Vi kan igen se frem til en masse spændende og dramatiske aften- og natkampe fra den brasilianske Serie A - Brasileirão, der også ofte kaldes for verdens mest uforudsigelige liga. Peter Arnholdt har kigget nærmere på favoritter og outsidere til Brasileirão 2023.

Se odds for de brasilianske kampe hos Vbet

.

Det er aldrig til at vide, hvad der vil ske i løbet af en sæson i den bedste brasilianske række, men der er garanti for action, flotte mål på samlebånd, intense topkampe og en masse overraskelser.

De 38 spillerunder i årets sæson skal afvikles fra 13. april til 8. december og det ultra-tætte kampprogram sætter stort pres på klubber og stort set alt kan ske.

Der har da også været hele 5 forskellige klubber, der har vundet mesterskabet i Brasileirão igennem de seneste 10 sæsoner: nemlig Palmeiras, Flamengo, Cruzeiro, Corinthians samt Atlético MG.

Dermed adskiller den brasilianske liga sig fra, hvad man ser i mange af store europæiske ligaer, hvor det er ofte er et par klubber, som dominerer festen.

Odds på Brasileirão 2024

Brasileirão 2024 tegner til at blive en af de mest spændende sæsoner nogensinde og her er et blik på oddsene for topfavoritterne til at vinde årets Brasileirão.

Udvalgte odds Højeste odds Bookmaker
Flamengo 3,50
Palmeiras 4,00
Atlético MG 6,00
Fluminense 9,00
São Paulo 15,00
Internacional 17,00
Grêmio 19,00

Foto:  NELSON ALMEIDA / AFP

Brasileirão er bedre end nogensinde før

Er den brasilianske Serie A verdens bedste? Hvis du spørger foreningen af sportsstatistikere, IFFHS (International Federation of Football History and Statistics), så var 'O Brasilierão' nummer 1 så sent som i 2022 foran bl.a. Premier League, La Liga, Bundesligaen, Serie A.

Man kan altid diskutere, hvad ordet 'den stærkeste' indebærer, men faktum er, at den bedste brasserrække slår godt ud på en masse af de parametre, som IFFHS vurderer ligaerne på, når de sammenligner turneringerne på tværs af kontinenterne.

Kompetitiv liga: Fem forskellige mestre de seneste 10 år

Brasileirão er særdeles kompetitiv, og når vi kigger tilbage på de seneste 10 års mesterskaber, har fem klubber delt rovet: Palmeiras (4), Flamengo, Corinthians (2 hver), Atlético Mineiro og Cruzeiro (1 hver).

Tre fra denne kvintet er blandt topkandidaterne til årets titel, nemlig Palmeiras, Flamengo og Atlético Mineiro.

Corinthians og Cruzeiro er langt fra fordums styrke, og især den ene skal tage sig i agt. Vi plejer næsten altid at skulle sige farvel til en af storklubberne, og sidste år var det Santos, som trak nitten og måtte en tur i Serie B.

Brasileirão er som ofte behæftet med nogle usikkerheder, og dette år er ingen undtagelse. Jeg har tilladt mig at kalde dem for 'benspænd'.

Benspænd 1: Copa América kan afgøre guldkampen

Det første benspænd i dette års turnering er Copa América, som spilles den 20. juni - 14. juli. Brasileirão kører nemlig videre på fuld blus, mens der spilles om det sydamerikanske mesterskab for landshold. Der er ikke tid i kalenderen til landsholdspauser, og klubberne må derfor undvære de stjerner, som udtages til Copa América i op til 10 runder eller 26% af turneringen. Landsholdene starter sine forberedelser omkring den 27. maj og det hele kan strække sig til den 14. juli, hvor finalen spilles på Hard Rock Stadium i Miami.

Benspænd 2: Prioriteringer undervejs

Det andet benspænd er som altid Copa Libertadores, som er Sydamerikas svar på Champions League.

