Verdens største talentfabrik har blæst i fløjten og sat gang i en ny sæson. Den brasilianske fodboldliga er spændende, også som spilobjekt, og BetXpert følger naturligvis med på sidelinjen. Ud over de tip, der vil blive udlagt løbende gennem sæsonen, præsenteres hermed en artikel der går tæt på hver klub i Brasileirão.

Startskuddet til endnu en omgang af den brasilianske liga lød i lørdags, d. 12. maj. Mesterskabet ligner et opgør mellem favoritterne fra Sao Paulo og udfordrerne fra Santos. Men hver sæson byder på overraskelser, og nye talenter springer frem.

Der er sidste spillerunde den 3. december og i den periode skal de 20 klubber igennem 38 ligakampe, mens en del hold samtidig deltager i Copa Libertadores, Copa Sud-Americana eller Copa do Brasil. Derudover er der landsholdsaktivitet med sommerens Copa America og U-20 VM.

Der bliver med andre ord masser af brasserbold i de kommende måneder.

Brasileirão-tip kan følges på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/bra/

I denne artikel ser vi nærmere på de enkelte hold og deres profiler, talenter, styrker og svagheder. Rækkefølgen er den forventede slutstilling.

1. SAO PAULO

De forsvarende mestre er igen favoritter til at vinde mesterskabet.

Sao Paulos styrke er deres rutine, og så har truppen har en god bredde til at klare de mange kampe i løbet af de næste 6 måneder. Lederen på holdet er målmand Rogerio Ceni, der udover at være en glimrende målmand også slår rekord hver gang han scorer på frispark eller straffe.

På midtbanen har Souza en vigtig rolle mht at binde holdet sammen.

Svagheden på holdet er angrebet. Det åbne spørgsmål er om Sao Paulo i denne sæson endelig får løst deres angrebsproblem. Aloisio og Leandro er fantastiske spillere, men de scorer slet ikke nok mål. Derfor er Dagoberto hentet til klubben fra Atletico PR. Scoringsproblemet er opstået som en naturlig udvikling på den noget defensive taktik, som træner Ramalho Muricy har indført.

Idealopstilling:
Rogério Ceni; Alex Silva, André Dias, Miranda; Ilsinho, Souza, Josué, Hugo, Jadílson; Dagoberto, Aloisio.

Sao Paulo bør vinde mesterskabet igen, da de har en bred sammenspillet trup med mange rutinerede profiler.

2. SANTOS

Med Luxemburgo som træner kan man være temmelig sikker på, at Santos igen i år vil være med fremme i topstriden. Santos ligner den farligste udfordrer til Sao Paulo.

Ingen af Santos spillere er i tvivl om deres taktiske pligter. Det er svært at overrumple Santos, da de er defensivt meget stærke.

Lederen på holdet er den 32 årige Zé Roberto, som er altdominerende på midtbanen. Hans indsats i Copa Libertadores kampene har fået Milan til at vise interesse i den tidligere landsholdsspiller (og Bayern-mand).

Målmand Fabio Costa er blandt de bedste i Brasilien.

Svagheden på holdet er trupbredden. Vanderlei Luxemburgo har ikke hentet mange nye spillere til, og det gør, at Santos er sårbare overfor skader eller salg af spillere. Santos skal spille vigtige Copa Libertadores-kampe i begyndelsen af ligaen og det kan koste mange point. Santos mangler forstærkninger i form af en målfarlig angriber og en midterforsvarer efter Antônio Carlos blev alvorligt skadet.

Santos kan nok kun true Sao Paulo hvis det lykkes at få Zé Roberto´s underskrift på en ny kontrakt. Hans nyværende kontrakt udløber den 30. Juni.

Idealopstilling:
Fábio Costa; Alessandro, Adaílton, Ávalos, Kléber; Rodrigo Souto , Maldonado, Cléber Santana, Zé Roberto; Marcos Aurélio, Jonas.

Santos bør ende med medaljer i denne sæson.

