vurdering: Jeg giver Ukraine cirka 85% chance for at gå videre

 

10: Belgien

ZzZZz. Belgien stiller med endnu en ballade. Axel Hirsoux synger en sang til sin mor, nemlig sangen ”Mother.”.

Han vandt suverænt i Belgien og har da også ligget højt på listen over mulige vindere i København, men jeg synes sangen bliver en anelse for sukkersød, og så overspiller Axel Hirsoux på scenen. Det er en sang der både kan toppe og floppe.

Jeg vil ikke være skuffet hvis Belgien allerede ryger i semifinalen. Men den går nok videre, selv om jeg ser mange af de andre ballader være langt bedre.

Video: http://youtu.be/APWpOkRQoiY

Vurdering: Jeg giver Belgien cirka 80% chance for at gå videre

 

11: Moldova

Endnu en stille sang, dog sker der lidt mere i denne. Christina Scarlat skal synge sangen ”Wild Soul.”

Jeg har lidt svært ved at vurdere Moldovas bidrag, men sangen er egentlig ok. Moldova har kvalificeret sig 9 ud af 10 gange og desuden er der masser af venner i denne semifinale. Jeg er på nippet til at sige, den ikke går videre, men meritterne samt masser af naboer gør, at Moldova har nydelige chancer for avancement til finalen.

Video: http://youtu.be/z_E12QokqAs

Vurdering: Jeg giver Moldova cirka 55% chance for at gå videre

 

12: San Marino

For trejde gang i træk skal Valentina Monetta deltage for San Marino ved ESC. Endnu har landet ikke kvalificeret sig til en finale.

Sidste år var det en kæmpe overraskelse, at de ikke gik videre. De endte på en 11.-plads i semifinalen, men da kun 10 lande gik videre, var San Marino endnu engang ude.

I år vurderer jeg det bliver svært for San Marino at gå videre, der er mange stærke sange i denne semifinale. San Marino har ikke mange venner og desuden er årets pop-ballade ikke nær så god som sangen de stillede med sidste år. Desværre bliver semifinalen nok igen endestationen for det lille land. 

Video: http://youtu.be/vt_3yms1PcM

Vurdering: Jeg giver San Marino cirka 40% chance for at gå videre

 

13: Portugal

Portugal stiller om med sangerinden Sucy, som skal synge den yderst lambada-inspirede sang ”Quero Ser Tua.”

Sangen er ikke spået de store chancer for at gå videre, og jeg er enig. Jeg er egentlig vild med lambada-lyden, men Sucy sanger katastofalt dårligt live og sangen er alt for ensformig. Jeg vil blive yderst overrasket, hvis Portugal går videre. Dog skal Spanien stemme i denne semifinale, men det er vist også en af de eneste fordele for Portugal. 

Video: http://youtu.be/CcTiPW-X8q4

Vurdering: Jeg giver Portugal cirka 20% chance for at gå videre

 

14: Holland

Holland gjorde sidste år comeback i ESC med en 9.-plads. I år har de sammensat en duo bestående af Ilse DeLange og Waylon som skal synge duetten ”Calm After The Storm.”

Jeg ved ikke helt, hvad jeg synes om denne sang. Den bliver en anelse kedelig for mig, og jeg hælder imod et exit allerede i semifinalen. Men som jeg flere gange har nævnt, er der mange ballader i årets ESC, så måske folk er vilde med en af de få duetter der deltager i år. 

Video: http://youtu.be/hkrF8uC92O4

Vurdering: Jeg giver Holland cirka 45% chance for at gå videre

 

15: Montenegro

Sergej Cetkovic er en populær sanger i Balkan-landene, og han skal synge sangen ”Moj Svijet” for Montenegro. Det er en typisk Balkan-ballade krydret med diverse instrumenter fra de kanter. Desuden synger Montenegro, som en af de få lande, på deres eget sprog.

Montenegro har 6 gange tidligere deltaget til ESC, og de har endnu deres første finaleplads til gode. Den tror jeg kommer i år, og jeg tror rent faktisk på, at Montenegro godt kunne gå hen og få en ret flot placering ved årets ESC. Jeg ærgrer mig i hvert fald over jeg ikke købte de odds 9,00-10,00 på en top 10-placering, som på et tidspunkt blev tilbudt på Betfair.


Video: http://youtu.be/Xym7CQFFTOU
 

Vurdering: Jeg giver Montenegro cirka 70% chance for at gå videre

 

Montenegro går videre til odds 1,50 hos Unibet

Se analysen: Eurovision 2014: Semifinale 1 Montenegro går videre 1,50

16: Ungarn

Ungarn lukker den ret svære semifinale med sangen ”Running.” Den fremføres af Kallay Saunders som har boet det meste af sit liv i USA, så der bliver ikke problemer med en ´grim´ ungarsk accent.

Sangen handler om misbrug af børn. Det skal der nok blive talt en del om op til ESC i maj, men sangen er faktisk ret god. Den er en af mine favoritter. Kallay Saunders synger ret godt og jeg er vild med både beat og omkvæd.

For mig er Ungarn en af de mest oplagte finaledeltagere.

Vurdering: Jeg giver Ungarn cirka 87% chance for at gå videre

Video: