Vi kan igen se frem til en masse spændende og dramatiske nattekampe fra den brasilianske Serie A - Brasileirão, der også ofte kaldes for verdens mest uforudsigelige liga. Peter Arnholdt har kigget nærmere på favoritter og outsidere til Brasileirão 2023.

Af Peter Arnholdt

Det er aldrig til at vide, hvad der vil ske i løbet af en sæson i den bedste brasilianske række, men der er garanti for action, flotte mål på samlebånd, intense topkampe og en masse overraskelser.

De 38 spillerunder i årets sæson skal afvikles fra 15. april til 3. december og det ultra-tætte kampprogram sætter stort pres på klubber og stort set alt kan ske. Der har da også været hele 5 forskellige klubber, der har vundet mesterskabet i Brasileirão igennem de seneste 10 sæsoner: nemlig Palmeiras, Flamengo, Cruzeiro, Corinthians samt Atlético MG.

Dermed adskiller den brasilianske liga sig fra, hvad man ser i mange af store europæiske ligaer, hvor det er ofte er et par klubber, som dominerer festen.

Odds på Brasileirão 2023 - Vinder mesterskabet

Her er et blik på oddsene for topfavoritterne til at vinde årets Brasileirão.

Udvalgte odds Højeste odds Bookmaker
Flamengo 3,60
Palmeiras 3,75
Atlético MG 7,50
Fluminense 12,00
Grêmio 29,00
Corinthians 32,00
Internacional 34,00

Den erfarne angriber Hulk skal forsøge at sparke Atletico MG til mesterskabet. Foto: DOUGLAS MAGNO / AFP

Brasileirão er bedre end nogensinde før

Den brasilianske Serie A har 20 hold, der skal igennem 38 runder. og første spillerunde starter lørdag den 15. april, og det hele slutter af søndag den 3. december. I de europæiske ligaer kører sæsonerne normalt fra juli til maj, så de brasilianske spillere får virkelig mange kampe på meget kort tid, når der samtidig også er pokalkampe, mens topholdene også samtidig skal i aktion i enten Copa Libertadores eller Copa Sudamericana.

Brasileirão 2023 tegner til at blive en af de mest spændende sæsoner nogensinde. Klubberne har fået tilført økonomi til at forstærke sig med legender som bl.a Marcelo og Luis Suárez.

Og så er fire af brasiliansk fodbold-sværvægtere tilbage i landets bedste række i form af Bahia, Cruzeiro, Grêmio og Vasco da Gama. De har alle en robust fanbase og er traditionsrige klubber, som tilsammen tegner sig for 12 nationale mesterskaber.

Men lad os lige kigge nærmere på favoritter og outsidere til Brasileirão 2023

Palmeiras: Mestrene med fænomenet Endrick

Palmeiras vandt Brasileirão 2022 og 'O Verdão' (De Grønne) er igen helt med fremme i favoritfeltet.

Klubben har kontinuitet både på banen og bænken, og så har man en økonomi, som er særdeles konkurrencedygtig. Palmeiras har under træner Abel Ferreira udvist en fantastisk vinderpsyke, og klubben har under portugiseren vundet otte titler i løbet af små tre år. Og der bliver arbejdet på at optimere endnu mere i fremtiden.

Mestrene med den kvindelige præsident Leila Pereira i spidsen har således lige investeret i et privatfly, så rejsetiden med de mange kampe bliver så kort som mulig til og fra basen i São Paulo. Apropos vinger, så råder Palmeiras over Endrick, brasiliansk fodbolds største talent. Den 16-årige angriber er allerede afsat til Real Madrid fra 2024, og indtil da er han ved at blive gjort flyvefærdig hos Palmeiras. Endrick er dog ikke helt stamspiller endnu, men det kommer helt sikkert. Der er en voldsom konkurrence om Palmeiras-pladserne.

Klubben råder over en trio betående af bl.a. målmanden Weverton, playmakeren Raphael Veiga samt angriberen Rony, der alle var med på det brasilianske landshold i sidste måneds testkamp mod Marokko, og så skal vi ikke glemme stopperen Gustavo Gomez, som er paraguayansk landsholdsspiller.