3. GREMIO

Få dage inden sæsonstart blev Lucas solgt til Liverpool for 9 millioner Euro. Det forhindrer sandsynligvis Gremio i at blande sig i mesterskabskampen.

Holdets styrke er deres taktiske disciplin og fightervilje. Træner Mano Menezes´ taktik bliver overført til grønsværen gennem midtbanespiller Tcheco , der går forrest i de afgørende kampe.

Efter successen i sidste sæson har Gremio bl.a solgt profiler som midtbanespiller Hugo (Sao Paulo) angriber Romulo (Cruzeiro) og senest altså Lucas til Liverpool.

Nye i truppen er den rutinerede angriberne Amoroso, som er kommet til fra Corinthians samt Tuta, der i sidste sæson spillede i Fluminense. Forsvaret er styrket af argentinerne Saja på målmandsposten og Schiavi i midterforsvaret.

Gremio er stadig med i Copa Libertadores efter de slog Sao Paulo ud i ottendelsfinalerne. Det betyder, at de sparer stamspillerne i de første kampe i ligaen.

Idealopstilling:
Saja; Patrício, William, Taco , Lúcio; Edmílson, Diego Souza, Carlos Eduardo, Tcheco; Amoroso, Tuta

Gremio bør igen i år kunne spille med om Copa Libertadores-kvalifikation.

4. FLAMENGO

Efter at have forstærket holdet med en håndfuld profiler er Flamengo klar til at være med i topstriden.

Flamengo-træner Ney Franco har til opgave at få profilerne til at fungere som hold, og spørgsmålet er om det kan lykkes.

Juninho Paulista er blevet smidt på porten efter skænderi, og det kan blive en balancegang at få de store primadonnaer til at spille og kæmpe sammen.

Profilen er midtbanegeneralen Renato, der på mange måder minder meget om Juninho fra Lyon. Renato er yderst farlig på frispark. Derudover er der store forventninger til Bruno i målet.

Flamengo er et meget offensivt mandskab med ligatopscoreren Souza og fænomenet Obina i front. (Obina er pt. skadet) De får god støtte af backene Juan og Leo Moura, der ikke er bange for at smide alle defensive pligter og styrte med frem.
Det efterlader typisk en sårbar defensiv, holdets svaghed.

Idealopstilling:
Bruno; Leo Moura, Irineu, R.Angelim, Juan; Paulinho, Claiton, Renato, Renato Augusto; Obina, Souza.

Flamengo bør være med i opgøret om medaljer.

5. INTERNACIONAL

Efter to liga-andenpladser i træk vil Internacional helt til tops. Derfor har de fyret træner Abel Braga efter den pinlige indsats i Copa Libertadores-turneringen, hvor de ikke gik videre fra indledende gruppespil.

Copa Libertadores afslørede Internacionals manglende styrke. Holdet har solgt for mange profiler, og erstatningerne har ikke været gode nok.

Lederen på holdet er angriber Fernandao, der muligvis bliver flyttet ned på den offensive midtbane for at give plads i front til det største talent i Brasilien, Alexandre Pato.

Andre nyheder er, at Renan overtager målmandsposten efter veteranen Clemer. Renan slog i sidste sæson rekorden for antal minutter uden scoringer, da Clemer var suspenderet.

Idealopstilling:
Renan; Ceará, Índio, Sidnei, Rubens Cardoso; Edinho, Wellington Monteiro, Vargas, Fernandão; Pato, Iarley

Internacional kommer nok til at kæmpe hårdt om den fjerdeplads, der giver kvalifikation til Copa Libertadores.

6. CRUZEIRO

Ambitionerne fejler ikke noget, målsætningen er mesterskabet. Det er dog tvivlsomt om evnerne rækker så langt.