Topholdene går benhårdt efter at vinde Libertadores-trofæet og de kan sagtens finde på nærmest at stemple ud i ligaen og kaste al fokus på Copa Libertadores. Det omvendte er også gældende. Hvis en klub er færdig i Sydamerikas fornemste klubturnering, kommer de til at satse alle kræfterne på enten at vinde det brasilianske mesterskab eller Copa do Brasil, pokalturneringen.

Men lad os lige kigge nærmere på favoritter og outsidere til Brasileirão 2024.

Flamengo: Tite rejser Flamengo som Fugl Fønix

Flamengo skuffede fælt i 2023, hvor det ikke blev til en eneste titel, men nu virker det til, at der er kommet ro i butikken.

Rio de Janeiro-klubben ansatte i oktober måned den tidligere brasilianske landstræner Tite, og han har fået en fantastisk start på den nye sæson, som har givet 10 sejre og fire uafgjorte i spillet om delstatsmesterskabet i Rio.

I år er Flamengo ikke alene favorit i Serie A, men de er også bookmakernes bedste bud på vinder af Copa Libertadores og Copa do Brasil.

'O Rubro-Negro' har en af de stærkeste trupper i Sydamerika med landsholdsspillerne Pedro, Ayrton Lucas, Gerson, Fabrício Bruno (Brasilien), De Arrascaeta, Matías Viña, de la Cruz, Varela (Uruguay) og Erick Pulgar (Chile).

Så Flamengo risikere at komme til at mangle hele 9 af deres største profiler i de 10 spillerunder i Brasileirõ, som Copa América lægger beslag på.

Læg dertil at den meget populære angriber, målmaskinen Gabriel Barbosa aka 'Gabigol' er idømt en karantæne på 2 år for at modarbejde en dopingtest inden en træning tilbage i 2023.

Meget tyder dog på, at den brasilianske landstræner Dorival Júnior vil være nådig ved sin gamle klub og kun udtage en enkelt Flamengo-spiller, sandsynligvis topscorer Pedro, og så ser det pludseligt en del bedre ud for Flamengo; selvom den uruguayanske og chilenske garde forsvinder.

Kantangriberen Everton 'Cebolinha' er den mest formstærke, og så kan Tite regne med solide præstationer af keeperen Rossi og stopperen Léo Pereira.

Flamengo råder også over masser af talent. Klubben har netop vundet Copa Libertadores for U20-hold, og der strålede 17-årige Lorran med mål og assist i finalen.

Foto:  Marcello Zambrana / AFP

Palmeiras: Sidste dans med Endrick

Palmeiras vandt Brasileirão 2023, men 'tabte' til gengæld Copa Libertadores efter at have vundet turneringen to år i træk.

São Paulo-klubben med de italienske rødder er igen med helt fremme i årets favoritfelt. Palmeiras har kontinuitet på banen og bænken, og så er økonomien særdeles stærk.

Palmeiras har under træner Abel Ferreira udvist en fantastisk vinderpsyke og vundet ni titler i løbet af små fire år. Den tiende er måske på vej. 'Titelkannibalen' er i finalen om mesterskabet i delstaten São Paulo og bærer favoritrollen mod Santos.

De regerende brasilianske mestre er også et af de hold, som kan blive noget handicappet under Copa América.

Palmeiras har otte potentielle landsholdsspillere i truppen i form af Weverton, Murilo, Raphael Veiga, Rony, Endrick (Brasilien), Gustavo Gómez (Paraguay), Piquerez (Uruguay) og Ricardo Rios (Colombia). Stortalentet Endrick skal sikkert afsted, ligesom vi ved, at han efter Copa América skal spille for Real Madrid.

Midterforsvarer og anfører Gustavo Gómez og Ricardo Rios vil også være væk, og træner Abel Ferreira kan se frem til nogle svære kampe med få profiler til rådighed.

Endrick har fyldt en del i medierne efter sine landskampsmål mod England og Spanien, og spørgsmålet er, hvor meget Palmeiras vil mærke hans exit.

Jeg tror, at det bliver marginalt. Klubben har en særdeles kompetent angriber i Flaco López, som i år har scoret 10 mål i 14 kampe, og så er klubbens store stjerne Dudu på vej tilbage efter langvarig skade. Og det med talenterne stopper ikke med Endrick.

