Matchfixere tilbød den svenske bryder Jimmy Lindberg 600.000 kroner for at tabe en stor kamp. Da han takkede nej, købte forbryderne i stedet dommerne.

600.000 kroner er mange penge for de fleste. Det var det også for den tidligere svenske bryder Jimmy Lidberg, da han i 2007 skulle forsøge at kvalificere sig til OL i Beijing året efter. 

Bryderen manglede kun den afgørende kvalifikationskamp for at nå sit store sportslige mål, men udefrakommende kræfter, der ikke tænkte på svenskerens personlige drømme, skulle komme i vejen herfor.

Matchfixerne fik deres vilje

Under opvarmningen til den afgørende kamp om at komme med til OL i Beijing kom der pludselig en engelsktalende mand hen til Jimmy Lidberg. Ordene fra den fremmede person skulle få bryderen til at stivne.

”Han spurgte helt uden tøven, om jeg kunne være med på at tabe kampen, hvis jeg fik nogle penge for det. Jeg stivnede helt og havde svært ved at forstå den surrealistiske situation,” fortæller svenskeren til Aftonbladet og fortsætter:

”Jeg svarede, at det kunne han godt glemme alt om, hvorefter han tilbød mig 100.000 dollar (628.000 kroner med dagens kurs, red.).”

Den ukendte mand måtte gå tomhændet fra mødet med Jimmy Lidberg. Det skulle dog vise sig, at han havde en plan B. 

Som den vigtige kvalifikationskamp skred frem, blev det mere og mere tydeligt for svenskeren, at der var noget galt. Efter at have ført komfortabelt blev kampens dommere mere og mere venligsindede overfor Lidbergs modstander, som fik de afgørende kendelser på sin side. 

Det endte med, at dommerne gav Jimmy Lidberg en tredje advarsel, hvilket betød, at han blev taberdømt. Herefter faldt 5-øren for den OL-drømmende sportsmand. 

”Jeg indså nu, at kampen var aftalt på forhånd. Da jeg havde takket nej, var matchfixerne i stedet gået til dommerteamet. Derfor missede jeg OL, som var min store drøm.”

Jimmy Lidberg afslører også, at han tidligere i sin karriere var blevet tilbudt penge for at tabe. Dengang havde det dog ikke været lige så store beløb. 

Jimmy Lidberg trak sig fra brydning tilbage i 2013. Dette ikke mindst på grund af den korrupte kultur, der hersker i sporten.