Palmeiras har inden for det seneste år sagt farvel til profilerne Danilo og Gustavo Scarpa, som nu spiller i Premier League for Nottingham Forest, og hvis man skal sætte en lille kritisk finger på klubbens mesterskabschancer, så skal man nok kigge på truppens bredde.

Fansene skriger på nyindkøb, og hvis Palmeiras vil satse på ´The Trible´ i form af mesterskab, Copa Libertadores og pokalturnering, så skal der suppleres med et par spillere fra allerhøjeste hylde. Klubbens stærke akademiet kan løfte meget, men der må være grænser.

Flamengo: Fem fæle fiaskoer og trænerfyring

Flamengo vandt både Copa Libertadores og Copa do Brasil i 2022 og forventes at komme til at kæmpe med Palmeiras om mesterskabet.

'Rio de Janeiro-klubben har investeret massivt i de seneste år og Flamengo står nu med en voldsom dyr trup, der tæller navne som Filipe Luis, David Luiz, Arturo Vidal, Arrascaeta, Gabigol, Pedro mv.

Zicos gamle klub har imidlertid fået en elendig start på 2023 med fem fæle fiaskoer!

Det startede med nederlag i den brasilianske Super Cup og fortsatte med nedturen ved VM for klubhold. Senere tabte Flamengo til Independiente del Valle i opgøret om den sydamerikanske Super Cup, og for at gøre ondt værre, så snuppede ærkerivalen Fluminense to regionale titler for næsen af Gabigol & Co. Det har bragt kaos på ledelsesgangen i Flamengo, og klubbens træner Vítor Pereira har nu fået silkesnoren her ugen op til, at man lægger fra land i Brasileirão. Portugiseren fik dermed bare fire måneder i den varme stol.

Hvis de over 40 mio. 'flameguistas' (Flamengo-fans) skal søge opmuntring et sted, så er det, at klubben var igennem akkurat samme forløb i 2022, hvor en anden højt profileret træner, portugiseren Paulo Sousa blev sat fra bestillingen inden Serie A for alvor var startet. Dorival Júnior kom til, og den rutinerede træner fik hurtigt flow med det stjernebesatte mandskab. Nu spekuleres der i hvem, der bliver den nye mand i spidsen for Flamengo. Jorge Jesus er plan A. Portugiseren var en megasucces i 2019, og da han forlod klubben til fordel for Benfica, efterlod han et så stort tomrom, at spillerne simpelthen blev kaldt for 'Jorge Jesus' enker'.
Andre muligheder er argentineren Jorge Sampaoli og den tidligere brasilianske landstræner Tite.

Selvfølgelig må Dorival Júnior også være et bud efter hans flotte arbejde med klubben i sidste sæson. En ting er sikker: Hvis Flamengo kommer på sporet igen, så bliver de farlige for alle!

Glæden var stor, da Flamengo vandt sidste års Copa Libertadores. Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Atlético Mineiro: Nyt stadion og en Hulk i topform er chancen

Atlético Mineiro er bestemt også med i favoritfeltet til det brasilianske mesterskab.

De zebrastribede vandt senest titlen i 2021, netop 50 år efter, at klubben fra Belo Horizonte vandt mesterskabet for første gang. Hulk er den helt store stjerne på dette mandskab, som anfører, assistkonge og topscorer.

Atlético MG går ind i en spændende periode. Klubben indvier sit eget stadion i denne sæson, og fansene glæder sig vildt til at gøre Arena MRV til en sand fæstning. Truppen er den tredjedyreste i Brasilien, og også derfor burde Belo Horizonte også turde sigte mod medaljer. Tro det eller lad vær', men Atlético Mineiro har faktisk også støj på trænerlinjen. Argentinske Eduardo Coudet gik efter et skuffende hjemmebanenederlag i Copa Libertadores i struben på klubledelsen for at have solgt et par offensive folk i Eduardo Sasha og Ademir uden at have hentet erstatning.

Det hjalp heller ikke på cheftrænerens humør, at Atlético-fans kastede øl efter ham efter 0-1-skuffelsen til paraguyanske Libertad. Coudet faldt senere lidt ned, men hans status er kraftigt dalende i klubben og blandt fansene. Jeg kaldte den brasilianske Serie A for den mest forudsigelige turnering i verden, og derfor er der selvfølgelig flere klubber i spil til årets titel. Her er tre outsidere, som kan overraske i år.