Palmeiras råder over den 18-årige Luis Guilherme, der sammenlignes med legenden Rivaldo, og så er der Estevão på 16 år, som løber rundt med kælenavnet 'Messinho'.

Atlético Mineiro: Hulk indtager nyt stadion

Atlético Mineiro vandt mesterskabet så sent som i 2021 og er bestemt også en titelbejler, som man skal tage alvorlig. De zebrastribedes helt store stjerne er Hulk, men Atlético er andet end den brølstærke angriber. Makkeren Paulinho har været en succes siden han kom til klubben fra tyske Leverkusen for godt et år siden, og han har også været indkaldt til det brasilianske landshold. Venstre backen Guilherme Arana vurderes som en af de bedste på positionen, og så råder Atlético over målmanden Everson, hvis spil med fødderne holder høj klasse.

Klubben har netop fyret trænerlegenden Luis Felipe Scolari, og i stedet ansat argentineren Gabriel Milito til at puste til gløderne. Den nytiltrådte træner skal have is i maven, når der skal udtages spillere til Copa América. Atlético kan miste op til fem spillere, nemlig Guilherme Arana og Paulinho (Brasilien), Eduardo Vargas (Chile), Mauricio Lemos (Uruguay) og Alan Franco (Ecuador). Alt tyder dog på, at Milito slipper billigt. Brasserne og Lemos bliver sandsynligvis hjemme, mens Vargas og Franco begge må afsted. Ingen af de to sidstnævnte er stamspillere.

Atlético har nogle udfordringer, som skal løses inden det hele klapper, og mesterskabet kan komme i hus. Holdet skal finde sit rette udtryk under træner Gabriel Milito, og så skal klubbens arbejde med at gøre det nye stadion MRV Arena til en sand fæstning. Fokus bliver også en vigtig ting i en sæson, hvor Atlético også er kandidat til titlen i Copa Libertadores og Copa do Brasil (pokalturneringen). Måske kan man ride på alle tre heste, men det kræver, at kampene på Arena MRV med plads til godt 42.000 tilskuere giver godt i pointkassen.

Den erfarne angriber Hulk skal forsøge at sparke Atletico MG til mesterskabet. Foto: DOUGLAS MAGNO / AFP

Fluminense: Succes med 'Dinizismo' 

Rio-klubben Fluminense havde en fremragende sæson sidste år, hvor man imponerede alt og alle med at vinde Copa Libertadores med en finalesejr på 2-1 over Boca Júniors.

Det er et stykke tid siden, at 'O Tricolor' senest har vundet det brasilianske mesterskab. Vi skal tilbage til 2012, hvor stjernerne dengang hed Deco og Fred.

Fluminense anno 2024 har masser af store stjerner at byde på med veteraner som Marcelo, Felipe Melo, Paulo Henrique Ganso og topscoreren Germán Cano, som blev kåret til 'Rei das Americas 2023' (Kongen af América) af den uruguayanske avis El Pais.

Truppen styres af træner Fernando Diniz, hvis 'Dinizismo' med den meget possession-orienterede spillestil med de frie strukturer virkelig har flyttet Fluminense op i den sydamerikanske elite. Diniz' succes var så stor, så den også kastede et brasiliansk landstrænervikariat af sig.

Fluminense har to spillere med i landsholdsregi i form af André (Brasilien) og Jhon Arias (Colombia). De kommer til at mangle, mens Copa América kører på. Det kunne give plads i startelveren til nyindkøbte Renato Augusto og Douglas Costa, som begge har masser af erfaring og kvalitet i bagagen.

Fluminense får måske et es i form af Thiago Silva, hvis dage i Chelsea lakker mod enden. Den tidligere landsholdsstopper er et produkt af klubbens store talentarbejde, og han vil være en kærkommen forstærkning. Thiago Silva er efterhånden blevet 39 år, og spøgefugle vil påstå, at han vil trække gennemsnitsalderen ned.

