Optakt til Det Internationale Melodi Grand Prix: Eurovision-ekspert CDbjerg anmelder og chancevurderer her de 15 sange i 2. semifinale (8. maj) samt kommer med spilforslag og tips.

Eurovision Song Contest 2014 synges næste måned. Danske Emmile de Forest vandt sidste år en flot sejr i det Internationale Melodi Grand Prix med ”Only Teardrops”, og derfor afholdes årets show i København. Finalen afvikles 10. maj, men først er der semifinaler, 6. og 8. maj.

Jeg vil i denne optakt vurdere, hvilke chancer hver sang har for at gå videre fra anden semifinale (se optakt om 1. semifinale). Kommentér meget gerne og smid dit bud på de sange, som du tror kvalificerer sig.

Semifinale 2 - torsdag 8. maj

 

Bud på hvem der går videre til finalen
 

Oplagte:

Rumænien

Norge
Grækenland

Ligger lunt i svinget:

Irland

Finland

Østrig

Malta

Kæmper om de sidste 3 pladser:

Israel

Schweiz

Slovenien
Polen
Litauen

Næppe videre:

Hviderusland
Makedonien

Georgien

1: Malta

Malta åbner den 2. semifinale med gruppen Fireflight, som skal fremføre sangen ”Coming Home”.  

Sangen er en blanding af pop og country og skiller sig fint ud i år. Malta har faktisk ret gode resultater ved ESC, og jeg synes deres chancer for endnu engang at komme i finalen er rigtig gode.

Det er ikke den bedste sang, men man kan ikke undgå at gynge lidt med, og i mellem et væld af ballader tror jeg folk også gerne vil have lidt anderledes.

Video: http://youtu.be/Qxi5C-lGX2Y

 

Vurdering: Jeg giver Malta 77% chance for at gå videre

2: Israel

Israel har i år valgt sangerinden Mei Feingold som skal synge sangen ”Same Heart.” Sangen er en ballade, dog i den lidt mere danceagtige version.

Jeg har faktisk flere gange tænkt, det lød lidt som Infernal. Jeg tror rent faktisk, at Israel i år godt kan overraske en smule og komme i Top 10 i finalen. Jeg er ret vild med den power, der er i sangen.

Synger Mei Feingold live bare i nærheden af, hvad hun gør på studio-versionen, så tror jeg ret meget på en god placering. Desuden synges sangen på halvt engelsk og halvt hebræisk, hvilket jeg tror kan give et par ekstra stemmer.

Video: http://youtu.be/_uB4JMw4ctc

Israel går videre til odds 1,60 hos PartyBets

Den israelske power-ballade skal have 70% chance for at gå videre - fin værdi spillet.
Læs tip-analysen

3: Norge

´Bravo Norge´, siger jeg bare. Carl Espen skal fremføre sangen ”Silent Storm”, og jeg behøver vel ikke sige, vi har med endnu en ballade at gøre.

Dette er til gengæld en af de bedste i årets ESC. Jeg havde længe Carl Espen som storfavorit til at vinde - i hvert fald indtil Armenien kom med deres bidrag.
 

Jeg synes, sangen er helt fantastisk, man kan nærmest mærke Carls Espens sorg, når han synger, og klaverspillet er desuden også fremragende. Problemet er, at Carl Espen faktisk ikke sang ret godt live ved det norske grand prix, og det tæller noget ned, men mon ikke han får trænet en del for tiden.

Desuden er sangen én, man enten elsker eller hader. Jeg tror, nogle vil sige, den er drønkedelig, og lyder som noget fra en begravelse. Jeg er ikke enig, men det er jo smag og behag.
 

Jeg synes Norge bør ende i en top 5 i årets finale, men det bliver op til seerne. Juryen vil nok give den masser af point. 

Video: http://youtu.be/2LBOjxBty8U

Vurdering: Jeg giver Norge 91% chance for at gå videre

4: Georgien

Skrækkeligt! Det er hvad jeg har at sige om Georgiens bidrag. Sangerinden Mariko skal sammen med gruppen The Shin synge sangen ”Three Minutes To Earth.”

Sangen er en blanding af jazz og country, der kommer også lidt jodlen i slutningen af sangen. Jeg synes, det er det rene kattejammerrock, og jeg vil blive megetoverrasket hvis Georgien går videre.

Dog har de pæne Eurovision-meritter, så hvem ved. Men der er ikke mange ”venner” i denne semifinale, så det er endnu en ulempe for Georgien. 

Video: http://youtu.be/o9ixkdkbieU

Vurdering: Jeg giver Georgien 20% chance for at gå videre

5: Polen

Der er næsten et must, at der hvert år er et irriterende bidrag, og det står Polen for i år. Donatan og Cleo har sammen lavet sangen ”Slavic Girls.”