Fluminense: 'Dinizismo' og magiske Marcelo

Fluminense med den tidligere Real Madrid-back Marcelo tilbage i barndomsklubben er i høj kurs blandt outsiderne; især efter de fodboldlektioner, som træner Fernando Diniz og hans tropper uddelte til Flamengo i spillet om Rio-mesterskabet.

Problemet for 'O Tricolor' er, at flere af nøglespillerne såsom målmonsteret Germán Cano m.fl. er godt op i årene, og spørgsmålet er, om de kan holde intensiteten på den lange bane.

En anden overhængende fare er, at Fernando Diniz bliver brasiliansk landstræner. Muligheden er der, såfremt favoritterne Carlo Ancelotti eller Jorge Jesus takker nej til posten, og Fluminense vil helt sikkert tabe momentum uden sin 'Dinizismo'.

Corinthians: Keeper-kæmpe og skarp angrebsduo

Storklubben Corinthians er også lidt af en dark horse i mesterskabsspillet, men de har lidt samme udfordring som Fluminense med nogle ældre nøglespillere.

Den elegante dirigent Renato Augusto er holdets hjerne, men hans bentøj holder ikke i alle 38 runder. 'O Timão' (Det Store Hold) har en fremragende angrebsduo i Róger Guedes og Yuri Alberto, og i buret er keeper-kæmpen Cássio garant for at holde styr på forsvarskæden.

Hjemmebanen Neo Química Arena med 40.000 fanatiske 'corinthianos' på plads kan også blive nøglen i jagten på den absolutte succes for klubben, som i tidernes morgen blev kendt for profiler som Sócrates.

Grêmio: Luis Suárez giver mesterskabsdrømme

Grêmio er det bedste bud på en oprykker, som kan blande sig i topstriden. Klubben fra Porto Alegre chokerede en hel fodboldverden, da de lige op til den nye sæson præsenterede legenden Luis Suárez.

Den uruguyanske topcorer har allerede sat sit aftryk hos gauchoerne med 11 mål og fire assists i 15 kampe, og han blev såmænd også matchvinder, da Grêmio vandt det regionale mesterskab efter en samlet finalesejr på 2-1 over Caxia.

Suárez & Co. har den fordel, at de ikke skal bruge kræfter i de sydamerikanske turneringer, så de kan godt overraske i Serie A.

Luis Suaréz har stadig masser af mål i støvlerne. Foto: SILVIO AVILA / AFP

Atlético PR: Fernandinho og Vitor Roque som best of the rest?

Hvis vi kigger på resten af de 20 klubber i Serie A, så tror jeg, at Athlético PR kan presse sig til en plads i Top 6.

De har den tidligere Manchester City-profil Fernandinho som omdrejningspunkt på midtbanen og i offensiven ligger supertalentet Vítor Roque. Den unge angriber kan dog snart være fortid for 'O Furacão (Orkanen). De største europæiske klubber har nemlig kig på 18-åringen.

Klubber som Internacional, Red Bull Bragantino , São Paulo og Fortaleza forventes at få en mellemsæson, mens fire af SAF-klubberne, nemlig Bahia, Botafogo, Cruzeiro og Vasco da Gama i første moment skal fokusere på at holde afstand til nedrykningsstregen.

Og så har Santos nok kurs mod Serie B

Ser vi på bundstriden, så kan det blive tæt og intenst. América MG, Coritiba, Cuiabá og Goiás hører til de klubber med de mindste budgetter, og de kommer til at kæmpe hårdt for overlevelse.

Det samme gælder den gamle hæderkronede storklub Santos. Pelés efterkommere lagde fodboldåret ud med at floppe i spillet om delstatsmesterskabet i São Paulo. Trods dekoreret med to VM-stjerner og en Pelé-kongekrone på brystet nåede Santos ikke en gang at kvalificere sig til slutspillet. Hvis man ikke hurtigst muligt får rettet op på den nedadgående spiral, så ender klubben fra havnebyen i Serie B.

