Ender Danmark foran Irland og Wales i Nations League, venter der potentielt to playoff-kampe i foråret 2020, som giver en ekstra mulighed for Danmark til at kvalificere sig til EM 2020. Bliv klogere på Nations League-playoffs her.

For at komme ligegyldige træningskampe til livs har UEFA oprettet turneringsformatet Nations League, og flere af de indledende grupper er tæt på at være afgjort.

I andet seedningslag, som Danmark befinder sig i, har Ukraine og Rusland allerede spillet sig videre, mens meget skal gå galt, hvis ikke Bosnien skal gøre det samme fra sin gruppe.

I Danmarks gruppe har Åge Hareides tropper stadig alle muligheder for at slutte øverst. Men hvad sker der konkret, hvis Danmark vinder sin Nations League-pulje?

Først og fremmest vil en slutplacering foran Irland og Wales betyde, at Danmark rykker op i det øverste seedningslag, og at det dermed er de bedste nationer i Europa, der står på den anden side af midterlinjen, når næste omgang af Nations League afvikles i 2020/2021. Modsat rykker de hold, der slutter nederst i puljerne i øverste seedningslag, ned i andet seedningslag.

En ekstra mulighed for kvalifikation

Derudover kvalificerer Danmark sig til en playoff-runde i foråret 2020, hvor en billet til EM er på højkant. Vinderne af alle fire grupper i  Danmarks seedningslag (fra de tre andre grupper altså Ukraine, Rusland og sandsynligvis Bosnien) mødes og spiller en slags semifinaler og finale, om hvem af de fire hold, der får en billet til slutrunden. 

De fire hold parres via lodtrækning og spiller semifinale over en enkelt kamp. De to vinderhold mødes i finalen, og den samlede vinder tager pladsen ved EM.

Disse playoff-kampe afvikles først, efter den ordinære EM-kvalifikation er overstået. Det betyder, at nogle hold i forvejen vil have kvalificeret sig til EM på traditionel vis på dette tidspunkt.

Hvis Danmark vinder sin Nations League-pulje og samtidig kvalificerer sig til EM på den gammeldags facon, vil Danmarks plads i Nations League-playoff overgå til det højest rangerede hold i Danmarks seedningslag, som ikke allerede er kvalificeret til Nations League-playoff og EM. 

UEFA har lavet en fin video, der forklarer konceptet:

Ekstra prestige for vinderne i øverste lag

Blandt de topseedede hold er spændingen intakt i flere grupper, og selvom Frankrig og Portugal ligner solide bud på vindere i deres respektive grupper, er intet endnu afgjort.

De fire endelige gruppevindere mødes i juni 2019 og spiller en finaleturnering, der i sin struktur er meget lig Nations League-playoffkampene. De fire hold parres og spiller semifinaler. Semifinalevinderne mødes i en finale, der afgør, hvem der er den endelige vinder af Nations League 2018/2019. Den eneste forskel er, at der i Nations League-finaleturneringen også spilles en kamp mellem de to semifinaletabere om tredjepladsen.

Udover prestige ved at vinde den første Nations League-turnering har finalelandene også et økonomisk incitament til at forsøge at gå hele vejen. Oveni de 11 millioner kroner, de får for at vinde deres indledende Nations League-pulje, modtager vinderne af turneringen 33,5 millioner kroner. Andenpladsen modtager 26 millioner kroner, tredjepladsen får 18,5 millioner kroner, og fjerdepladsen får 11 millioner kroner.