Cruzeiro har nemlig ikke købt de store profiler som optakt til denne sæson. Angrebet har manglet en topscorer siden Fred blev solgt til Lyon i 2005. I år er Romulo hentet fra Gremio, hvor han havde stor succes. Der er store forventninger til Araújo, der har udtalt, at han vil hjælpe Cruzeiro til mesterskabet og samtidig blive ligatopscorer. Derudover skal Romulo, der er kommet til fra Gremio også hjælpe med at løse scoringsproblemerne.

Cruzeiro truppen er fyldt med unge talenter. Profilen i forsvaret er Gladstone, som Dunga har et godt øje til. Den 22-årige midterforsvarer har opnået et par landskampe. Udover Romulo er offensiven forstærket med 21-årige Fellype Gabriel, som kan få en vigtig rolle som kreatør på midtbanen.
Et andet spændende talent er 19-årige Kerlon, der mest er kendt for at jonglere bolden på hovedet i tricket ”Søløven”.

Idealopstilling:
Lauro; Gabriel, Gladstone, Leo Fortunato, Fábio Santos; Paulinho Dias, Ramires, Ricardinho, Maicosuel; Araújo, Romulo.

Cruzeiro mangler en ledertype og profiler med erfaring – og kan derfor næppe blande sig i toppen.

7. FLUMINENSE

Der er købt mange forstærkninger, men indtil videre har spillet på banen slet ikke fungeret.
Holdet er meget afhængigt af Carlos Alberto, der kan afgøre kampene for Fluminense og som på de gode dage er blandt de bedste spillere i ligaen.

Styrken på holdet er bredden og midterforsvaret. Thiago Silva og Luiz Alberto danner et glimrende makkerpar i forsvaret. Offensiven er forstærket af Cicero og Soares, der begge scorede masser af mål i sidste sæson for Figueirense.

Fluminense har måske den bedste trup i ligaen med mange profiler, men det kniber med at fungere som hold. Fluminense har allerede fyret to trænere grundet dårlige resultater, men der er ikke udsigt til at løsningen er fundet med ansættelsen af Renato Gaucho.

Idealopstilling:
F.Henrique; Carlinhos, Luiz Alberto, Thiago Silva, J. Cesar; Fabinho, Arouca, Cícero, Carlos Alberto; Alex Dias, Soares

Fluminense er nok for ustabile til at sikre en topplacering.

8. PALMEIRAS

Med veteranen Edmundo som leder vil Palmeiras forsøge at overraske modstanderne.

Palmeiras et er offensivt godt mandskab, hvor den lille magiker Valdivia har en markant rolle. Det er desuden meget vigtigt for Palmeiras, at Edmundo holder sig skadefri for ellers mangler holdet en topscorer.

Den nye træner Caio Júnior vil ændre formationen fra den 3-6-1 til den traditionelle 4-4-2. Han vil styrke forsvaret og give Valdivia en fri rolle.

Der er sket mange ændringer i Palmeiras med nye spillere, som ikke har kvalitet til at gøre en forskel på holdet. Derudover har man solgt profiler som Paulo Baier og Juninho Paulista.

Idealopstilling
Diego Cavalieri; Wendel, David, Dininho, Valmir; Pierre, Martinez, Michael, Valdívia; Edmundo, Osmar.

Palmeiras ender nok med en midterplacering.

9. PARANA

Efter sidste års flotte fjerdeplads har Parana nok mistet for mange profiler til at gentage den succes.

Styrken på Parana-holdet er forsvaret med Daniel Marques som styrmand. Anfører Beto styrer den defensive midtbane, mens offensiven er meget afhængig af Dinelsons kreativitet. Angrebet er det svage punkt efter Palmeiras hentede Christian og Flamengo fik fat på Leonardo.

Man kan forvente, at Parana vil kæmpe sig til en del point ved hjælp af den defensive styrke, men der mangler flere offensive forstærkninger før klubben kan overraske positivt i denne sæson.

Idealopstilling:
Flávio; Alex, Neguette, Daniel Marques, Egídio; Beto, Xaves, Gerson, Dinelson; Joelson, Henrique.

