Spektakulær tysk matchfixingsag med tråde til Danmark og FC Vestsjælland er udsat til efteråret 2016. Men dansk politi har allerede nu fået de første retsakter og er begyndt at kigge på sagen.

Dansk Politi har fået de første dokumenter fra den tyske anklagemyndighed i bestræbelserne på at finde den eller de fodboldspillere fra FC Vestsjælland, som er under mistanke for at have medvirket til matchfixing af to superligakampe.

"Jeg har netop fået de første oplysninger i sagen fra tysk politi via Interpol, så nu kan vi så småt begynde at kigge på sagen," siger politiinspektør Christen Østergaard til onlinemediet BetXpert.

Fem tyske mænd har ved retten i Stuttgart været anklaget for at have fixet flere fodboldkampe - heriblandt to kampe med FC Vestsjælland. Retssagen, som har kørt i december og januar måned, lignede en tilståelsessag, da det forlød, at de fem mænd allerede havde tilstået.

Anklager: Tiltalte har ikke tilstået

Men den tyske anklager Michael Wahl oplyser til BetXpert, at sagen er mere kompliceret end som så. Og derfor er afgørelsen nu udskudt til efteråret 2016.

"Da de tiltalte ikke har tilstået, vil sagen blive udskudt til anden halvdel af 2016," skriver Michael Wahl i en mail til BetXpert.

Herudover oplyser han, at der højst sandsynligt ikke vil komme nye oplysninger frem om den eller de FC Vestsjælland-spillere, som anklages for at have hjulpet de fem anklagede tyske mænd, før retssagen begynder igen.

"Det bliver svært at finde den bestikkede spiller uden at indblande de anklagede," oplyser han til BetXpert.

Dansk politi kan starte egen efterforskning

At der endnu ikke er faldet nogen afgørelse - og at der heller ikke er nogen tilståelse besværliggør tingene for dansk politi, forklarer politiinspektør Christen Østergaard fra Københavns Politi.

"Sagen er jo ret ligetil, hvis der direkte står i en dom, at "Jens Peter Jensen" har hjulpet med at fixe en kamp. Men vi har fået at vide, at ingen endnu har erkendt noget. Så efterforskningen bliver selvfølgelig lidt mere besværlig, hvis vi først skal vente på en dom fra Tyskland," siger han til BetXpert.

Politiinspektøren oplyser dog, at de ikke nødvendigvis behøver en dom fra Tyskland som grundlag til at starte en dansk efterforskning i jagten på den eller de FC Vestjælland-spillere, som muligvis har medvirket til matchfxing. Hvis de får tilstrækkeligt med informationer fra sagen, kan de selv indlede en sag på et nyt grundlag.

"Hvis vi kommer i gang nu og får alle papirerne fra politiet og anklagemyndigheden i Tyskland, kan vi skaffe et andet grundlag at begynde efterforskningen på og dermed komme i gang lidt tidligere. Og det er det, vi kigger på nu," siger han til BetXpert.
 

Stor interesse for sagen

Selvom udsættelsen af retssagen i Tyskland vil trække sagen ud, så har dansk politi ikke travlt.

"Jeg forstår godt, at der er stor interesse for en sådan sag i Danmark, og at der et ønske om, at en eventuel sag i Danmark hurtigt kan blive afgjort, men det er vigtigt, at vi får alle nødvendige informationer, inden vi kan komme så langt," siger Christen Østergaard til BetXpert.

Sagen begyndte oprindeligt helt tilbage i november 2014, hvor BetXpert kunne fortælle, at bookmakeren Tipico lukkede ned for spil på en kamp mellem FC Vestsjælland og Randers på grund af et mistænkeligt spilmønster.

Herefter undersøgte både DBU og politiet kampen uden resultat. Så skete der ikke noget før efteråret 2015, hvor tyske medier rapporterede om retssagen i Stuttgart, der trak tråde til flere FC Vestsjælland-kampe. BetXpert kunne herefter fortælle, at der var tale om de to kampe mellem FC Vestsjælland - Esbjerg og FCK og Vestsjælland i henholdsvis november 2014 og februar 2015.

Ekstra Bladet skrev i december 2015, at de fem anklagede havde tilstået ved retten, og at der ville falde dom i januar måned. Men så enkelt er det ikke længere ifølge både anklager Michael Wahl og politiinspektør Christen Østergaard.