Santos, Pelés og Neymars gamle klub i Brasiliens næstbedste række. Den er der næppe mange, der ville have forudsagt for bare 10 år siden, men som sagt er den bedste brasilianske fodboldrække uforudsigeligt, og det er altså både på godt og ondt.

Man kan hente odds 6,00 hos Betfair Sportsbook* for Santos ender under nedrykningsstregen i Brasileirão 1023.

Foto: CAIO GUATELLI / AFP

Brasiliansk klubfodbold i voldsom fremdrift

Der er for tiden røre i brasiliansk ligafodbold. Flere af klubberne er blevet omdannet til selskaber, og det har åbnet muligheden for at tiltrække udenlandske investorer, som kan se en idé i at putte penge i et land, hvor du finder hundrede millioner af fodboldfans, topmoderne stadions og legendariske klubber, som har sat aftryk i fodboldhistorien.

Tænk bare på Santos, der med Pelé på holdet vandt verdensmesterskabet for klubhold i 1962 og 1963 og sågar formåede at stoppe en borgerkrig i Nigeria i nogle dage i 1969, fordi de berømte brassere skulle spille opvisningskamp i Benin City.

SAF-modellen forvandler klubber til virksomheder

Det er massive investeringer, som har ramt brasiliansk klubfodbold. Vi kan fremhæve Bahia, som nu er del af City Group, mens Rio-klubben Vasco da Gama styres af amerikanske 777 Partners, og så er gode gamle Ronaldo 'O Fenômeno' gået ind i barndomklubben Cruzeiro med en investorgruppe.

Vi så også den lille São Paulo-klub Bragantino indgå et samarbejde med Red Bull tilbage i 2019, og klubben hedder derfor nu officielt Red Bull Bragantino. Der meldes om endnu flere klubber på vej ind det projekt, hvor fodbolddelen forvandles til en selvstyrende enhed under betegnelsen 'Sociedade Anônima do Futebol' eller bare 'SAF'. De nye tider kommer også til at påvirke klubfodbolden på længere sigt. Den brasilianske kalender er proppet med kampe, fordi klubberne er forpligtet til at spille med om delstatssmesterskaberne. Det spiser lige 3-4 måneder af sæsonen.

Konsekvensen er, at den brasilianske Serie A med format a la Premier League skal afvikles i løbet af godt syv måneder. Så der er f.eks ikke plads til at respekterer alle de landsholdspauser, som FIFA ellers dekreterer, fordi de nationale hold skal i aktion med VM-kval-kampe plus det løse.

Det er uholdbart, og de pengestærke investorer vil givetvis presse på for en mere normal brasiliansk fodboldkalender.

Piratliga på vej?

Spørgsmålet er om hvor længe det så vil tage at Brasileirão ændret, så turneringen følger samme struktur og kampprogram, som vi kender det fra de europæiske ligaer. Det brasilianske fodboldforbund CBF har nogle strukturer, som gør, at de ikke kan ride samme dag, som de sadler, så det kan godt ende med, at de største klubber mister tålmodigheden og river sig løs for at lave deres egen turnering.

Det er sket tidligere, nemlig tilbage i 1987, hvor der blev spillet to sideordnede turneringer om det brasilianske mesterskab: et under CBF og et andet i et piratregi med de største klubber. De to vindere, Sport og Flamengo diskuterer stadig den dag i dag hvem, der er de sande mestre i 1987.

Ofte stillede spørgsmål

🔎 Hvornår afvikles Brasileirão 2023?
Første spillerunde er den 15. april, mens sidste spillerunde bliver afviklet den 3. december.

🔎 Hvem er de største profiler i den brasilianske liga?
Der er mange stjernespillere og unge talenter, og man bør især holde øje med Hulk i Atlético MG, Luis Suárez i Grêmio, angrebsduoen Pedro og Gabigol hos Flamengo samt Marcelo og argentinske Germán Cano for Fluminense.

🔎 Hvad er verdens bedste fodboldliga?
Det er selvfølgelig Brasileirão! I hvert fald har fodboldstatistikorganisationen International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) kåret den brasilianske Serie A som verdens bedste i 2021 og 2022.