Palmeiras ender nok med en midterplacering.

10. BOTAFOGO

Et meget offensivt mandskab med åbenlyse mangler i forsvaret. Botafogos kampe bliver næppe kedelige, men holdet er for afhængigt af topscoreren Dodo.

Udover er Dodo er profilen midtbanespiller Zé Roberto, der ikke skal forveksles med den tidligere Bayern Munchen-spiller, der render rundt i Santos. Afgørende for Botafogos succes er nok om de kan holde fast i de to spillere.

En anden fordel er, at Botafogo har holdt fast i træner Cuca. Mange andre klubber har handlet i panik og udskiftet deres trænere, hvis de gode resultaterne udebliver. Botafogo fastholder den offensive stil med Cuca ved roret.

Idealopstilling:
Júlio César; Joílson, Alex, Juninho, Luciano Almeida; L. Guerreiro, Túlio, Lucio Flavio, Zé Roberto; Dodô, J. Henrique.

Den charmerende offensive spillestil giver sårbarhed i forsvaret og Botafogo ender nok med en midterplacering.

11. VASCO DA GAMA

Endnu en Rio de Janeiro-klub med normal fokus på offensiven – men det ændrer sig nok nu.

Forskellen på Vasco og Botafogo er, at Vasco lige har fyret deres træner Renato Gaucho, og det giver forvirring op til sæsonstart. Den nye træner Celso Roth har ikke haft mulighed for at hente forstærkninger, men forsøger at omlægge taktikken før sæsonpremieren.

Vasco er kendt for deres meget offensive taktik, hvor defensiven ofte sejler rundt. Det vil Celso Roth ændre med sin velkendte disciplinerede ledelse. Fra nu af vil Vasco hellere vinde 1-0 end at komme ud i de vanvittige 6-4 kampe, som sidste sæson var præget af.

Morais er den lille troldmand på den offensive midtbane. Hans form er typisk afgørende for om Vasco vinder kampene. I front venter alle på, at Romario scorer mål nummer 1000 og derefter lægger målestøvlerne på hylden. Det er herefter Leandro Amaral, der skal stå for scoringerne.
Svagheden er stadig deres forsvar. Uden forstærkninger bliver Vasco ikke i stand til at holde modstanderne fra at score bare fordi træneren ønsker det.

Det kan meget vel ske, at det eneste Celso Roth får ud af ændringerne, er at ødelægge den offensiv, der fungerer glimrende.

Idealopstilling:
Silvio Luiz; Thiago Maciel, Jorge Luiz, Júlio Santos, Rubens Júnior; Amaral, Roberto Lopes, Renato, Morais; André Dias, Leandro Amaral.

Vasco ender nok med en midterplacering.

12. ATLETICO PR

Efter en skuffende 13.plads i sidste sæson stiler Atletico PR nu efter en højere placering.

Meget af ansvaret står angriber Alex Mineiro med. Han har tidligere været ligatopscorer, og han har også i år vist, at han stadig er målfarlig.

Atletico PR kan blive årets store overraskelse, da modstanderne muligvis ikke er opmærksomme på det farlige angrebsduo med Denis Marques og Alex Mineiro.

Andre profiler er Nei i forsvaret og den nyindkøbte Valencia på den defensive midtbane. Valencia er kommet til fra América de Cáli og har flere landskampe i bagagen.

Atletico PR skal have styr på deres vaklende defensiv, før de kan overrumple modstanderne.

Atletico PR virker som et ustabilt mandskab, der kan besejre alle hold, men som også kan tabe til bundholdene på de dårlige dage.

Idealopstilling:
Guilherme; Jancarlos, Danilo, Marcão, Nei; Valencia, Alan Bahia, Evandro, Ferreira; Alex Mineiro, Denis Marques.

Atletico PR kan nå langt, men ender nok med en midterplacering.