Fluminense har ni spillere over 30 i startopstillingen, og The Telegraph kaldte det for et hold af veteraner under VM for klubhold i december. Diniz & Co. skal nok præge toppen, men spørgsmålet er, om benene holder til både Libertadores, pokalen og Serie A.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Internacional: En trup med stærke profiler

Internacional er noget af et spørgsmålstegn i denne sæson.

Klubben fra Porto Alegre lagde ud på flotteste vis i spillet om det regionale mesterskab i Rio Grande do Sul (Gaucho-mesterskabet), men så gik det galt i med et exit efter straffespark i semifinalen mod Juventude.

'O Colorado' (De Røde) har en særdeles kvalificeret trup med landsholdspillere som målmanden Sergio Rochet, Charles Aránguiz, Enner Valencia, Rafael Borré, og så finder du andre nøglespillere i stopperen Vitão, playmakeren Alan Patrick samt stjernefrøet Maurício.

Gauchoerne kommer sandsynligvis til at miste tre spillere til Copa América, nemlig Sergio Rochet (Uruguay), Enner Valencia (Ecuador) og Rafael Borré (Colombia). Charles Aránguiz er også i spil til det chilenske landshold, mens stoppertalentet Robert Renan sandsynligvis bliver siet fra, når den store brasilianske bruttotrup skal skæres ned til 23 mand.

Internacional har en dygtig træner i Eduardo Coudet, som er i klubben for anden gang, og der er stor tillid til, at argentineren kan føre klubben tilbage til toppen af brasiliansk fodbold.

Internacional kvalificerede sig ikke til Copa Libertadores i seneste sæson, så man må nøjes med deltagelse i den mindre Copa Sudamericana. Det kan betyde øget fokus på Serie A og den brasilianske pokalturnering. Det kan være en fordel i forhold til de øvrige i favoritgruppen.

Der er selvfølgelig både penge og prestige i at vinde Copa Sudamericana, og der er såmænd også en plads i næste års Copa Libertadores på spil, men vejen til triumfen er særdeles lang og snørklet. Det gør, at jeg tror, at Sudamericana bliver en slags laboratorium for Coudet & Co.


 

São Paulo: Stjernen Lucas Moura på Morumbi

São Paulo vandt pokalturneringen i 2023, og den succes betød, at det brasilianske landshold hentede succestræneren Dorival Júnior, som nu skal føre Brasilien til succes ved Copa América 2024.

Den nye træner Thiago Carpini er et forholdsvis ubeskrevet plads, men han lavede senest et flot stykke arbejde i Juventude, som han førte op i Brasiliens bedste fodboldrække. Carpini fik en flot start i sit nye job ved at vinde den brasilianske Super Cup efter en finalesejr over Palmeiras, men siden er det gået ned ad bakke, bl.a. med et exit i kvartfinalen til Novorizontino i spillet om delstatsmesterskabet i São Paulo.

'O Tricolor Paulista' har en på papiret interessant trup med Lucas Moura som den store stjerne, men gruppen af spillere rummer også profiler som landsholdsspillerne James Rodríguez (Colombia), Arboleda (Ecuador) og Nahuel Ferraresi (Venezuela). Midtbanespilleren Damián Bobadilla banker på døren til det paraguayanske landshold, mens keeperen Rafael og Pablo Maia, er inde i billedet til det brasilianske. Sandynligheden taler for, at de fire første skal afsted til Copa América, hvorimod de to brassere kan passe arbejdet på klubholdet.

São Paulo kommer i denne sæson også til at bruge en del kræfter i Copa Libertadores, ligesom et forsvar af pokalturneringen også får høj prioritet. Det kan koste i Serie A, hvor den Top 6, som giver kvalifikation til Sydamerikas fornemste klubturnering, må være ambitionen.

Som lidt af en kuriositet kan det nævnes, at São Paulo lavet et samarbejde med chocolademærket Bis om navnerettighederne til hjemmebanen Morumbi. Stadionet kaldes nu MorumBis.

