Årets sidste store tennisbegivenhed finder sted i den kommende weekend i den franske by, Lille, hvor Frankrig på et indendørs grusunderlag tager imod Kroatien i årets Davis Cup-finale. 

Davis Cup, Lille, Frankrig

Frankrig vs Kroatien
Underlag: Indendørs grus
Forsvarende mester: Frankrig
Frankrig: Pouille, Chardy, Tsonga, Mahut og Herbert
Kroatien: Cilic, Coric, Skugor, Pavic og Dodig

Frankrig vandt efter mange års tørke Davis Cup-trofæet i 2017 og kan nu genvinde titlen, hvis de formår at slå Kroatien, der på papiret ser ud til at stå stærkere denne weekend. Frankrigs singler er rangeret væsentligt lavere end Kroatiens, og hvis rangeringer skal være rettesnor for weekendens forløb, så er det kun i doublen med Mahut/Herbert, hvor franskmændene kan kalde sig favoritter.

Helt så let går det ikke nødvendigvis for kroaterne, som kun har vundet Davis Cup én gang - tilbage i 2005 med Ljubicic og Ancic i spidsen for holdet. Frankrig har nemlig fordel af hjemmebane; en faktor som bestemt ikke er uvæsentlig i Davis Cup-sammenhæng, og særligt ikke når det gælder i Frankrig, hvor fansene er meget medlevende og entusiastiske. 

Kroatien har som sagt favoritværdigheden på sine skuldre, det kan der ikke herske tvivl om. Cilic er nummer 7 i verden, Coric nummer 12. Derudover har de én af verdens pt. bedste doublespillere, Pavic, i truppen, og han kan med den tidligere doublelegende, Dodig, udgøre en alvorlig trussel for den franske double. Frankrig kan rotere lidt mellem Chardy, Pouille og Tsonga i singlerne, mens doublen med meget stor sandsynlighed bliver udkæmpet af Herbert/Mahut, som netop har vist fin form i London, hvor de blev nummer to ved doubleparrenes sæsonfinale.

Fredag

Singlerne på førstedagen kommer til at stå mellem henholdsvis Chardy-Coric og Tsonga-Cilic. Coric har vist fin form her i sæsonafslutningen, hvor han bl.a. nåede finalen i Shanghai efter en turnering, der løftede hans niveau til nye højder. Chardys form er ikke ligefrem prangende. Han har tabt 10 af sine seneste 15 kampe, og jeg forstår faktisk ikke rigtigt, hvorfor Yannick Noah har foretrukket ham fremfor Pouille, der blev den helt store helt i finalen sidste år, da han slog Darcis i femte og afgørende rubber. Coric har ikke spillet meget på grus i år, men han er for mig at se en klassisk allround-type, der ikke bør få de helt store problemer med underlaget. Chardy kan godt spille på grus, men han har egentlig sine spidskompetencer i serv-andenbold, og hvis Coric kan spille frit for nerver, så ser det umiddelbart ikke let ud for Chardy at sende franskmændene godt fra start.

Tsonga har været væk fra touren længe, og hans comeback har været okay, men så heller ikke mere end det. Normalt er han i min bog helt på højde med Cilic, men kroaten har spillet en hel sæson på et generelt højt niveau, mens Tsonga stadig ikke for alvor er blevet testet på den store scene. Det kan være til Tsongas fordel, at Cilic har haft så lang en sæson, som han har, mens Tsonga bør komme ind med helt friske ben, og det kan yderligere være i fransk favør, at Cilic har haft det ene mentale sammenbrud efter det andet siden Wimbledon. Han har ganske enkelt været rædderlig mentalt - bedst eksemplificeret, da han hjemme i Kroatien i semifinalen tabte på grus til Sam Querrey i fire sæt efter at have ført 76 66 (6-1). Hvis de spøgelser ikke er væk, så kan Tsonga, der i denne kamp isoleret set kan spille uden voldsomt meget pres, lukrere. Cilic fik dog en sejr over Isner i London, hvor han virkede stærk mentalt, da kampen skulle lukkes, og selv om jeg ikke ligefrem var imponeret over Isner i den turnering, så kan det måske have givet Cilic en smule ekstra mentalt.

Lørdag

Doublen bliver med al sandsynlighed et anliggende mellem Herbert/Mahut og Pavic/Dodig. Eneste spørgsmål, jeg kan have, er, om kroaterne kan finde på at stille med Cilic i stedet for Dodig, som ikke helt har samme niveau længere, som han havde for et par år tilbage. Jeg tror dog, kroaterne vil holde Cilic frisk til søndag, men skulle stillingen være 1-1 inden lørdag, så kan det muligvis komme på tale at smide Cilic ind i stedet for Dodig, hvis opfattelsen er, at han generelt er bedre spillende pt.

Uanset kroatisk konstellation, så holder jeg Frankrig som pæne favoritter her over fem sæt. Herbert/Mahut har ikke imponeret mig synderlig i år, men de spillede sig op i London i sidste uge, hvor det blev så knebent et nederlag som muligt til Sock/Bryan i finalen (på en dobbeltfejl af Herbert ved 11-12 i matchtiebreak). Den franske duo blev i løbet af ugen i London citeret for at have spillet deres bedste kamp nogensinde sammen, og kan de holde sådan et niveau, så kan Kroatien nok komme med hvad som helst, uden det vil kaste point af sig.

Søndag

Jeg er ret overbevist om, at der stadig vil være point at spille for søndag, og vi kan jo håbe, at vi kan være så heldige at få én af de fænomenale Davis Cup-søndage, hvor alt bliver afgjort i femte og sidste kamp foran et medlevende fransk publikum. Al logik taler for, at der inden søndag vil stå 2-1 til Kroatien, men 2-1 til Frankrig er ikke usandsynligt. Hvis Noah holder fast i Chardy og Tsonga til søndagens kampe, så vil Chardy komme op mod Cilic i 4. rubber. En kamp, hvor jeg ikke levner Chardy mange chancer - med mindre, Cilic står fuldstændigt og aldeles af mentalt, som han gjorde mod Querrey i den føromtalte semifinale. 5. rubber vil dernæst stå mellem Tsonga og Coric, og det kunne godt gå hen at blive én af årets med medrivende kampe. Tsonga har noget helt særligt foran det franske publikum, og Coric har niveauet til at matche ham. 

Det er svært at kloge sig meget mere på søndag, før vi ved, hvordan de to foregående dages tennis har forløbet sig, og derudover er der stadig usikkerhed om, hvorvidt Pouille kan komme i spil til 4. rubber mod Cilic.

Davis Cup Finale odds

Bwin har 1,33 på Coric mod Chardy og 1,40 på Cilic mod Tsonga. Markedsledende bookmaker uden licens har 1,50 på samlet kroatisk sejr. 

Jeg finder ingen værdi i nogle af de nævnte odds. Heller ikke på fransk sejr i hverken singlerne eller samlet. Skal jeg nævne et odds, der kan blive interessant løbende, så kunne man holde et vågent øje med Tsonga inplay. Han kan være brandvarm i Frankrig foran sit publikum, mens Cilic kan smelte helt sammen mentalt, og skulle de nå i tiebreak, så er det lige før, jeg vil holde Tsonga som favorit i den pågældende tiebreak.