13. ATLETICO MG

Minas klubben har stor moral efter at de vandt Serie B sidste år og statsmesterskabet i år. Endnu engang er Atletico MG med i det gode selskab til glæde for den store fanskare, der nok skal hjælpe oprykkerne til at hente vigtige point på hjemmebanen.

Holdet virker til at være det stærkeste mandskab af oprykkerne, men Atletico MG mangler kvalitetsspillere til at kunne håbe på mere end en midterplacering. Flere profiler er blevet solgt her før sæsonstart.

Flamengo hentede den rutinerede angriber Roni og Parana hentede forsvarsspilleren Daniel Marques, mens Figueirense fik fat på Andre Santos.

Profiler på holdet er midtbanestyrmanden Bilu, samt backen Coelho, der er kommet til fra Corinthians. Derudover er den 20-årige angriber Danilinho et stort talent, hvilket han har bevist i U-20 landskampe. Han er dog kun 1,64m høj og kan få svært ved at finde fodfæste i den bedste række.

For nyligt måtte Atletico MG erkende, at det ikke lykkedes at beholde succestræneren Levir Culpi, der førte dem tilbage til Serie A. Han har taget imod et tilbud fra japansk fodbold, og kort før sæsonstart måtte Atletico MG finde en erstatning i trænersædet.

Idealopstilling:
Diego; Coelho, Marcos, Lima, Thiago Feltri, Ricardinho, Bilu, Marcinho, Danilinho; Éder Luís, Galvão

Atletico MG ender nok med en lavere midterplacering.

14. GOIAS

Mange ændringer har forstyrret optakten for Goias der ellers satser på rutinerede spillere som Petkovic og Paulo Baier.

Træner Geninho har valgt at forlade klubben blot få dage før sæsonstart. Goias tabte finalen om statsmesterskabet den 5/5 til Atletico PR, og samtidig var holdet allerede røget ud af Copa do Brasil. Den nye træner er Bonamigo, som knap når at kende navnene på spillerne inden sæsonstart.

Et par af navnene bør Bonamigo dog kende. Backen Paulo Baier har tidligere haft succes hos Goias, og var i sidste sæson en profil hos Palmeiras. Paulo Baier får ”debut” i kampen mod Sao Paulo. En anden forstærkning er legenden Dejan Petkovic, der er kommet til fra Fluminense. Petkovic er efterhånden blevet 34 år, men er stadig en markant offensivmand.

En af de spillere, som Bonamigo må kigge langt efter, er topscoreren Souza. Han blev ligatopscorer i Brasileiro sidste år, men Souza er nu solgt til Flamengo, hvor han nok fortsætter målfesten. En anden af de solgte profiler er backen Jadílson, som nu løber rundt i Sao Paulo

Idealopstilling:
Harlei, Paulo Baier, André Leone, Leonardo, Diego; Cléber, Romerito, Élson, Petkovic; Fabrício Carvalho, Welliton.

Goias ender med nok med en placering i den lavere midte.

15. JUVENTUDE

Holdet er havnet i en situation med mange skader og ændringer i klubben.

Det bliver en kamp om at undgå nedrykning for Juventude. Der er meget uro i klubben omkring manglende lønudbetalinger, udskiftninger i klubledelsen og spillere melder sig skadet i protest mod den manglende løn.

Blandt profilerne midtbanespillerne Radamés og William, men den mest interessante nyhed på holdet er angribererne Michel, der kom til fra Internacional og Alex Alves, der har selvtillid nok til at overgå selv Mark Strudal.

Idealopstilling:
André; Ricardo, Leonardo Silva, Fabrício, Márcio Azevedo; Radamés, Júlio César, Lauro, William; Michel, Alex Alves.

Juventude rykker ned, hvis de ikke får styr på den interne uro.

16. CORINTHIANS

Storholdet er i forfald. Der er ikke nogen af de stjernespillere tilbage, der blev mester i 2005, og erstatningerne er slet ikke i samme klasse som f.eks en Amoroso, Tevez eller Javier Mascherano.