Outsiderne

Grêmio

Grêmio havde en fremragende sidste sæson i Serie A, hvor holdet blev 2'er i ligaen, men det var meget båret oppe af Luís Suárez' mange mål. Nu er topscoreren taget til Inter Miami for at genoptage sit flotte samabejde med Lionel Messi.

I stedet har Grêmio hentet Diego Costa, og den tidligere spanske landsholdsangriber har braget til med fem mål i fem kampe. Gaucho-klubben har også hyret Yeferson Soteldo, og den venezuelanske kantspiller bliver sikkert en publikumsfavorit med sine finter, hvor forsvarsspillerne ender som de rene snurretoppe.

'O Tricolor Gaucho' har en rutineret ræv som træner i form af Renato Gaucho, som har vundet Copa Libertadores med Grêmio både som spiller og træner. Han er kendt som en Cup-turneringernes mand, så fokus kommer sandsynligvis til at ligge på Copa Libertadores og Copa do Brasil (den brasilianske pokalturnering).

Renato Gaucho kommer til at se væk fra et par nøglespillere under Copa América. Yefferson Soteldo skal sikkert tørne ud for Venezuela, mens Mathías Villasanti trækker i den paraguayanske landsholdstrøje.

Botafogo 

Botafogo har et super interessant hold. De var tæt på at lave sensationen i Serie A i 2023, hvor de førte rækken stort efter den 1. turneringshalvdel.

Derefter gik det helt galt, og traditionsklubben endte nede som nummer 5 efter at have ligget etter i 30 ud af de 38 spillerunder.

Botafogo har netop hentet ny træner i portugiseren Arthur Jorge, og det bliver spændende, hvad han kan tilføre et hold, som har nogle store offensive profiler i topscorer Tiquinho Soares og de gennembrudsfarlige kantangribere Júnior Santos, Jeffinho, Luíz Henrique og Jefferson Savarino.

Mandskabet fra Rio de Janeiro bliver også ramt under Copa América, hvor trioen med Jefferson Savarino (Venezuela), målmanden Gatito Fernández (Paraguay) og Luis Sergova (Ecuador) med stor sandsynlighed alle skal afsted med sine respektive landshold.

Botafogo er med i Copa Libertadores efter en overbevisende indsats i to kvalifikationsrunder, hvor Júnior Santos slog til med otte (8) mål! Truppen er måske for smal til både Copa Libertadores, Copa do Brasil og Serie A, så vi må se, hvordan prioriteringen bliver undervejs i de tre turneringer.

Overraskelserne

Red Bull Bragantino og Atlético Paranense er to af de klubber, som kan overraske positivt.

Bragantino har banket på Top 6 flere gange, og det samme gælder Athlético, der så sendt som i 2022 nåede frem til Copa Libertadores-finalen, hvor det blev til et knebent nederlag til Flamengo. 

Bragantino har potentielt fem spillere med til Copa América i Andrés Hurtado og Realpe (Ecuador), Borbas og Ignacio Laquintana (Uruguay) samt Mosquera (Colombia).

Athlético har afgivet sin unge angrebsprofil Vitor Roque til Barcelona og derudover har klubben tre landsholdskandidater, som måske skal med til USA. Målmanden Bento må være selvskreven for Brasilien efter sine fremragende testkampe mod England og Spanien. Angriberen Augustín Canobbia virker også til at være sikker på indkaldelse til landstræner Marcelo Bielsas Uruguay, men det er mere sandsynligt, at stopperen Mateo Gamarra ikke kommer med i den paraguyanske landsholdstrup i denne omgang.

Klubberne fra det nordøstlige Brasilien har det svært i forhold til konkurrenterne fra den syd-sydøstlige del af landet. Fortaleza har dog vist vejen, og Bahia kan måske også presse sig på.

Fortaleza kvalificerede sig sidste år til finalen i Copa Sudamericana, og selvom det blev til et nederlag, så tegner der sig et billede af et sundt projekt i millionbyen. 

Bahia har nu været under City Football Groups vinger i godt et år. Den første tid var svær, men klubben har investeret godt i profiler a la Éverton Ribeiro og er måske ved at finde sine fødder i landets elite.