Sangen har fået massevis af hits på Youtube, men det er vist mere på grund af de fine fortrin pigerne har, fremfor sangen. Polen har de senere år ikke været den store ESC-nation, og jeg tror bestemt heller ikke, de bliver det i år.

Desværre tror jeg sangen går videre fra semifinalen, den skiller sig ud, og så lægger den op til et spændende sceneshow. 

Video: http://youtu.be/syMhJMmGEIc

Vurdering: Jeg giver Polen 62% chance for at gå videre

6: Østrig

Så er der dragshow for alle pengene. Østrig stiller med Thomas Neuwirth der i rollen som ”Conchita Wurst” skal synge ”Rise Like A Phoenix.”

Endnu en ballade, og den er egentlig ganske god. Sangeren er en skægget dame, og det falder næppe i god jord hos alle. Men skæg eller ej, synge kan han/hun i hvert fald.
 

Jeg ved ikke helt hvordan Europa vil tage imod Conchita/Thomas. Han/hun optræder på et statistisk dårligt tidspunkt på aftenen, og Østrig skal nok ikke regne med mange point fra Østeuropa, hvor homofobi synes mere udbredt end i Vest. Men jeg tror al balladen mellem Armeniens sanger Aram og Conchita Wurst har gjort at folk stemmer Østrig videre. De har i hvert fald fået en masse opmærksomhed.

Vurdering: Jeg giver Østrig 80% chance for at gå videre

Video: 

7: Litauen

Litauen stiller i år med sangerinden Vilija Matacinuaite, som skal synge sangen ”Attention.” Det er en værre omgang, og jeg håber for Litauen, at Vilija har øvet sig på at synge, for det gik ikke alt for godt ved det Litauske Grand Prix. Der er nogle enkelte strofer, hvor Vilja rapper, og det lyder faktisk ret godt, men det er så også det eneste.

Jeg tror ikke på, sangen går videre, men alt kan ske i denne ret svage semifinale. Desuden stillede Litauen også sidste år med en, efter min mening, katastrofalt dårlig sang, og gik videre. 

  

Video: http://youtu.be/PWi0zF6bFto

Vurdering: Jeg giver Litauen 49% chance for at gå videre

8: Finland

Endelig lidt rock og det kommer selvfølgelig fra Finland, dog ikke lige så hardcore som da Lordi vandt i 2006. Gruppen Softengine skal synge nummeret ”Something Better,” og den er jeg faktisk ret vild med. Stilen minder lidt om ”The Killers”, og det er godt.

Jeg tror rent faktisk, Finland kan klare sig overraskende godt i år. For det første som en af de eneste rocksange, desuden består bandet af unge knægte som er mellem 16-19 år. Som jeg har nævnt mange gange vader vi i år i ballader, og derfor vil folk lægge mærke til de sange, der skiller sig ud.

Finland har faktisk ikke klaret sig ret godt siden de overraskende vandt i 2006. En 17. plads er bedste placering, og det er vist ikke noget at prale af. Men jeg tror måske, finnerne kan komme i en flot Top 10 i finalen år, og semifinalen bør de i hvert fald komme videre fra.

Video: http://youtu.be/a-NSVFBKU-4

 

Vurdering: Jeg giver Finland 84% chance for at gå videre 

9: Irland

Irland stiller i år med sangerinden Kasey-Smith som sammen med folkemusik-bandet Can-Linn skal fremføre sangen ”Heartbeat.”

Jeg synes, sangen er ret ensformig, men jeg er vild med tonerne fra det irske folkemusik, og Kasey-Smith synger ret godt. Sangen kunne godt overraske og få en flot placering, men jeg er lidt i tvivl.

Storbritannien stemmer i denne semifinale, og mon ikke der ryger et par point i retning af Irland.  

Sidste år sluttede irerne lidt skuffende på en sidsteplads i finalen, men det tror jeg nu ikke, de kommer til i år, og de bør gå videre fra semifinalen.

Video: http://youtu.be/Zc14AzCXUgQ

Vurdering: Jeg giver Irland 85% chance for at gå videre

10: Hviderusland

Hmm, den er ret svær den her synes jeg. Hviderusland stiller med Teo (deres svar på Robin Thicke), men jeg synes nu ikke sangen ”Cheesecake” er synderligt god.

Den skiller sig lidt ud med en funky stil, men jeg synes godt nok ikke det er godt. Dog er det som skrevet tidligere en yderst svag semifinale så måske Teo og Hviderusland kan luske sig videre.

Hviderusland har ikke de store meritter i ESC, kun 3 gange i 9 forsøg er de kommet i finalen. 