Profilerne er Betão samt Rosinei og Marcelo Mattos på midtbanen, men de kan næppe hive Corinthians langt over nedrykningsstregen.

Taktikken er stadigvæk defensiv. Corinthians var tæt på nedrykning i sidste sæson, og kun en meget defensiv taktik reddede dem endnu en sæson. Corinthians har skiftet træner så ofte, at det ikke længere er morsomt at holde styr på.

Idealopstilling:
Felipe; Zelão, Fábio Ferreira, Betão, Edson; Marcelo Mattos, Rosinei, Willian, Marcelo Oliveira; Everton Santos, Finazzi.

Corinthians ender sandsynligvis blandt bundholdene.

17. FIGUEIRENSE

Klubben overraskede i sidste sæson med en meget målrig trio i Cicero, Soares og Schwenck, der alle tre endte i Top 5 over ligatopscorere. Men de er alle tre solgt, og i stedet vil Figueirense satse på nye talenter, hvilket gør, at truppen nu er spændende, men dog også meget uerfaren.

Holdet har moralen i orden efter at have kvalificeret sig til semifinalerne i ligacuppen Copa do Brasil. Den turnering kan tage noget af fokus fra de første runder af Brasileiro.

Figueirense satser på en stærk defensiv med Ruy som en af profilerne. Han havde stor succes i Botafogo i sidste sæson.

Svagheden er angrebet. Det gyldne trekløver med Cicero, Soares og Schwenck bliver stort set umulig at erstatte, og den manglende rutine kan komme til at koste point.

Idealopstilling:
Wilson; Chicão, Felipe Santan, Vinícius, Edson, Ruy; Carlinhos, Cleiton Xavier, André Santos; Ramon, Victor Simões.

Figueirense ender nok blandt bundholdene.

18. SPORT

Oprykkerne har næppe kvalitet til at blive i Serie A.

Træner Gallo har forladt klubben til fordel for Internacional, og det efterlader Sport i en vanskelig situation.

Profilen på holdet er den elegante angriber Carlinhos Bala, der ikke slog igennem i sidste sæson for Cruzeiro. Carlinhos Bala danner makkerpar i front med Fumagalli. Begge angribere er lynhurtige og Sport kan være farlige i kontra-angreb. Styrmanden på holdet er midtbanespiller Vitor Júnior.

Idealopstilling:
Magrão; Evanílson, Durval, César, Bruno; Ticão, Everton, Adilson, Vitor Júnior; Fumagalli, Carlinhos Bala.

Sport bør rykke ned

19. AMERICA

Natal-klubben drømmer om kvalifikation til Copa Sul-Americana, men i første omgang skal oprykkerne koncentrere sig om at undgå nedrykning.

Profilen er den rutinerede midtbanespiller Souza, der i sidste sæson blev kåret til den bedste spiller i Serie B. Topscoreren er Dragão.

Spillestilen er defensiv, men det er en svækkelse, at målmand Marcelo Bonan
er ude med en skade i op til et halvt år.

Idealopstilling:
Sérvulo; Robson, Márcio Santos, Edson Borges; Eduardo, Marcos Alexandre, Adriano Peixe, Souza, Márcio Goiano; Max, Rogélio

America rykker sandsynligvis ned.

20. NAUTICO

Ligesom Sport en oprykker med kurs tilbage mod Serie B.

Træner PC Gusmão har til opgave at forsøge at få Nautico til at få undgå nedrykning, men det virker umiddelbart som en umulig opgave. Det store håb er den 36-årige angriber Kuki, der er holdets stjerne.

Nautico har ikke deltaget i den bedste række i 13 år, så holdet har ingen erfaring med fodbold på dette niveau. Holdet skal bruge denne sæson til at samle noget erfaring.

Idealopstilling:
Gléguer; Sidny, Alysson, Cris, Deleu; Elicarlos, Walker, Acosta, Marcel; Felipe, Kuki

Nautico ender nok sidst i ligaen.