Fortaleza har et par landsholdsspillere gående i Benjamín Kuscevic fra Chile og Kervin Andrade fra Veneuzela, og de skal sikkert begge afsted under Copa América.

Her slipper Bahia halvt så billigt. Klubben fra Salvador har kun en landsholdsspiller i truppen, og det er den colombianske højre back Santiago Arias. Der kan jo komme flere med tiden, når City Football Group skruer op for investeringer. Måske får vi en brasiliansk pendant til spanske Girona.

Storklubber med pil op eller pil ned

Belo Horizonte-klubben Cruzeiro er med på listen over de seneste 10 års brasilianske mestre. Klubben har været igennem turbulens med et par år i Serie B og en tur tæt på fallit.

Ronaldo 'O Fenômeno' kom imidlertid sin barndomsklub til hjælp, og han prøver som direktør at bringe Cruzeiro på fode igen igennem ansvarlige investeringer.

Cruzeiro legede med nedrykningsstregen i 2023, men klarede frisag. Pilen peger opad, hvis vi kigger på de regionale mesterskaber, hvor Cruzeiro er nået frem til finalen. Copa América koster sandsynligvis José Cifuentes, som skal på tur med Ecuador.

Corinthians fra São Paulo har vundet mesterskabet to gange i de seneste 10 år, men er langt fra tidligere tiders storhed.

Klubben har ondt i økonomien trods over 30 mio. fans, og Corinthians måtte i år se sig slået ud af delstatsmesterskabet i São Paulo allerede i gruppespillet. Sidste år spåede jeg storklubben Santos en svær sæson, og det endte med nedrykning.

Så galt går det næppe Corinthians, men der er krisetegn at spore hos 'Timão' (Den Store klub). Hele juni og noget af juli bliver uden Ángel Romero og Félix Torres, som er på Copa América-togt med hhv. Paraguay og Ecuador.

Rio de Janeiro-klubben Vasco da Gama er også i krise. Det var lige ved at koste en nedrykning i sidste sæson; det ville så være for femte gang på 15 år.

I år er det heller ikke gået for godt. De tabte semifinalen i spillet om Rio-mesterskabet til Nova Iguaçu fra Brasiliens fjerdebedste række og det var tæt på exit i pokalturneringen til Agua Santa ligeledes fra Serie D.

Vasco råder over nogle profiler i keeperen Léo Jardim, Gary Medel, Dimitri Payet og topscorer Vegetti, men det hænger indtil videre ikke sammen. Klubben kommer sandsynlig til at undvære sin paraguayanske landsholdsspiller Robert Rojas under Copa América.

Nedrykning: Returbillet til sidste års oprykkere?

Cuiabá samt oprykkerne VitóriaAtlético Goianense med legenden Vágner Love, Juventude og Criciúma er alle kandidater til de fire pladser under nedrykningsstregen.

Ingen af disse klubber har pengene til at etablere sig i landet bedste række, og må sæson efter sæson sælge deres bedste spillere.

Cuiabá rykkede op i 2020 og har formået at blive hængende bl.a. anført af den bindegale angriber Deyverson. Vitória og Atlético Goianense kommer til at presse mest på i kampen om overlevelse, mens der burde være for langt op for både Juventude og Criciuma.

Livestream af Brasileirão hos Unibet* og Bet365*

Således kom vi rundt om den brasilianske Serie A 2024.

Mange af kampene kan ligesom Copa Libertadores streames hos bookmakerne, og i weekenderne er det faktisk på helt rimelige tidspunkter set med danske fodboldbriller.

Foto: CAIO GUATELLI / AFP

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår afvikles Brasileirão 2024?

Første spillerunde er den 13 april, mens sidste spillerunde bliver afviklet den 8. december.

Hvem er de største profiler i den brasilianske liga?

Der er mange stjernespillere og unge talenter, og man bør især holde øje med Hulk og Paulinho i Atlético Mineiro, Pedro og De Arrascaeta i Flamengo, Endrick og Dudu i Palmeiras samt Marcelo og argentinske Germán Cano i Fluminense.