Video: http://youtu.be/0Qe7YmYgowM

 

Vurdering: Jeg giver Hviderusland 40 % chance for at gå videre

11: Makedonien

Makedonien stiller i år op med Tijana Dapcevic, som er en kendt og populær sangerinde i Balkan. Hun minder faktisk en del om Pink.


Jeg synes, popsangen er ret god og kan især godt lide omkvædet. Tijana  kan dog få svært ved at få rettet lidt op på Makedoniens lidt dårlige statistik ved ESC, hvor det kun er blevet til én finaleplads i de seneste 6 år. Der er er ikke så mange Balkanlande med i denne semifinale, så stemmerne skal komme fra de øvrige lande.

Vurdering: Jeg giver Makedonien 28% chance for at gå videre

Video: http://youtu.be/ak73KTgy9nE

12: Schweiz

Det kan godt være, jeg er skør, men jeg kan rent faktisk lide det schweiziske bidrag ”Hunter Of Stars” som fremføres af sangeren Sebalter.
 

Fløjteri er bare noget, man bliver glad af, jeg gør i hvert fald og så krydret med Sebalters violinspil. Det er godt, synes jeg.

Dog har Schweiz ikke så gode erfaringer ved ESC, kun 3 gange i de sidste 10 år er de kommet i finalen. Heldigvis er schweizerne havnet i den svage semifinale, og Tyskland og Østrig skal stemme, så jeg synes det ligner en finaleplads.

Video: http://youtu.be/kjWG0oNpWog

Schweiz går videre til odds 1,85 hos Unibet

Fløjte, violin og venne-stemmer. Gode ingredienser. Jeg giver Schweiz 65 % chance for at gå videre, og dermed masser af værdi i spillet. Læs tip-analysen

13: Grækenland

Hmm, Grækenland stiller i år op med dance/rap sangen ”Rise Up,” fremført af Freaky Fortune og Risky Kidd, og den er vældigt populær. Jeg er dog ikke begejstret.

Det starter egentlig meget godt med et fedt beat og okay vokal, men når man har hørt Rise Up blive gentaget 25 gange, så begynder man at blive træt af det. Selve rapdelen bryder jeg mig faktisk ikke særlig meget om.

Mange er dog ellevilde med sangen, grækerne der aldrig har prøvet at ryge ud i en semifinale før, gør det nok heller ikke her. Dog tror jeg ikke på en topplacering ved finalen, men måske jeg bliver klogere. 

Video: http://youtu.be/z8QIbL9i2MU

 

Vurdering: Jeg giver Grækenland 90 % chance for at gå videre

14: Slovenien

Slovenien stiller i år op med sangerinden Tinkara Kovac som synger sangen ”Spet/Round Round.”

Det er en ganske habil sang med en fin vokal, og så blandes slovensk med engelsk. Der er ikke mange lande, der bruger deres modersmål i år, så det er faktisk fint nok. Jeg kan også godt lide når Tinkara tager fløjten i brug, omend jeg synes det sker for lidt. Fløjten kunne snildt være brugt noget mere, for det lyder godt, og det ville have gjort sangen mindre ensformig.

Slovenien har kun kvalificeret sig til finalen 2 gange de sidste 9 år, og de relativt få venner i denne semifinale taler imod succes denne gang. Men denne sang bør have nydelige chancer.

 

Video: http://youtu.be/jVAnopmdJT4

Slovenien går videre til odds 1,85 hos Unibet

Nydeligt nummer med modersmålssang og fløjte. Jeg giver Slovenien 62 % chance for at gå videre, og dermed fin værdi i spillet. Læs tip-analysen

15: Rumænien

Der bliver sluttet af med et brag, når duoen Paula Seeling & Ovi går på scenen. Sangen ”Miracle” har faktisk en dansk finger med i spillet, da Phillip Halloun har været med til at skrive. Det er en uptempo-sang, og der er gang i den næsten fra første sekund.

Duoen har før deltaget ved ESC. De fik i 2010 fik en flot 3.-plads, men om det gentager sig i år, tvivler jeg dog på. Det ville dog ikke overraske mig hvis Rumænien er i top 5, men så skal der lige øves lidt på vokalerne som jeg synes var overraskende svage ved det rumænske Grand Prix.

Hvorom alting er: Rumænien er, ligesom Grækenland, aldrig før røget ud af en semifinale, og jeg er ret sikker på, det heller ikke kommer til at ske i år. Rumænien kunne faktisk godt gå hen og vinde denne semifinale 2, da de slutter ballet og så med en sang, der er gang i. Det er en kæmpe fordel. Norge er for mig den bedste sang, men rumænerne kan have fat i den lange ende i semifinalen.

 

Vurdering: Jeg giver Rumænien 97 % chance for at gå videre

 Video: